Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Gayrettepe'deki Türk Telekom binasını ele geçirmeye teşebbüs eden 6'sı tutuklu 13 askerin yargılandığı dava 6. duruşmada karara bağlandı. 1'i albay, 2'i yarbay, 3'ü uzman çavuş olmak üzere 6 sanık müebbet hapis cezası alırken 7 er ise beraat etti.
08.10.2017 13:42 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Gayrettepe'deki Türk Telekom binasını ele geçirmeye teşebbüs eden 6'sı tutuklu 13 askerin yargılandığı dava karara bağlandı.
2 Ekim'de İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Nurullah Zeki Atmaca, Birol Keskinkılıç, Muhammet Mustafa Çelik, Serdar Uzel, Cem Doygun ve Murat Karataş hazır bulundu. Şikayetçi taraf olarak Başbakanlık, TBMM Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nı ise avukatları temsil etti.
Duruşma, esas hakkındaki son savunmalarını yapan sanık ve avukatların beyanları alındı. Mahkeme heyeti, dosyayı karara bağlayacağını belirterek, sanıklara son sözlerini sordu.
Tutuklu sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, davayı karara bağlamak için duruşmaya 1 saat ara verdi.
Mütalaa
Davaya ilişkin bir önceki celse mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanık erler İzzet Uğur Alp, Emre Aslan, Sinan Aslan, Fatih Özbek, Cengiz Taşhan ve Kadir Kars'ın FETÖ ile bir ilişki ve iltisaklarının bulunmadığı, askerlik görevlerini ifa ettikleri rütbesiz ve er olmaları nedeniyle darbe eylemini yönetme ve yönlendirme kabiliyetlerinin olmadığını belirtilerek, tüm suçlardan beraatleri yönünde karar verilmesini istedi.
Mütalaada, rütbeli sanıklar yönünden iddianame anlatımları ve toplanan deliller değerlendirilerek, tutuklu sanıklar eski Albay Nurullah Zeki Atmaca, eski yarbaylar Birol Keskinkılıç, Cem Doygun, eski astsubaylar Muhammet Mustafa Çelik, Serdar Uzel, Uğur Alpay ile Uzman Erbaş Murat Karataş'ın iddianamede yer aldığı gibi "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından ayrı ayrı üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
KARAR
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti sanıklar Nurullah Zeki Atmaca ve Birol Keskinkılıç'ın "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların atılı suç nedeni ile bir pişmanlıklarının bulunmayışını da dikkate alan mahkeme heyeti, 2 sanığa iyi hal indirimi uygulamadı.
Sanıklar Serdar Uzel, Muhammed Mustafa Çelik, Murat Karataş ve Cem Doygun'un "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, 4 sanığın duruşmadaki tavır ve davranışları, verilen hapis cezasının gelecekleri üzerindeki olası etkileri nazara alınarak cezayı müebbet hapis cezasına indirdi.
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanık erler Uğur Alpay, Cengiz Taşhan, Emre Aslan, Fatih Özbek, İzzet Uğur Alp, Kadir Kars ve Sinan Arslan'ın suç işleme kastları olmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.
Mahkeme heyeti, Nurullah Zeki Atmaca, Birol Keskinkılıç, Serdar Uzel, Muhammed Mustafa Çelik, Murat Karataş ve Cem Doygun'un tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.
ÜYE HAKİMDEN MUHALEFET ŞERHİ
Üye hakim Çağlayan Özbay, sanıklar Serdar Uzel ve Muhammed Mustafa Çelik yönünde karara muhalefet şerhi koydu. Hakim Özbay muhalefet şerhinde şunları belirtti: Sanıklar Serdar Uzel ve Muhammed Mustafa Çelik'in 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin başlangıcından bitişine kadar geçen sürede gerçekleştirdikleri hareket ve eylemleri dikkate alındığında adı geçen her iki sanığın suç işleme kast, saik ve darbe teşebbüs eylemlerine iştirak iradelerinin bulunmadığı, beraatlerine ve tahliyelerine karar verilmesi kanaatinde olduğumdan aksi yöndeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.
Mahkemenin söz konusu hükmüyle dava, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'da açılan davalarda karara bağlanan ikinci dosya oldu. İstanbul'daki darbe teşebbüsüne ilişkin ilk karar, İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma giden sanıklar hakkında verilmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-05 Şubat (2017) 'İstanbul 13 sanık Darbe Yap./Telekom İşgali' davası
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(08 Ekim 2017, 13:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: