İzmir'de, İstanbul'daki Balyoz davasına bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'in 'Fetö silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi. Aralarında Balyoz davasında yargılanan ve beraat eden emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Tuğamiral Ahmet Yavuz, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek'in de bulunduğu 59 kişinin duruşmaya katılma talepleri ise mahkeme tarafından reddedildi.
24.12.2017 15:22 İzmir'de FETÖ soruşturması kapsamında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan yargılanan Balyoz davasına bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'in yargılanmasına devam edildi.
18 Aralık'ta İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmaya tutuklu sanık 'Balyoz Darbe Planı' davasına bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, sanık avukatı, aralarında Balyoz davasında yargılanan ve beraat eden emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Tuğamiral Ahmet Yavuz, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek'in de bulunduğu yaklaşık 80 kişi katıldı.
Mahkeme başkanı, Balyoz davası mağdurlarının davaya katılma taleplerini aldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, 59 kişi davaya katılma talebinde bulundu.
Davaya katılma talebinde bulunan ve Balyoz davasında bir numaralı sanık olarak yargılanan emekli Orgeneral Çetin Doğan, sanık Ömer Diken'in milli orduya yapılan kumpası yöneten kişi olduğunu ileri sürerek, sanığın silahlı terör örgütünün militanı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine ağır darbe vurduğunu söyledi. Doğan, sanık Diken'in 'bir FETÖ üyesi olarak' adil karar vermeyerek Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) büyük darbe indirdiğini iddia etti, kendisinin davanın bir numaralı sanığı olduğundan basında adının sıkça yer alması nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. Diken'e istenen 15 yıla kadar hapis cezasının az olduğunu ileri süren Doğan, 'Diken'den şikayetçiyim, bunların çete olduğunu düşünüyorum. Davaya katılmak istiyorum.' dedi. Emekli Orgeneral Çetin Doğan, sanık Diken'in o dönemde hakim gibi değil, örgüt militanı gibi davrandığını belirterek, 'Sanık Diken'in mahkemedeki tarzı, delilleri inceleme ve değerlendirme tarzı FETÖ'nün içinde olduğunun bir kanıtıdır. Bizim o dönemde yargılandığımız dava silahlı terör örgütü FETÖ'nün hain 15 Temmuz darbe girişimine zemin hazırlamak için yaptıkları bir kumpastır. Bu dava ise sanığın FETÖ üyesi olmak suçundan yargılandığı dava olsa da milli orduya yapılan kumpasın da göstergesidir. Üye olmak suçu kadar örgütün militanı gibi davranan sanığın adil yargılama yapmaması ayrı bir suçtur. Türk milleti Balyoz Davası sonucunda ağır bedeller ödemiştir. FETÖ'ye ve onun söylediklerine bağlı kaldıkları için bizi yargıladılar. Davanın ilerleyen süreçlerinde delilleri teker teker sunacağım' dedi.
Davaya katılma talebinde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek ise sanığın görev aldığı sürede başta TSK olmak üzere devletin çökmesinde önemi rol oynayan ilk 3 kişiden biri olduğunu söyledi. Çiçek, Diken'in görev aldığı süreçte, devletin tüm kurumlarının çökmesine ve FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin meydana gelmesine sebep olan üç kişiden biri olduğunu savunarak davaya katılma talebini mahkeme heyetine iletti.
'Balyoz darbe planı davası'nda yargılanmasının ardından beraat eden emekli Kurmay Albay Suat Aytın, sanık Diken, yargılama aşamasında sadece iki bilirkişi raporuna göre karar verdiğini, raporlardan birinin askeri bilirkişilerce, diğerinin ise TÜBİTAK tarafından hazırlandığını öne sürerek, raporları hazırlayan bu kişilerin mesleklerinden ihraç olduğunu söyledi. Davaya müdahil olmak istediğini dile getiren Aytın, 'Bu bile Diken'in FETÖ ile bağlantılı olduğunun bir göstergesidir. Balyoz'da örgütsel bir bağ vardır.' dedi.
Duruşma savcısı, davaya katılma talebinde bulunan kişilerin doğrudanç suçtan zarar gördüklerinin anlaşıldığını belirterek, katılma taleplerinin onaylanmasını istedi.
Sanık Ömer Diken ise katılma talebinde bulunan kişilerin görevi nedeniyle şikayetçi olduklarını, görev suçunun ise bu mahkemede değil Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinde görülebileceğini, kendisinin şu an 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla yargılandığını söyleyerek, katılma talebinde bulunan kişilerin taleplerinin reddedilmesini talep etti.
Diken, daha önce yapmış olduğu telefon görüşmelerine ilişkin HTS kayıtlarıyla ilgili savunma yaparak, görev gereği yaptığı bazı görüşmelerin suç olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.
FETÖ ile bağlantısına ilişkin hiçbir somut delilin olmadığını ifade eden Diken, 'Kamuoyunda 'balyoz' olarak bilinen davaya baktığım için yargılanıyorum ve tutukluyum. Hiç kimse böyle bir davaya bakmak istemezdi. Böyle bir göreve atandığınızda görevi kabul etmeme gibi bir seçeneğiniz olamaz. ya istifa edersiniz ya da görevi kabul edersiniz. Üçüncü bir seçeneğiniz yoktur. Ayrıca, bu davaya bakma gibi bir talebim kesinlikle olmadı.' ifadesini kullandı.
Diken, 520 günden beri tutuklu olduğunu, kaçma şüphesinin olmadığını belirterek tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti kısa bir aradan sonra sanığın Balyoz davasında verdiği kararların görev suçu kapsamına girmesi ve İstanbul'da Diken hakkında kumpas suçlamasıyla bir soruşturma yürütülmesi nedeniyle katılma taleplerinin reddedilmesine oy çokluğuyla karar verdi.
Mahkeme sanığın tutukluğunun devamına karar verdi
Mahkeme başkanı, daha sonra gelen raporları okudu.
Duruşma savcısı, sanığın tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.
Gizli tanığın beyanının gerçeği yansıtmadığını savunan sanık Ömer Diken, örgütle bir bağlantısının olmadığını, tutuklanmasına yönelik somut bir delilin olmadığını söyledi. Balyoz davasının görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanması için bir talepte bulunmadığını belirten sanık Ömer Diken, hiçbir hakimin Balyoz davasına bakmak istemeyeceğini söyledi. Sanık Diken, tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, kısa bir aradan sonra sanık avukatının duruşmanın kapalı yapılması talebinin reddine, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Olayın geçmişi
Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında Balyoz davasına bakan eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'in de bulunduğu 12 hakim ve savcı, Uşak'ta polis tarafından gözaltına alınmıştı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesindeki işlemlerinin ardından hakim ve savcılar, geçen Salı günü adliyeye sevk edilmişti. Cumhuriyet savcısı tarafından sorgulanan 12 şüpheli, tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti. Geçen iki günün ardından aralarında eski İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'in de bulunduğu 12 hakim ve savcı tutuklanmıştı. Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanık Ömer Diken hakkında 'silahlı terör üyesi olmak' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.
Paralel yapı-21 Temmuz (2016) 'İzmir 1 sanık Yargı Yapılanması/Balyoz Hakimi Ömer Diken' davası
Paralel yapı-11 Şubat (2015) 'İstanbul 3 sanık Balyoz Davası sanıklarına paralel bilirkişilerden kumpas' davası
Paralel yapı-11 Şubat (2015) 'Balyoz Davası Üzerinden Masum Sanıklara Kumpas' (ana) soruşturması
Paralel yapı-16 Mayıs (2015) 'Balyoz Kumpası'nda Taraf gazetesinin rolü' soruşturması
Paralel yapı-20 Mart (2017) 'İstanbul Balyoz Davasında Bilirkişi Sahteciliği/Albay Ahmet Erdoğan 1 sanık' davası
Paralel yapı-17 Mayıs (2017) 'İstanbul Yargı Yapılanması/Balyoz Savcısı Savaş Kırbaş 1 sanık' davası
Paralel yapı-18 Mayıs (2017) 'İstanbul Yargı Yapılanması/Balyoz Savcısı Hüseyin Kaplan 1 sanık' davası
Balyoz planı ve davasıyla ilgili tüm manşetlerimiz
(24 Aralık 2017, 15:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: