Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 61'i tutuklu, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.
11.11.2017 15:08 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 61'i tutuklu, 317 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.
06.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler, savunma yaptı.
Sanık Muhammed G. darbe girişiminin yaşandığı gece Jandarma Okullar Komutanlığında kursiyer teğmen olarak görev yaptığını, rütbesi gereği emir komuta yetkisinin bulunmadığını söyledi.
15 Temmuz'da subay temel kurs binasına geldiğinde içtima olacağını öğrendiğini anlatan Muhammed G, bölük komutanı Ramazan Akkuş'un kursiyerlerle ilgili şikayet aldığını, bu nedenle herkesin saat 21.45'te yapılacak gece eğitimine katılmasını emrettiğini aktardı.
Muhammed G, FETÖ ve darbe girişimiyle ilgisinin olmadığını, kendisinden sorumlu komutanların emirleri doğrultusunda okul sınırları içindeki Beytepe Hastanesinin olduğu bölgede sabaha kadar hiçbir suça karışmadan beklediğini ileri sürerek beraatini talep etti.
Mikail D. de 15 Temmuz'da Whatsapp grubundan gece eğitimi olacağı mesajı gelmesinin ardından saat 17.00'de içtima alındığını, eğitim içtimasının da saat 20.45'te yapılacağının bildirildiğini belirtti.
Bölük komutanının emriyle eğitim içtimasına silah ve teçhizatla katıldığını anlatan Mikail D, tabur komutanı binbaşı Tarık Görener'in 'Arkadaşlar, Türkiye'de olağanüstü bir durum var. Birliğimize saldırı olacağı istihbaratı alındı. Bizim görevimiz birliğimizi korumaktır.' dediğini aktardı.
Daha sonra sekizerli timler oluşturulmasının ardından bir üsteğmenin emrinde nizamiyeye gittiklerini ifade eden Mikail D, burada beklediğini, sabah Seren Amfiye gittiklerinde de gözaltına alındığını söyledi.
Mikail D. FETÖ'nün darbe girişimiyle bir bağlantısı olmadığını ifade ederek beraatini talep etti.
Tutuksuz sanık Murat D. de takım komutanının kendilerine, okul komutanı Sadık Köroğlu'nun, teğmenlerin disiplinsiz davranışlarından dolayı gece eğitimi emri verdiğini söylediğini belirterek, 15 Temmuz gecesi okulda kalmalarının sağlandığını aktardı.
Murat D. komutanının içtimada kışla emniyetini alacaklarını söylediğini, cep telefonlarının da açılmamasını istediğini belirterek, sekizerli gruplar halinde tanımadıkları komutanların emrine verildiklerini anlattı.
Sabaha kadar kışla içerisinde oturduğunu savunan Murat D, sabah telefonunu alınca darbe girişimi olduğunu anladığını, bulundukları yeri terk ettiklerini daha sonra da gözaltına alındıklarını söyledi.
Murat D. gece boyunca silah kullanmadığını, kanunsuz bir emir almadığını ileri sürerek beraatini istedi.
Duruşmada savunma yapan diğer tutuksuz kursiyer teğmenler Muhammed E, Muhammed B, Muhammed D. ve Okan A. da gece eğitimi bahanesiyle kışlada bırakıldıklarını, suçsuz olduklarını belirterek, beraat talebinde bulundu.
07.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı.
Sanık Ramazan Ü, 15 Temmuz günü rutin mesaisine devam ettiğini, öğle saatlerinde bölüğün WhatsApp grubundan gelen mesajla akşam içtimasına gittiğini, içtima alanında tüm tabura 20.45 gece eğitimi olacağının aktarıldığını anlattı.
Gece taburda güvenlik tedbiri alınacağı emrinin iletilmesi üzerine 2 No'lu nizamiyeye geçtiğini anlatan Ramazan Ü, 'Terör saldırısı istihbaratı geldiği için gece 01.00'e kadar nizamiye bölgesinde bulundum. İlerleyen saatlerde köprülerin kapatıldığına, darbe girişimi olduğuna yönelik Başbakanın açıklama yaptığını arkadaşlarımdan öğrendim. Daha sonra bulunduğum bölgeyi terk ederek, taburda sabaha kadar oturdum.' ifadelerini kullandı.
Ramazan Ü, darbe girişiminde herhangi bir rolü olmadığını, verilen emirler dışında yasal olmayan hiçbir eylemde bulunmadığını öne sürerek beraatını talep etti.
Sanık Osman Y. de Jandarma Okullar Komutanlığında kursiyer teğmen olarak eğitim gördüğünü, FETÖ ve darbe girişimiyle bağlantısı olmadığını, bölük ve takım komutanlarının emirleri doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.
Akşam saatlerinde üsteğmen Muhlis Koçak'ın odasına çağırdığını ve gece eğitiminin sunumunu yapmasını emrettiğini ileri süren Osman Y, önceden planlanmış izini olduğunu ve memleketine gitmek istediğini komutanına bildirdiğini ancak Koçak'ın izinlerin iptal olduğunu söylemesi üzerine gece eğitimine katıldığını ifade etti.
Gece içtima alanında toplandıklarında binbaşı Tarık Görener'in 'Arkadaşlar ülkemize ciddi bir terör saldırı olabilir. Biz taburumuzun güvenliğini sağlayacağız' dediğini aktaran Osman Y, tanımadığı bir üsteğmenin emir komutasına girerek tabur içindeki bir bölgede sabaha kadar beklediğini anlattı.
Darbe girişiminden haberdar olmadığını ve kanunsuz bir şey yapmadığını öne süren Osman Y, beraat talebinde bulundu.
Sait A. da meslek hayatı boyunca kanunlara aykırı bir şey yapmadığını, her zaman komutanlarının emirlerine riayet ettiğini ve hiçbir terör örgütüne üye olmadığını ileri sürdü.
Darbe girişiminin yaşandığı gün Beytepe'de subay temel kursu gördüğünü, ders arasında içtima olacağının söylenmesi üzerine saat 17.00'deki içtimaya katıldığını aktardı.
Gece eğitim olacağının tebliğ edilmesinden sonra eğitim elbisesi giydiğini, saat 20.45'e kadar taburda beklediğini ileri süren Sait A, tabur komutanı binbaşı Tarık Görener'in Türkiye genelinde bir terör saldırısı olduğunu, kışla emniyetinin alınacağını ve kimsenin telefon kullanmamasını emrettiğini iddia etti.
15 Temmuz gecesi kanunsuz hiç bir eyleme karışmadığını savunan Sait A, şunları söyledi:
'Komutanlarımız, kursiyer teğmenleri sekizerli gruplara ayırdılar. Silah ve teçhizat almamızı emrettiler. Ben de 2 No'lu nizamiyede görevlendirildim. İlerleyen saatlerde internete baktığımızda TSK içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bulunduğu bilgisini gördük. Ben darbecilere karşı birliğin güvenliğini aldığımızı düşündüm. O gece devlet büyüklerimizin kışlaları terk etmeyin açıklamalarına uyduğumuzu düşündüğümden, kanunsuz bir eylem içinde olmadığımızı biliyordum.'
FETÖ ile kendisinin ve ailesinin herhangi bir bağı olmadığını ileri süren Sait A, beraatını talep etti.
Darbe girişimi gecesi nizamiyede çekirdek çitleyip, kiraz yemişler
Sanık Resul A. da akşam saatlerinde bölük WhatsApp grubuna gelen mesaj üzerine içtimaya katıldığını, bölük komutanının gece eğitimi olacağını bildirmesi üzerine kışlayı terk etmediğini anlattı.
Gece içtimasında 3 No'lu nizamiyede görevlendirildiğini belirten Resul A, 'Bizim bulunduğumuz yerin emir komutası Serdar yüzbaşıda idi. Herhangi bir olağanüstü durum yoktu. Nizamiyenin yanındaki banklara oturduk, nöbetçilerle birlikte çekirdek çitleyip, kiraz yedik.' diye konuştu.
Gecenin ilerleyen saatlerinde yaralı taşıyan iki ambulansın nizamiyeye geldiğini üsteğmen Serdar Acar'la konuşup içeri girdiğini anlatan Resul A, yaralıların yüzlerini görmediğini, yaralıların darbecilerden olup olmadıklarını bilmediğini iddia etti.
Resul A. sabaha doğru nizamiyeden ayrılarak taburun önünde beklediğini, sabah Seren Amfi'ye gittiklerinde de gözaltına alındığını dile getirdi.
FETÖ ile bir bağı bulunmadığını ileri süren Resul A, tahliye talebinde bulundu.
Duruşmada savunma yapan diğer tutuksuz kursiyer teğmenler Rıdvan E, Rüstem K, Sabri C, Savaş G, Ömer B, Ozan Y, Özgür G, Sefa G. ve Özcan Y. de darbe girişimini öğrendikleri andan itibaren kanunsuz hiçbir eylemde bulunmadıklarını savunarak beraatini istedi.
08.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı.
Sanık Recep A, hayatı boyunca kanunlara hep saygılı olduğunu, vatan ve millete her zaman sadık kaldığını, kalmaya da devam edeceğini ve hiçbir terör örgütüne üye olmadığını ileri sürdü.
Recep A,15 Temmuz'da Jandarma Okullar Komutanlığında eğitimde olduğu sırada WhatsApp grubundan gelen mesajla akşam içtimasına gittiğini, içtima alanında tüm tabura saat 20.45'te gece eğitimi olacağının söylendiğini anlattı.
Gece içtimasına silahlı ve teçhizatlı olarak katıldığını anlatan Recep A, tabur komutanı binbaşı Tarık Görener'in içtimada, 'Arkadaşlar, birliğimize saldırı olacağı bilgisi var. Bizim görevimiz birliğimizi korumaktır.' dediğini aktardı.
Recep A, darbe girişiminin yaşandığı gece herhangi bir yasadışı eyleme katılmadığını, verilen emirler dışında yasal olmayan hiçbir şey yapmadığını öne sürerek beraatını talep etti.
'İçtimada tanımadığımız rütbeliler de vardı'
Sanık Tacettin Ö. de eğitim içtiması sırasında tabur komutanı Tarık Görener ve bölük komutanlarının heyecanlı tavırları olduğunu belirterek, Görener'in verilen emirlere mutlak itaat ederek yerine getirmelerini istediğini ve eğitim süresince cep telefonu kullanmamalarını söylediğini aktardı.
Bölük komutanın emriyle 3 No'lu nizamiyeye gönderildiğini ve sabaha kadar kışla emniyetini almak için orada bulunduğunu ifade eden Tacettin Ö, gün aydınlandığında tabur misafirhanesine giderek gözaltına alınana kadar beklediğini ileri sürdü.
Tacettin Ö, hukuka aykırı ve suç teşkil eden hiçbir emir almadığını FETÖ ile irtibatı olmadığını savunarak beratını talep etti.
Sanık Seyfullah U. ise gece eğitimi verileceği söylenerek 15 Temmuz akşamı birliğine çağırıldığını ve 20.45'te yapılan içtimaya katıldığını ifade etti.
İçtimada, tabur komutanı eski binbaşı Görener'in terör saldırısı olabileceğini söylediğini aktaran Seyfullah U., 'İçtimada tanımadığımız rütbeliler de vardı. Bunların kim olduğunu, nereden geldiklerini bilmiyorduk. Komutanlarımız da bize bu kişilerin kim olduğunu söylemediler. Tatbikatta da bu subaylar başımızdaydı.' diye konuştu.
Komutanların, kursiyer teğmenleri sekizerli gruplara ayırdığını ve silah ve teçhizat almalarını emrettiğini ileri süren Seyfullah U, kışlada yaşananlara ilişkin şunları anlattı:
'Ben o gece 1 No'lu nizamiyede görevlendirildim. İlerleyen saatlerde internete baktığımda TSK içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu gördüm. Ben darbecilere karşı birliğin güvenliğini aldığımızı düşündüm. Sabah saatlerinde üsteğmen Uğur Kuzucu'nun bölük WhatsApp grubundan, 'Yaptığınız eylem kanunsuz. Sivil kıyafetlerinizi giyerek amfide toplanın' mesajını gördüm. Sonra silahımı bırakıp amfiye geçtim.'
FETÖ ile kendisinin ve ailesinin herhangi bir bağı olmadığını ileri süren Seyfullah U, beraatını talep etti.
Sanık Şafak K. de darbe girişimi günü normal mesaisindeyken gece eğitimi yapılacağına yönelik mesaj geldiğini, 17.00'de akşam içtimasına katıldığını anlattı.
Gece eğitimi içtiması için zimmetli silah ve şarjörünü alıp saat 20.45'te hazır olduğunu anlatan Şafak K, içtimaya gelen binbaşı Tarık Görener'in telaşlı bir hali olduğunu ve terör saldırısından bahsettiğini söyledi.
Şafak K, Görener'in kışla emniyetini alacaklarını söylediğini, cep telefonlarının da açılmamasını istediğini belirterek, sekizerli gruplar halinde tanımadıkları komutanların emrine verildiklerini dile getirdi.
FETÖ ya da başka bir örgütle bağlantısı bulunmadığını savunan Şafak K, beraat talebinde bulundu.
Duruşmada savunma yapan diğer tutuksuz kursiyer teğmenler Süleyman S, Sinan Ü, Şuayip G, Volkan Ö,Yakup K, Şahin K, Turgay K, Yasin E, Yasin P, Zahit U, Zeki K ve Yasin B. de darbe girişimini öğrendikleri andan itibaren kanunsuz hiçbir eylemde bulunmadıklarını savunarak beraatini istedi.
09.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz yargılanan eski kursiyer teğmenler savunma yaptı.
Tutuksuz sanık Bayram B, olay tarihinde Beytepe Jandarma Okulları Komutanlığında kursiyer teğmen olarak görev yaptığını, 17.45'te telefonuna gelen mesaj sonrasında akşam içtimasına gittiğini, orada tüm tabura saat 20.45'te gece eğitimi olacağının aktarıldığını anlattı.
Bölük komutanının bölük WhatsApp grubuna saat 20.00 sıralarında attığı mesajda herkesin silah ve teçhizat almasını emrettiğini öne süren Bayram B, 'Mühimmat alma emrini aldıktan sonra silahlığa gittim. Dağıtım yapılırken yanımızda yüzbaşı Serdar Acar ve tanımadığım bir rütbeli vardı. Gelen kursiyerelere mühimmat veriyorlardı.' ifadesini kullandı.
Mahkeme Başkanı Melih Uçar'ın 'Daha önceki gece eğitimlerinde gerçek mermi dağıtıldı mı?' sorusuna Bayram B, 'Hayır Başkanım, eğitim mermisi kullanırdık. Biz de kursiyerler olarak bu durumu yadırgadık ve aramızda bu emri sorguladık.' diye yanıt verdi.
Bayram B, o gece kışlada yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:
'İçtima alanında bir terslik olduğunu anlamıştık. Bunu bölük komutanımıza sorduğumuzda terör saldırısı olabileceğini söyledi. Daha sonra yasak olmasına rağmen telefonumu açtım ve ailemle konuştum. Bana bunun bir darbe girişimi olduğunu söylediklerinde, hemen arkadaşlarımızla kurduğumuz WhatsApp grubuna 'Hiçbir şeye karışmayın, azınlık bir grup darbe yapıyormuş' yazdım. Yasa dışı eyleme karışmadan sabaha kadar kışlada bekledim.'
Bayram B, FETÖ ile herhangi bir bağının olmadığını savunarak tahliyesini talep etti.
Eğitim deyip gerçek mermi dağıtmışlar
Sanık Avni K. de 15 Temmuz günü WhatsApp grubundan gelen yazılı emirde gece eğitimi olacağının bildirildiğini, bunun üzerine mazereti olduğundan eğitime katılamayacağını komutanlarına ilettiğini ancak olumsuz yanıt aldığını anlattı.
Avni K. akşam içtimasındaki komutanların telaşlı ve sinirli olduğunu gözlemlediğini, o güne kadar yapılan eğitimlerden farklı olarak saç ve kıyafet kontrolü yapıldığını söyledi.
Gece eğitimi içtimasından önce silah ve teçhizat aldıklarında gerçek mermi dağıtıldığını ifade eden Avni K, 'İlk defa bir gece eğitiminde gerçek mermi verildiğini gördüm. Ben ve diğer kursiyerler o gece bir terslik olduğunu anladık. Biz bunu sorgulamaya başlayınca alandaki bazı rütbeliler Türkiye çapında terör saldırısı olduğunu söylediler.' diye konuştu.
İlerleyen saatlerde içtima alanında kursiyerlerin görev yerleri listesinin okunduğunu belirten Avni K, kendisinin de 3 nolu nizamiyeye gitmeye hazırlandığı sırada Tabur Komutan Vekili Tarık Görener'in olduğu taraftan daha önce hiç görmediği rütbeli bir subayın 'Ateşe ateşle karşılık verin.' diye bağırdığını iddia etti.
Darbe girişiminin yaşandığı gece 3 nolu nizamiyede bulunduğu süre zarfında darbeye yönelik bir eyleme tanık olmadığını savunan Avni K, sözlerini şöyle sürdü:
'Nizamiye bölgesine gittiğimizde nöbetçiler rutin nöbetlerini tutuyorlardı. Darbeye yönelik herhangi bir hazırlık görmedim. Oradaki televizyonu açtığımızda Cumhurbaşkanının açıklamasını gördüm. Kimse birliklerinden çıkmasın dediğini duydum. Hemen telefondan abime ulaştım. Abimle konuştuğumuzda bana 'FETÖ'cüler darbe yapıyor, sakın bir şeye buluşma. İmkanın varsa oradan çık.' dedi. Biz de arkadaşlarımla 2 nolu nizamiyeden çıkmaya çalıştık fakat üzerimize ateş açıldı, geri döndük. Gözaltına alınana kadar Selen Amfi'de bekledik. Çıkarıldığım ilk mahkemede de tahliye oldum.'
Avni K, tahliye olduktan sonra idari tahkikat sonucunda görevine iade edildiğini, halen Güneydoğu'da terörle mücadele kapsamında operasyonlara katıldığını belirterek beraatini istedi.
Ebubekir G. de konusu suç teşkil eden hiçbir eyleme karışmadığını, silah kullanmadığını ve FETÖ ile bir bağının bulunmadığını söyleyerek savunmasına başladı.
Darbe girişiminin yaşandığı gün rutin mesaisine devam ettiği sırada bölüğün WhatsApp grubundan gelen mesaj sonrasında akşam içtimasına gittiğini söyleyen Ebubekir G, tüm tabura saat 20.45'te gece eğitimi olacağının, istisnasız herkesin katılması gerektiğinin emredildiğini anlattı.
Gece eğitiminde mühimmat dağıtılırken gerçek mermi verildiğini gördüğünü ancak bunu sorgulamadığını ifade eden Ebubekir G, hiç kimseden kanunsuz emir almadığını ve kimseye ateş etmediğini ileri sürerek beraatini talep etti.
Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanıklardan eski kursiyer teğmenler Ebubekir İ, Ensar L, Burhan E, Aykut S, Yunus B. ve Selman T. de üzerlerine atılı suçları reddederek beraat talebinde bulundu.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-22 Mart (2017) 'Ankara 317 sanık Jandarma Okullar Komutanlığı Darbe Yap.' davası
(11 Kasım 2017, 15:08)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: