Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 'Selam-Tevhid' soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik soruşturmanın yargı ayağını oluşturan ve binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcının yargılandığı davaya devam edildi.
04.11.2017 12:03 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 'Selam-Tevhid' soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik soruşturmanın yargı ayağını oluşturan ve binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcının yargılandığı davaya devam edildi.
31.10.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme heyetine, Daire Üyesi Mehmet Öztunç başkanlık yaptı.
Duruşmada, savunma yapan eski savcı Adnan Çimen, suçlamaları reddetti.
FETÖ üyesi olmadığını ileri süren Çimen, kumpas soruşturmalarında kendisinin görevlendirilmediğini, bu soruşturmaların ardından açılan davalarda da duruşma savcısı olmadığını söyledi.
Bir dönem müfettişlik yaptığını hatırlatan Çimen, 'Ben FETÖ kontenjanından müfettiş olmuş olsam cepheye sürülmem gerekmez miydi? FETÖ beni tepe tepe kullanırdı. Bana raportörlük bile verilmedi.' dedi.
Kumpas soruşturmalarındaki görevlendirmelerin dönemin İstanbul Başsavcıvekili firari eski savcı Fikret Seçen tarafından yapıldığını dile getiren Çimen, iddiaların iftira olduğunu iddia etti.
'Şifreyi hatırlayınca söyleyeceğim'
Hakkında FETÖ mensubu olduğuna dair verilen bir ifadeyi hatırlatan Çimen, beyanları kabul etmedi.
Sanık Çimen, eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin seçiminde de örgüt mensupları lehine çalışma yapmadığını kaydetti.
Mahkeme Başkanı Öztunç, yakalandığında ele geçirilen telefonun şifresini neden vermediğini sorması üzerine Çimen, 'Şifresini bir gün önce değiştirdim, hatırlayamıyorum. Şifreyi hatırlayınca söyleyeceğim.' diye konuştu.
Eski hakim Birol Bilen ise FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden önce açığa alındığını, darbe girişiminden sonra başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandığını hatırlattı.
Darbe girişimini televizyondan öğrendiğini anlatan Bilen, hakkında örgüt yöneticiliğinden soruşturma yapıldığını kaydetti.
28 'ByLock' girişi tespit edildi
Terörist ilan edildiğini dile getiren Bilen, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.
Mahkeme Başkanı Öztunç, Bilen'e, kendi üzerine kayıtlı sabit internet hattı üzerinden örgütün şifreli haberleşme ağı 'ByLock'u kullandığına yönelik mahkemeye gönderilen evraktaki bilgileri okudu.
Öztunç tarafından evraka göre, 28 kez 'ByLock'a giriş yapıldığının, 26 mesaj gönderildiğinin, 40 mesajın alındığının belirtilmesi üzerine Bilen, bunları kabul etmedi.
Duruşmaya, yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.
01.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme heyetine, Daire Üyesi Mehmet Öztunç başkanlık yaptı.
Duruşmada savunma yapan eski savcı Sadrettin Sarıkaya, hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasıyla hazırlanan iddianamenin kanuna uygun düzenlenmediğini öne sürdü.
Dava şartlarının gerçekleşmediğini belirten Sarıkaya, 'Eğer yargı mensubu olmasaydım örgütün yargı ağı içerisinde olduğum iddia edilemeyecekti.' dedi.
Darbe girişimiyle ilgisinin bulunmadığını anlatan Sarıkaya, soruşturma ve kovuşturma aşamasında adil yargılama hakkının ihlal edildiğini öne sürdü.
Sarıkaya, mal varlığına yönelik verilen tedbir kararının kaldırılmasını istedi.
Örgütün şifreli haberleşme ağı 'ByLock' kayıtlarıyla ilgili de Sarıkaya, 2016'da bir telefon kullandığını, ancak kayıtlarda iki telefona ait numara bulunduğunu, bunun da verilerin sağlıklı olmadığını gösterdiğini bildirdi.
Yaptığı telefon görüşmelerine de değinen Sarıkaya, yüzlerce görüşmeden birkaç kişiyle görüşmesinin delil olarak sunulduğunu ifade etti.
İstanbul'da eski hakim Dursun Ali Gündoğdu ile kaldıkları evde yakalandıklarını anımsatan Sarıkaya, bu sırada Gündoğdu'nun yurt dışına çıkma teklifinde bulunduğunu aktardı.
Evde bulunan pasaportları Gündoğdu'nun getirdiğini kaydeden Sarıkaya, 'Dursun Ali asabidir. Bazen tartışırdık. Şartlar öyle geliştiği için aynı evde kaldık ve onunla hareket ettim.' ifadesini kullandı.
Duruşmaya, yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.
02.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları katıldı. Mahkeme heyetine, Daire Üyesi Mehmet Öztunç başkanlık yaptı.
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Daha sonra mahkeme heyetince Yargıtay Cumhuriyet Savcısının tutukluluğa ilişkin mütalaasına yönelik sanıklara söz verildi.
Kamuoyunda eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u tutuklayan hakim olarak bilinen tutuklu sanık Vedat Dalda, örgütün şifreli haberleşme ağı 'ByLock' kullanıcısı olmadığını iddia ederek tahliyesini istedi.
Yunanistan'a kaçmaya çalıştığı sırada yakalanan sanık eski hakim Bülent Kınay ise tahliyesini istemediğini, mal varlığı üzerindeki tedbirin kaldırılmasını talep ettiğini belirtti.
Diğer sanıklar da tutukluluk hallerine itiraz ederek, tahliye talebinde bulundu.
Daha sonra ara kararı okuyan Mahkeme Başkanı Öztunç, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini açıkladı.
Öztunç, sanıklardan Kınay ile eski savcı Sadrettin Sarıkaya ve eski hakim Mehmet Ekinci'nin mal varlıkları ve banka hesapları üzerine konan tedbirin kaldırılmasına hükmedildiğini kaydetti.
Duruşma, 26 Aralık 2017'ye ertelendi.
Paralel yapı-11 Aralık (2015) 'Ankara 54 sanık Selam-Tevhid kumpasına karışan hakim-savcılar' davası (Yargıtay)
(04 Kasım 2017, 12:03)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: