İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 14'ü tutuklu 24 sanığın yargılandığı 'ana darbe' davasında, esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, tutuklu 14 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Savcı ayrıca bu sanıklardan, darbe girişimi esnasında İstanbul'da şehit düşen vatandaşların ölümünden sorumlu olduğunu değerlendirdiği 5 sanığın ise 88'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı, davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 10 sanığın dosyasının ise yargılamaya devam edilmek üzere ayrılmasını istedi.
27.01.2018 22:04 İstanbul'da, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 14'ü tutuklu 24 sanığın yargılandığı 'ana darbe' davasında, esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, tutuklu 14 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.
23.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Alibey Spor Salonu'nda yapılan 18. duruşmaya, eski 1. Ordu Harekat Yarbaşkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler, eski 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu ve eski 1. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Yüksel Durak'ın da aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık ile tutuksuz sanık eski 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk katıldı.
Duruşmada, müşteki ve taraf avukatları ve izleyiciler de yer aldı.
Mahkeme heyeti, duruşmada dava dosyasına gelen evrakları okudu.
Duruşma, müştekilerin dinlenilmesiyle devam etti.
Duruşmada müşteki olarak dinlenen dönemin Deniz Harp Akademisi Komutanı Tayyar Ertem, 16 Temmuz'da Macaristan'a gideceği için darbe girişimin gerçekleştiği gün evinde hazırlıklar yaptığını söyledi.
Harp Akademileri Komutanlığındaki darbe faaliyetlerini ilişkin davada sanık olarak yargılanan eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Nevzat Taşdeler'in akşam saatlerinde kendisini aradığını ifade eden Ertem, 'Ses tonu farklıydı. Benim komutanlığa gelmemi istedi ben de gittim. Binaya girdiğimde Taşdeler ile eski Kara Harp Akademisi Komutanı Selim Mert oturuyordu. Ellerinde bir kağıt vardı ve ben ile bazı komutanların farklı kuvvetlere atandıklarını söylüyorlardı. Cuma akşamı bu saatte atama olması mümkün değildi.' diye konuştu.
Bulundukları odada televizyonun sessiz bir biçimde açık olduğunu ve köprüde askerleri gördüğü kaydeden Ertem, Taşdeler'e durumu sorduğunu, Taşdeler'in ise 'Ortalık karıştı. Biz de ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz' şeklinde yanıt aldığını söyledi.
Daha sonra evine kamuflajlı askerlerin kendisini tutuklamak amacıyla geldiğini öğrendiğini belirten Ertem ifadesine şöyle devam etti:
'Bunu öğrenir öğrenmez Nevzat Taşdeler'in yanına gittim. Olanları söyledim ve 'bu nasıl iş? dedim. Tam bunları konuştuğumuz sırada emir astsubayım beni aradı. Askerlerin makamımı bastığını söyledi. Bu durumu da söyledim. Daha sonra 04: 20 sularına kadar emir astsubayımla birlikte bir odada bekledik. Sabah saatlerinde makamın basılma görüntülerinin olabileceğini düşünüp kamera kayıtlarını aldırttım. Bu durumu kamera kayıtlarından tespit ederek, olaya karışan şüphelileri belirledik. Şikayetçiyim ve davaya katılma talebinde bulunuyorum.'
Müşteki olarak ifade veren Tayyar Ertem'in eşi Emel Ertem de evinin kamuflajlı darbeciler tarafından basıldığını söyleyerek, kocasının gözaltına alınmak istediğini belirtti.
Bu olaya karışan darbecilerden şikayetçi olduğunu belirten Emel Ertem de davaya atılma talebinde bulundu.
Olay tarihinde Deniz Harp Okulu Komutanı olan müşteki Mesut Özel de 15 Temmuz'da eşini eve bıraktıktan sonra kendisini eski binbaşı Cüneyt Aydoğan'ın aradığını ifade etti.
Binbaşının, 'Görmeniz gereken bir mesaj var. Gelmeniz gerekli' dediğini aktaran Özel, 'Bunun üzerine üniformamı giyip evden çıktım. Kapıdan çıktığımda eski binbaşı Mustafa Köroğlu(başka davada firari sanık) beni bekliyordu ve aracına bindim. Biraz ilerledikten sonra araç birden durdu ve 2 üsteğmen araca bindi. Ben ne olduğunu anlayamadan ağzımı bantlayıp ellerimi kelepçelediler. Beni Maltepe Cezaevine götürdüler' şeklinde ifade verdi.
Gece saatlerinde cezaevinden çıktığını ve birliğinin güvenliğini aldırdığını söyleyen Özel,sanıklardan şikayetçi olduğunu, davaya katılma talebinin bulunduğunu belirtti.
Mahkeme heyeti, müştekiler Tayyar Ertem, Emel Ertem ve Mesut Özel'in doğrudan suçtan zarar görme ihtimallerine binaen davaya katılma taleplerini kabul etti.
Müştekilerin ardından sanıklar ve avukatları daha önce dinlenen müşteki ve tanıkların ifadelerine karşı beyanda bulundu.
Duruşma yarına ertelendi.
24.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Alibey Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, eski 1. Ordu Harekat Yarbaşkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler, eski 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu ve eski 1. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Yüksel Durak'ın da aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık ile tutuksuz sanık eski 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk ile avukatları katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığının avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Duruşma sanıkların ve avukatlarının, dinlenen tanık ile müşteki ifadelerine karşı beyanlarıyla devam etti.
25.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Alibey Spor Salonu'nda yapılan 20. duruşmada 4 tutuklu sanık ile tutuksuz sanık dönemin 3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk hazır bulundu. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı'nı da temsilen avukatlarında hazır bulunduğu duruşmada, bütün gün sanık avukatlarının talepleri alındı.
Duruşmada Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı mütalaasında tutuklu sanıklar Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Yüksel Durak, Kurmay Albay Ahmet Gümüş, Kurmay Albay Mehmet Kapan, Kurmay Albay Muzaffer Düzenli, Kurmay Albay Müslüm Kaya, Kurmay Albay Nebi Gazneli, Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse, Kurmay Albay Sadık Cebeci, Kurmay Yarbay Şakir Çınar, Kurmay Yarbay Fatih Karakaya ve Kurmay Binbaşı Murat Yanık'ın 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.
88 kereye kadar ağırlaştırılmış müebbet istemi
Mütalaada bazı sanıkların 'terör örgütüne üye olma', 'konut dokunulmazlığını ihlali teşebbüs', 'hava ulaşım araçlarının alıkonulmasına teşebbüs', 'kamu malına zarar verme' suçlarının da aralarında olduğu bazı suçlarda değişen oranlarda hapisle cezalandırılmasını istedi. Sanıkların darbe girişimi esnasında İstanbul'da şehit düşen vatandaşların ölümünden sorumlu olduğunu değerlendiren savcı mütalaasında, tutuklu sanıklar Fethi Alpay 88 kez, Eyyüp Gürler 88 kez, Özkan Aydoğdu 88 kez, Murat Yanık'ın 88 kez, Muzaffer Düzenli 88 kez, Mehmet Kapan 44,Müslüm Kaya 3 kez, Nebi Gazneli 3 kez, Sadık Cebeci 14 kez ve Fatih Karakaya 44 kez'tasarlayarak öldürme', 'çocuğa karşı öldürme' ve 'kasten öldürme' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
Tutuksuz sanık eski 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk'ün dosyasının ayrılmasını talep eden savcı, davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yanı sıra, eski askerler Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Albay Ahmet Zeki Gerehan, Kurmay Albay Onur Özden, Kurmay Albay Rıfkı Keser, Kurmay Albay Uzay Şahin, Kurmay Yarbay İrfan Arat, Kurmay Yarbay Engin Durmaz ve Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu hakkındaki dosyanın tefrik edilerek haklarındaki yakalama kararının devamını ve yakalandıkları takdirde gereğinin yapılmasını talep etti.
Sanıkların mütalaaya karşın savunmalarını hazırlamaları için süre veren mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan 351 sayfalık iddianamede, İstanbul genelinde şehit edilen 89 isim 'maktul' sıfatıyla, olay tarihinde kaçırılmaya teşebbüs edilen 15 Temmuz'da 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Harp Okulu Komutanı olan Mesut Özel, Deniz Harp Akademisi Komutanı Tayyar Ertem ve eşi Emel Ertem ile Harp Akademileri Komutanı Tahir Bekircioğlu müşteki, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu 89 kişi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, Doğan Şirketler Grubu Holding, Digitürk Genel Müdürlüğü, Casper Bilgisayarlar Sistemi Anonim Şirketi de 'suçtan zarar görenler' sıfatıyla yer alıyor.
İddianamede, davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yanı sıra, eski askerler Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Albay Ahmet Zeki Gerehan, Kurmay Albay Onur Özden, Kurmay Albay Rıfkı Keser, Kurmay Albay Uzay Şahin, Kurmay Yarbay İrfan Arat, Kurmay Yarbay Engin Durmaz ve Kurmay Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu, hakkında yakalama kararı bulunan firari sanık olarak geçiyor.
Davada, suç tarihinde 3. Kolordu Komutanı olan Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Yüksel Durak, Kurmay Albay Ahmet Gümüş, Kurmay Albay Mehmet Kapan, Kurmay Albay Muzaffer Düzenli, Kurmay Albay Müslüm Kaya, Kurmay Albay Nebi Gazneli, Kurmay Albay Ömer Faruk Özköse, Kurmay Albay Sadık Cebeci, Kurmay Yarbay Şakir Çınar, Kurmay Yarbay Fatih Karakaya ve Kurmay Binbaşı Murat Yanık, tutuklu olarak bulunuyor.
İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hakkında, 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme', 'tasarlayarak bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle kasten öldürme', 'cebir kullanarak, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs etme, 'cebir kullanmak suretiyle gece vakti, silahla, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ve birden fazla kişi tarafından birlikte konut dokunulmazlığını ihlal etme', 'silahlı terör örgütü kurmak', 'kara ulaşım araçlarının alıkonulması', 'hava ulaşım araçlarının alıkonulması', 'gece vakti, cebir kullanmak suretiyle, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle iş yeri dokunulmazlığını ihlal', 'haberleşmenin engellenmesi', 'iş yeri dokunulmazlığını ihlal', 'silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi' ile 'silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi' suçlarından 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Sanıklar Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık'ın da aynı suçlardan ayrı ayrı 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, Engin Durmaz, Mehmet Kapan ve Fatih Karakaya hakkında 47 kez, Sadık Cebeci hakkında 17 kez, Nebi Gazneli, Müslüm Kaya hakkında 6 kez, Şakir Çınar, Rıfkı Keser, İrfan Arat, Ömer Faruk Özköse, Ahmet Gümüş, Erdal Öztürk ve Yüksel Durak hakkında ise üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
İddianamede, İstanbul'daki darbe girişimi faaliyetlerini, öncesinde yaptığı toplantılarla planlayan, görev dağılımı yapan, kontrol altına alınacak bölgeleri belirleyen veya girişim günü icrasında yönlendirici ve azmettirici vasıfta olup darbe girişimi kapsamında hakimiyet sağlanması için işlenen muhtelif suçlardan doğrudan veya dolaylı fail sıfatıyla sorumlu olan 'Yurtta Sulh Konseyi' İstanbul yapılanmasının, Fethi Alpay, Mehmet Nail Yiğit, Özkan Aydoğdu, Eyyüp Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık isimli sanıklardan oluştuğu vurgulanıyor.
İstanbul'daki darbe girişimiyle ilgili istatistiki bilgilerin de yer aldığı iddianamede, askerlerin eylemleri sonucu 2'si asker, 5'i polis, 82'si sivil vatandas¸ olmak üzere toplam 89 kis¸inin hayatını kaybettigˆi, kolluk görevlileri dahil 719 kis¸iye kars¸ı hedef gözetmeksizin silahla veya tankla ates¸ açılarak öldürülmelerine tes¸ebbüs edildigˆi, eylemlerin yöneldigˆi magˆdurlardan 685'inin yaralandıgˆı, 34'ünün yara almadan kurtuldugˆu, 155 kişinin yaralama kastıyla gerçekles¸tirilen eylemlerin magˆduru oldugˆu, kolluk görevlileri dahil 148 kişiye kars¸ı yagˆma ve hürriyeti tahdit eylemi gerçekles¸tigˆi, 214 özel s¸ahsa ait mal ile askeri kurumlara ait olanlar hariç 25 kamu malının zarar gördügˆünün tespit edildiği belirtiliyor.
İddianamede, olay tarihinde 1. Ordu Komutanlığı görevini yürüten müşteki Orgeneral Ümit Dündar'ın darbeci askeri kanat tarafından hazırlanan sözde atama listesine göre mevcut görevine son verilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrinde görevlendirildiği ifade ediliyor.
Darbeci unsurların ele geçirdiği 1. Ordu Komutanlığı Harekat Merkezi'nde bulunan Eyyüp Gürler ve Ahmet Zeki Gerehan'dan alınan talimatla Harp Akademileri Komutanlığı'nda öğrenci subay olan Muammer Karaman, Batur Alp Çakır, Murat İlhan ve Mehmet Akif Aslan'ın silahlı ve teçhizatlı şekilde saat 22.30 sıralarında müşteki Ümit Dündar'ın Fenerbahçe Orduevi sahasında bulunan konutuna gittikleri anlatılan iddianamede, ev içerisinde dolaşarak ve sorarak müştekiyi aradıkları ancak bulamayınca ayrılarak görevli oldukları 1. Ordu Harekat Merkezine döndükleri kaydediliyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-10 Mart (2017) 'İstanbul 24 sanık Darbe Yap./Ana Yapılanma' davası
(27 Ocak 2018, 22:04)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: