İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığı'ndan helikopterlerle hareket ederek İstanbul çevresinde kalkışmaya katılan ve bir kısmı daha sonra Yunanistan'a kaçan subayların da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu, 8'i firari 19 eski havacı askerin yargılanmasına başlandı.
30.12.2017 14:05 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığı'ndan helikopterlerle hareket ederek İstanbul çevresinde kalkışmaya katılan ve bir kısmı daha sonra Yunanistan'a kaçan subayların da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu, 8'i firari 19 eski havacı askerin yargılanmasına başlandı.
27.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Darbe girişimi sırasında aralarında Yunanistan'a kaçan subayların da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu, 8'i firari 19 eski havacı askerin yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.
FETÖ tarafından organize edilen 15 Temmuz darbe girişiminde, aralarında 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığı'ndan helikopterlerle kalkış yapıp, İstanbul çevresinde darbe faaliyetlerine katılan ve bir kısmı Yunanistan'a kaçan subayların da bulunduğu 9'u tutuklu, 8'i firari toplamda 19 eski havacı asker sanığın yargılanmasına başlandı.
İstanbul 33'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Fatih Mandacı, Ferit Gök, Halil Can Akbaş, Hüseyin Pehlivan, Mehmet Güngör, Osman Gider, Rifat Çelik, Salih Kukudasoğlu ve Talip Güler ile tutuksuz sanıklar Mahmut Küçüközer ve İsmail Yılmaz katıldı. Haklarında yakalama kararı bulunan firari sanıklardan bazılarının avukatı da salonda hazır bulundu.
Dosyaya gelen evrakların okunmasının açıklanmasının ardından, iddianamenin özeti okunarak sanıkların kimlik tespitleri yapıldı. Duruşmaya, öğleden sonra savunmaların alınmasına geçilmek üzere ara verildi.
28.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan eski teğmen Ferit Gök, darbe girişimini kafeteryada otururken televizyonda köprülerin kapatıldığı haberinden öğrendiğini öne sürerek, o saatten sonra gelişmeleri televizyondan takip ettiğini söyledi.
Sabah saat 07.00'ye kadar burada beklediğini, gece beklerken de uyuyakaldığını savunan Gök, sabah buradan çıktıktan sonra normal mesaisine devam ettiğini öne sürdü.
Gök, darbe girişiminden bir süre sonra da görevine devam ettiğini anlatarak, 'tanık' olarak dinlenilmesi için çağrıldığı emniyette gözaltına alındığını, ardından tutuklandığını ifade etti.
Teğmen olmaları sebebiyle üst rütbedeki komutanlarına itaatsizlik edemediklerini savunan Gök, 'Onlar da bizi buna alet etmişler.' diye konuştu.
Tutuklu sanık Hüseyin Pehlivan da tatildeyken bölük komutanının kendisini arayıp izninin ne zaman biteceğini sorduğunu anlatarak, 14 Temmuz'da biteceğini söylemesi üzerine komutanının 15 Temmuz'da göreve başladığında kendisine haber vermesini istediğini söyledi.
Darbe girişimi günü sabah saatlerinde mesaiye başladığını ifade eden Pehlivan, Yunanistan'a kaçan eski yüzbaşı Abdullah Yetik'in kendisine hafta sonu yapılacak planlama nedeniyle hazır olması emrini verdiğini aktardı.
Pehlivan, 15 Temmuz'da akşam saat 22.15'te yat yoklamasını aldığını, bundan bir süre önce de helikopter sesleri duyduğunu aktararak, sonra haberlerden köprülerin kapatıldığını öğrendiğini anlattı.
Bu haber üzerine söz konusu helikopter seslerinin bundan kaynaklı olabileceğini düşündüğünü savunan Pehlivan, bunun sebebini ve ne yapılacağını sormak aradığı üstlerine ulaşamadığını öne sürdü.
Pehlivan, ifadeye çağrıldığı emniyete 28 Temmuz'da kendisinin gittiğini anlatarak, burada gözaltına alınıp iki gün sonra da tutuklandığını belirtti.
Tutuklu kaldığı sürede mağduriyetler yaşadığını savunan sanık Pehlivan, tahliyesini talep etti.
'Kaçmaya fırsatım olmadı'
Tutuklu sanık Fatih Mandacı da 15 Temmuz'da suç teşkil eden hiçbir eyleme katılmadığını öne sürerek, FETÖ ile bir ilgisinin bulunmadığını savundu.
Mandacı, Mahkeme Başkanının, 'kaçmayı hiç düşünmediniz mi?' şeklindeki sorusuna, 'Kaçmayı düşündüm ama buna fırsatım olmadı' yanıtını verdi.
Mahkeme heyeti, sanık savunmalarının alınmasına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.
29.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 9'u tutuklu 11 sanık ile avukatları katıldı.
Duruşma, sanıkların savunmalarının alınmasıyla sürdü.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, darbe faaliyetine katılan ve daha sonra Yunanistan'a kaçan firari eski binbaşılar Ahmet Güzel ve Gençay Böyük, eski yüzbaşılar Abdullah Yetik, Ferudun Çoban, Süleyman Özkaynakçı ve Uğur Uçan, eski astsubaylar Bilal Karagül ve Mesut Fırat ile tutuklular eski Yarbay Talip Güler, eski üsteğmenler Salih Kukudasoğlu ve Osman Gider, eski teğmenler Fatih Mandacı, Ferit Gök, Halil Can Akbaş ve Hüseyin Pehlivan, eski astsubaylar Rıfat Çelik ve Mehmet Güngör ile tutuksuz Mahmut Küçüközer ve İsmail Yılmaz 'sanık' sıfatıyla yer alıyor.
Tüm sanıklar hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs', ' Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, 6 sanık hakkında ayrıca 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 19,5 yıldan otuzar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, Yunanistan'a askeri helikopterle kaçan ve haklarında 'yokluklarında tutuklama' kararı verilen firari 8 sanık için ayrıca 'kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile Askeri Ceza Kanunu'nda da yer alan 'yabancı memlekete firar', 'askeri eşyayı kasten tahrip etmek' ve 'askeri eşyayı çalma' suçlarından da 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianamede, söz konusu alaydan havalanan (14306 kuyruk numaralı) bir helikopterin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast yapmaya giden timlerin intikalinde görev yaptığının tespit edildiği belirtilerek, Muğla'da yargılanan sanıkların cezalandırıldığı ifade ediliyor.
Yunanistan, iade etmemişti
Darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan ve bu ülkenin yüksek mahkemesince Türkiye'ye iade edilmemelerine karar verilen firari 8 subayla ilgili İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği, yokluklarında tutuklama kararı çıkartmıştı.
Hakimlik ayrıca, şüpheli askerlerle ilgili Interpol'de kırmızı bülten çıkarılması için ilgili makama yazı yazılmasını da karara bağlamıştı. Darbe girişiminin ardından helikopterle Yunanistan'a kaçan binbaşılar Ahmet Güzel ve Gencay Büyük, yüzbaşılar Abdullah Yetik, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan ve Feridun Çoban ile astsubaylar Mesut Fırat ve Bilal Kurugül ile ilgili karar veren Yunanistan Yüksek Mahkemesi, bu kişilerin Türkiye'ye iade edilmesi talebini reddetmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-27 Ekim (2017) 'İstanbul 19 sanık Darbe Yap./Yunanistan'a kaçan askerler' davası
(30 Aralık 2017, 14:05)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: