Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin, KHK ile meslekten ihraç edilen 37'si tutuklu, 1'i firari 72 polisin yargılanmasına devam edildi.
19.08.2017 18:43 Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin, KHK ile meslekten ihraç edilen 37'si tutuklu, 1'i firari 72 polisin yargılanmasına devam edildi.
14.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Tutuksuz sanık H.Ö. savunmasında savcılıktaki ifadesini kabul ettiğini söyledi.
Açığa alındığını fakat ihraç edilmediğini belirten sanık H.Ö, 'Hakkımdaki iddialar, çocuğumu yapıyla bağlantılı okula göndermem, Bank Asya hesabı ve evimde yapılan aramada ele geçirilen NT kartı... Çocuğum devlet okulunda eğitime başladı. Fakat düştüğü sınıf ve öğretmeniyle bir talihsizlik yaşadık. Oğlum 2 yıl boyunca eğitim alamadı. Okuldaki bazı olaylardan sonra çocuğum okula gitmek istemedi. Çocuğu okuldan almayı düşündüm, bazı özel okullara baktım ve Fatih Koleji'ne gönderdim. Okulla ilgili araştırma yaptım, örgütsel faaliyetleri olmadığı yönünde duyum aldım ve çocuğumu bu okula gönderdim.' diye konuştu.
H.Ö, okulun Bank Asya ile çalıştığını ve taksitleri ödemek için hesap açtırdığını dile getirerek, '2 yıl boyunca taksitleri her ay düzenli olarak bu bankadan yatırdım. 2016 Mart ayında taksitler bittiğinde bankadaki hesabımı kapattım. Okul kitaplarının çoğu NT'de satılıyordu. Ayrıca para puan, indirim ve taksitlerden yararlandığım için NT Kart çıkarttım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum.' dedi.
Tutuksuz sanık H.K. de savunmasında bu yapıyla alakalı hiçbir dershaneye gitmediğini kaydetti.
1996 yılında polisliğe başladığını aktaran H.K, '2003 yılından gözaltına alınana kadar Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'nde görev yaptım. Darbe teşebbüsünde yıllık izindeydim. Bir tanık hakkımdaki ifadesinde toplantılara katıldığımı iddia etmiştir, böyle bir şey yoktur. Kendisi de zaten yalan söylediğini beyan etmiştir.'diye konuştu.
İhraç edilmediğini, açıkta olduğunu, göreve iade edilmeyi beklediğini savunan H.K, 'Bank Asya'da hesabım yoktur, çocuğum devlet okulunda okumuştur, bu örgütün okullarına gidip fiyat bile almadım. İddiaları kabul etmiyorum, beraatıma karar verilmesini talep ediyorum.' şeklinde konuştu.
Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlarini istedi.
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.
15.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Kimlik tespitinin ardından 8 tutuksuz sanık, savunmalarını yapmaları için söz aldı.
Tutuksuz sanık M.A, savunmasında 38 yıllık polis memuru olduğunu söyledi.
2006 yılında Sakarya'ya tayininin çıktığını ve çeşitli birimlerde çalıştığını belirten M.A, '2013'ten itibaren Yenikent Devlet Hastanesi'nde görev yaptım. Meslek hayatımda hiçbir adli soruşturma geçirmedim. 2016 yılında emekliye ayrılmak için talepte bulundum, 15 Temmuz hain darbe girişiminden 60 gün önce yıllık izin için Rize'ye gittim. Darbe girişimini Rize'de yaylada konaklarken öğrendim. Ertesi gün emniyetten aradılar, tekrar göreve başladım.' diye konuştu.
Sanık M.A, 25 Ağustos'ta gözaltına alındığını, 30 Ağustos'ta adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını, meslekten ihraç edildiğini belirterek, 'Kimse Yok mu Derneği'ne mesaj atmışım. FETÖ örgütüne mesaj atmadım. Tamamen iyi niyetli bir şekilde, insani duygular çerçevesinde mesaj attım.' dedi.
2007 yılında Bank Asya'dan kredi kartı aldığını dile getiren M.A, 'Sadece kredi kartı işlemleri, köprü ve otoyollarda geçiş için kullandım. Çocuklarımın okul eğitimi ile eşim ilgileniyordu. 2013 yılında çocuğumu yüzde 80 bursla Fatih Koleji'ne eşim kayıt ettirdi. 15 Temmuz'dan sonra çocuğu devlet okuluna yazdırdım. Himmet adı altında bağış ve kurban parası vermedim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatımı talep ediyorum.' şeklinde konuştu.
Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlerini istedi.
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.
16.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, sanıklarla avukatları ve yakınları katıldı.
Tutuksuz sanık Y.A, savunmasında 15 Temmuz darbe girişiminde izinde olduğunu söyledi.
Girişimin ardından 17 Temmuz'da göreve başladığını belirten Y.A, hakkında ifade veren tanıkla Diyarbakır'da beraber çalıştığını aktararak, 'O dönem yapılan operasyonlarda dijital verilerin incelenmesi için çalıştığım KOM şubeye gönderiyorlardı. Hakkımda ifade veren kişiyle iş dışında bir ortamda bulunmadım, düzenlendiği iddia edilen organizasyona katılmadım. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum.' ifadesini kullandı.
Sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasını talep etti.
Söz alan sanık avukatları suçlamaları kabul etmediklerini, müvekkillerinin savunmalarına iştirak ettiklerini belirterek, sanıkların tahliyelerini ve beraatlarını istedi.
15 sanığın adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine, 'ByLock' trafik bilgisi ve haberleşme içeriğinin İl Emniyet Müdürlüğünden istenmesi için müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 72 eski emniyet mensubu sanık hakkında birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen aralarında emniyet müdürü, emniyet amiri, komiser ve komiser yardımcılarının bulunduğu sanıkların, 17-25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya'ya para yatırarak örgüte finansal destek sağladığı, bazı sanıkların ise çocuklarını KHK ile kapatılan Özel Fatih Koleji'ne gönderdiği ifade edildi. Bazı sanıkların terör örgütünün evlerindeki sohbetlere katıldığının ve örgütün haberleşme programı 'ByLock'u kullandığının tespit edildiği anlatılan iddianamede, şüphelilerden bir kısmının örgütün elebaşısı Fetullah Gülen'in emirleri doğrultusunda KHK ile kapatılan Kimse Yok mu Derneği'ne bağış yaptığının belirlendiği, sanıkların 'FETO¨/PDY silahlı terör örgütü ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağ kurduğu, üzerilerine atılı 'anayasayı ihlal' ve 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlarını işlediklerinin anlaşıldığı vurgulandı.
Paralel yapı-09 Haziran (2017) 'Sakarya Emniyet Yapılanması 72 sanık' davası
(19 Ağustos 2017, 18:43)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: