Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığınca 17 Ağustos 2012'de yapılan Polis Akademisi Giriş Sınavı'nın sorularının Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarınca sınav öncesi elde edilerek aynı yapılanmaya mensup kişilere verildiğine ilişkin 45 kişi hakkında hazırlanan ikinci iddianame, Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Böylelikle, aynı konuda 2. dava açılmış oldu. Açılmış olan 80 sanıklı ilk davaya da hafta içi peşpeşe günlerde görülen duruşmalarla devam edildi.
03.06.2017 12:12 Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığınca 17 Ağustos 2012'de yapılan Polis Akademisi Giriş Sınavı'nın sorularının Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarınca sınav öncesi elde edilerek aynı yapılanmaya mensup kişilere verildiğine ilişkin 45 kişi hakkında hazırlanan ikinci iddianame, Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Böylelikle, aynı konuda 2. dava açılmış oldu.
2'İNCİ DAVA AÇILDI
1 Haziran'daki gelişmeye göre, FETÖ'nün Kara Harp Okulu 'mahrem imamı' olduğu iddia edilen Murat Yaldız'ın da aralarında bulunduğu sanıklar, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak', 'resmi belgede sahtecilik' ve 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' ile suçlanıyor.
Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki mahkeme salonunda görülecek davanın ilk duruşması, 1 Ağustos'ta yapılacak.
İddianamede, soruşturmanın, M.V.Ö, İ.A. ve A.Ü. ile başka soruşturmalardaki bazı itirafçıların, '2012'de yapılan Polis Akademisi Giriş Sınavı sorularının, sınavdan önce FETÖ mensuplarınca kendilerine verildiği'ne ilişkin beyanları üzerine başlatıldığı kaydedildi.
Uzman bilirkişilerce yapılan inceleme sonucunda, soruların sınav öncesinde adaylara verildiğine dair önemli tespitler elde edildiği belirtildi. İddianamede, 'Ayrıca tanzim edilen raporlarda soruşturmaya konu sınavı asil veya yedek listeden kazan 269 adayın da durumlarının şüpheli/kuvvetli şüpheli olarak sınıflandırıldığı anlaşılmıştır.' ifadesine yer verildi.
Sınav komisyonu üyeleri de sanık
Sanıklardan Cihan Kalem, Fatih Yıldırım, Fuat Kansu, Hüseyin Şafak, Muhammed Emin Erçetin, Mustafa Vefa Gürdoğan, Muzaffer İşci, Ömer Kara, Özkan Arıkan, Ramazan Eken ve Süleyman Filiz'in soru hazırlama komisyonu üyesi oldukları vurgulanan iddianamede, bu sanıkların FETÖ adına hareket ederek, soruları sınavdan önce örgüt üyelerine servis ettikleri bildirildi.
Bazı sanıkların ve birinci derecede akrabalarının FETÖ/PDY soruşturmalarına konu iş yerlerinde çalıştıkları, FETÖ/PDY kapsamında MASAK'ın hazırladığı raporlarda adı geçen şahıslarla finansal ilişkilerin bulunduğuna ilişkin bilgilerin yer aldığı iddianamede, sanıklardan Murat Yaldız'ın Kara Harp Okulu 'mahrem imamı' olduğu iddia edildi.
Sanıkların da soruları sınavdan önce ele geçirerek, haksız şekilde akademiye yerleştikleri, okuldan ayrılıncaya kadar temeli hukuksuz olan sınava dayalı olarak, 'resmi belgede sahtecilik' ve 'kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık' suçuna iştirak ettikleri kaydedildi.
İlk dava 22 Mayıs'ta başladı
Polis Akademisinin 2012'deki giriş sınavı sorularının FETÖ üyelerine verilmesine ilişkin 80 kişinin yargılandığı ilk dava, Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince 22 Mayıs'ta Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülmeye başlanmıştı.
Bu davanın sanıkları da 'silahlı terör örgütü üyesi olmak', 'resmi belgede sahtecilik' ve 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçlamalarıyla yargılanıyor.
Sanıklardan 32'si tutuksuz, 22'si tutuklu yargılanırken, 26 firari hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.
İLK DAVAYA DEVAM EDİLDİ
Öte yandan aynı konuda daha önce açılmış olan ve 80 kişinin yargılandığı ilk davaya da devam edildi.
29.05.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) 2012 Polis Akademisi Giriş Sınavı sorularının sınav öncesi elde edilerek aynı yapılanmaya mensup kişilere verildiği iddiasıyla ilgili 80 kişinin yargılandığı davanın ikinci haftasının ilk duruşması, 'etkin pişmanlık' hükümlerinden yararlanmak isteyen tutuksuz sanıkların savunmalarıyla başladı.
Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile sanık yakınları katıldı.
Savunma yapan tutuksuz sanık R.K, ortaokulda iradesi dışında cemaatle tanıştığını belirterek, lisede öğrenciyken bu ilişkisinin devam ettiğini ifade etti.
Liseyi yatılı okuduğunu, şartlarının iyi olmaması nedeniyle cemaat evlerinde kalmaya başladığını anlatan R.K, üçüncü sınıfta davanın sanıklarından 'Kerim' kod adlı Zafer Dinlemez'in kendisiyle ilgilendiğini kaydetti.
Üniversite sınavına girdikten sonra Polis Akademisi sınavları için internet kafede araştırma yaptığı sırada Dinlemez ile karşılaştığını belirten R.K, 'Kerim diye bildiğim Zafer Dinlemez yanıma geldi, araştırma yaptığımı görünce bana, 'Polis Akademisine gitmeyi düşünüyor musun' diye sordu. Ben de başvuracağımı söyledim.' dedi.
Akademi sınavına girmek için Ankara'ya geldiğinde, Dinlemez'in kendisiyle irtibata geçerek, Keçiören'deki bir dershaneye çağırdığını ifade eden R.K, sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı:
'Dinlemez, bu binanın ikinci ya da üçüncü katında fen bilgisi öğretmeni olduğunu öğrendiğim kişiye beni teslim etti. Bu şahıs çantasından fotokopi kağıtları çıkardı ve 'Polis Akademisinde çıkabilecek soru tipleri' diyerek bana verdi. 25 dakika kadar inceledim. Sorular bende kalır diye düşündüm ama soruları benden istedi. Akademi sınavında çıkan sorularla çok benziyor muydu hatırlamıyorum.'
Akademiyi kazandıktan sonra Ankara'ya geldiğinde Dinlemez'in kendisini 'Ekrem' isimli şahsa götürdüğünü ifade eden sanık R.K, 'O da bizi Ömer kod adlı Şeref Çelik ile tanıştırdı. Belli aralarla onun evine gidip yemek yiyip, çay içiyorduk. Güncel konuları konuşuyorduk. Kur'an-ı Kerim ile dini kitaplar okuyorduk.' iddiasında bulundu.
Ekrem isimli şahısla yaptığı bir görüşmeden sonra cemaatle bağını kopardığını savunan R.K, savunmasını şöyle tamamladı:
'Toplantı yaptığımız eve diğer akademi öğrencilerinden erken gitmiştim. O sırada Ekrem isimli kişiye eve düzenli gelmeyen öğrenciler ile aramızdaki farkın ne olacağını sordum o da 'Ülkede önemli olaylar olduğunda onlarla değil, sizinle hallederiz, görüşürüz' dedi. Ben de bu adamın edebiyat öğretmeni olduğunu, aramızda hiyerarşi ilişkimizin olmadığını, neden böyle söylediğini anlamaya çalıştım. İllegal bir işin içinde olacağımı düşünerek bir daha oraya gitmedim. Ondan sonra akademide sistematik psikolojik baskılara maruz kaldım. Bu yapının ülkemizden ve dünyadan atılması için elimde geleni yaparım. Bu konuda adli makamlara yardımcı olacağım.'
Sanık R.K, duruşma salonundaki sanıklar arasında yer alan Kerim kod adlı Zafer Dinlemez ile Ömer kod adlı Şeref Çelik'i teşhis etti.
31.05.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) 2012 Polis Akademisi Giriş Sınavı sorularının sınavdan önce elde edilerek, aynı yapılanmaya mensup kişilere verildiği iddiasıyla ilgili 80 kişinin yargılandığı davada sanık savunmaları tamamlandı.
Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada, mahkeme heyeti, savunma yapmaları için sanık avukatlarına söz hakkı verdi. Avukatların, tahliyeye yönelik talepleri de içeren savunmalarını, cuma gününe kadar tamamlamaları halinde mahkemenin ara karara gitmesi bekleniyor.
'Etkin pişmanlık hükümlerinden' yararlanmak isteyen davanın tutuksuz sanıkları, bugüne kadar görülen duruşmalarda, FETÖ'nün Polis Akademisi giriş sınavı sorularını önceden kendilerine nasıl verdiğini detaylarıyla anlattı.
Sanık beyanlarına göre, 'cemaat abileri', FETÖ'nün ev ve dershanelerine giden öğrencilerden belirlediklerini, akademi sınavlarına girmeleri için yönlendirdi. Örgüte sadakat gösterecekleri düşünülen öğrencilere, akademi sınavından birkaç gün önce yemin karşılığında soru ve cevapları verildi.
Bu şekilde sınavı kazanan öğrenciler, akademiye kayıt yaptırdıktan sonra da örgütle ilişkilerini devam ettirdi. İki haftada bir üçer kişiden oluşan gruplar halinde, Ankara'nın farklı semtlerindeki örgüt evlerine giden öğrencilerden, 'ev abileri' kimi zaman akademi yönetimi ve diğer öğrenciler hakkında özel bilgiler istedi.
17/25 Aralık sürecinde örgütten kopan bazı öğrencilerin yaşadıklarını adli makamlara anlatmasıyla FETÖ'nün KPSS'den sonraki bir başka soru hırsızlığı da deşifre oldu.
Bunun üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, 80 sanık hakkında, 'resmi belgede sahtecilik', 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' ve 'silahlı terör örgütü üyesi olmaktan' dava açıldı.
Sanıklardan 32'si tutuksuz, 22'si tutuklu yargılanırken, 26 firari hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.
Öte yandan tutuksuz sanıklar, kendilerini yönlendiren ve sınavdan önce soruları almalarına aracılık eden tutuklu sanıklar arasında yer alan bazı 'cemaat abilerini' mahkeme huzurunda teşhis etti.
01.06.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) 2012 Polis Akademisi Giriş Sınavı sorularının sınavdan önce elde edilerek, aynı yapılanmaya mensup kişilere verildiği iddiasıyla ilgili 80 kişinin yargılandığı davada sanık ve avukatlarının savunmaları tamamlandı.
Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada, sanık avukatları savunma yaptı. Avukatların tahliyeye yönelik talepleri de içeren savunmalarının ardından mahkeme, ara karar için duruşma savcısına mütalaasını sordu.
Savcı, 'mevcut delil durumu', 'sanıklar hakkındaki beyanlar', 'sanıkların kaçma şüphesi' ve 'bu aşamada adli kontrol şartlarının yetersiz kalacağı' gerekçesiyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar verilmesini talep etti.
Mütalaanın ardından mahkeme heyeti, ara kararını yarın açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.
02.06.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) 2012 Polis Akademisi Giriş Sınavı sorularının sınavdan önce elde edilerek, aynı yapılanmaya mensup kişilere verildiği iddiasıyla ilgili 80 kişinin yargılandığı davada tutuklu 9 sanığın tahliyesine karar verildi.
Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada, sanık avukatları savunma yaptı. Avukatların tahliyeye yönelik taleplerini de içeren savunmalarının ardından mahkeme, ara kararını açıkladı.
Mahkeme, yurt dışında olduğu öğrenilen sanık Ahmet Ülgen hakkında yakalama kararı çıkartılması, ByLock kullanım içerik raporlarının ilgili kurumlardan tekrar istenilmesi ve tutuklu 9 sanığın tahliyesine karar verdi.
Sonraki duruşmanın 21 Eylül'de yapılacağı açıklanan davada, kararın ardından tutuklu sanık sayısı 13'e indi.
Ayrıca Mahkeme Başkanı Muhammet Karaca, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 45 sanık hakkında aynı suçlama ile açılan ikinci davanın birleştirilmesine yönelik talebin ise diğer davadaki sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından değerlendirileceğini bildirdi.
İDDİANAME
Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığınca 17 Ağustos 2012'de yapılan Polis Akademisi Giriş Sınavı'nın sorularının Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarınca sınav öncesi elde edilerek, aynı yapılanmaya mensup kişilere verildiğine ilişkin 80 kişi hakkında dava açıldı.
Sanıklar, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak', 'resmi belgede sahtecilik' ve 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçlamalarıyla yargılanıyor.
Dava dosyasındaki sanıklardan 32'si tutuksuz, 22'si tutuklu yargılanırken, 26 firari hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.
SINAVLARDAKİ FETÖ İZİ BÖYLE TEŞHİS EDİLDİ
Öte yandan dava konusu olan Polis Akademisi Başkanlığınca 2012'de yapılan sınav öncesinde soruları ele geçiren, dağıtan ve bu soruları kullanarak sınavda başarılı oldukları tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyelerine yönelik soruşturmanın bazı detayları da belli oldu. 4 ayrı operasyonda haklarında kuvvetli şüphe bulunan 276 şüpheliden 120'si gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden 33'ü tutuklandı.
FETÖ/PDY'nin, Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı 2012 yılı giriş sınavı sorularını devlet kurumlarına sızmak amacıyla örgüt mensuplarına dağıttığının tespit edilmesi üzerine çalışma başlatıldı.
Yürütülen çalışmalar sırasında diğer FETÖ soruşturmalarında haklarında işlem yapılan ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan 8 kişi, soruların nasıl ve kimler tarafından dağıtıldığına ilişkin ifade verdi.
Ölçme değerlendirme uzman raporları ve sınav sorularını temin ederek örgüt mensuplarına dağıtan kişilerin HTS kayıtlarının incelenmesi sonucu 276 kişinin kuvvetli şüpheli oldukları belirlendi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince son bir ayda gerçekleştirilen 4 ayrı operasyonda gözaltına alınan 120 kişiden 33'ü tutuklandı, 42'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Firari 45 şüphelinin yakalanması için de çalışmaların devam ettiği öğrenildi.
Şüpheli B.Ö. ifadesinde, FEM dershanesine gittiğini, polis olmak ve Polis Akademisine gitmek istediğini ancak FETÖ/PDY içerisindeki kod adı 'Hüseyin' olan kendisinden sorumlu örgüt abisinin Kara Harp Okulu ve Hava Astsubaylık Okulu sınavlarına girmesi için kendisini zorladığını, her iki sınavı da kazanmasına rağmen Polis Akademisine girdiğini anlattı.
Paralel yapı-09 Kasım (2016) 'Ankara 2012 Polis Okulu sınavlarında yolsuzluk 80 sanık' davası
(03 Haziran 2017, 12:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: