Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) açığa alınan ve haklarında 'terör örgütüne üye olma' suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açılan, aralarında 7 profesörün de bulunduğu 22'si tutuklu 83 sanık, hakim karşısına çıktı.
15.04.2017 19:52 Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) açığa alınan ve haklarında 'terör örgütüne üye olma' suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açılan, aralarında 7 profesörün de bulunduğu 22'si tutuklu 83 sanık, hakim karşısına çıktı.
10.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya, tutuklu sanıklar Prof. Dr. Abdullah Bal, Doç. Dr. Bülent Vural, Prof. Dr. Celal Kocatepe, Doç. Dr. Deniz Güney, Prof. Dr. Mehmet Uzunoğlu, Prof. Dr. Muğdeşem Tanrıöven, Doç.Dr. Tamer Çoşkun ile öğretim üyeleri ve memurlar Bünyamin Yağcıtekin, Harun Akif Kabuk, İbrahim Özbek, Kadir Kahveci, Mehmet Rıfat Kamber, Muhammed Çinkaya, Mustafa Başıbüyük, Mustafa Dağcan Baştürk, Osman Gürbüz, Özkan Şen, Selahattin Aydoğdu, Serdal Şahin, Turgut Kocatürk, Yusuf Duran ile Köksal Avincan katıldı. Duruşmada 13 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları da hazır bulundu.
Duruşmada, sanıkların kimlik tespitleri ve yoklamanın yapılmasının ardından iddianamenin özetinin okunmasına geçildi.
İddianame okunduktan sonra tutuklu sanıkların savunmasının alınmasına geçildi.
'TEPKİSEL OLARAK YAZDIM'
İddianamede, yaptığı bir havalenin açıklama bölümüne 'Bank Asya batırılamaz' yazdığı iddia edilen tutuklu sanık Kadir Kahveci 'Bankayla 2013 yılında konut kredisi çektiğim için ticari bağım vardı. Ben krediyi Bank Asya'dan kullanmak zorunda kaldım. Elimde param olsa taksitlerin tamamını yatırırdım. Çevremdeki insanlar, 'Niye çektin, başka banka mı bulamadın?' demesi üzerine, duygusallıkla yazdım bunu. Tepkisel olarak yazdım. Hiçbir zaman birikim amaçlı para yatırmadım. 2013'te düşük faiz oranı nedeniyle konut kredisi kullandım' dedi. FETÖ ile bağlantılı olan Aktif Eğitim-SEN üyesi olduğunu ve sendikanın örgütle bağlantılı olduğunu sonradan öğrendiğini belirten Kahveci, tanıtım ve ısrar sonucu sendikaya üye olduğunu; ancak sendikadan çıkış yapmadığını ifade etti.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Prof. Dr. Abdullah Bal, iddianamede kendisinin Bank Asya'ya yüksek miktarlarda para yatırmakla suçlandığını; fakat kendisinin bankada bulunan mevcut para ile banka hareketleri gerçekleştirdiğini söyledi. İddianamede 2014 yılı Ocak ayında 4 bin 28 lira, 21 Şubat'ta 52 bin lira, 26 Şubat'ta 44 bin 716 dolar bankaya para yatırdığının gözüktüğünü belirten Bal, 'Hesap hareketlerime bakarsanız katılım hesabı açılışı, yeni bir hesap açma yok. Mevcut olan hesaplardaki doları bozdurmuşum, ya da dolar yaptırmışım. Bir tek 4 bin lirayı birikimlerimden yatırmış olabilirim. Devletin garanti kapsamı 100 bin lira, bu nedenle de hesabımın 100 bin lirayı geçmemesi için aile bireylerine parayı dağıttım. Suçlamaları kabul etmiyorum' diye konuştu.
Mahkeme başkanının, hesabını garanti altına almak için 100 bin lirayı aşmadığı gerekçesiyle aile bireylerine parayı dağıttığını söyleyen Bal'a, 'Neden hesabını başka bankaya almadın, garantiye almak için?' sorusunu yöneltmesi üzerine, Bal, 'Çok sıkı bir şekilde haberleri takip etmiyorum. Sosyal medyada birçok yorumda Bank Asya'nın durumunun iyi olduğunu gördüm. Çekmek dert, altın var, dolar var. Bir sürü iş yükü olduğundan hesabımı 100 bin lira altında tutarak garanti altına almayı tercih ettim' dedi.
DİNK CİNAYETİNDE BİLİRKİŞİ İDDİASI
İddianamede, Hrant Dink cinayeti soruşturmasında bilirkişi olduğu yönündeki iddiaları da yanıtlayan Prof. Dr. Abdullah Bal, olayın adli değil idari bir soruşturma olduğunu söyledi. Kendisinin 2009 yılında emniyetten arandığını belirten Bal, 'İdari bir soruşturma için bilirkişi ihtiyacı var dediler. Harddiskten imaj alınacağını, sistemde sorgu yapılacağını öğrendim. Tanımadığım, ismini Şahin olarak hatırladığım biriyle müfettişler gözetiminde bilirkişilik yaptık. Bir kaç gün sürdü, sonra Ankara emniyetinde de bilirkişilik yaptık. İkimiz beraber hazırladık, rapora beraber imza attık. Konunun davayla ilgisi yoktu, emniyetteki görev dağılımıyla ilgiliydi' diye konuştu.
Duruşma yarına ertelendi.
11.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) açığa alınan tutuklu sanık Prof. Dr. Kocatürk, 'Bank Asya'ya talimatla para yatırıyor olsam, 2014'te yatırdığım para 2012 ve 2013 yılından az olamazdı. Yakın olduğu için sadece para yatırmak amacıyla kullandım, kredi kartı bile almadım.' dedi.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince Çağlayan'daki İstanbul Adliyesindeki büyük salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Prof. Dr. Abdullah Bal, Doç. Dr. Bülent Vural, Prof. Dr. Celal Kocatepe, Doç. Dr. Deniz Güney, Prof. Dr. Mehmet Uzunoğlu, Prof. Dr. Muğdeşem Tanrıöven, Doç. Dr. Tamer Çoşkun, Prof. Dr. Turgut Kocatürk ile öğretim üyeleri ve memurlar Bünyamin Yağcıtekin, Harun Akif Kabuk, İbrahim Özbek, Kadir Kahveci, Mehmet Rıfat Kamber, Muhammed Çinkaya, Mustafa Başıbüyük, Mustafa Dağcan Baştürk, Osman Gürbüz, Özkan Şen, Selahattin Aydoğdu, Serdal Şahin, Yusuf Duran ile Köksal Avincan katıldı. Duruşmada 15 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları da hazır bulundu.
Örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcı olduğu tespit edilen Selahattin Aydoğdu, savunmasında, isminin o programa nasıl girdiğini bilmediğini, 'ByLock' ismini medyadan öğrendiğini söyledi.
Babasının köy korucusu olduğunu ve ailesinin sürekli terörden çektiğini anlatan Aydoğdu, 'Ben böyle bir ailede terör örgütü üyesi olarak suçlanıyorum. Benim bu örgütle hiçbir şekilde bağım olmamıştır. Numaramı 3 telefonda kullandım 2010 yılından itibaren. Bu programla hiçbir ilgim yok.' diye konuştu.
Tutuklu sanık Prof. Dr. Turgut Kocatürk de iddianamede kendisine ait bazı kişisel bilgilerin yanlış olduğunu belirterek, düzeltilmesini istedi.
Talimatla para yatırmadığını ifade eden Kocatürk, 'Bank Asya'ya talimatla para yatırıyor olsam, 2014'te yatırdığım para 2012 ve 2013 yılından az olamazdı. Ocak ve Şubat ayalarında para yatırma nedenim ise döner sermayeden bir önceki yılın paralarının bu ay yatmasıdır. Yakın olduğu için sadece para yatırmak amacıyla kullandım, kredi kartı bile almadım. Parayı 2015 yılında başka bir bankaya almam, bankanın ödeme güçlüğü çekmesi nedeniyle baya zaman almıştır.' ifadelerini kullandı.
Kocatürk tüm terör örgütlerini hem de darbe girişiminde bulunan teröristleri lanetlediği söyledi.
12.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) açığa alınan, aralarında 7 profesörün de bulunduğu 22'si tutuklu 83 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan yargılanmasına devam ediliyor.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince Çağlayan'daki İstanbul Adliyesindeki büyük salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Prof. Dr. Abdullah Bal, Doç. Dr. Bülent Vural, Prof. Dr. Celal Kocatepe, Doç. Dr. Deniz Güney, Prof. Dr. Mehmet Uzunoğlu, Prof. Dr. Muğdeşem Tanrıöven, Doç. Dr. Tamer Çoşkun, Prof. Dr. Turgut Kocatürk ile öğretim üyeleri ve memurlar Bünyamin Yağcıtekin, Harun Akif Kabuk, İbrahim Özbek, Kadir Kahveci, Mehmet Rıfat Kamber, Muhammed Çinkaya, Mustafa Başıbüyük, Mustafa Dağcan Baştürk, Osman Gürbüz, Özkan Şen, Selahattin Aydoğdu, Serdal Şahin, Yusuf Duran ile Köksal Avincan katıldı.
Tutuklu sanıklardan savunma yapmak isteyen sanıkların savunması tamamlandı. Bazı tutuklu sanıklar savunmalarını yapmak için süre talep etti.
Savunmasını tamamlayan tutuklu sanıkların avukatları da beyanda bulunarak, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.
Duruşma, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.
Mahkeme heyetinin, yarın ara kararı vermesi bekleniyor.
13.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) açığa alınan, aralarında 7 profesörün de bulunduğu 83 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan yargılandığı davada, mahkeme heyeti 22 tutuklu sanığın bu hallerinin devamına karar verdi.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince Çağlayan'daki İstanbul Adliyesindeki büyük salonda görülen davanın 4. duruşmasında, 12 tutuklu sanık, 25 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.
Bazı tutuksuz sanıkların savunma yaptığı duruşmada, tutuklu sanıkların avukatları müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.
Savunmaları için süre talep eden sanıklara bir sonraki celseye kadar süre verilmesini karar veren mahkeme heyeti, sanık avukatlarının YTÜ rektörünün tanık olarak dinlenilmesi talebinin reddine hükmetti.
Mahkeme heyeti, dosyada sanıkların herhangi bir disiplin soruşturmasının olup olmadığı hakkında YTÜ'ye yazı yazılmasını kararlaştırarak, Mali Suçlar Araştırma Komisyonuna (MASAK) da yazı yazılarak sanıklar hakkında rapor hazırlanıp hazırlanmadığının sorulmasına, raporun olması halinde örneğinin gönderilmesinin istenmesini hükme bağladı.
Heyet ayrıca BTK ve KOM'a yazı yazılarak dava dosyasında telefon kullanan ancak örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' bulunmayan sanıkların bu dava dosyasında bulunan diğer sanıklar ile görüşmelerini bildirir HTS kayıtlarının ve herhangi bir 'ByLock' kullanıcısı telefon ile irtibat kurup kurmadığı yönündeki bilginin acilen istenmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Prof. Dr. Abdullah Bal, Doç. Dr. Bülent Vural, Prof. Dr. Celal Kocatepe, Doç. Dr. Deniz Güney, Prof. Dr. Mehmet Uzunoğlu, Prof. Dr. Muğdeşem Tanrıöven, Doç. Dr. Tamer Çoşkun, Prof. Dr. Turgut Kocatürk ile öğretim üyeleri ve memurlar Bünyamin Yağcıtekin, Harun Akif Kabuk, İbrahim Özbek, Kadir Kahveci, Mehmet Rıfat Kamber, Muhammed Çetinkaya, Mustafa Başıbüyük, Mustafa Dağcan Şentürk, Osman Gürbüz, Özkan Şen, Selahattin Aydoğdu, Serdal Şahin, Yusuf Duman ile Köksal Avincan'ın üzerine atılı suçları işledikleri yönünde somut delillerin bulunması, delillerin tam olarak toplanmamış olması gibi gerekçelerle sanıkların ve avukatlarının tahliye taleplerini reddederek, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Duruşma, 29 Mayıs'a ertelendi.
İDDİANAME
Rektörlükten savcılığa 'darbe kalkışması' yazısı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 360 sayfalık iddianamede, YTÜ Rektörlüğü tarafından darbe girişiminin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen 26 Temmuz 2016 tarihli yazıda, '15 Temmuz 2016'da FETÖ tarafından darbe kalkışması başlatıldığı, halen devlet imkanları kullanılarak çeşitli fiili saldırı ve tehdit yöntemleriyle kaos ortamı yaratılarak sürdürülmeye çalışıldığı' bilgisinin yer aldığı belirtildi. İddianameye göre yazıda şunlar kaydedildi:
'Süregelen açık tehditleri dikkate alarak üniversitemizde görevli olup, bu örgüt ile bağı kuvvetle muhtemel olan ve üniversite imkanlarını bu amaç için kullanma şüphesi bulunan ve listede isimleri belirtilen personelimizin, kurumumuz ve devletimizin güvenliğini korumak amacıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137. ve 140. maddeleri gereğince açığa alınmaları rektörlüğümüzce uygun bulunmuş ve YÖK'e bildirilmiştir. Cezai soruşturma açısından değerlendirilmek üzere liste tarafınıza gönderilmektedir.'
Rektörlük tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, FETÖ/PDY ile aidiyeti, iltisakı veya irtibatı ya da örgüte destek veya müzahereti bulunduğu şüphesi olan personele ait listenin de yazıyla beraber başsavcılığa gönderildiği aktarılan iddianamede, şüpheliler hakkında 'FETÖ/PDY'ye üye olmak' suçundan soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.
161 liralık para aktarımında 'Bank Asya batırılamaz' notu
Tüm şüphelilerin Bank Asya'da hesapları olduğu ve örgüt talimatı sonrası bu hesaplarına para aktardıklarının tespit edildiği belirtilen iddianamede, tutuklu 14, adli kontrol uygulanarak serbest bırakılan 6, hakkında yakalama emri bulunan 13 olmak üzere toplam 33 şüphelinin FETÖ'nün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığının anlaşıldığı bildirildi.
İddianamede, 7'si profesör akademisyenle memur olarak görev yapan şüphelilerin, Bank Asya'daki hesap hareketliliği de detaylandırıldı. Şüphelilerin bu bankaya hangi tarihlerde para yatırdıkları ve bu paraların nasıl kullanıldığının anlatıldığı iddianamede, çoğu hesap hareketinin şüpheli olduğu ve bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) denetimine tabi tutulduğu tarihlerde, FETÖ'nün talimatı sonrası çok sayıda para aktarımı yapıldığının görüldüğü değerlendirmesi yapıldı.
Tutuklu şüphelilerden Kadir Kahveci'nin, Bank Asya hesaplarında örgüt talimatı sonrasında yoğun hesap hareketlerinin yaşandığı kaydedilen iddianamede, Kahveci'nin başka bir banka hesabı üzerinden Bank Asya'daki hesabına, TMSF denetimcilerinin bu bankaya gittiği tarih olan 4 Şubat 2015'te, 'Bank Asya batırılamaz' açıklaması olan 161 lira gönderdiğinin görüldüğü ifade edildi.
Şüphelilerin sosyal medya paylaşımları ile örgüt lehine eylemlerinin de sıralandığı iddianamede, tüm şüpheliler hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Paralel yapı-18 Kasım (2016) 'İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Yapılanması 83 sanık' davası
(15 Nisan 2017, 19:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: