Siirt'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında valiliği abluka altına almaya çalışan, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 110'u tutuklu 320 eski askerin yargılanmasına devam edildi.
06.08.2017 14:40 Siirt'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında valiliği abluka altına almaya çalışan, aralarında rütbelilerin de bulunduğu 110'u tutuklu 320 eski askerin yargılanmasına devam edildi.
31.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Adliye Sarayı'ndaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Konferans Salonu'nda görülen duruşma öncesi eğitimli köpeklerle arama yapıldı.
Aralarında eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu ve eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin'in de bulunduğu tutuklu sanıklar, geniş güvenlik önlemleri eşliğinde salona getirildi.
Sanıklardan, eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin'in koruması olarak görev yapan Mehmet Ünaldı, 15 Temmuz günü Şimşek, yardımcısı Erkiletlioğlu ve Metin'in yemekte bir araya geldiklerini söyledi.
Metin'in emriyle Valiliğe geldiklerini ifade eden Ünaldı, vatandaşların tepkisiyle karşılaştıklarını, bunun üzerine eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Şimşek'in, vatandaşlara dönemin Valisi Mustafa Tutulmaz ile görüşmeye geldiklerini söylediğini öne sürdü.
Vatandaşların kendilerine yönelmesi üzerine buna engel olmak için havaya 2 el ateş ettiğini belirten Ünaldı, valilik önündeki vatandaşların teröristleri protesto için bir araya geldiklerini düşündüğünü savundu.
Bir dolarlık iki banknotun düğünden kaldığını iddia etti
15 Temmuz'da İl Jandarma Komutanlığında TOMA şoförü olarak görev yapan Jandarma Uzman Çavuş Taha Yasin Akyıldız, savunmasında FETÖ ile hiçbir bağlantısının olmadığını ileri sürdü.
Gözaltına alındıktan sonra yapılan aramada eşyaları arasında bir dolarlık iki banknot bulunduğunun hatırlatılması üzerine Akyıldız, bu dolarların düğün ve nişanından kaldığını, suç unsuru olabileceğini düşünmediğinden yırtıp atmadığını savundu.
Görevinden geçici olarak uzaklaştırıldığını anımsatan Akyıldız, tahliye talebinde bulundu.
'Beni yanlış anlamayın, her şey eskisi gibi'
Darbe girişimi sırasında İl Jandarma Komutanlığında koruma olarak görev yapan Uzman Çavuş Muzaffer Karaboğa da valilğe geldiklerinde eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in dönemin Valisi Mustafa Tutulmaz'ı telefonla arayıp, kendilerini valilikte beklediklerini ifade ettiğini kaydetti.
Şimşek'in cep telefonuyla görüştüğü Tutulmaz'a, 'Biz geldik, siz yoksunuz. Beni yanlış anlamayın, her şey eskisi gibi.' dediğini savunan Karaboğa, 15-20 dakika sonra Tutulmaz ve dönemin İl Emniyet Müdürü Metin Özkan'ın valiliğe geldiğini anlattı.
Tutulmaz'ın, Şimşek ile valilikteki asayiş koordinasyon merkezinde görüşme yaptığını dile getiren Karaboğa, bir süre sonra Tutulmaz'ın halkın arasına girdiğini ve 'Asker bizim, polis bizim.' dediğini fakat Şimşek'in o sırada halkın arasına inmediğini söyledi.
'Yorum yapmadan soruyu alalım'
Eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Şimşek'in savunmasını yapan sanıklara laf atması ve soru sorması üzerine Mahkeme Başkanı, sanığı ikaz etti.
Şimşek'e, 'Yorum yapmadan soruyu alalım.' diyen Mahkeme Başkanı, Şimşek'in aynı sanıklara yönelik soru sormak istemesi üzerine ise 'Taksit taksit olmasın.' uyarısında bulundu.
Duruşma, sanık ifadelerinin alınmasıyla devam edildi.
01.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesince Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altında getirildi. Duruşmada, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkilitlioğlu ve İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin ile diğer sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Duruşma öncesi salonda dedektör köpek ile arama yapıldı.
'Harekat Yıldırım' acil koduyla gelen mesajlar
Darbe girişimi sırsında 3. Komando Tugay Komutanlığının muharebe bölümünde görev yapan sanık eski astsubay Mehmet Fatih Cebeci, 15 Temmuz gecesi 'Harekat Yıldırım' acil koduyla üst üste mesaj aldığını belirtti.
''Sıkıyönetim direktifi' başlıklı ilk mesaj saat 22.44'te geldi. Aynı mesaj birkaç dakika arayla 4-5 kez geldi. İçeriğini okumadan evrak yönetim sistemi üzerinden harekat merkezine gönderdim.' diyen Cebeci, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Şimşek'in, 'Harekat Yıldırım' acil koduyla gelen mesajların çıktılarının alınarak doğrudan kendisine getirilmesi emrini verdiğini ileri sürdü.
Cebeci, 04.58'de, 'Kara Kuvvetlerinden harekat merkezine' başlıklı gönderilen mesajın çıktısını alarak, Şimşek'e götürdüğünü savunarak, kentte görev yaptığı süre içerisinde muharebe bölümüne ilk defa, 'Harekat Yıldırım' acil koduyla mesaj geldiğini öne sürdü.
Şimşek, Valilikten ayrılmadı
Sanık eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in koruması olarak görev yapan Fevzi Sabahattin Beşpınar, darbe teşebbüsünün yaşandığı saatlerde terör saldırısı nedeniyle 'meskun mahal' operasyonu için kışla dışına çıktıklarını düşündüğünü ileri sürerek, Valilik önüne gittiklerinde orada toplanan vatandaşların Şimşek'e tepki gösterdiğini, yakasından tutarak gömleğini yırttıklarını iddia etti.
Şimşek'in dönemin Valisi Mustafa Tutulmaz'ı aramasının ardından Tutulmaz'ın Valiliğe geldiğini ileri süren Beşpınar, burada bir süre toplantı yaptıklarını ve ardından Tutulmaz'ın halkın arasına inerek bir konuşma yaptığını fakat Şimşek'in Valilikten ayrılmadığını, burada bir süre bekledikten sonra tugaya döndüklerini savundu.
Telefonundaki Gülen'e ait videodan haberi yokmuş
Sanıklardan uzman çavuş Aydın Güvenç, 15 Temmuz günü zırhlı araçta nişancı olarak görev yaptığını, teröristlerin Doğu Kışla'ya saldırdığı gerekçesiyle, 'meskun mahal' operasyonuna çıkmak için hazırlık yaptıklarını savundu.
Meskun mahal yerine Valilik önüne gittiklerini ve bu sırada araçta bulunan eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay Çehreli'nin araçtan inerek yetkililerle görüştüğünü dile getiren Güvenç, o sırada Valilik önüne gelen vatandaşların tekbir getirerek, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları attığını aktardı.
Kendisine halkın galeyana geldiği gerekçesiyle üsteğmenden 'ateş' emri geldiğini ileri süren Güvenç, ateş etmeden önce 3 kez bu emri teyit ettirdiğini ve sonra ateş ettiğini öne sürdü.
Mahkeme başkanının telefonunda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ait video ve ses kaydının tespit edildiğini belirtmesi üzerine Güvenç, 10 saniyelik olduğunu öğrendiği video ve ses kaydından haberdar olmadığını savundu.
Sıkıyönetim kanununu istemiş
Sanık eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Şimşek'in emir astsubayı Yakup Yılandiloğlu, Şimşek'in Valiliğe geçmeden önce 'Sıkıyönetim Kanunu'nu istediğini iddia etti.
Şimşek'in hem özel hem resmi cep telefonlarının her zaman kendisinde olduğunu savunan Yılandiloğlu, emir üzerine telefonları şarj cihazlarıyla birlikte Şimşek'e teslim ettiğini ve bunun bir ilk olduğunu ileri sürdü.
Şimşek'in makamında bazı görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Yılandiloğlu, Şimşek'in Yarbay Bülent Özkök'e Sıkıyönetim Kanunu'nu kendisine getirmesi emrini verdiğini öne sürdü.
Şimşek Valiliğe geçtikten sonra burada Vali Tutulmaz ile bir görüşme gerçekleştirdiğini aktaran Yılandiloğlu, Tutulmaz ve dönemin İl Emniyet Müdürü Metin Özkan'ın bahçeye inerek konuşma yaptığını, Şimşek'in ise bu sırada lavaboya gittiğini, bahçeye çıkmadığını iddia etti.
Sanıkların savunmalarının alınmasına yarın da devam edilecek.
02.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesince Adliye Sarayı'ndaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Konferans Salonu'nda görülen duruşmada, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu ve İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin ile diğer sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Duruşmanın yedinci celsesinde Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığında görevli 3 yüzbaşı, 3 binbaşı ve 2 yarbay rütbesindeki eski asker savunma yaptı.
Darbe girişimi sırsında Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı Maliye ve Bütçe Şube Müdürü olarak görev yapan sanık eski Binbaşı Uğur Kaya, 'Atak' kod adlı gizli tanığın verdiği ifadeleri reddetti.
Atak'ın ifadesinde, kendisinin darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret ederek, 'Suriyeliler babasız kaldı.' dediğini belirten Kaya, böyle bir ifadeyi kullanmadığını, Atak ile bir husumetinin olduğu gerekçesiyle böyle bir şey söylemiş olabileceğini öne sürdü.
Sıkıyönetimin hükümet tarafından ilan edildiğini düşünmüş
Harekat ve Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapan eski Yarbay Serdal Hacısalihoğlu da 15 Temmuz günü 'meskun mahal' operasyonu olacağı gerekçesiyle gün boyu operasyon planı yapmakla meşgul olduğunu savundu.
Eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Yardımcısı Albay Erkiletlioğlu'nun kendisini arayarak eski Tugay Komutanı Şimşek'in, Eruh'taki taburu merkeze çekmeyi istediğini ifade eden Hacısalihoğlu, darbe girişimini televizyonlardan izlediğini söyledi.
'Sıkıyönetimin hükümet tarafından teröre karşı ilan edildiğini düşündüm. Saat 00.00 civarında sıkıyönetim direktifini gördüm. Harekat merkezinden çıktısını aldım.' diyen Hacısalihoğlu, bu çıktıyı eski Tugay Komutanı Şimşek'e götürdüğünü belirtti.
Şimşek'in saat 07.00'de kendisine dosya gönderdiğini ileri süren Hacısalihoğlu, incelediği dosyada darbe girişimi gecesi gelen mesajların bulunduğunu aktardı.
'Atak' kod adlı gizli tanığın ifadesinde kendisinin, 'Eruh'tan gelen tabur başka bir iş için gelecek. Teröristler de kendiliğinden gidecek.' dediğini iddia ettiğini belirten Hacısalihoğlu, böyle bir ifadeyi kullanmadığını ileri sürdü.
Hacısalihoğlu, 15 Temmuz gecesine ait kamera kayıtlarından alınan ekran alıntılarında bir arada göründüğü kişilerle ne konuştuğunu tam olarak hatırlayamadığını darbe girişimi olduğunu, sözde sıkıyönetim direktifini gördükten sonra anladığını savundu.
Sanıkların savunmalarının alınmasına yarın da devam edilecek.
03.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesince Adliye Sarayı'ndaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Konferans Salonu'nda görülen duruşmada, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu ve İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin ile diğer sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Darbe girişimi sırsında Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı Lojistik Şube Müdürü olarak görev yapan sanık eski Kurmay Binbaşı Ertuğrul Çizmaz, olay günü eski Tugay Komutanı Şimşek'in kendisine kobra araçların hazırlanması emrini verdiğini belirtti.
Hazırlıkları iki kez Şimşek'e arz ettiğini ifade eden Çizmaz, 'meskun mahal' operasyonuyla ilgili kent merkezine geleceği belirtilen Eruh 2. Komando Tabur Komutanlığı personelini taşıyan araçların takibini yaptıklarını söyledi.
Darbe girişimini televizyondan izlediğini, 'Harekat Yıldırım' acil koduyla gelen sözde 'Sıkıyönetim direktifi'ni tesadüfen bulunduğu harekat merkezindeyken gördüğünü öne süren Çizmaz, bunu çok önemli gördüğünden eski Tugay Komutanı Şimşek'in bundan haberdar olması gerektiğini orada bulunanlara açıkladığını savundu.
'Atak' kod adlı gizli tanığın verdiği ifadede kendisinin, 'Gizli emir gelecek.' dediği yönündeki iddiayı reddeden Çizmaz, Valililk önünden gelen silah seslerinden korktuğundan yanına silah aldığını fakat kimseye doğrultmadığını, bu silahı daha sonra yerine bıraktığını savundu.
'Sıkıyönetim direktifi farklı formatlarda geldi'
Sanık eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı Harekat Şube Müdürlüğünde görevli ve olay gecesi vardiya amiri olarak görev yapan Binbaşı Mustafa Mert, eski Tugay Komutanı Şimşek'in, Eruh'taki tabur personelini alacak personelin yemeklerini önce yemesi talimatı verdiğini söyledi.
Şimşek'in, Eruh'a gidecek konvoyun çıkıp çıkmadığını, çıkmadıysa ne zaman çıkacağını sorduğunu belirten Mert, helikopter uçuş izni için de gerekli görüşmeleri yapmasını istediğini fakat uçuş izni çıkmadığını ifade etti.
'Hakerat Yıldırım' acil koduyla harekat merkezine gelen ve 40-50 sayfadan oluşan sözde sıkıyönetim direktifinin word, exel, pdf gibi farklı formatlarda geldiğini aktaran Mert, vakit kaybetmeden bu direktifin çıktısını alıp arz klasörüne koyduğunu ve Şimşek'e arz ettiğini belirtti.
Şimşek'in kendisine, 'Siirt'le ilgili bir husus var mı?' diye sorduğunu savunan Mert, direktifi okumadığından bundan haberdar olmadığını bildirdiğini kaydetti.
Sanıkların savunmalarının alınmasına 8 Ağustos'ta devam edilecek.
DAVA
Eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu, eski İl Jandarma Komutan Vekili Albay Necati Metin ve eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Çehreli'nin de aralarında bulunduğu askerler, 'Anayasa'yı ihlal', 'yasama organına karşı suç', 'hükümete karşı suç ve silahlı terör örgütü üyeliği' suçlarından yargılanıyor.
Paralel yapı-03 Şubat (2017) 'Siirt Darbe Yapılanması 320 sanık' davası
(06 Ağustos 2017, 14:40)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: