Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı birçok kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 185 sanığın yargılanmasına devam edildi.
08.07.2017 14:22 Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı birçok kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 185 sanığın yargılanmasına devam edildi.
05.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki, FETÖ'nün 'VIP dinleme' davasına, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Selfet Giray, farklı mahkemelerden gelen dosyaların 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasıyla birleştirildiğini belirterek, birleşen dava dosyalarında sanıkların değişen suç vasfına göre yeniden savunmalarının alınacağını söyledi.
Başka suçtan tutuklu sanık Ali Temel, birleşen dava dosyasında daha önce savunma yaptığını anımsatarak, dinleme konusunda mevzuata uygun davrandığını, amirlerinin emrine göre hareket ettiğini savundu. Usulsüz dinlendiği iddia edilen kişilerin farklı isim ve numara ile dinlenmediğini, kendi parafıyla dinleme evrakı hazırlanan kişilerin farklı terör örgütleriyle ilişkisi olduğu için dinlendiklerini öne süren Temel, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.
'ByLock' kullandığı iddiasını da reddeden Temel, mahkeme dosyasına gelen raporda bu program ile 4 defa görüşme yaptığının iddia edildiğini ancak kendisinin akıllı telefon kullanmadığını savundu.
Sanık Temel, emniyet teşkilatından 17-25 Aralık sürecinde ihraç edildiğini, 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminden sonra da sadece ihraç edildiği için tutuklandığını öne sürerek, 'Bedri Ünal adlı şube müdür yardımcısı kendi konumunu, menfaatini korumak için yalan yanlış ifade verdi ve ben ihraç edildim. İhraç edildikten sonra işsiz kaldım, kimse beni işe almadı. Örgüt üyesi olsam işsiz kalır mıydım? Ben ihraç edildiğimde bana 'hayırlısı olsun kardeş' diyenler hayırlısını gördü. Benim yaşadıklarımı 15 Temmuz'dan sonra ihraç edilenler de gördü. Bedri Ünal'ın iftirasıyla ihraç edildim ama o yurt dışında kaçak.' diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Giray da 'Bedri Ünal'ı arıyoruz, yurt dışındaymış, iadesini istedik.' dedi. Bunun üzerine sanık Temel, 'Türkiye'deyken mahkemeye gelmeyen kişi yurt dışından mı gelir? O FETÖ'cüydü, kaçtı, benim örgütle alakam yok yargılanıyorum.' ifadesini kullandı.
Emniyet hiyerarşisi dışında kimseden talimat almadığını, ailesindeki FETÖ'cülerle bile irtibat halinde olmadığını anlatan Temel, 'FETÖ ile hiçbir irtibatım olmadı. Himmet vermedim, toplantılarına katılmadım. Hiyerarşik anlamda bu örgütle hiçbir bağlantım olmadı.' iddiasını dile getirdi.
Sanık Ali Temel'in savunmasının ardından, sanıkların, 'iddianame kendilerine ulaşmadığı, cezaevi şartlarında savunma hazırlayamadıkları ya da avukatlarıyla görüşemedikleri' gerekçesiyle savunma yapmaması üzerine Başkan Giray, davanın savunmalar yapılmadığı için uzadığını, avukatlar hazır olduğunda sanıkların cezaevinden gelmediğini, sanıklar salonda olduğunda ise müdafilerin bulunmadığını, bu durumun dava için kabul edilemez olduğunu söyledi.
Sanıkların savunma yapmaması üzerine Mahkeme Başkanı Giray, duruşmayı yarına bıraktı.
06.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki, FETÖ'nün 'VIP dinleme' davasına, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.
Savunmasını yapan sanık eski Bitlis Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç, yargılamaya konu eylemlerin kendisinin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı olarak çalıştığı döneme ait olduğunu belirterek, meslek hayatı boyunca 20'ye yakın soruşturma geçirdiğini ve bunların hiçbirinden ceza almadığını savundu.
Cezaevinde bulunduğu sürede sağlık sorunları yaşadığını ama doktora gidemediğini, 8 kişilik koğuşta 22 kişinin sağlıksız koşullarda yaşadıklarını öne süren Akgüç, cezaevindeki kalabalıktan dolayı avukatıyla görüşmesine yarım saat izin verildiğini, iddianameleri yeterince inceleyemediğini iddia etti.
Daire başkan yardımcısı olarak çalıştığı dönemde idari işlerden sorumlu olduğunu, dinlemelerle görevli daire başkan yardımcısının izinde olduğu dönemde Doğan Akgül, Sevgi Kurtulmuş ve Muhittin Ateş'in dinlenmesine yönelik evraklara imza attığı için de mahkemeye sevk edildiğini ifade eden Akgüç, 'Ben hayatımda hiçbir terör örgütüne üye olmadım, mensup olmadım, desteklemedim. Ben FETÖ ya da PDY adı her neyse hiçbir oluşumu desteklemiyorum, reddediyorum.' dedi.
Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde, şehirde halk ile devleti barıştıracak faaliyetlerde bulunduğunu, Polis Gününde panzerlerden kente gül suyu sıktırdığını ve 2013 yılında 'Toplum Destekli Polis' ödülünü aldığını anlatan Akgüç, üzerine atılı terör örgütü üyeliği suçunun ve kanunsuz dinleme yaptırdığı suçlamalarını kabul etmedi.
Sanık Akgüç, ByLock kullandığı iddialarını da reddederek, 'Namusum, şerefim, haysiyetim üzerine yemin ediyorum ki üzerime kayıtlı telefonlara ByLock denen sistemi indirmedim, kullanmadım, ailemden de kimse kullanmamıştır, kullanamaz.' diye konuştu.
Sanık Özgür Öztürk de İlyas Erten Sümer ve Ümit Özdağ'ı izinsiz dinlemekle suçlandığını anımsattı ve suçlamaları reddederek, meslek hayatı boyuna görevini anayasa, yasa ve mevzuata uygun yürüttüğünü, amirlerinin emirlerine itaat ettiğini söyledi.
Öztürk, Özdağ'ın dinlendiği iddia edilen dönemde Gazi Üniversitesinde akademisyen olarak çalıştığını, kendilerinin dinledikleri kişinin de milliyetçi öğrencilerden Tuna Yılmaz olduğunu anlatarak, 'Her iki şahıs da Gazi Üniversitesinde ve muhtemelen tanışıyorlar. Özdağ'ın telefonu Tuna Yılmaz'a geçti mi, o mu kullandı bilmiyorum ama biz kesinlikle Ümit Özdağ'ı dinlemedik.' dedi.
Mahkeme Başkanı Selfet Giray, sanık savunmalarına yarın devam edileceğini belirterek, duruşmayı yarına bıraktı.
07.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasında, sanıklar hakkında önceki celse dosyaya eklenen 'ByLock kullanım listesi' ve celse arasında gelen diğer belgeler ile bazı sanıklar hakkında farklı mahkemelerde yürüyen aynı suça ilişkin dava dosyalarının birleştirilmesine yönelik sanıklar ve avukatlarının beyanları alındı.
Duruşmada, iddianamede usulsüz olarak dinlenildikleri belirtilen bazı müştekiler de dilekçeyle davaya katılma talebinde bulundu.
Taleplerin ardından verilen aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, katılma taleplerinin kabulüne, sanıklardan Bedri Ünal hakkında kırmızı bülten çıkarılması yönünde Adalet Bakanlığına yazılan müzekkere cevabı ile ByLock kullanıcısı sanıklar yönünden kullanım içeriklerinin ilgili makamlardan beklenilmesine karar verdi.
Mahkeme ayrıca değişen delil durumu ve uzun tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak sanıklar Mustafa Alptekin, Sinan Özdemir, Yılmaz Şimşek, Halil Adalı, Bahattin Alaca ve Ali Ağıllı'nın tahliyesine hükmederek, duruşmayı 20 Eylül'e erteledi.
Paralel yapı-11 Mayıs (2015) 'Ankara yasadışı dinleme-VIP dinleme 185 sanık' davası
(08 Temmuz 2017, 14:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: