Çeşitli illerde görülen çok sayıdaki az sanıklı Fetö davası sonuçlandı. 21'den fazla davanın tamamında sanıklara hapis cezası verildi. Bazı davalarda, itirafçı olup etkin pişmanlıktan faydalanan sanıkların cezalarında indirim ve erteleme kararları verildi. Bir davada ise Kocaeli Mahkemesinin verdiği hapis cezasına İstinaf mahkemesi sıfatıyla bakan İstanbul Mahkemesi, cezanın uygun olduğuna karar verdi.
24.06.2017 20:14 Çeşitli illerde görülen çok sayıdaki az sanıklı Fetö davası sonuçlandı. 21'den fazla davanın tamamında sanıklara hapis cezası verildi. Bazı davalarda, itirafçı olup etkin pişmanlıktan faydalanan sanıkların cezalarında indirim ve erteleme kararları verildi. Bir davada ise Kocaeli Mahkemesinin verdiği hapis cezasına İstinaf mahkemesi sıfatıyla bakan mahkemesi cezanın uygun olduğuna karar verdi.
1) AYDIN: 1 SANIK.. 2014'TE KENDİNİ İHBAR ETMİŞTİ, 7 YIL HAPİS CEZASI ALDI
Aydın'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında yargılanan, meslekten ihraç edilmeden önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazdığı dilekçede "20 yıldır örgütün içinde yer aldığını yazan" öğretmen Alper Ertürk, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
21 Haziran'da Aydın Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 2. duruşmasına, KHK ile kapatılmadan önce FETÖ'ye bağlı okullarda çalışan tutuklu sanık Ertürk, yakınları ve avukatı katıldı.
Duruşmada, sanığın 18 Aralık 2014'te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere sunduğu ve "Camia, cemaat gibi adlarla anılan hizmet hareketinin içinde 20 yıldır bulunuyorum. Eğer camia bir örgütse, Zaman gazetesi okumak, STV izlemek suçsa ben de kendimi ihbar ediyorum. Gereğinin yapılmasını arz ediyorum." ifadelerinin yer aldığı dilekçe okundu.
Daha sonra savunma yapan Ertürk, FETÖ üyesi olmadığını ileri sürerek, telefonundaki ByLock programını kullandığı yönündeki iddiaları da kabul etmedi.
Mahkeme heyeti, sanığa "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
2) ARDAHAN: 1 SANIK.. ETKİN PİŞMANLIKTAN FAYDALANDI, CEZASI 3 YILA DÜŞÜRÜLDÜ
Ardahan'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin devam eden yargılamalardan ilk karar çıktı.
23 Haziran'da Ardahan Adalet Komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ali Turgutalp imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, kararın Ardahan'da ilk olduğu belirtildi.
Açıklamada, 'FETÖ/PDY kapsamında Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan kovuşturmalarda, 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak' suçundan M.K. isimli şahıs hakkında etkin pişmanlık hükümleri uygulanması neticesinde 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.' ifadesine yer verildi.
3) BURDUR: 5 SANIĞA 6'ŞAR YIL HAPİS
Burdur'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında mesleklerinden ihraç edilen ve tutuklu olan 5 sanığa 6 yıl 3'er ay hapis cezası verildi.
20 Haziran'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu olan eski emniyet müdürleri H.H.U, R.Ö. ile eski öğretim görevlisi S.B, eski Kimya öğretmeni S.D. ve eski komiser S.K.'nın Burdur Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaları ayrı ayrı görüldü.
Üzerlerine atılı suçlamaları reddeden tutuklu sanıklar "silahlı terör örgütü üyeliği"nden 6 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
4) ERZİNCAN: 21 SANIKTAN 13'ÜNE 7-8 YIL HAPİS CEZASI
Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi oldukları iddiasıyla ayrı ayrı yargılanan 13'ü, 7 yıl 6 ay ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.
20 Haziran'da Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinde, ayrı ayrı görülen davaların duruşmalarına 21 sanık, avukatları ile tanıklar katıldı.
Duruşmalarda, sanıkların tamamı iddianamede yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek beraatini istedi.
Sanıkların ifadelerinin ardından avukatları savunma yaptı.
Esas hakkındaki mütalaasını veren cumhuriyet savcısı, 21 sanığın "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılanmasını istedi.
Davaları tek tek karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Alper Acar, Murat Küpe, Hüsameddin Kılıç, Emre Ejdar, Aşık Çakır, Murat Karaca, Yusuf Delibaşlar, Ayhan Karatepe, Mehmet Ayaz, Ömer Özen ile Önder Gündoğan'a "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay, Muhammed Nedim Kaya'ya 8 yıl 9 ay, Serdar Kaya'ya ise 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.
Nedim Kaya ile Serdar Kaya'nın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, ceza alan diğer 11 sanığın tutuklu bulundukları süreyi de göz önüne alarak hüküm kesinleşinceye kadar tahliyesini kararlaştırdı.
Haklarında hüküm kurulmayan diğer 8 sanığın yargılandığı davaların duruşmaları ise eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.
Davaları karara bağlanmayan 8 sanığın, FETÖ/PDY üyesi oldukları, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları ve örgütsel faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapse çarptırılması isteniyor.
5) ERZURUM: 1 SANIK.. İTİRAFÇI OLAN ZABIT KATİBİ S.K.'NIN CEZASI ERTELENDİ
Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen FETÖ/PDY davasında etkin pişmanlıktan yararlanarak 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına mahkum edilen zabıt katibi Selim K. "Bankaların verdiği promosyon paralarına 'haram' deyip himmet olarak bizden istediler.
23 Haziran'da Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen FETÖ/PDY davasında etkin pişmanlıktan yararlanarak 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına mahkum edilen zabıt katibi Selim K. "Bankaların verdiği promosyon paralarına 'haram' deyip himmet olarak bizden istediler. Ben 'bize haramsa size nasıl helal oluyor?' dediğimde 'bizi sorgulama' dediler. Bu promosyon paralarını 'yurt dışında bize, okullara musallat olan çeteler, örgütler var onlara sus payı olarak, bize bulaşmasın diye veriyoruz' diyorlardı" dedi.
Darba girişimi sonrası FETÖ/PDY'nin adliye yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında Erzurum Adliyesi'nde görevli zabıt katibi Selim K., 23 Ağustos 2016'da tutuklandı. Cezaevindeyken savcılığa başvuran Selim K. örgütün deşifresine yönelik bilgiler verdi. Etkin pişmanlıktan yararlanan Selim K., 9 Aralık 2016'da tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Selim K. için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi ve etkin pişmanlık kapsamında cezasında indirim talep edildi. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, Selim K.'nın ByLock kullanıcısı olmadığı, örgütün sohbet toplantılarına katıldığı belirtildi.
Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen ilk celsede Selim K. ile avukatı hazır bulundu. Örgüt içerisinde yer aldığı için çok pişman olduğunu belirten Selim K., dini duygularının istismar edildiğini anlattı. 2014 yılında örgütle olan bağlantısını kopardığını savunan Selim K. şunları söyledi:
"'Türkçülüğü yayıyoruz, bayrağımızı dalgalandırıyoruz' diyerek kandırıyorlardı. Peygamberimize kurban, adak, burs adı altında himmet topluyorlardı. 2012 yılında iş bulmak, dışarıda 'it kopuk olmayayım' diye bunların eline düştüm. Allah, Kuran, kitap diyerek insanları kullandılar. Bankaların verdiği promosyon paralarına 'haram' deyip himmet olarak bizden istediler. Ben 'bize haramsa size nasıl helal oluyor?' dediğimde 'bizi sorgulama' dediler. 'Nasıl islamı kabul ettiysen bizi de edeceksin' denildi. Bu promosyon paralarını 'yurt dışında bize, okullara musallat olan çeteler, örgütler var onlara sus payı olarak, bize bulaşmasın diye veriyoruz' diyorlardı. 2012'de göreve başladım, benden sürekli para istemeye başladılar. Himmet vermediğim için 2 kez tehdit aldım. 'HSYK'da, bakanlıkta, adliyede abilerimiz var. Biz ne dersek yaparlar' dediler. 'Sözünü tut, şefkat tokatı yersin' diyerek tehdit edildim. Özel yetkili mahkemeden bu nedenle alındım. 23 Ağustos 2016'da tutuklanınca eşim 6 aylık hamileydi, çocuğumu kaybettim. Zıkkımın kökünü yeseydim de bunların eline düşmeseydim, Allah'ın belası yere gitmeseydim. Şerefsiz, namussuz, haysiyetsiz örgütün yüzünden herşeyimi kaybettim. Cezaevinde aklım başıma geldi. Keşke oraya girmeden gelip herşeyi anlatsaydım. Keşke en küçük bağ kurmasaydım. Bildiğim ne varsa herşeyi anlattım. Bu vatana asla ihanet etmedim."
Mahkeme heyeti, Selim K.'nın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçunu işlediğini kabul ederek önce 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında cezası 7 yıl 6 aya çıkarılan Selim K., etkin pişmanlık kapsamında 3/4 oranında indirim yapılarak 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme Selim K.'nın cezasını 2 yıl süre ile erteledi.
6) GAZİANTEP: 1 SANIK.. R.Ç'YE 6 YIL HAPİS
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan Rukiye Çıplak'a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
20 Haziran'da 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve tutuksuz yargılanan Rukiye Çıplak'ın katılmadığı duruşmada Cumhuriyet Savcısı Berekat Aksoy, hazırladığı mütalaayı mahkeme heyetine verip sanığın cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, Çıplak'a terör örgütü üyeliğinden 5 yıl hapis cezası verdi ancak sanığın üye olduğu örgütün silahlı olması nedeniyle cezayı yüzde 50 oranında arttırıp cezayı 7 yıl 6 ay olarak belirledi. Mahkeme, Çıplak'ın sabıkasının bulunmadığını da dikkate alıp hapis cezasını 6 yıl 3 aya indirilmesine karar verdi.
7) İSTANBUL: KOCAELİ'DE 6 YIL HAPİS CEZASI ALAN SANIK EMNİYET MÜDÜRÜ H.Y'NİN İSTİNAF TALEBİ REDDEDİLDİ
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 2. Ceza Dairesi, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen ve terör örgütünün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduğu belirlenen eski emniyet mensubuna yerel mahkeme tarafından "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezasını yasaya uygun buldu.
22 Haziran'daki gelişmeye göre, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince verilen 56 sayfalık kararda, Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan eski emniyet müdürü Hakan Yağmur'un, mahkumiyet hükmüne karşı istinaf kanun yoluna başvurduğu anlatıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığınca, Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğünde 4. sınıf emniyet müdürü olarak görev yapmakta olan sanık Yağmur'un FETÖ/PDY güdümünde hareket ettiğine dair istihbarat alındığı belirtilen kararda, bu kapsamda İçişleri Bakanlığınca Yağmur'un görevden uzaklaştırılmasına karar verildiği anımsatıldı.
Kararda, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğinin raporunda sanığın da içinde bulunduğu listede isimleri yer alan personelin "ByLock" programını kullandığına ilişkin iddiaların elde edilen bilgi ve belgeler ile doğrulandığının belirtildiği ifade edilerek, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığının raporunda da sanığın "ByLock" kullanıcısı olduğu ve renk olarak "kırmızı" bilgisinin verildiği anlatıldı.
Sanığın "ByLock" programını telefonuna yüklendiğinin ve kullandığının tespit edildiği vurgulanan kararda, şu ifadelere yer verildi:
"(ByLock) programının teknik özellikleri gereği, kişinin bilgisi, haberi ve izni olmaksızın telefonuna yüklenmesinin ve kişinin örgütün hücre yapısına dahil olmadan bu programı kullanmasının mümkün olmadığı, sanığın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil üyesi olduğu, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün yapısı, stratejisi ve 'gizliliğe' verdiği azami önem göz önüne alındığında, kendi mensuplarının kullanımı için tasarlanan ve kendisine ait bir haberleşme aracını mensubu olmadığı bir kişinin kullanımına izin vermesinin hayatın olağan akışına uygun olmadığı gibi, anılan silahlı terör örgütünün de kendisiyle örgütsel bir bağı olmayan kişilerin bu program içine dahil edilerek örgüt mensupları ile gizli iletişim kurmasına izin vermesinin mümkün görülemeyeceği sonucuna varılmıştır."
Sanığın "ByLock" kullanımının da örgüt ile organik bağının kurulduğunu tartışmasız olarak gösterdiği bildirilen kararda, "Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğünde 4. sınıf emniyet müdürü olarak çalışan ve Polis Akademisi mezunu olduğu anlaşılan sanığın örgütsel yapı içinde gizlilik prensibine dayalı 'ByLock' programını kullandığı da göz önüne alındığında, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma kastı ile hiyerarşik yapıya dahil olduğu, sanık yönünden suçun manevi unsurunun da mevcut olduğu kanaatine varılarak, sanığın örgüt üyesi olmadığına dair suçtan kurtulmaya yönelik savunmasına itibar edilmeyerek, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediği anlaşıldığından, mahkemece verilen mahkumiyet hükmünün usul ve yasaya uygun olduğu sonucuna varılmıştır." denildi.
Kararda, sanık hakkında verilen hükümde usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığının anlaşıldığı belirtilerek, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verildiği kaydedildi.
"FETÖ/PDY'nin silahlı bir terör örgütü yapılanması olduğu kabul edilmiştir"
Dairenin kararında, kendisini "hizmet hareketi", "camia" ve "cemaat" gibi toplum tarafından sempati ile kabul edilebilecek isimlerle perdelemeye çalışan FETÖ/PDY'nin amacının siyasi ve ekonomik gücünü kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yasama, yürütme ve yargı erklerinin tümünü paralel bir yapı oluşturmak suretiyle ele geçirmek olduğu aktarıldı.
FETÖ/PDY'nin gerçek yüzünün anlaşılarak devletin bu yapıyla mücadeleye başlamasıyla örgütün tasfiye sürecine girdiği belirtilen kararda, geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini anlayan FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'da başta İstanbul ve Ankara olmak üzere ülkenin muhtelif yerlerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yuvalanan, aralarında generaller ve amirallerin de bulunduğu, subay, astsubay, uzman er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler aracılığıyla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak ve Anayasal düzeni değiştirmek amacıyla eyleme geçtiği vurgulandı.
Hain darbe girişiminin, FETÖ/PDY'nin kontrolünde olmayan TSK unsurları, emniyet güçleri, diğer kurum ve kuruluşlar ile toplumun her kesiminin katıldığı yoğun halk tepkisi ve siyaset dünyasının dayanışmasıyla büyük bir başarıyla bastırıldığı anlatılan kararda, FETÖ/PDY'nin nihai amacının anayasada belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik ve ekonomik düzenini değiştirmek, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak olduğu kaydedildi.
Bir örgütün silahlı olması için tüm üyelerinin silah sahibi olması veya silah kullanması gerekmediği vurgulanan kararda, "Emniyet Genel Müdürlüğünün raporuna göre FETÖ/PDY örgütü tarafından çok uzun yıllardan bu yana yeri ve zamanı geldiğinde örgütün amacı doğrultusunda faaliyette bulunmak üzere devletin silah kullanma yetkisine sahip Emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine mensuplarının yerleştirilmesini sağlayarak, bir yandan yasal ve meşru yolları kullanarak mensuplarını silahlandırdığı bir yandan da örgütün hedef ve amaçları doğrultusunda her an kullanılabilecek şekilde silahlı bir güce sahip olduğu sonucuna ulaşılmaktadır." değerlendirmesi yapıldı.
Kararda, "FETÖ/PDY örgütünün yapılanması, amacı, stratejisi ve faaliyetleri ile amaç suçu işlemeye matuf vahamet arz eden eylemleri itibarıyla, cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle anayasada belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, ekonomik düzeni değiştirmek, Türk Devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulmuş terör örgütü niteliğinde olduğu, örgütün nitelik ve niceliğine ve amaç suça yönelik gerçekleştirilen anılan raporlarda belirtilen eylemlere göre silahlı olduğu, amaç suça elverişli vahim eylemlerde bulunduğu anlaşılmakla FETÖ/PDY'nin silahlı bir terör örgütü yapılanması olduğu kabul edilmiştir." denildi.
"(ByLock) örgütsel iletişim aracı"
"ByLock" uygulamasına ilişkin bilgiler de verilen kararda, uygulamanın akıllı telefonlara yüklendikten sonra kullanılabilmesi için kullanıcı adı, kodu ve parolanın, akabinde cihaz üzerinde rastgele el hareketleriyle oluşturulan kullanıcıya özel güçlü bir kriptografik şifrenin belirlenmesi ve bu bilgilerin uygulama sunucusuna kriptolu olarak iletilmesi işlemleriyle, kullanıcı bilgilerinin ve iletişimin güvenliğinin azami şekilde korunmasının amaçlandığına işaret edildi.
"ByLock"un gönderilen her bir mesajın farklı bir kripto anahtarı ile şifrelenerek iletilmesine dayanan bir tasarıma sahip olduğu, kullanıcıların kendilerini gizlemek amacıyla çok uzun haneli parolalar belirlemeleri, 200 bini aşkın kullanıcıya sahip "ByLock"un 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ne Türk kamuoyu, ne de yabancılar tarafından bilinmemesi gibi hususların bir arada değerlendirildiği belirtilen kararda, "Söz konusu uygulamanın örgütsel iletişim aracı olarak ve FETÖ/PDY'nin hücre tipine uygun şekilde mensuplarının kullanımı için tasarlanmış olduğu sonucuna varılmıştır." ifadesine yer verildi.
8) İZMİR: 1 SANIK.. DSİ GÖREVLİSİ S.A'YA 6 YIL HAPİS
Kayseri’de Devlet Su İşleri Müdürlüğü(DSİ)’nde görevliyken Fetullahçı Terör Örgütü’nün gizli iletişim ağı bylock programını kullandığı iddiasıyla tutuklanan ve ’silahlı terör örgütü üyesi olma’ suçundan yargılanan devlet memuruna 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
22 Haziran'da Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu sanık S.A. ve avukatı hazır bulundu.
Tutuklu sanık S.A. mahkemede "21 Mart 2017'ye kadar görev yapıyordum, o zamana kadar ihraç edilmedim. Ocak ayında 200 bin TL kredi çekerek ev aldım, suçlu olsam borca girmezdim. Bylock denilen programı asla indirmedim, kullanmadım. Evimde çıkan B serisi 1 dolar düğünümüzden kalma hatıradır" dedi.
Sanığın eşi Ö.A.A. da mahkemede tanık olarak dinlenirken, Ö.A.A., "2013'te evlendik. Düğünümüzde onlarca dolar atıldı. Düğün sonrası evdeyken kayınvalidemden hatıra olması için istedim, o da 1 adet verdi, ben de onu dolapta eşimin verdiği gül ile birlikte saklıyordum" diye konuştu.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuklu sanık S.A.'ya 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası vererek, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
9) KAYSERİ: 11 SANIĞA 6'ŞAR YIL HAPİS
Kayseri'de görülen FETÖ/PDY davasında hüküm verildi. 11 kişi hapis cezasına çarptırılırken, 2 kişi hapiste yattıkları süre dikkate alınarak tahliye edildi.
22 Haziran'da 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde FETÖ/PDY soruşturma kapsamında yargılanan Menderes Ürker, Emre Sütçü, Hakan Gür, Ayşe Alat, Emine Cihan, Erol Solak, Bayram Karataş, Mehmet Emin Güngör, Ali Tunç, Zahide Bulak ve Hüseyin Can bugün heyet önüne çıktı.
Üzerlerine atılan ByLock kullanmak, Bank Asya'ya para yatırmak suçlamalarıyla yargılanan sanıklar terör örtü üyeliğini kabul etmediler. Mahkeme heyeti yargılama sonunda 11 sanığa 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verdi. Tutuklu sanıklardan Menderes Ürker ve Hakan Gür, cezaevinde kaldıkları süre göz önüne alınarak tahliye oldu.
10) KAYSERİ: 1 SANIK.. DEVLET MEMURUNA 6 YIL HAPİS
Kayseri’de Devlet Demir Yolları’nda 33 yıldır devlet memurluğu yapan ve Fetullahçı Terör Örgütü’nün gizli iletişim ağı bylock programını kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
20 Haziran'da Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu sanık G.B. ve avukatı hazır bulundu.
Tutuklu sanık G.B. savunmasında "11 Ağustos 2014'te akıllı telefon aldım. Bundan 11 gün sonra 22 Ağustos'ta bylock indirip kullandığım söyleniyor. Böyle bir programı telefonumda görmedim, indirmedim ve kullanmadım. Devlet Demir Yolları'nda 17 yaşından beri çalışıyorum. 33 yıldır devlet memuruyum. Tahliyemi istiyorum" diye konuştu.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuklu sanık G.B.'ye 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası vererek, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
11) KAYSERİ: 2 SANIK.. VERGİ DAİRESİ GELİR UZMAN YARDIMCILARI F.K'YE 6, M.İ'YE 1,5 YIL HAPİS
Kayseri’de Vergi Dairesi Başkanlığı’nda görevliyken Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve FETÖ’nün gizli iletişim ağı bylock programını kullandıkları iddiasıyla yargılanan gelir uzman yardımcısı iki sanıktan birine 6 yıl 3 ay, diğerine 1 buçuk yıl hapis cezası verildi.
22 Haziran'da Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada tutuklu sanık F.K., tutuksuz sanık M.İ. ve sanık avukatı hazır bulundu.
Etkin pişmanlıkta bulunan ve tutuksuz yargılanan sanık M.İ., "Öğrenci olduğum zamanlarda FETÖ evlerinde kaldım. İbrahim isimli birisi bana bylock indirmemi söyledi. O şahıs bana 'Haberleşme ve görüşmelerimizi buradan yaparız. Daha güvenli' dedi. Google Play'den bylock programını indirdim. Keşke sokaklarda yatsaydım da onların evinde kalmasaydım. Etkin pişmanlığın tüm hükümlerinden faydalanmak istiyorum" dedi.
Tutuklu sanık F.K. ise "Öğrencilik yıllarımda 5 yıl kadar örgütün evlerinde kaldım. Orada kalmamın tek sebebi maddi imkansızlıktır. Evde ben hep uzak durup, pasif kaldım. 2012 yılında öğrenciliğimin son senesinde kendilerine sadık ve aktif olan kişileri Ankara'da KPSS sınavına götürdüler. Ben de gitmek istedim ama benim kendilerine sadık olmadığımı söyleyerek götürmediler. Daha sonda hiç irtibatım olmadı. Bylock programını indirmedim, kullanmadım. 6 Ocak 2017'de ihraç edildim" diye konuştu.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuklu sanık F.K.'ye 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, etkin pişmanlıkta bulunan ve 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verilen sanık M.İ.'ye verdiği cezayı ise 5 yıl erteledi.
12) KAYSERİ: 1 SANIK.. ÖĞRETMEN S.E.Y'YE 6 YIL HAPİS
Kayseri’de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)’nin kriptolu iletişim ağı bylock programını kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan ihraç edilen 10 yıllık öğretmene 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
20 Haziran'da Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu sanık S.E.Y. ve avukatı hazır bulundu. Sanık S.E.Y., mahkemede savunmasında "10 yıllık öğretmenim. Fatih Projesi kapsamında bilgisayar formatörlüğü yaptım. Gittiğimiz okullarda wifi internetimi açıyordum ama ben asla bylock denilen programı indirmedim, kullanmadım. Hiçbir illegal örgüte üye olmadım" diye konuştu.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuklu sanık S.E.Y.'ye 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
13) KAYSERİ: 1 SANIK.. MÜHENDİS S.A.'YA 6 YIL HAPİS
Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu bulunan mühendis Selçuk Armut, evinde ele geçen 1 dolar, hattında çıkan örgütün kriptolu iletişim programı ByLock'u kullandığı gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
22 Haziran'da 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 'Silahlı Terör Örgütüne' üye olma suçundan 10 aydır tutuklu bulunan Selçuk Armut, evinde ele geçen 1 dolar ve telefonunda çıkan örgütün kriptolu iletişim programı 'ByLock'u kullandığı gerekçesiyle yargılandı. Tutuklu yargılanan Armut, "Evimde ele geçen 1 dolar, eşimin düğümüzde üzerimize atılan paralardan birinin hatıra olarak şekerleme kutusu içerisinde sakladığı paradır. Düğünümde atılan 1 doların bu kadar önemli olacağını bilemezdim. Kullandığım iddia edilen ByLock'u hattıma yüklemedim. Hiç kimse ile program üzerinden yazışmam olmamıştır" dedi. Tutuklu sanığın eşi, düğünde atılan bir dolar hakkında mahkemeye heyeti tarafından tanık olarak dinlendi. Mahkeme heyeti yargılama sonunda tutuklu sanık Selçuk Armut'a 'Silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
14) KIRŞEHİR: 20 SANIKTAN 5 MAHREM İMAMA 12'ŞER YIL, DİĞERLERİNE 6-9 YIL HAPİS
Kırşehir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında yargılanan örgütün 5 "mahrem imamı", 12 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.
20 Haziran'da Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, aralarında mahrem imamların da olduğu 11'i tutuklu, 20 sanık öğretmen ve avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısının mütalaasını alan mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının savunmalarının ardından kararını açıkladı.
Mahkeme heyeti, FETÖ'ye ait bir hücre evinde ele geçirilen bir dijital kartta, isimleri "mahrem imam" şeklinde kodlanmış olarak geçen Sami Ş, Abdullah B, Nezih Y. Serkan K. ve Özer Y'ye örgüt adına toplantılar düzenledikleri, himmet adı altında para topladıkları, gizli yazışma programı Bylock kullandıkları gerekçesiyle, FETÖ üyeliğinin yanı sıra örgüt yöneticiliğinden de değerlendirerek 12 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi.
Atlet koklatan "mahrem imam" da ceza aldı
Mahrem imam olarak ceza alanlar arasında, terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen'in atletini toplantılarda Kırşehir Emniyet Müdürlüğünde görevli eski polislere koklattığı ileri sürülen öğretmen Sami Ş. de yer aldı.
Mahkeme heyeti, terör örgütü üyeliğinden yargılanan diğer tutuklu ve tutuksuz sanıkları, 6 ila 9 yıl arasında hapis cezasına çarptırdı.
15) KOCAELİ: 1 SANIK.. ÖĞRETMEN H.A'YA 7 YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında "terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla yargılanan sanık, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
20 Haziran'da Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmaya, meslekten ihraç edilen öğretmen tutuklu sanık Halit Altıntop ve avukatı katıldı.
Mahkeme başkanı, örgütün evlerinde kalan tanık F.E'nin dosyaya eklenen "Halit isimli kişinin örgüt içerisinde hangi pozisyonda olduğunu bilmiyorum fakat polis memurlarıyla yoğun bir şekilde görüşüyordu." şeklindeki ifadesini okudu.
Tanık beyanı hakkında söz verilen Altıntop, çalıştığı okulun polis lojmanlarına yakın olmasından dolayı birçok polis velisi olduğunu, bu yüzden yoğun olarak emniyet mensuplarıyla görüşmesinin doğru olduğunu söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sanık Altıntop'un örgütün "mahrem emniyet imamı" olduğuna ilişkin mahkemeye yazı gönderildiğinin açıklanması üzerine sanık Altıntop, yazıdaki isnat edilen suçlamayı reddetti.
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Aranın ardından kararını açıklayan mahkemeye heyeti, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.
16) KOCAELİ: 1 SANIK.. POLİS B.G'YE 6 YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan tutuklu eski polis memuruna 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
21 Haziran'da Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya, "FETÖ/PDY'ye üye olduğu" ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasıyla tutuklu bulunan eski polis memuru Bülent Gülmez ve avukatı Fatih Dişçi katıldı.
Sanık Gülmez, "ByLock" ve "Eagle" isimli programları kullanmadığını savunarak, örgütle bağı bulunmadığını ileri sürdü.
Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına, mevcut delil durumu ve tutuklama tarihi gözetilerek sanığın başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değilse adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verilmesini talep etti.
Sanık avukatı Dişçi de mütalaaya cezalandırma yönünden katılmadıklarını ancak tahliyesi yönünden iştirak ettiklerini bildirdi.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın, kaçma şüphesinin bulunmamasını dikkate alarak, yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.
17) KOCAELİ: 1 SANIK.. POLİS B.S'YE 6 YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan eski polis memuruna, 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
22 Haziran'da Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya, "FETÖ/PDY'ye üye olduğu" ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasıyla yargılanan tutuklu sanık eski polis memuru Birol Sokuluoğlu ve avukatı Rahmi Ertürk katıldı.
Sanık Sokuluoğlu savunmasında, "ByLock"u kullanmadığını ve örgütle bağı bulunmadığını ileri sürerek, beraatini talep etti.
Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasına, mevcut delil durumu gözetilerek de sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Sanık avukatı Ertürk ise mütalaaya cezalandırma yönünden katılmadıklarını belirterek, müvekkilinin tahliye edilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın, kaçma şüphesinin bulunmamasını dikkate alarak, yurtdışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.
18) KOCAELİ: 1 SANIK.. AİLE HEKİMİ F.K'YE 6 YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında terör örgütü üyeliğinden yargılanan tutuklu sanık, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
20 Haziran'da Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya, aile hekimliği görevindeyken soruşturma kapsamında meslekten ihraç edilen tutuklu sanık Faruk Kahveci ve avukatı katıldı.
Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan sanık Kahveci, örgütün şifreli haberleşme programı "Bylock"u telefonuna yüklemediğini savundu.
Bank Asya hesabındaki 29 bin lirayı örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in çağrısından önce yatırdığını ileri süren Kahveci, Kimse Yok mu Derneğine yaptığı kurban bağışlarının hayır amaçlı olduğunu ifade etti.
Faruk Kahveci, FETÖ üyesi olmadığını iddia ederek, tahliyesini talep etti.
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkemeye heyeti, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı, Bank Asya'ya destek amacıyla para yatırdığı, Kimse Yok mu Derneğine son 3 yıl kurban bağışı adı altında yardımda bulunduğu, KHK ile kapatılan Kocaeli Sağlık Mensupları Derneğine üye olduğu belirtilen sanığın 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.
19) NİĞDE: 1 SANIK.. AVUKAT H.A'YA 3 YIL HAPİS
Niğde'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında hakkında açılan davada yargılanan avukata 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.
20 Haziran'da Niğde 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "silahlı terör örgütünü üye olma" suçundan tutuklu yargılanan avukat Hakan A. ve avukatı hazır bulundu.
Önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirten sanık, beraatını istedi.
Mahkeme heyeti, sanığa 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi, tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak sanığın tahliyesine hükmetti.
20) SAMSUN: 1 SANIK.. CAMİ İMAMI İ.T'YE 2 YIL HAPİS
Samsun’da FETÖ’den tutuklanan bir cami imamı "örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
23 Haziran'da Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, İ.T., hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek kendini savundu. Mahkeme heyeti İ.T.'yi "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırarak tutukluluk halini göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.
Samsun'un Alaçam ilçesinde bir camide imam olarak görev yaptığı öğrenilen İ.T., Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. İ.T. hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak, terörizmin finansmanın önlenmesi kanununa muhalefet" suçlarından dava açıldı.
21) SAMSUN: 1 SANIK.. İNFAZ KORUMA MEMURU A.K'YE 6 YIL HAPİS
Samsun'da FETÖ/PDY'ye üye olmak suçlamasıyla tutuksuz yargılanan infaz koruma memuru Ahmet Köseoğlu, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
19 Haziran'da, Samsun'da FETÖ/PDY soruşturmasında polis tarafından gözaltına alındıktan sonra hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan dava açılmış olan, Bafra Cezaevi'nde İnfaz Koruma Memuru olan Ahmet Köseoğlu'nun yargılanmasına devam edildi. Samsun 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan Ahmet Köseoğlu, bugünkü karar duruşmasında hazır bulundu. Mahkeme heyetine ifade veren sanık, "Daha önceden aramızda husumet bulunan şahıslar aleyhimde ifade verip bana iftira attılar. Suçsuzum beraatimi istiyorum" dedi.
Sanık ifadesinin ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti Ahmet Köseoğlu'nu 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı-Az sanıklı davalar
Paralel yapı-Bylock/Eagle örgüt içi gizli iletişim programları ve delil tartışmaları
(24 Haziran 2017, 20:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: