Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki mahrem yapılanmasına yönelik 76 'mahrem imam' ile 81 askeri personelin yargılanmasına devam edildi.
13.01.2018 21:28 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki mahrem yapılanmasına yönelik 76 'mahrem imam' ile 81 askeri personelin yargılanmasına devam edildi.
09.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları katıldı.
Savunma yapan tutuksuz sanık S.Ö, soruşturma aşamasında verdiği beyanları kabul ettiğini söyledi. Ahi Evran Üniversitesinde fizik bölümünde okuduğu yıllarda FETÖ yapılanması ile tanıştığını, örgüte ait yurt ve evlerde kaldığını anlatan S.Ö, mezun olmasından sonra Ankara Keçiören'de bir dershanede çalışmaya başladığını, bununla birlikte örgütün Hava Kuvvetleri mahrem yapılanmasında 'Şükrü' kod adıyla 'öğretmen' konumunda faaliyette bulunduğunu itiraf etti.
Sohbet grubuna gelenlerin ilk başlarda asker olduğunu bilmediğini öne süren sanık S.Ö, kendisinden daha üst konumundaki örgüt yöneticilerine sohbete gelen örgüt üyeleriyle ilgili bilgileri aktardığını bildirdi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan tarafından S.Ö'nün emniyette verdiği ifadeler okundu.
Sanık S.Ö, Ankara'ya geldikten sonra FETÖ'ye ait dershanede işe başladığını, burada öğretmenlik yapmaya devam ederken, askeri personel ile haftalık örgüt faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Sanık S.Ö, kendisinden bir üst sorumlu olan örgüt yöneticisinin 'Ömer' kod adını kullanan ve davanın sanıkları arasında yer alan Ramazan Alkan olduğunu iddia etti.
Tutuksuz S.Ö, 'Ben bu yapıdan bize söylenen dini sohbetlerin dışında işlere karışmaya başlamasıyla 17-25 Aralık sürecinden sonra bu yapının ne kadar tehlikeli olduğunu anladım. Özel hayatıma da karışabileceklerini düşünerek 2015'ten sonra FETÖ'den ayrıldım.' diye konuştu.
'Aklımı hiçbir örgüte kiraya vermedim'
Savunma yapan tutuksuz sanıklardan eski üsteğmen Mustafa Konuş, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini beyan ederek savunmasına başladı. İtirafçılardan U.I'nın kendisi hakkında verdiği beyanlarda pilot olduğunu söylediğini ancak istihkam subayı olduğunu ifade eden sanık Konuş, U.I'nın verdiği beyanların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
'Ben FETÖ üyesi değilim. 15 Temmuz hain darbe girişiminde bulunmadım. ByLock kullanmadım. Eğitim hayatım devlet okullarında geçmiştir. Örgütün gazetesine, dergisine abone olmadım. Aklımı hiçbir örgüte kiraya vermedim.' savunmasını yapan sanık Konuş, beraat talebinde bulundu.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
10.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları katıldı.
Duruşmada tanık olarak dinlenen eski kursiyer teğmen Yıldırım Kılıçarslan, 'Akıncı davası'nda yargılandığını belirterek emniyet ve savcılık aşamasında örgütün çözülmesine yönelik verdiği ifadeleri kabul ettiğini söyledi.
FETÖ ile bağlantısını kabul eden Kılıçarslan, yaşanan olaylar neticesinde içinde bulunduğu örgütün gerçek yüzünü gördüğünü, devlete ihanet eden bu yapının deşifre edilmesi için elinden gelen ne varsa yapmaya hazır olduğunu beyan etti.
Kılıçarslan, örgüte katılım süreci hakkında şunları söyledi:
'İlkokulda Yozgat'ta gittiğim dershanede bu örgütle tanıştım. Dershanelerinde eğitim görürken, o dönem benden sorumlu ağabey önümüzdeki yıl dershane değiştirmem gerektiğini söyledi. Ben, ilk başta bir anlam veremedim. Ağabeyler, askeri liseler sınavına girmem için böyle olması gerektiğini söylediler. Ailem buna karşı çıktı. 'Mehmet' kod adlı kişi ve o dönem 'il ağabeyi' olan Nurullah isimli şahıs evimize gelip ailemi ikna ettiler. 14 yaşımda İzmir'de askeri liseyi kazandım. Daha sonra İzmir'de belli bir eve gidiyorduk. Orada Gülen'in kitapları okunuyordu. Mehmet, bize cemaat ile ilgili ne sorarlarsa inkar etmemizi söyledi. Ben örgütte 'Yavuz' kod adını kullanıyordum.'
Askeri liseden sonra Hava Harp Okuluna gittiği dönemde de örgüt yöneticilerinin kendisini bırakmadığını ileri süren Kılıçarslan, Çiğli'de pilotaj eğitimi sırasında kendisinden sorumlu olan 'Cemal' kod adlı 'mahrem imamın' da davanın sanıklarından Mehmet Fatih Ballı olduğunu iddia etti.
Kılıçarslan, devreleri olan Ali Mert Tüfekçi, Ercan Dağhan ve Oğuz Kaan Ayran'ın da Ballı'nın sorumluluğunda olduğunu ve mesleğe başladıkları günden itibaren düzenli olarak maaşlarının yüzde 15'ini himmet olarak Ballı'ya verdiklerini ileri sürdü.
Kılıçarslan, 2013'ün ekim ayında ABD'de bulunan NATO uçuş okulunda eğitim almak için Ali Mert Tüfekçi ve Muharrem Baysal ile seçildiğini söyledi. ABD'ye gitmeden önce Burak isimli örgüt ağabeyinin kendilerine San Antonio'da irtibat kuracakları Ali isimli örgüt üyesinin numarasını verdiğini belirten Kılıçarslan, ABD'ye gidince yine ankesörlü telefondan Ali'yi arayarak orada 2 ay boyunca görüştüklerini söyledi.
Örgütün ABD'deki üst düzey yöneticilerinin kendilerini teröristbaşı Gülen'i ziyarete götürdüklerini belirten Kılıçarslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'New York'ta Muharrem Baysal ile gezerken 'Mutlu' kod adlı ağabi bize bir numara vererek irtibata geçeceğimiz şahsı bildirdi. Bu kişiyi aradık. İsmini söylemeyen şahıs bizi daha önceden belirlediğimiz yerden bordo renkli bir araçla alarak Pensilvanya'da adresini tam olarak bilmediğim bir yere götürdü. Daha sonra oranın Fetullah Gülen'in kaldığı yer olduğunu öğrendik.
Girişte nizamiye bölümünden kalacağımız odalar için giriş kartlarımızı verdiler. İki ayrı büyük binanın ortasında iki katlı pansiyon tarzı yerler olan binaya girdik. Burada tanımadığım şahıslar ile oturarak yine kitaplar okuduk. Akşam namazından sonra ben ve arkadaşım Muharrem'i salon tarzında ayrı bir odaya götürdüler. Odaya Fetullah Gülen gelerek bize, nereden geldiğimizi, ne için ABD'de bulunduğumuzu sordu. Biz de uçuş eğitimi için geldiğimizi, pilot olduğumuzu söyledik. Kısa süren bu görüşme sonrası odadan çıktık. Harici başka bir konuşma geçmedi ve o akşam biz oradan ayrılarak New York'a geçtik.'
'Her şeye bir açıklama yapan zat o gece sustu'
Akıncı Üssü davasının sanığı olduğunu söyleyen ve tanık sıfatıyla ifade veren eski teğmen Ali Mert Tüfekçi de 27 Temmuz 2016'da kendi isteğiyle polise giderek ifade verdiğini, örgüt ağabeyi Mehmet Fatih Ballı ve kendisini Pensilvanya'ya götüren Muharrem Baysal'ı teşhis ettiğini söyledi.
Ortaokulda örgütle tanıştığını, Harp Okuluna girdikten sonra da irtibatını koparmadığını anlatan Tüfekçi, darbe girişimine kadar görüştüğü örgüt yöneticilerinin gerçek amaçlarının ne olduğunu anlayınca tüm bildiklerini devletin ilgili birimlerine anlatma gereği duyduğunu ifade etti.
15 Temmuz'u FETÖ'nün yaptığından kuşku duymadığını dile getiren Tüfekçi, 'Ben örgütün yapısı gereği sadece grup arkadaşlarımı tanıyorum. O gece Gülen çıkıp açıklama yapabilirdi. 'Bana gönül verenler bu kalkışmadan uzak dursun' diyebilirdi. Her şeye bir açıklama yapan zat o gece sustu.' diye konuştu.
ABD'ye uçuş eğitimi için gittiği sırada örgütün ABD'deki mensupları tarafından terörist başı Gülen'le görüştürüldüğünü dile getiren Tüfekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Muharrem Baysal ile birlikte uçuş eğitimi almak için ABD'ye gönderdiler. ABD'de yine iki üç haftada bir Teksas ve Dallas'ta 'Ali' ve 'Mutlu' kod adlı ağabeylerle görüşüyorduk. Buluştuğumuz ağabeyler Fetullah Gülen ile buluşma ayarlayacaklarını söylediler. Fakat ben tatil planladığımı söyleyerek kabul etmedim ve 10 günlüğüne Türkiye'ye döndüm.
Amerika'ya döndüğümde yine uçuş eğitimlerine devam ettik. Gülen ile 2016 yılı ocak ayında yine bir görüşme ayarladılar. Bu görüşmeye ben, Yıldırım Kılıçarslan ve Mutlu ağabey birlikte gittik. Buradaki eve geldiğimizde girişteki kameralara görünmemek için başımıza bere takarak kartlarımızı verdiler. Bu şekilde geçerek eve girdik. Pansiyon tarzı olan bu evde Yıldırım ile birlikte aynı odada iki gece kaldık. Burada ismini bilmediğim bir şahıs ile bizi oraya götüren Mutlu isimli şahıs irtibat kurarak pazar günü akşam namazından sonra görüşme ayarladılar. Bir çok kilitli kapının olduğu ve bu kapıların açılması sonucu içeride bulunan farklı küçük bir salona geçtik. Gülen içeride bizi bekliyordu. Gülen'in odasında dikkatimi çeken husus oturduğu koltuğun arkasında bulunan vitrin içerisinde Türk Hava Kuvvetlerine ait birçok filoya ait uçak maketlerinin olmasıydı.
Bize nereden geldiğimizi sordu. Biz de cevap verdik. Bize kursun ne zaman biteceğini sordu. Biz de ne zaman biteceğini anlattık ve Mutlu'ya nerede çalıştığını sordu. O da North Teksas Üniversitesinde öğretim görevlisi olduğunu söyledi. Görüşmemiz bu kadar sürdü ve peşimizden Mısır'dan gelen Türk bir profesörün girdiğini hatırlıyorum. Görüşme sonrası biz eğitim yerimize geri döndük.'
Tanık eski teğmen Ertuğrul Cihan Sungur da darbe girişiminden sonra kendisi hakkında ihraç kararı verilmeden 24 Temmuz'da gidip bütün bildiklerimi Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığında anlattığını ifade etti.
Örgüt hakkında bildiği her şeyi anlattığını savunan Sungur, 'Bu terör örgütünün bağlantılarının çıkarılmasında üzerime düşen ne varsa yapmaya hazırım.' ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanıkların ve avukatların tahliyeye yönelik beyanlarının alınmasıyla devam edilen duruşmada, iddia makamının görüşünü alan mahkeme, ara karar için verilen molanın ardından kararları açıkladı.
Buna göre, bazı sanıkların mal varlığı üzerindeki tedbirin kaldırılması ve tutuksuz sanıkların adli kontrol şartlarının kaldırılması talepleri reddedildi.
Mahkeme, tutuklu yargılanan sanıklardan Osman Mızrak, Ömer Faruk Ünsal, Selim Çamur, Ahmet Fakıoğlu, Sinan Metin, Mehmet Yiğitgül, İbrahim Aygül, Ömer Faruk Gümüş, Serdar Dingeç, İdris Yarkın, Muhammet Alkan, Mustafa Durak, Asım Göktaş, Rasim Çelik ve Abdullah Özen'in 'mevcut delil durumu' ve 'uzun tutukluluk süresini' göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.
Davanın görülmesine 27 ve 28 Mart'ta devam edilecek.
İstenilen cezalar
İddianamede, 76'sı 'mahrem imam', 81'i ise 'FETÖ üyesi askeri personel' olan sanıklar hakkında, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'cumhurbaşkanına suikast', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', ' Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından dörder kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-23 Mart (2017) 'Ankara 157 sanık Hava Kuvvetleri ve Mahrem İmam Yap.' davası
(13 Ocak 2018, 21:28)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: