Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında firari elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde 'hava kuvvetleri imamı' Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu, 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.
26.11.2017 10:19 Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında firari elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde 'hava kuvvetleri imamı' Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu, 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.
20.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya tutuklu, tutuksuz sanıklar, taraf avukatları, sanık yakınları ve müştekiler katıldı. Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri de duruşmayı izledi.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kaydedilen duruşmada, müşteki ve tanık ifadeleri alındı.
Müşteki Adem Akyol, darbe girişimi gecesi arkadaşlarıyla önce Demokrasi Meydanı'na daha sonra Sakarya Valiliği'ne gittiklerini belirterek, 'Burada büyük bir kalabalık ve koşuşturmaca vardı. Valiliğe giremedik daha sonra valiliğin üst tarafından gelen askeri aracı gördük, aracı durdurmak için etrafını sardık. Aracı sallarken araç ayağımın üstüne bindi ve ayağımda yırtık oluştu. Daha sonra o askerler polise teslim oldu. Araçta iki tane askeri personel vardı fakat kim olduklarını bilmiyorum.' diye konuştu.
Müşteki Osman Yılmaz da darbe girişimini iş yerindeyken telefonuna gelen mesaj üzerine öğrendiğini anlattı.
İlk başta evine gittiğini buradan eşi, çocuğunu ve yakınlarını aldıktan sonra valiliğe geçtiğini kaydeden Yılmaz, 'Fakat yol kapalıydı, bir şekilde valilik kapısına gittik, burada polis bizi durdurdu 'İlerlemeyin, size zarar gelebilir.' ikazında bulundu fakat biz dinlemedik devam ettik.' ifadelerini kullandı.
Yılmaz, valilik A kapısının etrafında askerlerin olduğunu, vatandaşların askerleri ikna etmeye çalıştığını dile getirerek, şöyle devam etti:
'Burada yurttaşlara katıldım, ikna edebildiklerimizi polise teslim ettik. Bunların kim olduğunu hatırlamıyorum. Valilik kapısının önüne kadar girdik, burada askerler vardı, kalabalığa doğru ateş ettiler. 'Ateş etmeyin' diye bağırdık, bu sırada karnımın sol tarafında yanma hissettim. Yanımda bulunan biri 'vuruldum' diyerek oturdu, ben de oturdum, giysilerimi sıyırdım kan vardı. Sivil bir araçla hastaneye götürdüler, bilincimi kaybettim. 3 gün sonra kendime geldim.'
Tanık S.I. da darbe girişimini öğrendikten sonra eşi ve çocuğuyla valiliğe gittiklerini söyledi.
Bu esnada kaldırımda bir astsubayın havaya ateş ettiğini aktaran S.I, 'Üzerine yürüdüm, 'Ne yapıyorsun?' dedim. Ben onunla konuşurken 8-10 kişi üzerine çullandı, astsubayla mücadele eden kişiler hendeğe yuvarlandı. Bu şahsı yerden kaldırdım, adını sordum Ahmet olduğunu söyledi. Silahı başka bir vatandaşın elindeydi. Yanımda bulunan kişilere 'Astsubayı ve silahını polise teslim edin.' dedim ve valiliğe doğru yürüdüm.' diye konuştu.
S.I, valilik A kapısında bulunan askerlerin geri çekilerek bina bahçesine doğru girdiğini ve bu sırada ateş seslerinin geldiğini belirterek, 'Valilik kapısına geldik, birkaç vatandaş camları kırdı, içeri girdik. Bu sırada içeride bulunan bir asker 1 el havaya ateş etti. Askerlerin bir kısmı yukarı kaçmıştı. Bu sırada yukarıdan da birkaç el silah sesi geldi. Valilik katına çıktım, indim ve daha sonra eşim ve çocuğumu alarak eve gittim.' şeklinde konuştu.
Mahkeme heyeti, duruşmaya 22 Kasım çarşamba gününe kadar ara verdi.
22.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları, sanık yakınları ve müştekiler katıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kaydedilen duruşmada, iki celse arasında gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından bir tanığın ifadesi alındı.
Tanık M.K, 15 Temmuz'da Taşkısığı Kışlası'nda görev yaptığını söyledi.
Nöbet istirahatinde iken sanık Eren Özdemir'in kendisini aradığını belirten M.K, 'Tatbikatın olduğunu, herkesin kışlaya çağrıldığını benim de saat 09.00'da kışlada olmamı söyledi. Aracımın olmadığını söyleyince kendisinin de kışlaya gideceğini söyledi. Daha sonra beni aldı ve kışlaya gittik. Kışlada silah dağıtıldı fakat kalmadığı için ben almadım. Tabur binasının önüne gittik, araçlar bekliyordu, bana herhangi bir göreve katılmayacağım ve kışlada kalacağım söylendi. Daha sonra personel araçlara bindi ve kışladan ayrıldı.' diye konuştu.
Tanık M.K, saat 23.00-23.15 gibi televizyondan 'askeri kalkışma' şeklinde haberleri gördüklerini ve kışladan çıkan personelleri telefondan aradıklarını fakat ulaşamadıklarını dile getirerek, 'Saat 03.00'te personel kışlaya geldi. Bundan 15-20 dakika sonra sanık Eren Özdemir geldi, ne olduğunu sorduğumda 'Bizi oraya götürenler halkla karşı getirdi, şerefsizler bizi kandırdılar, yalan söylediler, halkla bizi kırdırdılar.' dedi. Daha sonra üstünü giyip kışladan ayrıldı.' ifadelerini kullandı.
Mahkeme Başkanı, sanık İsmail Şenyüz'le ilgili Adli Tıp Kurumu'na yazılan müzekkereye yanıt geldiğini ve sanığın, cezai ehliyetinin olup olmadığının belirlenmesi için belli bir süre gözlem altında tutulması gerektiğinin belirtildiğini söyledi.
Söz verilen sanık Şenyüz ise 'Benim herhangi bir psikolojik bir problemim yoktur. Takdir mahkemenindir.' dedi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.
23.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları, sanık yakınları ile müşteki 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik katıldı.
Duruşmada, tutuklu sanık Adem Kapucu, mahkeme başkanının 'ByLock' tespit tutanağındaki isimleri tanıyıp tanımadığını sorusuna, listedekilerden birini tanıdığı yanıtını verdi.
Bu kişinin yüzbaşı rütbesindeki K.Ç. olduğunu belirten sanık Kapucu, 'Jandarma Genel Komutanlığı'nda yüzbaşı rütbesinde olup Tunceli'de görev yaptığım sırada o da Tunceli'de görevliydi. Öte yandan 'ByLock' programı vasıtasıyla ne K.Ç. ile ne de başkasıyla görüşme yapmadım. Bu yöndeki iddiaları reddediyorum.' diye konuştu.
Daha sonra bir kısım sanık avukatı Murat Bolat'ın duruşmaya getirdiği görüntülerin izlenmesinin ardından söz verilen tutuklu sanık Burhan Kılınç, şöyle konuştu:
'Bu kamera görüntülerinde ben yokum ancak söylemek istediğim odur ki sivil giysili şahıs o gece benim bulunduğum B Kapısı'ndan ve bana komiser olduğunu söyleyerek içeri girmiştir. Bu şahsın girişini engellemedim. Bunun görüntüleri yani B Kapısı'nın görüntüleri kayıptır. Ancak bu şahıs içeriye girdikten sonra bugün izlediğimiz kamera görüş açısına yakalanmıştır.'
Daha sonra dinlenilen tutuksuz sanık Y.K'nın savunma tanığı V.A, ifadesinde Karaman hattında minibüs şoförü olduğunu söyledi.
15 Temmuz gecesi saat 22.15 sıralarında sanıklardan Y.K'nın 'Askeriyeye gitmek istiyorum, nasıl gidebilirim?' diye sorduğunu aktaran tanık V.A, şu ifadeleri kullandı:
'Anladığım kadarıyla Kaynarca yolundaki Elmasağa Kışlası'na gitmek istiyordu. 'Belediye otobüsü saat 23.00 sıralarında o istikametten geçiş yapar.' dedim, saati duyunca gitmekten vazgeçtiğini söyledi. İşim bitince o taraftaki istasyondan akaryakıt alacağımı, sonra kendisini bırakabileceğimi söyledim ve minibüse bindi. Yola çıktık belli bir süre geçince babam aradı, haberlerde gördüğü olayları anlattı. Yolcuları indirince 'Kimsin ve bu saatte ne işin var?' diye sordum, kendisi bana 'Oranın görevlisiyim, alarm verildi, acil çağrı yapıldı, bu nedenle kışlaya gitmek zorunda kaldım.' dedi. Kışlaya geldik, kendisini indirdim.'
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.
24.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları, sanık yakınları ile müdahillerden eski AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci ve 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik katıldı.
Tutuklu sanıklardan İbrahim Bardak'ın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne gönderdiği ve 'geçmişte bir siyasi partinin gençlik kollarında görev aldığını ve kendisinin örgüt mensubu olmadığını' iddia eden dilekçesinin dava dosyasına eklendiğini aktaran Mahkeme Başkanı Mehmet Sertaç Kesler, sanığa 'Siyasi partiye üye olman muvazzaf asker olmana engel olmadı mı, bunu neden şimdi bize sunuyorsun?' şeklinde tepki gösterdi.
Duruşmada mütalaasını veren savcı, alınan ifadelere ve delillere ek olarak söylenecek bir şeyin olmadığını, davanın firari sanıklarından sözde 'hava kuvvetleri imamı' Adil Öksüz hakkında Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden birleştirme yönünde muvafakat istenmesini, tutuklu sanıklar hakkında ByLock kayıtlarının sorulmasını, sanık müdafilerinin tanık dinleme taleplerinin reddini, örgütün elebaşı firari Fetullah Gülen ve Öksüz hakkındaki yakalama kararının devamını, tutuklu bulunan sanıkların bu hallerinin devamı yönünde karar verilmesini talep etti.
Daha sonra söz verilen sanık avukatları savunmalarını yaptı.
Sanıkların tahliye ve beraat taleplerini ele alan mahkeme heyeti, davada ara kararın pazartesi günü açıklanacağını duyurdu.
İDDİANAME
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği'nin işgaline ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde 'hava kuvvetleri imamı' firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 'anayasayı ihlal' suçunu düzenleyen 309, 'kasten öldürme' suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319 yıla kadar hapis cezası istendi.
Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 sanık hakkında ise 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer aldı. Öte yandan, mahkeme heyeti, eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul etmişti.
Paralel yapı-04 Ocak (2017) 'Sakarya 224 sanık Darbe Yapılanması' davası
(26 Kasım 2017, 10:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: