Hatay'da 15 Temmuz'da darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturma kapsamında 39'u tutuklu, 3'ü tutuksuz, 2'si firari 44 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
16.09.2017 16:33 Hatay'da 15 Temmuz'da darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturma kapsamında 39'u tutuklu, 3'ü tutuksuz, 2'si firari 44 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
12 Eylül'de Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın üçüncü duruşmasına, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla aralarında dönemin Hatay'da 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, 121. Serinyol Er Eğitim Alayı ile Garnizon Komutanlığında görevli askerler, görevden ihraç edilen polisler ve muhtarın da aralarında bulunduğu tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanıklardan 39.Mekanize Tugay komutanı Tuğgeneral Hasan Polat savunmasında Darbe girişimi olduğu 15 Temmuz'da hakkında 'Sıkıyönetim komutanı olarak atandığı' iddialarını ve hakkındaki suçlamaları kabul etmediği ifade ederek, 'sıkıyönetim direktifinin geleceğini bilmiyorduk. Bize sadece 15 Temmuz günü kara kuvvetleri komutanlığından bir yazı geleceği söylendi. Benimde yazılı ile kafamda Türkiye'nin Suriye'ye girecek ve hazırlık yapmamız konusunda düşünceler vardı. Sıkıyönetim direktifi adı altında biz yazı geldi bende sözde direktifte yazanları dikkate almadım benim darbe girişimiyle uzaktan yakından bir alakam yok tahliyemi talep ediyorum' dedi.
Tanık Ş.B, 15 Temmuz gecesi karargahta yaşananları anlattı.
O gece karargahta nöbetçi olduğunu, kişiye özel bir evrak geldiğini, bunun daha sonra 'sıkı yönetim direktifi' olduğunu öğrendiklerini belirten Ş.B, 'Gelen evrak kişiye özel olduğu için tugay komutanınaydı. Hasan Polat'ı aradım ve bir evrak geldiğini söyledim. Konusunun ne olduğunu sordu, sıkı yönetim tedbirleri yazdığını söyledim. Telefonda bana 'tamam geliyorum' deyip kapattı.' diye konuştu.
Tanık Ş.B, tutuklu sanık Hasan Polat'ın 16 Temmuz sabahı ise gözaltına alındığını kaydetti.
Tanık C.B, başka bir dosyadan tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS üzerinden bağlanarak eski polis tutuklu sanık Hakan Bıyık hakkında bildiklerini anlattı.
Bıyık ile 1988-1992 yıllarında polis kolejinde birlikte okuduklarını aktaran C.B, izinli olduklarında sohbet toplantılarına katıldıklarını söyledi.
C.B'nin anlattıklarını kabul etmeyen sanık Bıyık, tanıkla sadece okuldan arkadaş olduklarını ancak sohbet ortamlarına gitmediğini ileri sürdü.
Diğer sanıklar da savunmalarını yaparak mahkeme heyetinden tahliyelerini istedi.
Tutuklu sanıklardan eski polis memurları Ali Çabuk ve Cengizhan Daydaylıoğlu'nun adli kontrol şartıyla tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 16 Ekim'e erteledi.
Yargılanmasına devam edilen 44 sanık hakkında, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme', suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 'terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan da 5 ile 15 yıl hapis cezası talep ediliyor.
Paralel yapı-12 Ocak (2017) 'Hatay Darbe Yapılanması 44 sanık' davası
(16 Eylül 2017, 16:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: