Konya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 180'i tutuklu 486 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.
27.01.2018 17:15 Konya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 180'i tutuklu 486 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.
24.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince, merkez Meram ilçesinde özel olarak hazırlanan Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları ile tanıklar katıldı.
Tanıklardan A.K, geçmişte örgüte ait bir dershanede kayıt memuru olarak çalıştığını belirtti.
Çalıştığı dönemde örgütle ilgisinin bulunduğunu bildiği kişilere ilişkin beyanda bulunan A.K, tutuklu sanıklardan Celal U'yu yapının toplantılarında gördüğünü anlattı.
A.K, söz konusu sanığın kurban, himmet, burs adı altında toplanan bağışları teslim alan kişi olduğunu öne sürdü.
Tutuklu sanıklardan Ali Ç'nin ise sağlık sektöründe çalışan mütevelli toplantıları düzenlemekle görevli bulunduğunu iddia eden A.K, 'Sağlık yöneticilerine mütevelli toplantıları düzenlediğini ve cemaat mensuplarından topladığı paraları ilgili yerlere ulaştırdığını kendi beyanlarından biliyorum. Buna ilişkin kendi beyanı dışında somut bir bilgim yoktur.' diye konuştu.
A.K, tutuklu Okay V'yi de örgüt içinde iş adamlarından himmet, burs, kurban adı altında bağış toplamakla görevli kişi olarak bildiğini aktardı.
Tanık A.K'nin, Coşkun M'nin örgüt içinde 'bölgecilik' görevini üstlendiğini bildiğini söylemesi üzerine söz alan sanık, 'Tanığın bir delili var mı?' sorusunu yöneltti.
Mahkeme Başkanı da sanığa, 'Bu zaten delildir. Adı üzerinde 'tanık'. Daha ne delili istiyorsun.' dedi.
A.K. diğer bazı sanıkların FETÖ bağlantısına ilişkin bildiklerini paylaştı.
Söz alan sanıklar ise haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.
Tanıklardan Bayram G, tutuklu sanıklardan Suat G'yi sohbet hocası olarak tanıdığını söyledi.
Suat G'nin kendi iş yerine gelerek zaman zaman dini sohbetler verdiğini belirten Bayram G, 'Ayrıca örgüte ait gazeteye abone topluyordu diye hatırlıyorum.' dedi.
Bayram G, tutuklu sanıklardan Ali E'ye ilişkin, 'Kendisini sohbet hocası olarak biliyorum. Benden örgüt adına farklı yıllarda iki kez kurban parası istedi. Ben de verdim. Hangi yıllar olduğunu hatırlamıyorum.' diye konuştu.
Tanık Bayram Ü. de tutuklu sanıklardan İlyas Ş. ile 2005 yılında tanıştığını, 2012'ye kadar farklı zamanda karşılaştıklarını ifade etti.
Bayram Ü, İlyas Ş'nin zaman zaman sohbet hocalığı yaptığını, bazen dinleyici olarak sohbetlere katıldığını, ara sıra kendi iş yerine gelerek gıda yardımı talebinde bulunduğunu aktardı.
Tanık Ahmet B. ise 2007-2009 yıllarında, Konyaspor'da birlikte görev yaptığı tutuklu sanık Memduh O'nun kendisini örgüt sohbetlerine katılmaya ikna etmeye çalıştığını dile getirdi.
Ahmet B, bu çabalar sonucu birkaç defa sohbet toplantılarına katıldığını anlattı.
Duruşmaya yarın tanık beyanlarıyla devam edilecek.
25.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince Büyükşehir Belediyesince merkez Meram ilçesinde özel olarak hazırlanan Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen duruşmaya tanık beyanlarıyla devam edildi.
Duruşmaya, sanıklar, yakınları, avukatları ve tanıklar katıldı.
Tanıklardan E.M.A, örgüte ait Vakıf Hastanesi'nde bir dönem Başhekimlik yaptığını söyledi.
E.M.A, burada çalıştığı sırada yönetim tarafından baskı ve mobbinge maruz kaldığını öne sürdü.
Bu nedenle bir grup çalışma arkadaşıyla, Vakıf Hastanesiyle yollarını ayırdıklarını dile getiren E.M.A, cemaat olarak bildiği yapıda sohbet toplantılarına katıldığını ifade etti.
'Şirkete 'büyük abi' olarak geliyordu'
Tanıklardan F.A, geçmişte örgüte ait şirkette bir dönem çalıştığını anlattı.
Çalıştığı dönemde örgütte görevli bazı kişilerle tanıştığını aktaran F.A, tutuklu sanıklardan Celal P'ye ilişkin şunları söyledi:
'Kendisiyle herhangi bir münasebetimiz, bağlantımız, oturup kalkmışlığımız olmadı. Ancak kendisini şirkete gelip gittiği için tanıyorum. Şirkete 'büyük abi' olarak geliyordu. Büyük abi de 'il imamı' demekti. Kendisinin örgütte il imamı olarak görev aldığını buradan biliyorum. Devlete ve millete zarar verecek bir davranışının olup olmadığını bilemiyorum.'
Tutuklu sanıklardan Celal U'yu da tanıdığını belirten F.A, 'Kendisi özellikle Ramazan ayında yardım toplanması için şirkete gelip zarf bırakıyordu diye hatırlıyorum. Yardım toplamak isteyenler o zarflardan bir kısmını alıyordu. Ancak Celal U'nun bana zarf verdiğine şahit olmadım.' ifadelerini kullandı.
Tanıklardan A.K. ise daha önce emniyette verdiği ifadeyi reddetti.
Emniyetteki ifadesinde, bu yapıyla 2007 yılında tanıştığını, tutuklu sanıklardan Hasan Ö. ve İsmail Ç'nin kendisini sohbetlere davet ettiğini, bu kişilerin sohbet hocalığı yaptığını belirten A.K, 'Emniyette verdiğim ifade doğru değildir. Hasan Ö. akrabamdır. Beni sohbete kimin çağırdığını hatırlamıyorum. Bu yapıya bir kez kurban parası verdim. Kime verdiğimi de hatırlamıyorum. Hasan Ö. ve İsmail Ç. sohbet hocası değildir.' şeklinde savunma yaptı.
Tanıklardan F.F, Diyanete bağlı imam olarak çalışan tutuklu sanık Hamza Topkaya'nın, FETÖ mensupları arasında 'abi' olarak bilindiğini söyledi.
Kendisinin örgüte ait bir dershanede çalıştığını, Hamza Topkaya'nın da ara sıra bu dershaneye geldiğini anlatan F.F, 'Esnaf ve mütevelliler, burs, himmet, kurban adı altında, örgüt için topladıkları paraları Hamza Topkaya ve dershane yetkililerine teslim ederdi. Onlar da bu paraları dershane kasasına bırakırdı.'
Devlet memuru olan Hamza Topkaya'nın kamu kurumlarına eleman yerleştirmeye ilişkin sözlerine şahit olduğunu belirten F.F, 'Hamza Topkaya, 'Etrafınızda imam hatip mezunu gençler varsa söyleyin, devlete yerleştirilmeleri noktasında yardımcı olabiliriz.' demişti.' ifadesini kullandı.
Bunun üzerine sanık Hamza Topkaya, tanığın beyanlarını reddetti. Hamza Topkaya, 'İmam hatipli öğrencileri devlete yerleştirelim değil, yetiştirelim, değerlendirelim.' dediğini öne sürdü.
Tanıklardan F.Y. de Kimse Yok mu Derneğinde başkanlık yapan tutuklu sanık Hasan Aşçı'nın, kendisinden derneğe bağış yapmasını istediğini kaydetti.
Esnaflık yaptığını, Hasan Aşçı'nın da 2013'te dükkanına gelerek dernek için ahşap palet siparişi verdiğini dile getiren F.Y, 'Palet tutarı olan yaklaşık 8 bin liralık tutarı tahsil etmeyip derneğe bağışlamamı istedi. Ben de o kadar bağış yapamayacağımı söyleyerek, bu miktarın 1-2 bin lirasını bağışladım. Geri kalan ücreti tahsil ettim. Hasan Aşçı, bir defa da eşya yardımında bulunmamı talep etti. Dernek için bir miktar ev eşyası vermiştim.' diye konuştu.
Sanık Aydın Doğdu'yu da 2006-2012 yıllarında komşusu olduğu için tanıdığını anlatan F.Y, şöyle devam etti:
'Aydın Doğdu'nun Sızıntı dergisi bölge sorumlusu olduğunu biliyordum. Beni de bu dergiye 2008-2014 yıllarında abone yaptı. Ancak benden abonelik ücreti talep etmedi. Benim ücretimi kendisi ödüyordu. 2012 yılında Aydın Doğdu, Ankara'ya taşındı. 2014 yılında Konya'daki evini satarak parasını Bank Asyaya yatırdı. 'Başka banka mı yok.' dediğimde, bana 'Bank Asya zor durumda.' dedi. Bankaya yardım için parasını oraya yatırdığını hatırlıyorum.'
Duruşma, 30 Ocak'a ertelendi.
Paralel yapı-21 Temmuz (2017) 'Konya 486 sanık (ilk 527 sanık) Hava Kuvvetleri Yap./Darbeye destek' davası
(27 Ocak 2018, 17:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: