´İrtica ile mücadele planı´ belgesinin aslını araştıran Ankara Cumhuriyet savcılığı yetkisizlik kararı verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyasını İstanbul´a gönderdi. Ankara´da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan Serdar Öztürk´ün bürosunda ele geçirildiği ileri sürülen ve kamuoyunda ´İrtica İle Mücadele Planı´ olarak bilinen belgenin soruşturmasını Ergenekon soruşturmasını yürüten Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yürütecek.
Ankara belge için yetkisizlik kararı verdi: Soruşturma İstanbul´un
´İrtica ile mücadele planı´ belgesinin aslını araştıran Ankara Cumhuriyet savcılığı yetkisizlik kararı verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyasını İstanbul´a gönderdi. Ankara´da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan Serdar Öztürk´ün bürosunda ele geçirildiği ileri sürülen ve kamuoyunda ´İrtica İle Mücadele Planı´ olarak bilinen belgenin soruşturmasını Ergenekon soruşturmasını yürüten Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yürütecek.
Genelkurmay başkanlığı belgenin ilk ortaya çıktığı zaman yürüttüğü soruşturma sonunda belgenin fotokopi olduğunun ortaya çıkması üzerine soruşturmaya takipsizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet başsavcılığına göndermişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı başlattığı soruşturma ile belgenin ortaya çıkış sürecini mercek altına alarak Serdar Öztürk´ün avukatlık bürosunda çalışan avukatlar ve yakalama tutanağında ismi geçen Ankara Terörle Mücadele Şube polislerinin ifadelerini almıştı. Aradan 4.5 ay geçtikten sonra söz konusu belgenin Dnz. Kurbay Albay Dursun Çiçek´in ıslak imzası bulunan orijinalinin bir subay tarafından Ankara Adliyesine gönderildiği, oradan da İstanbul´da Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılığa gönderildiği öğrenilmişti. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların belgeyi Adli Tıp Kurumuna gönderdikleri, Adli Tıp Kurumundan yapılan incelemede de imzanın Albay Dursun Çiçek´in el mahsulü olduğunun tespit edildiği ileri sürülüyordu.
Belge´yle ilgili şu an iki soruşturma yürütülüyor: Asker ve sivil savcılık soruşturması
Dnz Kurmay Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ileri sürülen belge ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı ve İstanbul Beşiktaş´ta bulunan Özel Yetkili Savcılık tarafından iki ayrı soruşturma başlatıldı. İstanbul Beşiktaş´ta bulunan Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz ve beş savcı tarafından Ergenekon soruşturması kapsamında bir hukuki süreç sürdürülüyor. Bu soruşturma ile ilgili olarak belgenin bürosunda ele geçirildiği ileri sürülen Avukat Serdar Öztürk tutuklu bulunuyor. Serdar Öztürk de bu belgenin kendi bürosunda ele geçirilmediğini arama yapan polisler tarafından ya da daha önceden bürosuna konulduğunu ileri sürüyor. İrtica ile Mücadele Planı ile ilgili olarak soruşturma sonucunun Ergenekon´un 4. iddianamesinde yer alacağı belirtiliyor. Genelkurmay Başkanlığı da Dnz. Kurmay Albay Dursun Çiçek´in eli mahsulü olduğu belirtilen belge ile ilgili olarak ayrı bir soruşturma başlattı. İhbar mektubunda adı geçen 5 askeri personelin ifadesini aldığı gelen bilgiler arasında. (Gazeteport)
Yetkisizlik kararı Kontrgerillacıları üzdü: Yetki sivil savcıda
31 Ekim 2009: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın, elindeki soruşturma dosyasını yetkisizlik kararı vererek, ihbar mektubuyla belgenin gerçeğine ulaşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´na göndermesiyle, orjinal belgeye göre verilen ilk hukuki karara imza atmış oldu. Eylem Planı, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan avukat Serdar Öztürk´ün ofisinde 4 Haziran´da yapılan arama da ele geçirildi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, Albay Dursun Çiçek´in imzasının bulunduğu planın sahte olduğu iddiasıyla ´kovuşturmaya gerek yok´ kararı verdi. Ardından, ´Kaos Planı´nın gerçeğe aykırı düzenlendiği iddiasıyla yetkisizlik kararı vererek dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderdi. Konuyla ilgili talebi inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gerçeğe aykırı düzenlendiği iddia edilen belgenin Ankara´da avukat Serdar Öztürk´ün bürosunda ele geçirilmesi nedeniyle yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara´ya havale etti. Dosyanın Ankara´ya gelmesinin ardından Öztürk, önce polisi suçlamış, ancak aramaya ilişkin görüntülerin kendisini yalanlaması üzerine bu iddiasından vazgeçmişti.
Yetkinin sivil savcıda olduğu kesinleşti
Askeri yargı ile sivil yargının artık hangi suçlara bakacakları netleşmiştir. 5918 sayılı kanun ile yasada yapılan değişiklik neticesinde darbeye teşebbüs diyebileceğimiz bu tür suçlardaki soruşturma yetkisi özel yetkili cumhuriyet savcılarına verildi. Bundan sonra ancak Askeri Ceza Yasası´ndan kaynaklanan suçlar söz konusuysa askeri yargının görevi söz konusu olabilir. Askeri yargı da kendi içinde bir disiplin soruşturması başlatmıştır ki haklıdır. Böylece her kesimin görev alanına giren suçlar netleşmiş oldu. En son Ankara´dan gelen yetkisizlik kararından sonra da görevsizlik ve yetkisizlik kararları söz konusu olmayacaktır.
Hukukçular arasında da şüphe yok
CMK 250. maddede yapılan değişiklik ile rütbesi ne olursa olsun -savaş ve seferberlik hali dışında- özellikle Anayasa ihlali halleri sivil yargının görev alanına girer. Genelkurmay´ın yaptığı açıklama dikkatle incelendiğinde kendilerinin de işin askeri yargının görev alanına girmediğini ifade ettikleri anlaşılacaktır. Sivil yargı konusunda en başından beri işi bilen hukukçular arasında tereddüt yoktu zaten. Askeri savcılık da bundan sonra emre itaatsizlik var mı yok mu benzeri disiplin suçlarını inceleyebilir. TCK md. 312 (hükümete karşı suçlar) ve md. 309 (anayasayı ihlal) suçlarında yetkinin sivil savcıda olduğuna kuşku yoktur. ( Zaman)
(30 Ekim 2009, 13:00), son güncel.: (31 Ekim 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
´AKP ve Gülen´i Bitirme Planı´ manşetlerimiz
Yasa değişikliğini işleyen ´Meclis egemenliğini kullanıyor: Askeri Yargıya tırpan´ konulu manşetlerimiz