Adana'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında, Sosyal Destek Projeleri'nde (SODES) usulsüzlük yaparak örgüte para aktardıkları iddia edilen 23 şüpheli hakkında 10 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 15 Aralık 2015'teki gözaltılarla başlayan soruşturma örgütün Sodes projelerinde yolsuzluk yaptığına dair ilk operasyon olmuştu. Şu ana kadar 12 ilde daha SODES yolsuzluğunu konu alan soruşturma başlatıldı. Bazıları davaya dönüştü.
18.04.2017 15:15 Adana'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında, Sosyal Destek Projeleri'nde (SODES) usulsüzlük yaparak örgüte para aktardıkları iddia edilen 23 şüpheli hakkında 10 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
18 Nisan'daki gelişmeye göre, 124 sayfalık iddianamede, şüphelilerin, FETÖ'ye ait kapatılan Altın Çocuk Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği aracılığıyla maddi durumu iyi olmayan ve başarılı öğrenciler üzerinden sözde projeler hazırlayarak elde ettikleri gelirleri örgüte aktardıkları, öğrenci velilerinin zorla örgütün kapatılan yayın organı Zaman gazetesine abone yapıldığı vurgulandı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında, örgütün dernek yapılanmasına yönelik soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet Savcısının, SODES projelerinde 2012 ile 2014 yılları arasında usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla aralarında örgüte ait kapatılan Altın Çocuk Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği başkan ve yöneticileri, Adana Valiliği SODES görevlileri ile Adana Ticaret Borsası (ATB) çalışanlarının da bulunduğu 23 şüpheli hakkında hazırladığı iddianame Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.
Yasal kılıflı oluşumlarla örgüte kaynak aktarıldı
Mahkeme tarafından kabul edilerek dava açılan 124 sayfalık iddianamede, örgütün gerekli finans desteğini güçlendirmek ve sürekli kılmak için dernek, sendika, vakıf, okul, dershane gibi yasal kılıflı oluşumlar kurduğu, bu kapsamda örgüte ait Altın Çocuk Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ürettiği sözde projelerin hayata geçirilmesi amacıyla Adana Valiliği bünyesindeki SODES birimine sundukları tekliflerin, mevzuata ve prensiplere uygun davranılmadan kabul edildiği belirtildi. İddianamede, 'ihale teklif mektuplarının firmalar tarafından değil, şüpheliler tarafından doldurulduğu, sunulmayan hizmetler ve alınmayan mallar için faturalar kesildiği, alınan mallara ilişkin normal değerin üstünde bedeller gösterildiği, yapılan faaliyetlerden önceki tarihlerde faturaların düzenlendiği, ihale tarihlerinden sonra tekliflerin hazırlanıp verildiği, proje kapsamında ortaya konulan gezi, sinema, servis ücreti, ikramlar, halı saha turnuvaları gibi faaliyetler için fatura düzenlenip SODES bütçesinden ücret alınmasına rağmen faaliyete katılan öğrencilerden ve velilerinden bu faaliyetler için ayrıca ücret alındığı, projelerden faydalanması için velilerin örgütün yayın organı Zaman gazetesine ve diğer örgütsel yayınlara abone olmasının şart koşulduğu, okuma salonlarında maddi durumu iyi olmayan ve başarılı öğrencilere verilmek üzere kitapların temin edilmesinde öğrenci sayısından fazla kitap alınmış gösterildiği' vurgulandı.
SODES ve ATB görevlileri finans sağlama faaliyetlerine katıldı
Usulsüzlükler yoluyla elde edilen paraların söz konusu dernek yoluyla terör örgütüne aktarıldığı kaydedilen iddianamede, SODES projelerinde görevlendirilen ve şüpheli olan Adana Valiliği SODES birimi çalışanları ile Adana Ticaret Borsası görevlilerinin, projeler kapsamında yüklendikleri denetim, gözetim ve araştırma görevlerinin gereklerine aykırı davranarak kamu kaynaklarının terör örgütüne aktarılmasına ve terör örgütüne finans sağlama faaliyetlerine katıldıklarına da yer verildi. Ayrıca Adana Ticaret Borsası yönetimi tarafından SODES projesine destek verilmesi yönünde karar alındığı, bu karar doğrultusunda Adana Valiliği SODES hesabına yatırılması gereken bağışın direkt olarak örgüte ait Altın Çocuk derneğinin hesabına yatırıldığı, ayrıca kurum mensuplarından bazılarının oluşturulan komisyonlarda başkan ve üye olarak görev aldığı belirtildi.
Altın Çocuk Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği dönem başkanları İbrahim Arıyürek, Arif Sarı, Mehmet Fatin Arasan, Cengiz Yüce ile Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç'in de aralarında bulunduğu 23 tutuksuz şüpheli, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Terör örgütüne finans sağlamak' suçlarından 10 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.
SODES YOLSUZLUĞU SORUŞTURMALARI 12 İLDE DAHA YÜRÜTÜLÜYOR
Fetullah Gülen Terör Örgütü'nün (FETÖ/PYD) Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında geniş çaplı bir yolsuzluk ağı kurduğu ortaya çıkmıştı. Şu ana kadar toplam 12 ilde daha SODES yolsuzluğunu konu alan soruşturma yürütülüyor.
İlki olan Adana'da, 15 Aralık 2015'teki operasyonda 11 kişi gözaltına alınırken 5'i tutuklandı. ilerleyen süreçte 23 sanık hakkında dava açıldı.
Vali Mutlu'nun adını karıştığı Diyarbakır'daki soruşturma kapsamında 1 Mart 2016'daki operasyonda 14 kişi gözaltına alınırken 3'ü tutuklandı.
Osmaniye'de 12 Nisan 2016'daki operasyonda 19 kişi gözaltına alınırken 4'ü tutuklandı.
Sivas'ta ise 14 Nisan 2016'daki operasyonda 25 kişi gözaltına alınırken 11'i tutuklandı.
Ağrı'da 2 Mayıs 2016'daki operasyonda haklarında yakalama kararı çıkarılan 16 şüpheliden 5'i gözaltına alındı ve bunlardan 2'si tutuklandı.
Erzurum'da 3 Mayıs 2016'daki operasyonda haklarında yakalama kararı çıkarılan 75 şüpheliden 47'si gözaltına alındı ve bunlardan 23'ü tutuklandı.
Erzincan'da 13 Mayıs 2016'daki operasyonda 13 kişi gözaltına alınırken bunlardan 6'sı tutuklandı. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından 16 zanlı hakkında 'terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olmak', 'örgüt adına faaliyet göstermek', 'nitelikli zimmet' ve 'özel evrakta sahtecilik' suçlarından 3 aydan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Elazığ'da 26 Haziran 2016'daki operasyonda haklarında yakalama kararı çıkarılan 22 şüpheliden 19'u gözaltına alındı. Zanlar tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Mardin'de 25 Temmuz 2016'daki operasyonda aralarında eski vali ve vali yardımcılarının da bulunduğu 112 şüpheli gözaltına alındı.
Şanlıurfa'da 23 Eylül 2016'da 1 vakıf ile 16 derneğe yönelik operasyonda aralarında din görevlisi ile sağlık çalışanlarının da bulunduğu 31 şüpheli gözaltına alındı. 16 zanlı tutuklandı.
Bitlis'te 3 Ekim 2016'da 3 derneğe yönelik operasyonda 36 şüpheli gözaltına alındı.
Kilis'te 30'u tutuklu 35 sanık hakkında hazırlanan iddianame mahkemece kabul edilerek dava açıldı.
Son olarak, Adıyaman'da 63 kişi hakkında SODES projelerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla soruşturma açıldı. Adıyaman il ve ilçelerinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne müzahir 13 dernek ve vakıf tarafından hazırlanan 18 adet Sosyal Destek Programı (SODES) projesinde usulsüzlük yapıldığı iddia ediliyor.
YOLSUZLUĞU BÖYLE YAPTILAR
Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da terörün önüne geçebilmek, yardıma muhtaç ailelere mensup çocuklarının okumasını sağlamak, devletin şefkat elini vatandaşa göstermek, vatandaş ve devlet kaynaşmasını sağlamak amacıyla kamu kurumlarınca yürütülen SODES projeleri kapsamında devletten alınan büyük miktardaki paraların, soruşturmalarda gözaltına alınan şüpheliler aracılığıyla FETÖ'ye ait dershane ve 'Işık Evleri'ne aktarıldığı ortaya çıktı.
Çocukları 'gezilere götürüldü' gösterip, seyahat ücretlerini kamu kaynaklarından haksız şekilde aldıkları belirlenen örgüt mensuplarının, yoksul ailelerden dershane ücreti aldıkları, öğrencileri SODES projeleri ile ücretsiz dershaneye göndermiş gibi gösterip devletten para aldıkları, öğrencileri yatılı kamplara götürüp FETÖ'nün elebaşı Gülen'in kitaplarını okumaya yönlendirerek küçük yaştaki çocukların beynini kirlettikleri tespit edildi.
Kısacası SODES soruşturmalarında; şüphelilerin kamu kaynaklarını dolandırdıkları, Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne maddi destek sağladıkları, Sosyal Destek Programlarından (SODES) alınan yardımlarda yolsuzluk yaptıkları, alınan yardımları çeşitli adlar altında örgüte aktardıkları iddia ediliyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Paralel yapı-15 Aralık (2015) 'Adana SODES yolsuzluğu 23 sanık' davası
Paralel yapı-01 Mart (2016) 'Diyarbakır SODES yolsuzluğu' soruşturması
Paralel yapı-12 Nisan (2016) 'Osmaniye SODES yolsuzluğu' soruşturması
Paralel yapı-14 Nisan (2016) 'Sivas SODES yolsuzluğu' soruşturması
Paralel yapı-02 Mayıs (2016) 'Ağrı SODES yolsuzluğu' soruşturması
Paralel yapı-03 Mayıs (2016) 'Erzurum SODES yolsuzluğu' soruşturması
Paralel yapı-13 Mayıs (2016) 'Erzincan SODES yolsuzluğu' soruşturması
Paralel yapı-26 Haziran (2016) 'Elazığ SODES yolsuzluğu' soruşturması
Paralel yapı-25 Temmuz (2016) 'Mardin SODES yolsuzluğu' soruşturması
Paralel yapı-23 Eylül (2016) 'Şanlıurfa SODES yolsuzluğu ve örgüte finansal destek' soruşturması
Paralel yapı-03 Ekim (2016) 'Bitlis SODES yolsuzluğu ve örgüte finansal destek' soruşturması
Paralel yapı-27 Aralık (2016) 'Kilis SODES yolsuzluğu ve örgüte finansal destek 35 sanık' davası
Paralel yapı-10 Nisan (2017) 'Adıyaman SODES Yolsuzluğu/örgüte finansal destek 63 sanık' soruşturması
(18 Nisan 2017, 15:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: