Adana'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olma ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet' suçundan haklarında dava açılan 18'i tutuklu 36 sanığın yargılanmasına başlandı.
12.08.2017 13:11 Adana'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olma ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet' suçundan haklarında dava açılan 18'i tutuklu 36 sanığın yargılanmasına başlandı.
08.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Ahmet Yasir Sarı, Ahmet Turan Titrinli, Davut Turhan, Engin Tunç, Evliya Demiraslan, Faruk Önük, Fevzi Kaplan, Güngör Öğütgen, Halit Takal, Maruf Tüdeş, Murat Kurt, Osman Kala, Ömer Işık, Ömer Ali Erdem, Ramazan Çelik, Şahin Fidan, Yadin Miran, Yener Ural ile tutuksuz sanıklar Ahmet Yolaç, Hakan Çelik, Bekir Cangüven, Bülent Güley, Hasan Eren, Mehmet Yaman, Mustafa Kaykaç, Mustafa Kul, Muzaffer Akbulut, Orkun Kaykaç, Recep Yüzgeç, Rüştü Uslu, Sadık Kardiyen, Selçuk Öntürk, Selvi Nur Işık, Tuncer Telli, Uğur Kurt, Yakup Vecdi Uslular ve avukatları katıldı.
Duruşmada kimlik tespitlerinin ardından sanık savunmalarına geçildi.
Mahkeme heyeti tarafından ilk olarak savunma yapması istenen tutuklu sanık Engin Tunç etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini ve beyanlarında samimi olduğunu söyledi.
FETÖ/PDY'nin haberleşmede kullandığı 'ByLock' uygulamasını kullandığını belirten Tunç, şunları söyledi:
'Ben hiçbir terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmedim. Bu yapıya dair tüm bildiklerimi anlatmak isterim. 2007 yılında Çukurova Üniversitesi Ekonometri Bölümünü kazandım. O süreçte devlet yurduna başvurdum ama çıkmamıştı. Cemaat adıyla bilinen bu yapı devlet yurduna yerleşemeyen böyle öğrencileri tespit ediyordu. 2012 yılına kadar Barajyolu'nda bulunan Söğüt yurdunda kaldım. Bu yurtta kaldığım süre zarfında bu yapıya ait sohbet toplantılarına katıldım. Ben 2012 yılında Adana girişimci iş adamları derneğinde ön büro elemanı olarak iş buldum. Belli bir süre sonra buranın iş yükü nedeniyle ayrıldım. Daha sonra Ceyhan girişimci iş adamları derneğinde çalışmaya başladım. Bir süre sonra bu derneğin bağlı bulunduğu federasyon görevlisi Fetullah K. ile tanıştım. Bu kişi benim cep telefonuma ByLock'u yükledi. Daha sonra telefonları eşleştirdi. Bu programı kullanırken Fetullah K. ve dernek çalışanları program üzerinde grup olarak bulunuyordu. Bu grupta mesajları Fetullah K. gönderiyordu. Genelde dini içerikli mesajlar geliyordu. Bank Asya'ya talimat ve çağrı üzerine para yatırmadım. Heyetinizce uygun görüleceği şekilde tahliyemi ve beraatımı talep ederim.'
Savunması alınan diğer tutuklu sanık Evliya Demiraslan ise Ceyhan'da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Burç Okullarında müdür olarak görev yaptığını ve üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.
Burç Okullarıyla olan temasının suç olmadığını savunan Demiraslan, şunları söyledi:
'Benim görev yaptığım süre zarfında bu okullar sıkı denetime tabiydi. Bu kurum suçlu olabilir ama benim eğitimci olarak temasım suç değildir. Evimde 3 adet dolar bulundu. Ben bir koleksiyonerim. Yıllardan bu yana koleksiyon yaparım. Bende 70'den fazla ülkenin bin tane parası vardır. ByLock uygulamasını yüklemedim ve kullanmadım. Tahliyemi ve beraatımı talep ederim.'
Mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarının tamamlanması için duruşmayı yarına erteledi.
09.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın dün başlayan ve bugün de devam eden duruşmasına, tutuklu sanıklar Ahmet Yasir Sarı, Ahmet Turan Titrinli, Davut Turhan, Engin Tunç, Evliya Demiraslan, Faruk Önük, Fevzi Kaplan, Güngör Öğütgen, Halit Takal, Maruf Tüdeş, Murat Kurt, Osman Kala, Ömer Işık, Ömer Ali Erdem, Ramazan Çelik, Şahin Fidan, Yadin Miran ve Yener Ural ile tutuksuz sanıklar A.Y, A.Ç, B.C, B.G, H.E, M.Y, M.K, M.K, M.A, O.K, R.Y, R.U, S.K, S.Ö, S.N.I, T.T, U.K ve Y.V.U. ile avukatları katıldı.
Tutuksuz sanık S.N.I. savunmasında, 2010 yılında serbest eczacılık yaparken ticari itibar için eşi aracılığıyla Ceyhan'da bulunan Özel Işık Hizmetleri A.Ş'den hisse aldığını ve bu hisseleri kendilerine A.Ç. ve A.Y'nin getirdiğini söyledi.
Çevre edinmek amacıyla, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Ceyhan Girişimci İş Adamları Derneğine (CEGİD) üye olduğunu belirten S.N.I, 'Ben tüm gün çalışan bir insan olduğum için o zaman çocuğumu Burç Okullarına gönderdim fakat daha sonra oğlumu o okuldan aldık ve biz de Adana'ya taşındık. CEGİD'e üyelik sebebimiz ticari itibarımız artsın diyedir. Ben pişmanım. Bu üyelikler ve Bank Asya hesabı açtırmam terör örgütüne yardım amaçlı değildi. Beraatimi talep ederim.' dedi.
Tutuklu sanık Yadin Miran da 30 yıl devlet memurluğu yaptığını ifade ederek, örgüte ait ByLock programını görmediğini ileri sürdü.
Hakkında, bu yapılanmanın tepesinde olduğu iddialarının bulunduğunu, bunları reddettiğini söyleyen Miran, şöyle konuştu:
'Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Ben bu yapıyı tanımıyorum. Ben himmet vermedim ve himmet toplantısına katılmadım. Eagle programını kullanmadım. Ben Gmail programı indirirken üç tane program indirdim. İki tanesini açabildim, bu programı açamadım. Bu Eagle programın Gmail programı ile amblemi aynıydı. Yaklaşık bir yıldır tutukluyum, tahliyemi ve beraatimi talep ederim.'
İddia makamı, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamını istedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu ve tutuksuz sanıkların beyanları ve avukat savunmalarının tamamlanması sonrasında ara karar açıklamak üzere duruşmayı yarına erteledi.
11.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Adana'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında 'Silahlı terör örgütüne üye olma ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet' suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 18'i tutuklu 36 sanıkla ilgili ara karar açıklandı.
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, bazı tutuksuz sanıklarla avukatları hazır bulunurken, tutuklu sanıklar bulundukları kapalı cezaevlerinden mahkemeye Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.
Mahkeme heyeti tutuklu ve tutuksuz sanıkların beyanıyla avukat savunmalarının tamamlanmasının ardından ara kararını açıkladı. Mahkeme, tutuksuz sanık Akan Çelik'in adli kontrol şartıyla imza yükümlülüğünü konut hapsine çevirirken, tutuklu sanıkların ise mevcut halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
(12 Ağustos 2017, 13:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: