Sanatçı Hülya Avşar hakkında açtığı soruşturmayla gündeme gelen Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır´ın, gazeteci-yazar İpek Çalışlar´ı Ergenekon sanığı Vatansever Kuvvetler Güç Birliği hareketi (VKGB) lideri Taner Ünal´la birlikte 2006´da sorguladığı ortaya çıktı.
Savcı Çakır ve Ergenekoncu Ünal´dan gazeteci Çalışlar´a müşterek sorgu
Sanatçı Hülya Avşar hakkında açtığı soruşturmayla gündeme gelen Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır´ın, gazeteci-yazar İpek Çalışlar´ı Ergenekon sanığı Vatansever Kuvvetler Güç Birliği hareketi (VKGB) lideri Taner Ünal´la birlikte 2006´da sorguladığı ortaya çıktı.
Savcı Çakır, 2006´da Bağcılar cumhuriyet savcısı iken ´Latife´ adlı kitabı sebebiyle Çalışlar hakkında Atatürk´e hakaret davası açtı. Randevu alarak ifade için savcılığa giden yazar, Çakır´ın odasına alındığında içeride Taner Ünal´la karşılaştı. Ünal, bir yıl sonra başlatılan Ergenekon soruşturmasında tutuklanmıştı. Olay gününü Zaman´a anlatan Çalışlar, Savcının yanına gittiğimizde odada kendisini Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Başkanı Taner Ünal olarak tanıtan bir bey vardı. İfade verirken o da yanımızda durdu. Kitabımda geçen ve dava konusu olan Topal Osman meselesinde uzman olduğunu söylüyordu. Savcıyla bir görüş birliği içindeydiler. diyor. İpek Çalışlar, Taner Ünal´ın orada bulunması rastlantı olabilir mi? sorusuna şu karşılığı veriyor: Olamaz. Çünkü biz savcıdan randevu alarak gittik. Savcı Çakır oraya gideceğimizi biliyordu. Görüşme sırasında Çalışlar´ın yanında olan avukatı Yücel Döşemeci de ´skandal sorgu´ya şahit olmuş. Döşemeci, Taner Ünal´ın sürekli sorular sorarak müvekkiliyle tartıştığını belirtiyor. Yapılanın suç olduğunu kaydeden hukukçulara göre, uygulama ´soruşturmanın gizliliğini ihlal, şüpheliye baskı´ anlamı taşıyor.
Savcı olayı kısmen doğruladı
Savcı Ali Çakır ise Çalışlar´ın randevu almadan yanına geldiğini savunuyor. Ünal ile Çalışlar´ın odada karşılaşmalarının ´tesadüf´ olduğunu ifade eden Çakır, ikili arasında tartışma yaşandığını da doğruluyor. Tartışmanın uzaması üzerine kendilerini odanın dışına davet ettiğini söylüyor.
Taner Ünal Çalışlar´ın sorgusuna katıldı sürekli konuştu sorular sordu ve tartıştı
Gazeteci Çalışlar, görüşme sırasında yanında avukatı Yücel Döşemeci´nin de olduğunu belirtiyor. Savcılıkta yaşanan skandalı doğrulayan Döşemeci, Taner Ünal olduğu belirtilen şahsın sürekli konuştuğunu, sorular sorduğunu ve tartıştığını söyledi. Döşemeci, Atatürk ile ilgili konular konuşuldu. Taner Ünal, Topal Osman konusunda uzman olduğunu söylüyordu. Normal şartlarda savcının ifade aldığı bir ortamda dışarıdan kimsenin müdahil olmaması gerekirdi. şeklinde konuştu. İpek Çalışlar, hakkında dava açıldığı için savcıdan Taner Ünal´ı odadan çıkarmasını istemediğini belirtiyor. Ancak, Çalışlar ailesi savcılıkta yaşanan skandalla ilgili şikayetçi olmuş. İpek Çalışlar´ın anlattığına göre, eşi Oral Çalışlar, Adalet Bakanlığı´nı arayarak sözlü olarak şikayette bulunmuş. Bu şikayetten sonra ilginç bir gelişme daha yaşanıyor. Taner Ünal, savcılığa giderek İpek Çalışlar´ın savcılıktaki ifadesinin içeriği ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Taner Ünal, bir yıl sonra da Çalışlar´ın Aktüel dergisine verdiği bir röportajı savcılığa şikayet ediyor. Savcı Ali Çakır´ın açtığı soruşturma sonucunda yazar İpek Çalışlar hakkında Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi´nde dava açıldı. Mahkeme 19 Aralık 2006 tarihinde suç unsuru oluşmadığı gerekçesi ile yazar hakkında beraat kararı verdi.
VKGB lideri Ergenekon dahil 4 davada yargılanıyor
Ergenekon soruşturmasında ismi geçen Taner Ünal, suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu iddiasıyla Ankara ve Diyarbakır´da 3 ayrı davadan yargılanıyor. Ünal, 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin 29 Ağustos 2009 tarihinde aldığı kararla Ergenekon davası kapsamında da yargılanmaya başlandı. Mahkeme, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) üyelerinin yargılandığı Girdap operasyonu davasını Ergenekon kapsamına aldı. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün talimatıyla kurulduğu iddia edilen VKGB, ´Türk-Kürt savaşını hedeflemek´le suçlanıyor. Davada Başkan Taner Ünal, yardımcısı Salih Zeki Balaban, Mersin´deki bayrak yakma olayını organize etmekle suçlanan VKGB Mersin il yöneticisi Mesut Sezer ve Ahmet Cinali´nin aralarında bulunduğu 19 sanık yargılanıyor.
Savcı Çakır: Karşılaşma tesadüfen oldu
Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, gazeteci İpek Çalışlar ile Taner Ünal´ın karşılaşmalarının tamamen tesadüf olduğunu iddia etti. İpek Çalışlar´ın randevu almadan geldiğini savunan Çakır, Taner Ünal´ın da o gün başka bir işlem için yanına geldiğini öne sürdü. Ünal´ın hakkında çıkan 30-40 haberle ilgili tekzip şikayetinde bulunduğunu belirten Çakır, şöyle devam etti: Bu sırada İpek Çalışlar, avukatı ile beraber gelip ifade vermek istediğini söyledi. Ben de kendisine davasının açıldığını söyledim. ´Ne çabuk dava açıldı?´ diye itirazda bulundu. Dava konusu olan kitapla ilgili konuşurken Taner Ünal ile bunlar tartışmaya başladılar, tartışma uzayınca ikisini de dışarıya davet ettim. İpek Çalışlar aynı gün gidip beni Adalet Bakanlığı´na şikayet etti. Ben yanıma gelen herkesin fikrini bilmek zorunda değilim. ( Zaman)
Savcı Çakır, Veli Küçük´ün ajandasında
11 Ekim 2009: Hülya Avşar´a dava açan Bakırköy Savcısı Ali Çakır´ın emekli general Veli Küçük ile yakınlığı Ergenekon iddianamesine girdi. Demokratik açılıma ilişkin Milliyet gazetesine verdiği röportaj nedeniyle Hülya Avşar hakkında Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle soruşturma açan Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır´ın ismi, Ergenekon davasının sanığı Veli Küçük´ün günlük görüşmelerini not ettiği ajandasında ortaya çıktı. Ajandaya göre Çakır ve Küçük, sık sık bir araya geliyorlar ve son görüşmeleri de ortaklık kuracakları bir iş üzerine. Tutuklanmadan önce Veli Küçük hakkında çıkartılan arama kararı sonrası evinde el konulan ve Ergenekon iddianamesinin ek klasörlerine de giren 2007 yılına ait ajandada, Küçük, Savcı Çakır´ın ismini dört kez not etmiş. Binlerce görüşme ve programın not edildiği ajandada Çakır ismi ilk olarak 7 Mayıs günü karşımıza çıkıyor. Ali Çakır, C.Savcısı notunun karşısına Küçük, el yazısıyla Çakır´ın iş ve cep telefonunu yazmış. Ajandada dört gün sonra aynı isim bir kez daha karşımıza çıkıyor. Bir önceki notun karşısına bu kez Çakır´ın o dönem görevli olduğu mahkeme olan Bağcılar notu düşülmüş.
Savcı, Küçük´e adam gönderdi
30 Mayıs günkü notta ise Çakır´ın, elektronik şirketi sahibi bir arkadaşını Küçük´e iş görüşmesi yapmak üzere gönderdiği görülüyor. Ergenekon davası sanığı Emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün ajandasına yazdığı not şöyle: Hasan Çetin (Savcı Ali Çakır gönderdi) elektronik görüntü sistemlerinin sahibi. 0 212. 434....., 0 532 414..., L. Türkan ile görüştüm. Türker nakliyat ile görüşecek ve tekrar toplantı yapacağız ilk uygulamayı yapmak için. (Tekrar görüşeceğiz fiat konusu incelenecek)
Ortaklığı görüşeceğiz
Çakır´ın ismi ajandada karşımıza son kez 1 Eylül tarihinde çıkıyor. 26 Şubat pazartesi akşam savcı Ali ve Hasan ile yemek yiyeceğiz ve ortaklık görüşülecek notunda ortaklığın hangi iş üzerine olduğu ise belirtilmiyor. Son notta dikkati çeken bir konu da Küçük´ün ajandasını günlük olarak kullanmadığı. Çünkü, 26 Şubat Pazartesi 2007 yılına denk geliyor. Şubat ayındaki bir görüşmenin, 1 Eylül gününü not edilemeyeceği de dikkate alındığında, Küçük´ün notlarını günlük olarak tutmadığı ortaya çıkıyor. ( Zaman)
Savcı Çakır´ın VKGB´li Cinali´nin telefonundan Vali X..´le muhabbeti: ´Türkiye nüfusunun yüzde 60´ı bizde biliyorsunuz. Mevkutelerin canına okumaya çalışıyoruz.´
12 Ekim 2009: Bakırköy Basın Savcısı Ali Çakır´ın, 2006 yılında Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) Başkanı Taner Ünal´ın yardımcısı Ahmet Cinali´nin telefonundan vali olduğu söylenen X şahısla telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. Savcı Çakır, VKGB soruşturmasında Cinali´ye yapılan dinleme nedeniyle dosyaya girmiş. 4 Aralık 2006´da Ahmet Cinali ve Gazi Aydın isimli bir kişi savcı Ali Çakır ile buluşuyor. Çakır bu günlerde Bağcılar basın savcısı olarak, gazeteciler hakkında TCK´nın 301. maddesinden dava açıyor. Çakır´ın adı, Danıştay saldırısında hedef gösterdiği gerekçesiyle Vakit Gazetesi´ne açtığı davayla da gündeme gelmişti. Cinali, telefonda Valim diye seslendiği X şahısla görüşüyor. Telefon tapelerinde ´X erkek´ olarak yazılan kişi, Eee. Hurşit Paşa da sanırım birtakım şeylerin içerisinde, siyasi hareketlerin diye düşünüyorum. diyor. Cinali, Var var. Bir hareketlilikler var. Ben savcımı vereyim valim, bir merhabalaşın. diyerek telefonu Ali Çakır´a veriyor. X şahsa kendisini, ´Bağcılar basın savcısı´ olarak tanıtan Çakır, 5 yıldır bu görevde olduğunu belirtiyor. X şahsın Ne güzel ne güzel! demesi üzerine Çakır, Türkiye nüfusunun yüzde 60´ı bizde biliyorsunuz. diyor. X erkek, Tabii tabii yani mevkutelerin canına okuyorsunuzdur savcım heh heh... diyor. Bunun üzerine Savcı Ali Çakır, Biraz okumaya çalışıyoruz. ifadesini kullanıyor. Çakır, savcılık işinin zevkli olduğunu ifade eden kişiye şöyle diyor: Biraz politik, siyasi. Muhatabının cevabı ise, Biraz politik evet. Takip de edilmesi gereken bir iştesiniz. OHAL bölgedeyken biz de sizin bu benzeri şu an çalıştığınız konuya bakıyorduk. oluyor. Çakır, kendisine bağlı 20-22 mevkutenin olduğunu belirtiyor.
Kuvvacıların ahbabıymış
VKGB soruşturması kapsamında gözaltına alındığında Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü´ndeki sorgusunda Ahmet Cinali´ye bu konuşmalar soruluyor. Cinali, Ali Çakır´ı ´ahbabı´ olan bir cumhuriyet savcısı olarak tanıtıyor. Yanlarında bulunan Gazi Aydın´ın ´Harran Üniversitesi´nde dekan´ olduğunu ve kendileri ile normal adabına uygun konuştuğunu, suç teşkil eden bir durum olmadığını beyan ediyor. ( Zaman)
(09 Ekim 2009), son güncel.: (12 Ekim 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
Vatanseverler (VKGB) Çetesi ile ilgili manşetlerimiz