MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski cumhuriyet savcısı Özcan Şişman hakkında Antalya'da hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi. İddianamede, dava dosyasının Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 2015/1 esas sayılı dosyası ile birleştirilmesi talebinde de bulunuldu. Bir başka gelişmede ise, yine Antalya'da MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili soruşturma kapsamında 2 yıl önce Antalya'daki evinde gözaltına alınıp tutuklanan Adana Cumhuriyet eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'ın telefonunda 'ByLock' tespit edildi. Sincan F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Bağrıyanık hakkında FETÖ/PDY örgütü yöneticisi olduğu suçlamasıyla yeni bir dava açıldı. Bu dosyanın da Yargıtay'daki MİT Tırlarıyla ilgili dava dosyasıyla birleştirilmesi istendi. Benzer bir başka gelişme ise Ankara'da yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten eski cumhuriyet savcısı Aziz Takcı hakkında 'Terör örgütü üyeliği' suçundan iddianame düzenledi. Takcı hakkında 'FETÖ/PDY üyeliği' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcılık, davanın, sanığın Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesini talep etti.
15.04.2017 16:20 MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski cumhuriyet savcıları hakkında üç ayrı dava daha açıldı.
TIR SAVCISI ŞİŞMAN
13 Nisan'daki gelişmeye göre, Adana'da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Özcan Şişman hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçlamalarıyla Antalya Başsavcı Vekili Sinan Tür tarafından hazırlanan iddianame, Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Sanığın Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 27 Temmuz 2016 tarihli kararıyla tutuklandığı belirtilen iddianamede, Antalya Emniyet Müdürlüğünün 7 Şubat tarihli yazısına göre Şişman'ın FETÖ/PDY'nin şifreli haberleşme programı 'ByLock'u telefonu üzerinden ilk olarak 15 Ağustos 2014'te kullandığının tespit edildiği belirtildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından ByLock içeriklerini çözümleme çalışmalarının halen devam ettiği ve bu konuda düzenlenecek raporun daha sonra dava dosyasına sunulacağı kaydedildi.
İddianamede, sanığın kullandığı telefon üzerinde 'HTS' analiz çalışmalarının yapılarak örgütün üst kademesinde olan kişilerle irtibatının olup olmadığının tespiti amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna, sosyal medya hesapları üzerinden örgüt ile ilgili paylaşımlarda bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla da Antalya Emniyet Müdürlüğüne müzekkereler yazıldığı ve bunların sonucunun da beklendiği bildirildi.
Şişman ile ilgili FETÖ/PDY yöneticisi olduğuna dair kamu davası açmaya yetecek derecede şüphe oluşturan delil elde edildiği vurgulanan iddianamede, şu ifadelere yer verildi:
'Şüphelinin Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini, yurt içi ve dışında itibarsızlaştırmak ve terör örgütlerine yardım ediyor görüntüsü vermek maksadıyla bilerek ve isteyerek, haklarında bu nedenle kamu davası açılan asker şahıslar ile planlı ve sistematik bir organizasyonun parçası olarak, MİT tarafından Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamında yapılan faaliyetleri, bu faaliyetlere özgülenmiş tırlarda usul ve yasaya aykırı biçimde arama yapmak, yaptırmak, yapmaya teşebbüs etmek, sessiz kalmak vs. suretiyle bu görüntü ve bilgilerin basın-yayın organlarında yer almasına, devletin gizli sırlarını ifşa etmek kastıyla hareket ederek kamuoyunda herkes tarafından vatan hainliği olarak nitelendirilen eylemleri gerçekleştirdiği anlaşılmıştır.'
Müebbet hapsi isteniyor
İddianamede, alınan ifadeler doğrultusunda FETÖ/PDY'nin üst düzey yönetim kadrosuyla hareket ettiği, onlarla ayrı ve özel toplantılar gerçekleştirdiği, bu nedenle söz konusu örgütün yöneticilerinden olduğu tespit edilen Şişman'ın, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçlarından 10 yıldan 15 yıla kadar hapis ve ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması istendi.
Ayrıca iddianamede, dava dosyasının Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 2015/1 esas sayılı dosyası ile birleştirilmesi talebinde bulunuldu.
Şişman iddianamede yer alan ifadesinde, 'Kendisinin yapmış olduğu faaliyetin tamamen yargısal bir faaliyet olduğunu, olay yerine gitme düşüncesinin olmadığını, aramanın engellenmesi üzerine gitmek zorunda kaldığı' savunmasında bulundu ve ByLock kullanıcısı olduğu iddiasını da kabul etmediğini belirtti.
TIR BAŞSAVCISI BAĞRIYANIK
Bir başka gelişmede ise, MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili soruşturma kapsamında 2 yıl önce Antalya'daki evinde gözaltına alınıp tutuklanan Adana Cumhuriyet eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'ın telefonunda 'ByLock' tespit edildi. Sincan F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Bağrıyanık hakkında FETÖ/PDY örgütü yöneticisi olduğu suçlamasıyla yeni bir dava açıldı.
Antalya Cumhuriyet Başsavcı vekili Sinan Tür tarafından hazırlanan iddianame, Antalya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, halen Sincan F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu Süleyman Bağrıyanık'ın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçlarından cezalandırılması istendi.
İddianamede, 29 Kasım 2016 tarihinde silahlı terör örgütü ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla meslekten ihraç edilen Süleyman Bağrıyanık'ın MİT tırlarıyla ilgili soruşturma kapsamında 6 Mayıs 2015 tarihinde Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi talimatıyla gözaltına alınıp tutuklandığı kaydedildi. Halen Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde MİT tırlarıyla ilgili davadan yargılaması devam eden Bağrıyanık'ın alınan ifadesinde, hiçbir örgüt üyesi olmadığını, hiçbir cemaate bağlı olmadığını, hiçbir terör örgütüyle irtibatı iltisakı olmadığını, hiçbir derneğe üye olmadığını, FETÖ/PDY örgüt üyesi olmadığını, terör örgütleriyle isminin yan yana anılmasının kendisini derinden üzdüğünü, yaşam şeklinin cemaatçilerin yaşam tarzıyla asla bağdaşmadığını söylediği kaydedildi.
İddianamede, örgüt üyesi olmadığı için TCK. 221 maddesi anlamında etkin pişmanlıktan faydalanma talebinin söz konusu olmadığını belirten Süleyman Bağrıyanık'ın cep telefonunda tespit edilen ByLock programını da inkar ettiği, ne böyle bir programı indirdiğini, ne de kullandığını beyan ettiği belirtildi. Buna karşılık Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün 3 şubat 2017 tarihli yazısında Süleyman Bağrıyanık'ın cep telefonunda 19 Ağustos 2014 tarihinde ByLock kullanıldığına dair tespit edildiği belirtilen iddianamede, şüphelinin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Devletini, yurtiçi ve yurt dışında itibarsızlaştırmak istediği öne sürüldü. Devletin gizli sırlarını ifşa etmek kastı ile hareket ederek kamuoyunda herkes tarafından vatan hainliği olarak nitelendirilen eylemleri gerçekleştirdiği öne sürülen Bağrıyanık'ın, yanlış ve yalan bilgilerle devletin terör örgütlerine yardım ediyor görüntüsü vermeye çalıştığı kaydedildi. İddianamede şüphelinin darbe teşebbüsüne zemin hazırlamak amacıyla hareket ettiği de belirtildi.
Dosyanın MİT Tırlarıyla ilgili dava dosyasıyla birleştirilmesinin de istendiği iddianamede, şüphelinin cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya ve darbe teşebbüsünü yapanlarla ortak hareket ettiği ve buna zemin oluşturacak fiili eylemlerde bulunduğu öne sürüldü. Ayrıca şüphelinin, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yöneticisi olarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye çalıştığı iddia edildi.
İddianame, Antalya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski cumhuriyet savcısı Özcan Şişman hakkında da 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçlamalarıyla iddianame hazırlandı. Antalya Başsavcı Vekili Sinan Tür tarafından hazırlanan iddianamede, Özcan Şişman'ın 15 yıla kadar hapis ve ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırılması istendi. Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, sanığın Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliği'nin 27 Temmuz 2016 tarihli kararıyla tutuklandığı belirtildi. İddianamede, Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün 7 Şubat tarihli yazısına göre Şişman'ın FETÖ/PDY'nin şifreli haberleşme programı 'ByLock'u telefonu üzerinden ilk olarak 15 Ağustos 2014'te kullandığının tespit edildiğine yer verildi.
TIR SAVCISI TAKCI
Benzer bir başka gelişme ise Ankara'da yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten eski cumhuriyet savcısı Aziz Takcı hakkında 'Terör örgütü üyeliği' suçundan iddianame düzenledi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Veysel Kaçmaz tarafından hazırlanarak, Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, Takcı hakkında 'FETÖ/PDY üyeliği' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi.
İddianamede, Takcı hakkındaki davanın, şüphelinin 'Devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin hukuka aykırı yollarla ele geçirilip askeri ve siyasal casusluk amacıyla temin edilip açıklanması' suçundan yargılandığı Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesi talep edildi.
FETÖ'nün yargı yapılanmasına ilişkin tespitler ile itirafçı ve tanık beyanlarına yer verilen iddianamede, Takcı'nın, Adana TMK 10. madde ile görevli Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptığı sırada, 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014'te Adana Ceyhan Sirkeli otoyol gişelerinde, MİT'e ait tırları durdurarak, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini gerek yurt içinde gerekse uluslararası platformda zor durumda bırakmak ve itibarsızlaştırmak, devleti terörle ilişkilendirmek kasıt ve iradesiyle belli bir mizansen çerçevesinde hareket edip devlet sırrı kapsamındaki faaliyetleri deşifre etmek, devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek suçlarından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başmüfettişliği tarafından sevk edildiği Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla tutuklandığı kaydedildi.
ByLock tespit edildi
Aziz Takcı'nın, kullandığı cep telefonu hattı ve '35158506087083' IMEI numaralı telefon üzerinden, 14 Ağustos 2014 tarihinden itibaren terör örgütü mensuplarının haberleştiği ByLock programını kullandığı ifade edilen iddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığınca ByLock içeriklerini çözümleme çalışmalarının halen sürdüğü, bu konuda düzenlenecek raporun daha sonra dosyaya sunulacağı belirtildi.
İddianamede, Aziz Takcı'nın eşi eski Zonguldak Hakimi Selma Rahşan Takcı hakkında da FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak suçundan soruşturma yürütüldüğü, Selma Rahşan Takcı'nın bugüne kadar yakalanamadığı ve aranmasına devam edildiği bildirildi.
İddianamede, eski HSYK Başkanvekili İbrahim Okur'un, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin ifadesinde geçen '...benzer operasyonun Ceyhan'da da yapmaları karşısında bu dört yargı mensubunun Fetullah Gülen cemaat mensubu olduklarını anladım. Bu operasyonun sıradan bir operasyon değil, hükümete karşı yapılan bir operasyon olduğunu anladım.' sözlerine de yer verildi.
İddianamenin sonuç ve talep bölümünde, Aziz Takcı'nın FETÖ/PDY isimli silahlı terör örgütünün üyesi olduğuna dair kamu davası açmaya yetecek derecede yeterli şüphe oluşturan delil elde edildiği belirtildi ve şüphelinin silahlı terör örgütü üyeliği suçundan tutukluluk halinin devamı istendi.
Dosyanın, yargılamanın Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki dosyayla birleştirilmesi talep edildi.
Paralel yapı-19 Ocak (2014) 'Adana TIR baskını 46 sanık' soruşturması/davası (Yargıtay)
(15 Nisan 2017, 16:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: