Konya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 179'u tutuklu 486 sanığın yargılanmasına devam edildi.
16.12.2017 13:58 Konya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 179'u tutuklu 486 sanığın yargılanmasına devam edildi.
12.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince Büyükşehir Belediyesi tarafından merkez Meram ilçesinde özel hazırlanan Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen duruşmaya sanıklar, yakınları ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan Ömer H. FETÖ'nün Konya il yapılanmasında büyük bölge muhasebeciliğiyle görev aldığını kabul etti. 2010'da örgüte ait dershanelerde çalışmaya başladığını belirten Ömer H, '2013-2014 yılları arasında büyük bölge muhasebeciliği yaptım. Eyalet muhasebecisine bağlı olarak görev yapıyor, halk dilinde 'çantacı' denebilecek tabirle sadece büyük bölge imamından aldığım parayı eyalet muhasebecisine teslim ediyordum. Yani ayak işleri yapıyordum.' diye konuştu.
Örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığını itiraf eden Ömer H, 'Bu program üzerinden yaptığım haberleşmeler örgütsel içerikli değildi.' dedi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ömer H'ye 'Örgüt için yaptığın para toplamak değil miydi zaten? 'Tanzanya'ya su kuyusu yapacağız' şeklinde görüşmeler yapıp para toplamıyor muydunuz?' diyerek tepki gösterdi.
Ömer H. de esnaftan para, himmet toplamadığını, örgüt mensuplarıyla gündelik yaşantıya dair yazışmalar yaptığını öne sürdü.
Sanık, esnaftan himmet adı altında örgüt için finans sağlayanların muhasebeciler olduğunu, kendisinin büyük bölge muhasebecisi olarak kurye gibi taşıyıcılık yaptığını savundu.
Örgütteki görevinden 2004'te ayrıldığını ve bağlantısını kopardığını söyleyen Ömer H. sosyal medya hesabında yaptığı terörist elebaşısı Fetullah Gülen lehine paylaşımları için, 'O sıralarda örgütte çalıştığımız için niyetlerini tam olarak anlayamıyorduk. O yüzden, bu içerikleri ben hazırlamadım ama başkasına ait bu gönderileri beğenerek, paylaştım.' ifadesini kullandı.
Tutuksuz sanıklardan, ilgili iddianamede bölge lise talebe mesullüğü yaptığı belirtilen Lütfi D. de örgütle 2009'da üniversite sınavlarına hazırlanırken dershanede tanıştığını söyledi.
Örgüte ait ev veya yurtlarda kalmadığını dile getiren Lütfi D, örgüt evlerinde kalan öğrencilere ders verdiğini, lise talebe mesullüğü yaptığını kabul etti.
'Ne yaptıysam dini ve milli duygularla yaptım.' diyen Lütfi D. 17-25 Aralık'tan sonra yapının gerçek niyetini anlayarak FETÖ'yle bağlantısını kestiğini söyledi.
13.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince, Büyükşehir Belediyesince merkez Meram ilçesinde özel hazırlanan Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen duruşmaya sanıklar, yakınları ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan FETÖ'nün Konya il yapılanmasında görev almakla suçlanan İbrahim E, 50 yıldır Konya'da doktorluk yaptığını söyledi.
Akademisyen ünitesinden sorumlu mütevelli olduğu iddia edilen İbrahim E, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, 'Hiçbir akademisyene örgüt propagandası yapmadım.' dedi.
Örgütle bağlantısının kendisine yapılan bazı davetlere iştirakıyla ilgili olduğunu anlatan İbrahim E, 'Hayatımın çeşitli dönemlerinde Fetullah Gülen ile kesiştiğimiz program veya mekanlar oldu. O zaman daha cemaat ortada yoktu, 'düz bir adam'dı. İlk kez 1971 yılında bir arkadaşım evime getirdi, yemek yedirdim. Sonra birkaç defa başka yerlerde de görmüştüm. O adamın o sıralarda bu tür faaliyetleri yoktu. Fetullah Gülen, 90'lı yılların sonunda, Amerika'a kaçmadan önce Konya'da bir vaaz vermişti. En son orada görmüştüm.' diye konuştu.
Sanık İbrahim E, 2007-2014 tarihleri arasında Büyükkoyuncu Hizmet Vakfı'nda yönetim kurulu başkanlığı yaptım. 2014 yılı Temmuz ayında buradan istifa ettim. Bu vakıfla ilgilenmemi, önceden tanıştığımız İbrahim Koyuncu vasiyet etmişti.' ifadelerini kullandı.
Tutuksuz sanıklardan Özcan D. de 1992-1993 yıllarında örgütle tanıştığını söyledi.
Hisse sahibi olduğu otelde FETÖ toplantıları yapıldığını anlatan Özcan D, bunların büyük bir kısmını bağış olarak karşıladıklarını dile getirdi.
Sanık Özcan D, Örgüte yaptığı maddi yardımın yıllık ortalama 25-30 bin lira civarında olduğunu belirterek, 'Yapı içerisindeyken sohbetlere katıldım. Çocuklarımı örgüte ait okullarda okuttum. Eş dosttan örgüt için ayni yardım topladığım oldu. Örgüte kardeşlerimle annemin vasiyeti üzerine bir yurt yaptırarak bağışladık. 2007 ya da 2008 yılında da Amerika'ya gittiğimde Gülen'i ziyaret ederek buradaki sohbetini dinledim.' diye konuştu.
'İngilizce olduğu için kullanamıyordum'
Özcan D, örgüte ait bir dershane bir hastane ve bir de eğitim kurumuna kağıt üzerinde sermayesiz ortak edildiğini belirtti.
Tutuksuz sanıklardan Mustafa G. ise 1999 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak öğretmenlik yapmaya başladığını söyledi.
Doktorlara yönelik sohbet hocalığı yaptığını belirten Mustafa G, 'Burada dini içerikli dersler verdim. Serbest zamanlarda cemaatin hizmetlerinden de bahsettim.' ifadelerini kullandı.
ByLock kullanıcısı olduğu ve söz konusu programa 557 kez giriş çıkış yaptığı tespit edilen sanık, 'Bu program üzerinden mesaj göndermedim. Sadece gelen mesajları okuyordum. Zaten programın arayüzü İngilizce olduğu için kullanamıyordum.' dedi.
Mustafa G, cemaat olarak bildiği örgüte bilmeden hizmet ettiği için pişman olduğunu kaydetti.
14.12.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 9. Ağır Ceza Mahkemesince Büyükşehir Belediyesince merkez Meram ilçesinde özel hazırlanan Fatih Sultan Mehmet Spor Salonu'nda görülen duruşmada, tutuksuz yargılananlar ile daha önce savunması alınmayan tutuklu sanıklar dinlendi.
Duruşmaya, sanıklar, yakınları ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan örgütün Konya il yapılanmasında üst düzey mütevelli olarak görev almakla suçlanan Öner B, dış ticaretle ilgili örgüte ait bir derneğe 1998'de iş adamı sıfatıyla üye olduğunu söyledi.
Bu derneğe 2000 yılında başkan olduğunu belirten Öner B, 'Buradaki faaliyetlerimiz dış ticaretle ilgiliydi. Bazen sohbetlere ve örgütün inşaatlarla ilgili toplantılarına katıldım. İnşaatlar konusunda ayni yardımlarda bulundum. Ayrıca her yıl ortalama 10 bin lira kadar nakdi yardımda bulundum. Çevremdekilerden de o zaman 'cemaat' diye bildiğim bu yapı için yardım topladığım olmuştur. Bu faaliyetlerim 2008 yılına kadar devam etti.' ifadelerini kullandı.
Öner B, 2008 yılında maddi sıkıntılar yaşadığı için dernek başkanlığından ayrıldığını, kendi işlerine yöneldiğini dile getirdi.
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen Öner B'nin 'Pişmanım. Bir suç kastıyla, terör örgütü olduğunu bilerek faaliyet göstermedim. Piyasada itibarımız zedelendi. Cirolarımız üçte bir oranında düştü.' dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, 'Ciroların düştü diye mi pişmansın. Bu mu pişmanlığın?' diyerek tepki gösterdi.
Tutuksuz sanıklardan Mehmet Ö. de 1990'lı yıllardan 2009'a kadar örgütün sohbet toplantılarına katıldığını itiraf etti.
Mehmet Ö, 2009 yılı öncesinde katıldığı sohbetlerde kendisinden kurban, himmet, burs adı altında örgüt için yardım istendiğini kaydetti. Hiçbir zaman bu tür bir yardımda bulunmadığını savunan Mehmet Ö, 'Sohbete geldiğimde usulden 5-10 lira sadaka veriyorduk. Orada 'Geç geldiyseniz siz 10 lira verin. Erken gelen 5 lira versin.' diyerek sadaka toplarlardı.' diye konuştu.
Sanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan birinin tutuklanmasına karar verdi. Bu kararla davada tutuklu sayısı 180'e yükseldi.
Duruşma, 10 Ocak 2018'e ertelendi.
Paralel yapı-21 Temmuz (2017) 'Konya 486 sanık (ilk 527 sanık) Hava Kuv.vetleri Yap./Darbeye destek' davası
(16 Aralık 2017, 13:58
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: