İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 128 sanığın yargılanmasına devam edildi.
24.12.2017 13:52 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Selimiye'de bulunan 1. Ordu Komutanlığı'nda yaşananlar ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılmasına ilişkin 128 sanığın yargılanmasına devam edildi.
18 Aralık'ta İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Bakırköy Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda görülen 13. duruşmaya, 49 tutuklu sanık, 8 tutuksuz sanık ile taraf avukatları ve izleyiciler katıldı.
Duruşmada, talepleri alınan avukatlar, tutuklu müvekkillerinin tahliyelerini istedi. Bazı avukatlar, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün Üsküdar yerleşkesinin ele geçirilmeye çalışılması olayının bu davadan ayrılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, aralarında dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile tankların önüne yatarak durdurmaya çalışan Sabri Ünal'ın da bulunduğu 9 müşteki ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Maliye Hazinesi, TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı'nın davaya katılma taleplerini kabul etti.
Duruşmaya çağrılmasına rağmen gelmeyen müştekilerden Fırat Coşkunoğlu'nun tanık sıfatının da bulunması nedeniyle zorla getirilmesine karar veren mahkeme, dönemin 1. Ordu Hareket Yarbaşkanı olan ana darbe davasının tutuklu sanığı eski Tuğgeneral Eyüp Gürler, Üsküdar Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde o dönem görev yapan emniyet müdürü Murat Çakır'ın da aralarında bulunduğu 41 kişinin tanık olarak dinlenilmesine hükmetti.
Mahkeme, kendilerine ulaşılamayan 15 sanık hakkında da savunmaları alınabilmesi için yakalama kararı çıkarılmasını kararlaştırarak, tutuklu yargılanan Ömer Faruk Kıcırlı, Cüneyt Ölmez, Tuğrul Kekeç, Gökhan Arıkan, Selim Çiftçi, Halil Göbüt, Ahmet Özel ve Onur Aydın ile eşinin engelli durumu dikkate alınan Yusuf Akülger'in tahliyesini hükme bağladı.
Tutuklu 40 sanığın bu hallerinin devamını karar veren mahkeme, duruşmanın 26 Şubat 2018'e Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin karşısındaki binada yapılmasına karar verdi.
Mahkeme, 27 ve 28 Şubat 2018'de de devam edecek duruşmaları, uzaması durumunda 5, 6 ve 7 Mart 2018'de yapacak.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral Ümit Dündar ve Üsküdar'da art arda geçen 2 tankın önüne yatarak onları durdurmaya çalışan Sabri Ünal'ın da aralarında bulunduğu 28 kişi, 'müşteki-mağdur' sıfatıyla yer alıyor.
Albay, yarbay ve yüzbaşı rütbelerindeki 55 subay, astsubaylar ve bir sivil olmak üzere 128 kişinin 'sanık' sıfatıyla yer aldığı iddianamede, tüm sanıklar hakkında 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altı aydan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianamenin tek sivil şüphelisi olan ve terör örgütünün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı belirtilen öğretmen Feyzullah Şahan hakkında da aynı suçlardan üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, aralarında subayların da bulunduğu sanıklar Ali Demici, Mehmet Kanbur, Tuğrul Kekeç, Gökhan Arıkan, Servet Demir, Emre Ersan, Bekir Karadayı, Semih Özdemir, Gökhan Türe, Gökhan Atavcı, Mithat Aydın, Sergen Güçlü, Bilal Dursun, İsmail Küçükmadan, Gökhan Yıldız, Cüneyt Ölmez, Ömer Faruk Kıcırlı, Kadir Güven, Fatih Cantürk, Arda Can Yarar, Yasin Ay, Ali Güngör, Eyüp Akkaya ve Ertan Gümüştaş hakkında da 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'kasten yaralama', 'mala zarar verme' ve 'kamu malına zarar verme' suçlarından ayrı ayrı 6 yıl ile 141 yıl arasında değişen hapis cezaları öngörülüyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-10 Mayıs (2017) 'İstanbul 128 sanık 1. Ordu Komutanlığı Darbe Yap.' davası
(24 Aralık 2017, 13:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: