İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in 2015 yılında hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'e FETÖ soruşturmalarında tutuklu bulunan 63 şüphelinin tahliye edilmesi için imzalayarak gönderdiği talimat yazısının Zaman gazetesi görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı'dan ele geçirildiğini açıkladı. Başsavcılık evrak için, 'Bu belge terörist başının örgüt üyelerine verdiği birebir talimatın en somut delilidir' açıklaması yaptı. 19 Nisan 2015 tarihli Fetullah Gülen imzası taşıyan ve asliye ceza hakimlerine hitaben yazılan belgede, Selam Tevhid ve Tahşiye kumpası operasyonu kapsamında tutuklu olan aralarında Samanyolu Grup Başkanı Hidayet Karaca ve üst düzey polis şeflerinin tahliyesini istiyor. Kamuoyunda 'kamikaze tahliye girişimi' olarak bilinen olayda Fetö soruşturmasında tutuklanan çok sayıdaki polis bu iki hakimin paslaşması ile usulsüzce tahliye edilmeye kalkışılmış, ancak korsan girişim cezaevi savcısının direnmesi , ardından da savcılar ve yetkili mahkemelerin devreye girmesiyle akamete uğramıştı.
17.12.2017 15:39 FETÖ liderinin 2015 yılında hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer'e FETÖ soruşturmalarında tutuklu bulunan 63 şüphelinin tahliye edilmesi için gönderdiği talimat yazısı Zaman gazetesi görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı'dan ele geçirilen evraklarda ortaya çıktı.
15 Aralık'taki gelişmeye göre, Başsavcılık bu evrak için, 'Bu belge terörist başının örgüt üyelerine verdiği birebir talimatın en somut delilidir' açıklaması yaptı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, 2015 yılında tutuklu FETÖ şüphelilerinin tahliye edilmesi için FETÖ lideri Fetullah Gülen tarafından gönderildiği ortaya çıkan imzalı talimata ilişkin açıklama yaptı.
ABD üzerinden yürüyen davaya değinen Başsavcı Fidan, 'Bu sözde dava üzerinden FETÖ'nün 17-25 Aralık, MİT Tırları ihaneti, Selam Tevhid kumpasları meşrulaştırmaya çalışılıyor. En önemli aktörleri FETÖ'nün firari yargı ve emniyet mensupları ile bunlalar işbirliği halinde çalışan yabancı istihbarat servisleridir' dedi.
Başsavcı Fidan, FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin davada tutuklu yargılanan ve geçtiğimiz günlerde duruşma savcısının açıkladığı mütalaaya göre ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen sanık Fevzi Yazıcı'nın(Kapatılan zaman gazetesi görsel yönetmen ve grafik tasarım sorumlusu) ikametinde yapılan aramalarda bir dijital materyalde, FETÖ lideri Fetullah Gülen imzalı bir evrak ele geçirildiğini söyledi.
Evraktaki imza FETÖ liderine ait
Söz konusu 19 Nisan 2015 tarihli evrakta FETÖ liderinin 'Muhterem Asliye Ceza Hakimi' sözleriyle başlayan evraktaki imzanın gerçek olup olmadığının saat, çek ve sandukalardaki imzalarla karşılaştırılarak araştırıldığını kaydeden Başsavcı Fidan, yapılan incelemelerde imzanın Gülen'e ait olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Fetullah Gülen'in herkul.org'da 19 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan sohbet videosundaki sözlerinin, talimat evrağındaki ifadelerle örtüştüğünü belirtti.
Hakimler, talimat üzerine hemen harekete geçti
Fevzi Yazıcı'nın ilk olarak 27 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alındığını, ele geçen materyaller nedeniyle şu an sorguda olduğuna vurgu yapan Başsavcı Fidan, 'Bu belge terörist başının örgüt üyelerine verdiği birebir talimatın en somut delilidir. Bu talimatı alan örgüt yöneticileri Mustafa Başer ve Metin Özçelik hemen harekete geçmişler ve aralarında Ali Fuat Yılmazer, ABD'deki davada tanık olarak ifade veren Hüseyin Korkmaz, Nazmi Ardıç, Yasin Topçu'nun da bulunduğu tüm FETÖ üyesi şüphelileri(63 şüpheli) tahliye etmişlerdir. 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen usulsüz kararlar yok hükmünde sayılmış ve bunlar tahliye edilmemiştir' dedi.
ABD'deki davada tanık olarak dinlenen Hüseyin Korkmaz'ın, 17 Aralık kumpas davasında tutuklu yargılandıktan bir süre sonra tahliye edildiğini ancak FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock kullandığı gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.
Tutuklu sanık eşleri hep birlikte ABD'ye gitmiş
Hüseyin Kormaz'ın eşi, Nazmi Ardıç'ın eşi Nuray Ardıç, Ali Fuat Yılmazer'in eşi ByLockçu Fatma Saadet Yılmazer ve 15 Temmuz darbe girişimine katılan bir TSK mensubunun hep birlikte 25 Ocak 2015'de ABD'ye gittiklerinin tespit edildiğini kaydeden Başsavcı Fidan, 'Fevzi Yazıcı şu anda sorguda. Mütalaada hakkında müebbet cezası talep edilmişti. Sorguda olduğu için son duruşmaya katılamadı. Fevzi Yazıcı'nın 8 Nisan 2015'de ABD'ye gittiğini, 18 Nisan 2015'de ise yurda geri döndüğünü tespit ettik. Hakimlerin usulsüz tahliyelerinden 1 hafta önce yazılı talimatı yanında getirmiştir. Bu belge ABD'deki sözde yargılamada da gündeme getirilmiştir. Dünkü duruşmanın erken bitirilmesinin sebebi bu belgenin tartışılmasıdır' dedi.
DETAYLAR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'medya yapılanması' davasının sanıklarından kapatılan Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Grafik Tasarım Sorumlusu Fevzi Yazıcı'nın evinde ele getirilen dijital dokümanın, 'salıverme' kumpasına ilişkin terörist başı Fetullah Gülen'in örgüt mensuplarına verdiği en somut talimat belgesi olduğunu belirterek, 'Bu talimatı alan örgüt yöneticileri Mustafa Başer ve Metin Özçelik, tüm FETÖ üyesi şüphelileri (63 kişi) 25 Nisan 2015'te tahliye etmiştir. Bu şüpheliler arasında Hidayet Karaca, Ali Fuat Yılmazer, Nazmi Ardıç, Yurt Atayün, Ömer Köse, Yasin Topçu ve ABD'deki davada tanıklık yapan Hüseyin Korkmaz da bulunuyor. Bu usulsüz tahliye kararı, (aynı gece) İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce yok hükmünde sayılmış ve bu örgüt üyeleri tahliye edilmemiştir.' dedi.
Başsavcı Fidan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD'de görülen davanın, FETÖ'yü diriltme amacı taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni hedef alan bir kumpas davası olduğunu söyledi.
'Bu sözde dava üzerinden 17/25 Aralık süreci, MİT tırları ihaneti ve sözde Selam Tevhid örgütünün meşrulaştırılmaya çalışıldığını' ifade eden Fidan, bunun, kumpasların Türkiye ayağında görev alan FETÖ'cü emniyet ve yargı mensupları ile bunlarla iş birliği içerisinde çalışan yabancı istihbarat servisleri tarafından gerçekleştirildiğini anlattı.
Fidan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra örgütün medya yapılanmasına ilişkin hakkında gözaltı kararı verilen 52 kişi arasında bulunan kapatılan Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Grafik Tasarım Sorumlusu Fevzi Yazıcı'nın 27 Temmuz 2016'da yakalandığını ve açılan davada hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiğini anımsatarak, Yazıcı'nın evinde ele geçirilen dijital dokümanların incelendiğini anlattı.
Başsavcı İrfan Fidan, 'Yazıcı'nın evinde ele geçirilen dijital materyaller arasında yer alan doküman, örgütün 'salıverme' kumpasına ilişkin terörist başı Fetullah Gülen'in örgüt mensuplarına verdiği en somut talimat belgesidir. Bu talimatı alan örgüt yöneticileri Mustafa Başer ve Metin Özçelik, tüm FETÖ üyesi şüphelileri (63 kişi) 25 Nisan 2015'te tahliye etmiştir. Bu şüpheliler arasında Hidayet Karaca, Ali Fuat Yılmazer, Nazmi Ardıç, Yurt Atayün, Ömer Köse, Yasin Topçu ve sözde ABD'deki davada tanıklık yapan Hüseyin Korkmaz da bulunuyor. Bu usulsüz tahliye kararı, (aynı gece) İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce yok hükmünde sayılmış ve bu örgüt üyeleri tahliye edilmemiştir.'
'Belgede terörist başının imzası var'
FETÖ'cü Hüseyin Korkmaz'ın 'ByLock' kullanıcısı olduğunu anımsatan Başsavcı Fidan, Korkmaz'ın eşi, Nazmi Ardıç'ın eşi, Ali Fuat Yılmazer'in eşi ve darbe teşebbüsüne katılan bir TSK mensubunun eşinin birlikte 25 Ocak 2015'te ABD'ye gittiklerini söyledi.
Dijital materyalleri incelenen Fevzi Yazıcı'nın şu anda sorgusunun devam ettiğini belirten Başsavcı Fidan, Yazıcı'nın 8 Nisan 2015'te Amerika'ya gittiğini, 18 Nisan 2015'te ise tekrar ülkeye giriş yaptığını anımsatarak, söz konusu örgüt üyesi tarafından verilen tahliye kararlarının da 1 hafta sonra gerçekleştiğini vurguladı.
Yazıcı'nın söz konusu Fetullah Gülen imzalı yazılı talimatı içeren belgeyi yanında getirdiğini kaydeden Fidan, söz konusu belgede terörist başı Gülen'e ait imzanın, yine Yazıcı'dan ele geçirilen saat ve çekte yer alan imzalar ile aynı olduğunun anlaşıldığını söyledi. Yazıcı'nın yanında getirdiği diğer belgeler ile ilgili sorgulamasının devam ettiğini, 100'e yakın flash diskin ele geçirildiğini aktardı. Fidan, söz konusu talimatı içeren belgenin de ABD'deki yargılamaya girdiğini anımsattı.
Fevzi Yazıcı hakkında müebbet hapis cezası istendi
Fevzi Yazıcı, 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla Mehmet Altan, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 7 sanıklı davada sanık olarak yer alıyor.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 11 Aralık Pazartesi günü verilen mütalaada Yazıcı'nın, 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. Tutuklu yargılanan Yazıcı, söz konusu konuya ilişkin savcılıktaki sorgusu devam ettiği için son duruşmaya katılmadı.
Hüseyin Korkmaz, 9 Şubat 2016'da tahliye edildi
ABD'deki davada tanıklık yapan FETÖ mensubu Hüseyin Korkmaz ise '17 Aralık kumpas' ve '25 Aralık kumpas' davalarında firari sanık olarak bulunuyor.
Korkmaz'ın, 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek' suçlarından hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Hüseyin Korkmaz, '25 Aralık kumpas' davasında tutuklu yargılanırken, 9 Şubat 2016'da yapılan 2. duruşmada oy çokluğuyla tahliye edilmişti. Korkmaz, cezaevi çıkışında 'Hiç görev almadım, alakamın hatta bilgimin bile olmadığını, herkes gibi medyadan 25 Aralık tarihinde öğrendiğim bir dosya ile ilgili 17 ay 10 gündür tutukluydum. İlk defa hakkımda adil bir karar verildi.' ifadesini kullanmıştı.
ABD'deki davada verdiği tanık ifadesinde, ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) kendisine 50 bin dolar verdiğini ve ABD'de oturduğu evin kirasını ise savcılığın ödediğini söyleyen Korkmaz, ABD'ye geldiği günden beri hiç çalışmadığını ancak çalışma başvurusunda bulunduğunu ve iki hafta önce olumlu yanıt aldığını anlatmıştı. ABD hükümetinden yardım alıp almadığı sorusuna Korkmaz, 'Savcılık 3 defa 300 dolar, toplamda 900 dolar verdi. FBI 50 bin dolar verdi. Oturduğum apartmanı savcılık tuttu, kirasını savcılık ödüyor.' yanıtı vermişti.
Firari Korkmaz, pazartesi günü verdiği ifade de ise Şubat 2016'da serbest bırakıldıktan sonra ağustosta Türkiye'den nasıl kaçtığı hakkında bilgiler vermiş ve 17 Aralık operasyonuna ait belgeleri nasıl beraberinde kaçırdığını anlatmıştı. Kokmaz, deliller ve ailesiyle beraber Türkiye'den kaçışını 'Bir kaçakçı buldum, beni kaçırmasını istedim. Kara sınırından kaçtım.' sözleriyle anlatmıştı.
İlk girdiği ülkeden pasaport temin edemediğini, başka bir ülkeye geçtiğini ve orada da pasaport alamadığı için üçüncü bir ülkeye gittiğini ifade eden Korkmaz, bu ülkede kendi adına düzenlenmiş bir pasaport edindiğini anlatmıştı. Bu ülkelerden Türkiye'ye iade edileceğinden korktuğunu belirten firari FETÖ üyesi Korkmaz, daha sonra ABD'ye kaçmaya çalıştığını anlatmıştı. Korkmaz, Amerikan emniyet kuvvetleriyle irtibata geçtiğini, onların 'katkısıyla' ABD'ye kaçtığını ve beraberinde getirdiği delilleri havalimanında teslim ettiğini belirtmişti.
İddianamedeki suçlamalar
Hüseyin Korkmaz hakkında iddianamede yer alan bilgilere göre, davanın diğer sanıkları Mehmet Fatih Yiğit'in 17 Aralık operasyonunun Komiseri Hüseyin Korkmaz'a 'Ben 'Dönemin Başbakanı' şeklinde yazıyorum.' dediğinde, Hüseyin Korkmaz'ın da bu durumu memnuniyetle karşıladığı belirtiliyor.
Yine sanık Korkmaz'ın, davanın iddianamesinde, sanık polislerin kendi arasında kullandığı belirlenen spark yazışma programında 'Nefes aldırmayacağız, tüm kabineyi buraya toplayacağız.' şeklinde yazdığı bilgisi yer almıştı.
Takipsizlikle sonuçlanan '17 Aralık soruşturması'nda kumpas kurup usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla terör örgütü FETÖ'nün firari elebaşı Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 67 sanığın yargılandığı davanın 8 Haziran 2017'de yapılan duruşmasında, aralarında Hüseyin Korkmaz'ın da bulunduğu tutuksuz 5 sanık hakkında FETÖ'nün şifreli mesajlaşma programı olan 'ByLock' kullanıcısı olduğunun belirtilmesi üzerine tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
BAŞSAVCIDAN TOPLANTI
Başsavcı İrfan Fidan, aralarında Hidayet Karaca, Ali Fuat Yılmazer, Yasin Topçu, Yurt Atayün ve ABD'deki davada tanık olarak dinlenen emniyet mensubu Hüseyin Korkmaz'ın da bulunduğu 63 tutuklunun serbest bırakılması için Fetullah Gülen imzasını taşıyan 19 Nisan 2015 tarihli yazılı talimatı basın mensupları ile paylaştı. Bu talimatın, Zaman Gazetesi eski görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı'nın 18 Nisan 2015 tarihinde ABD'den getirdiği dijital belgelerde ele geçirildiğini belirten Başsavcı Fidan, 'Yanında da bu mektubu getiriyor. 25 Nisan 2015 tarihinde bu kişiler hakkında tahliye kararı çıkıyor. Ancak 10. Sulh Ceza Hakimliği bu tahliye kararını iptal etti. Terörist başının örgüt üyelerine şu ana kadar tespit edilen en somut talimatı, en somut belgesidir' dedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, bir basın mensuplarına toplantısı yaparak Amerika Birleşik Devletleri'nde yürütülen Hakan Atilla davasıyla ilgili tespitlerini paylaştı. Başsavcı Fidan, 'Bu sözde dava, Fetullahçı Terör Örgütü'nü (FETÖ) ABD üzerinden diriltmeyi amaçlayan ve Türkiye Cumhuriyetini hedef alan bir kumpas davasıdır. FETÖ'nün 17/25 Aralık kumpası, MİT TIR'ları ihaneti sözde Selam Tevhid örgütü meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Bu kumpasların en önemli ayağı firari emniyet mensupları ile bunlarla işbirliği içinde çalışan yabancı istihbarat birimleridir' dedi.
'BİREBİR TALİMATIN EN SOMUT ÖRNEĞİ'
15 Temmuz darbe girişiminden sonra bu örgütün medya yapılanması kapsamında 52 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini, gözaltına alınan şüpheliler arasında Zaman Gazetesi'nde Görsel Yönetmen ve Grafik Tasarım Sorumlusu Fevzi Yazıcı'nın da bulunduğunu belirten Başsavcı İrfan Fidan, 'Bu şahsın evinde yapılan aramada dijital dokümanlar, bilgi ve belgeler ele geçirildi. Bu dokümanların çözümü devam ederken FETÖ elebaşısına ait olduğu tespit edilen bir mektup ele geçirildi. Bu mektubun tarihi çok önemli. Bu terörist başının örgüt üyelerine verdiği birebir talimatın en somut örneğidir. Bu talimatı alan örgüt yöneticileri hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik, 25 Nisan 2015'te aralarında Ali Fuat Yılmazer, Ömer Köse, Yurt Atayün, Yasin Topçu ve Hüseyin Korkmaz hakkında tahliye kararı vermişlerdir. Ancak 10 Sulh Hakimliğince bu kararlar yok hükümde sayılarak tahliyeleri engellenmiştir' diye konuştu. Başsavcı Fidan, halen Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan ile Mehmet Altan'ın aralarında bulunduğu FETÖ medya yapılanması davasının da sanığı olan Fevzi Yazıcı'nın 8 Nisan 2015'te ABD'ye çıkış yaptığını, 18 Nisan 2015'te yurda döndüğünü ve yanında bu mektubu getirdiğini ifade etti. Fevzi Yazıcı'nın söz konusu Fetullah Gülen imzalı yazılı talimatını içeren belgeyi yanında getirdiğini belirten Başsavcı Fidan, söz konusu belgede teröristbaşı Gülen'e ait imzanın, yine Yazıcı'dan ele geçirilen saat ve çekte yer alan imzalar ile aynı olduğu anlaşıldığını vurguladı. Yazıcı'nın yanında getirdiği diğer belgeler ile ilgili sorgulamanın devam ettiği, 100'e yakın flash diskin ele geçirildiğini belirten Başsavcı Fidan, söz konusu talimatını içeren belgenin de sözde ABD'deki yargılamaya dosyasına girdiğini belirtti.
Başsavcı Fidan, ayrıca ABD'deki davada tanık olarak dinlenen firari emniyet müdürü Hüseyin Korkmaz'ın ise Bylock kullanıcısı olduğunu ifade ederek 'Hüseyin Korkmaz'ın Koreli eşi, Nazmi Ardıç'ın eşi Nuray Ardıç, Ali Fuat Yılmazer'in eşi Fatma Saadet Yılmazer ve bir Türk Silahlı Kuvvetler mensubunun eşi ile 25 Ocak 2015'te ABD'ye gitmişlerdir' diye konuştu.
Hüseyin Kormaz'ın eşi, Nazmi Ardıç'ın eşi Nuray Ardıç, Ali Fuat Yılmazer'in eşi ByLockçu Fatma Saadet Yılmazer ve 15 Temmuz darbe girişimine katılan bir TSK mensubunun hep birlikte 25 Ocak 2015'de ABD'ye gittiklerinin tespit edildiğini kaydeden Başsavcı Fidan, 'Fevzi Yazıcı şu anda sorguda. Mütalaada hakkında müebbet cezası talep edilmişti. Sorguda olduğu için son duruşmaya katılamadı. Fevzi Yazıcı'nın 8 Nisan 2015'de ABD'ye gittiğini, 18 Nisan 2015'de ise yurda geri döndüğünü tespit ettik. Hakimlerin usulsüz tahliyelerinden 1 hafta önce yazılı talimatı yanında getirmiştir. Bu belge ABD'deki sözde yargılamada da gündeme getirilmiştir. Dünkü duruşmanın erken bitirilmesinin sebebi bu belgenin tartışılmasıdır' dedi.
Paralel yapı-25 Nisan (2015) 'Ankara 2 sanık 25 Nisan kamikaze/yargısal darbe girişimi' davası (Yargıtay)(bitti)
Paralel yapı-Selam-Tevhit kumpası
(17 Aralık 2017, 15:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: