Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncı Üssündeki eylemlerle ilgili hazırlanan iddianame, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. 481 kişinin yargılanacağı davanın görülmesine 1 Ağustos 2017'de başlanacak.
15.04.2017 14:57 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncı Üssündeki eylemlerle ilgili hazırlanan iddianame, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
14 Nisan'daki gelişmeye göre, Mahkeme, ABD'de bulunan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, sivil imamlar oldukları bildirilen Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Harun Biniş, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek ile uçaklarıyla çeşitli noktaları bombalayan pilotların da arasında bulunduğu sanıkları yargılamaya 1 Ağustos 2017'de başlayacak. Sincan Cezaevi kampüsü içindeki salonda görülecek duruşmalara, 29 Ağustos'a kadar devam edilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakanlık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve TBMM'nin bombalanmasında mağdur olan milletvekillerinin de arasında yer aldığı Ankara'daki mağdur ve müştekilere, duruşma gününün bildirilmesi için tebligat çıkarılmasına, Ankara dışındakilere ise beyanlarının alınması için talimat yazılmasına karar verildi.
Tutuklu 450 sanığın tutukluluğunun, 10 sanık hakkındaki yakalama kararının, tutuksuz 21 sanık hakkındaki adli kontrolün devamını kararlaştıran mahkeme, sanıklardan Fetullah Gülen hakkında 'yokluğunda tutuklama' kararı çıkarılmasına ve ABD'den iadesine yönelik evrak hazırlanmasına karar verdi.
Mahkeme, iddianamenin ciltler halinde basılarak, sanıklara tebliğ edilmesini, tarafların avukatlarına ise DVD olarak verilmesini kararlaştırdı.
İddianame
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'da darbe teşebbüsünün merkezi Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 481 kişi hakkında iddianame hazırlamıştı.
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, örgütün 'Hava Kuvvetleri imamı' olduğu belirtilen Adil Öksüz ile sivil şüphelilerden Kemal Batmaz, iddianamedeki ilk üç şüpheli olarak yer almıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kahraman, Adalet Bakanı Bozdağ ile darbe girişimi sırasında 'hürriyetinden yoksun kılınan' Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Galip Mendi'nin de arasında yer aldığı 23, yaralanan 222, malı zarar gören 96, maktul yakını 77 kişi ile bazı milletvekillerinin de arasında bulunduğu diğer 20 kişinin müşteki olarak gösterildiği iddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ de müşteki tüzel kişilikler olarak sıralamıştı.
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile 2 numaralı şüpheli Adil Öksüz'ün de arasında bulunduğu kimi sanıkların 'Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast, yasama organını ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütü yönetmek, askeri komutanlıkların gasbı, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, kamu malına zarar verme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, ibadethanelere zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından cezalandırılmaları istenen iddianamede konu edilen eylemler şunlar:
'TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otopark, Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Dairesi Başkanlığı ve Havacılık Daire Başkanlığı, TÜRKSAT tesisleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve yakınının uçakla bombalanması, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda darbeye teşebbüs eyleminin yönetilmesi, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığından 'Gören' ve askeri kargo uçaklarıyla Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığından F-16 uçaklarıyla darbe teşebbüsüne iştirak edilmesi, Adana/İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığından tanker uçaklarıyla yakıt ikmali yapılarak, darbe teşebbüsüne iştirak edilmesi, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı Muhabere Arama Kurtarma (MAK) timinden, İstanbul'a gidilip darbe karşıtı komutanların Ankara Akıncı Üssü'ne kaçırılmasıyla girişime katılınması, İstanbul Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığından, Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığına gelerek darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, Genelkurmay Karargahı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, İnsani Yardım Tugayı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Kara Kuvvetleri MEBS Komutanlığı ve diğer askeri birliklerden darbenin yönetim merkezi Akıncı Üssü'ne gelerek darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi.'
SÖZDE 'YURTTA SULH KONSEYİ' ÜYESİ AKYÜZ'ÜN DAVASINDA BİRLEŞTİRME TALEBİ
Öte yandan konuyla bağlantılı bir gelişme daha yaşandı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin sözde 'Yurtta Sulh Konseyi' üyelerinden eski Albay Bilal Akyüz hakkında, 'Akıncı Üssü' bölgesinde, darbe girişimini engellemeye çalışan 9 kişiyi öldürmek ve 102 kişiyi öldürmeye teşebbüsten açılan kamu davasının, yine sanıkları arasında yer aldığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davayla birleştirilmesi talep edildi.
Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ve Topçu ve Füze Okul Komutanlığı personelinin darbe girişimi sırasındaki eylemlerine ilişkin Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde Akyüz, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek', ' Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek', 'silahlı terör örgütü yönetmek', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'askeri komutanlıkların gaspı' suçlarının yanı sıra darbe girişimini protesto etmek için Akıncı Üssü önündeki gösterilere katılan 9 kişinin ölmesi ve 102 kişinin yaralanmasından da sorumlu tutuluyor.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, olay tarihinde Kara Kuvvetleri Harekat Başkanlığı Teşkilatı Şube Müdürlüğünde görev yapan ve Akıncı Üssü'ne gittiği belirtilen Akyüz'ün dosyasını, 'askeri komutanlıkların gasbı', 'nitelikli öldürme', 'kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından ayırarak, ayrı bir esasa kaydetti.
Edinilen bilgiye göre, mahkeme, Akyüz hakkında, Akıncı Üssü'ndeki darbe eylemlerine ilişkin yeni dava açılmasının ardından, ayırdığı dosyanın bu davayla birleştirilmesi için Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinden onay vermesini istedi.
Mahkemenin yazısında, iki dava arasında irtibat bulunduğu belirtilerek, yargılamanın birliği açısından dosyanın Akıncı Üssü dosyasıyla birleştirilmesi konusunda onay verilip verilmeyeceği soruldu.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi gelecek günlerde yanıtlayacak.
Darbecilerin sözde 'Yurtta Sulh Konseyi' adını verdikleri listedeki 38 isimden olan Akyüz halen, Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ve Topçu ve Füze Okul Komutanlığı personeli diğer 329 kişiyle birlikte 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' ile 'silahlı terör örgütü yönetmek' suçlarından yargılanıyor.
Akyüz, Akıncı Üssü davasında ise 'Cumhurbaşkanı'na suikast', darbe girişimi sırasında şehit olan 67 asker ve polisi 'yerine getirdikleri kamu görevi nedeniyle, bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla öldürme', 183 vatandaşı 'bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla öldürme', 2 bin 735 kişiyi öldürmeye teşebbüs, arasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da bulunduğu 22 kişiyi 'hürriyetinden yoksun bırakma' suçlarından yargılanacak.
Akıncı Üssü iddianamesinde Akyüz'ün, 6, 7, 8 ve 9 Temmuz 2016 tarihlerinde Ankara'da Adil Öksüz liderliğinde yapılan darbe toplantılarına katıldığı belirtilerek, FETÖ'nün darbe girişimini ülke çapında planlayan ve organizasyonunu yapan 'Yurtta Sulh Konseyi' içinde yer aldığı kanaatine varıldığı kaydediliyor.
TÜMGENERAL DİŞLİ'YE BİR TUTUKLAMA DA BU DAVADAN
05.05.2017 19:02 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen eski Tümgeneral ve Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Mehmet Dişli hakkında, Akıncı Üssü'ndeki olaylara ilişkin açılan davada da tutuklama kararı verildi.
Edinilen bilgiye göre, darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili davanın tutuklu sanıklarından Dişli, bir kaç gün önce getirildiği adliyede, Akıncı Üssü davasını görecek olan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine çıkartıldı.
Hakkında mahkemenin tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkardığı Mehmet Dişli, resen açılan celsede, Akıncı Üssü iddianamesinin kendisine tebliğ edilmediğini, tebliğden sonra savunma yapacağını ve üzerine atılı suçları kabul etmediğini beyan etti.
Cumhuriyet Savcısı Fatih Halil Kaplan, isnat edilen suçların vasfı ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığına dair mevcut delil durumu ve delillerin tam olarak toplanmamış olması göz önünde bulundurularak, Dişli'nin tutuklanmasını talep etti.
Mahkeme Başkanı Selfet Giray, üzerine atılı suçların niteliği, delillerin henüz toplanmamış olması ve başka suçtan tutuklu olmasına karşın tahliyesi halinde kaçma şüphesini dikkate alarak Mehmet Dişli'nin tutuklanmasına karar verdi.
Dişli, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili davadan da tutukluydu.
Mehmet Dişli'nin ismi, darbeci askerlerin oluşturduğu 38 kişilik sözde "Yurtta Sulh Konseyi"nde de bulunuyordu.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-29 Mart (2017) 'Ankara Akıncı Hava Üssü Darbe Yap. 481 sanık' davası
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-22 Aralık (2016) 'Ankara Polatlı 58. Topçu Tugayı Darbe Yap. 330 sanık' davası
(15 Nisan 2017, 14:24), son güncel.: (05 Mayıs 2017, 19:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: