İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu 147'si tutuklu 280 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
27.01.2018 16:42 İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu 147'si tutuklu 280 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
22.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı, sanıkların ByLock tetkikiyle ilgili İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine yazılan müzekkereye yanıt geldiğini, ByLock HTS analiz raporlarının sanık ve avukatlarına gönderileceğini, raporlara ilişkin savunma için iki gün süre verileceğini belirtti.
Tanık M.M, tutuklu yargılanan eski askeri hakim Mesut Kayıntu'yla ilgili görgü ve bilgisine ilişkin verdiği ifadede sanıkla FETÖ evlerinde tanıştığını belirterek, yapıya ilişkin bildiklerini anlattı.
M.M, 2007'de Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandığını, örgüt mensuplarının Konya'ya gittiğinde kendisini karşıladığını, maddi durumu iyi olmadığı için önerdikleri yurtlarda kaldığını söyledi.
'Yemin ettiriliyor'
Tanık M.M, mahkeme başkanının, 'Evlerde adli yargı sınavlarına hazırlandırıyorlarmış. Tedbirler uygulanıyormuş, yemin verdiriliyormuş. Bunlara ilişkin neler söyleyeceksin?' sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
'Günlük en az 10 saat çalıştırıyorlar. Mezun olacak şahıslarla bulundukları ilde mezun görüşmesi yapılıyordu. Yapmak istedikleri işler soruluyor. Sizi yönlendiriyorlardı. Mezun olduktan sonra bir kişi Ankara'dan sizinle irtibata geçiyor. Ankara'ya geldiğimizde ev temin ediliyor. Tanıyorsunuz ya da tanımıyorsunuz, grup halinde çalışılıyor. 'Dışarıda kendinizi stajyer avukat olarak tanıtın.' ya da 'Ankesörlü telefonla konuşun.' derlerdi. Ders çalışmaya başlıyorsunuz. Sınav yaklaşıyor, son dönemlerde tanımadığınız biri geliyor.
Önünüze fotokopi konuluyor. Çözmeniz isteniyor. Sınavla ilgili olduğunu söylüyor. Sınava yönlendiriliyorsunuz. Geleceğe dönük tayinleri bu kişiler yapıyor. Size yemin ettiriliyor, fotokopi öncesinde ya da sonrasında.'
'Bu iş buraya geldikten sonra dönüşü yok'
Mahkeme başkanının, 'Sınav sorularının verilmesi durumuyla karşılaştın mı?' sorusuna tanık, 'Ders çalışma sürelerinin sonunda bir şahıs gelirdi, elinde resmi çanta vardı. Fotokopiye bakmamı istedi. 70 adet soru vardı. Bu soruların tamamını sınavda gördüm. Askeri yargı alanını düşünmediğimi söyledim. 'Bu iş buraya geldikten sonra dönüşü yok.' denildi. Bu aşamada zorlamanın başladığını görüyorsun. 'Sonuçlarına katlanırsın.' denildi. 70 soru sınavda çıktı. Mülakata 39 kişi girdik. Sadece beni elediler. 38'inin tamamı kazandı. İtirazın sonucu mudur, bilmiyorum.' şeklinde yanıt verdi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların mevcut halinin devamına, sanıklar ve avukatlarına ByLock HTS analiz raporlarına ilişkin savunma için süre verilmesine hükmederek duruşmayı 24 Ocak Çarşamba gününe erteledi.
24.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumuna bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Sanıklar, ByLock HTS analiz inceleme raporlarına ilişkin savunma yaptı.
Tutuklu sanık Aydın Kaya, ByLock kullandığı iddiasını reddederek ByLock'a ilişkin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile BTK raporları arasında farklılıklar bulunduğunu ileri sürerek, bu raporlarda da kendisine ait herhangi bir mesaj içeriği olmadığını iddia etti.
Tutuklu sanık Cihangir Özcan, mahkemenin başlangıç tarihine kadar hakkında ByLock suçlaması olmadığını, mahkeme başlayınca hakkındaki ByLock iddiasını öğrendiğini belirterek, kendisine herhangi bir mesaj içeriği iletilmediğini söyledi.
Özcan, ByLock'u cezaevinde öğrendiğini öne sürerek, 'Ben 3 bin program indirmişim. Beni ByLock IP'sine yönlendirmiş olabilir. HTS raporu gelene kadar hazırlık yapmadım çünkü kendimden emindim.' dedi.
Tutuklu sanık Bülent Eryılmaz hakkındaki ByLock iddiasını reddederek, raporu hazırlayan kişilerin yetkinliklerinin araştırılmasını talep etti.
Hakkındaki ByLock kullandığı iddiasını reddeden tutuklu sanıklardan Erol Körnes, programı kullanmadığını 'Mor Beyin' yazılımının mağduru olabileceğini söyledi.
Davanın başlangıcında Gizli tanık 'Kuzgun' olarak ifade veren ve daha sonra mahkemede kimliğini açıklayan tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı tuğamiral Halil İbrahim Yıldız ise daha önceki savunmasında detaylı bir şekilde gerekli bilgileri verdiğini ifade etti.
Yıldız, 'ByLock yüklemedim, veri alışverişi yapmadım. Örgüt içerisinde irtibat halinde olduğum kişilerle tablet üzerinden görüştüğümü belirttim. Tablet 4 üzerinden ilgili kişilerle görüştüm.' dedi.
Savcının, 'Örgüt içerisinde kod adın 'Tufan' değil miydi? Gelen raporlarda ByLock kullanıcı adın 'Tufan' şifren 'Tufan 11'. Tesadüf mü?' sorusuna Yıldız, 'Kullansam ne kazandıracak, kullanmasam ne kaybedeceğim. Ben her şeyi itiraf ettim zaten. Tablet üzerinden viber'le mesajlaştık.' yanıtını verdi.
Tutuklu sanık Ramazan Gencer, ByLock'u 15 Temmuz'dan sonra medyadan öğrendiğini belirterek, raporlar arasında çelişkiler, tarih, zaman farklılıkları olduğunu ileri sürdü.
Mahkeme heyeti, tahliye talebinde bulunan sanıkların talebinin reddine karar vererek duruşmayı yarına erteledi.
25.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Sanıklar, ByLock HTS analiz inceleme raporları, yakınlarının FETÖ/PDY ile iltisaklı okullarda eğitim alması ve örgütle ilgilerinin bulunduğuna dair bilgiler içeren dijital materyallere ilişkin savunma yaptı.
Tutuklu sanık Malik Karahan, ByLock HTS analiz inceleme raporlarında çok karışık ve çelişkili hususlar bulunduğunu ileri sürerek, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve BTK raporlarında farklı veriler olduğunu iddia etti.
Karahan, kırmızı renkte kullanıldığı iddia edilen ByLock'u kesinlikle kullanmadığını savunarak, 'IP'ler arasında uyuşmazlık var. Çok internet kullanan biri değilim. Ücretsiz programlar kurdum. Bu programların arka planlarında çalışanları bilemem. Oradan bulaştıysa bilemem. Darbe gecesi hiçbir faaliyetim olmadığı için ByLock'a bulaştırıldığımı düşünüyorum. Raporun uzman bilirkişi tarafından incelenmesini talep ediyorum.' dedi.
Tutuklu sanık Ömer Tokmak da ByLock veya benzeri bir program kullanmadığını öne sürdü.
Hakkında yanlış tespit yapıldığını savunan Tokmak, 'ByLock iddiası için en önemli delil olan mesajlaşma içeriğinin olması gerekmektedir. 18 aydır tutukluyum. Tahliyemi talep ediyorum.' diye konuştu.
Mahkeme Başkanı, sanıkların FETÖ/PDY ile iltisaklı olduğuna dair bilgiler içeren dijital materyaller ve örgüt il iltisaklı okullarda okuyan sanık ve yakınlarının bilgilerinin mahkemeye ulaştığını bildirdi.
Tutuklu sanık Ramazan Elmas, çocuğunu Anafartalar Kolejine gönderdiğini belirterek, 'Diğer kolejlerin verdiği fiyat çok yüksekti. Anafartalar Kolejine gittim. Cebime en uygunu oydu. Ben müşteriyim.' ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanık Rıdvan Güneş de KHK ile kapatılan İzmir Üniversitesinde yüksek lisans yaptığını belirterek, 'Tercih sebebim ucuz olmasıydı. FETÖ ile iltisaklı olduğunu bilmiyordum. Gerekli izinleri de almıştım.' dedi.
Mahkeme Başkanı, tutuklu sanık Emre Mehmet Doğru'ya telefonunda 'Kakao Talk' izleri ve örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in konuşmalarını içeren kısa video görüntüleri bulunduğunu anımsattı.
Doğru, 'Kakao Talk' programını ilk defa mahkemede duyduğunu ileri sürerek, 'Amblemini bile görmedim. Fetullah Gülen'in konuşmaları olan sohbet videolarını kesinlikle kabul etmiyorum. Kendimden eminim.' şeklinde savunma yaptı.
'Bir daha duruşma salonunun yüzünü göremezsin'
Tutuklu sanık Ramazan Elmas, Mahkeme Başkanının telefonunda 'Kakao Talk' izleri bulunduğunu belirtmesi üzerine, 'Bu programı kullanmadım. Nasıldır amblemi bilmem. Telefon kayıtlarına bakılırsa benim kullanmadığım anlaşılır. Telefon kızımdaydı. İlkokuldaki kızımın da kullanacağını sanmıyorum. Kakao Talk kalıntıları nedir açıklar mısınız? Bana kalıntıdan ne anlamalıyım, onu söyleyin. Hiçbirimiz kullanmadık. Kalıntı delil olarak kabul edilemez. Bilirkişi değilim. Siz de bilirkişi değilsiniz.' yanıtını verdi.
Mahkeme Başkanı, 'Biz 2 arkadaş sohbet etmiyoruz. Üslubuna dikkat et. Bir daha duruşma salonunun yüzünü göremezsin. Üslubunu düzelteceksin. Duruşmada 8 saat duruyorsak 7 saatini gülücükler atarak geçiriyorsun. Bir şey demiyorum. Üslubuna dikkat edeceksin.' dedi.
Mahkeme heyeti, tahliye talepleri ve sanıkların ByLock HTS analiz inceleme raporlarının uzman bilirkişi heyetince incelenmesi taleplerinin reddine karar verdi. Heyet, BTK'ya ByLock HTS analiz inceleme raporlarına ilişkin uyumsuzluklarla ilgili yazılan yazıya cevabın beklenmesi, toplanan deliller, tanık ifadeleri, savunmalar, ilgili kuvvet komutanlıklarından gönderilen yazılar değerlendirildiğinde bir kısım sanıklara ilişkin hazırlanan mütalaaya son şeklinin verilmesi için iddia makamına süre tanınmasını da karara bağladı.
Duruşma, 29 Ocak Pazartesi gününe ertelendi.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'İzmir 280 sanık (ilk 270 sanık) Darbe Yapılanması' davası
(27 Ocak 2018, 16:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: