Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'usulsüz dinleme' soruşturmasında Ankara merkezli 23 ilde operasyon başlatıldı. Operasyon kapsamında 46 şüpheli hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Şüphelilerin siyasetçi, gazeteci, yargı mensubu ve iş adamlarından 432'sini usulsüz dinlediği iddia ediliyor.
25.12.2015 08:58 Usulsüz dinlemeleri konu alan, Ankara merkezli 23 ilde operasyon başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 46 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardığı öğrenildi..
Alınan bilgiye göre, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısının talimatıyla, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah erken saatlerde Ankara, Samsun, Kastamonu ve Muş'un arasında bulunduğu 23 ilde operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında siyasetçiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının arasında olduğu 432 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla hakkında gözaltı kararı alınan 46 kişiden 18'i yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.
Gözaltına alınan isimlerden birinin 1 Ekim'de Mardin'in Savur ilçesinde uğradığı roketatarlı saldırıda yaralanan Başkomiser Mehmet Akif Yılmaz olduğu öğrenildi.
Şüphelilerden bazılarının yurtdışında ve firarda oldukları, bazılarının ise daha önceki soruşturmalar kapsamında cezaevinde bulundukları öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan şüphelilerin, emniyet mensubu, emekli ve meslekten çıkarılmış kişilere yönelik olduğu kaydedildi.
Şüphelilerin AK Parti, CHP, MHP, BBP ve DYP'li siyasetçileri, Türk Silahlı Kuvvetleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay mensupları ile iş adamları ve gazeteci 432 mağdurun telefonlarını usulsüz dinledikleri bildirildi.
Operasyon kapsamında;
*Van'da 5 emniyet amiri gözaltına alındı.
*İzmir'de polis, hakkında yakalama kararı bulunan eski Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı ve eski İstihbarattan Sorumlu Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın adresine gitti. Karakayalı'nın evde bulunmadığı tespit edildi. Ramazan Karakayalı'nın daha önceden firarda olduğu ve hakkında FETÖ-PDY ile ilgili bir çok soruşturma olduğu bildirildi.
*Bingöl Emniyet Müdürlüğünde görevli şube müdürü E.D. gözaltına alındı.
*Ağrı'da görev yapan 4. sınıf emniyet müdürü M.G. gözaltında.
*Mersin'de görevli polis memuru E.F. gözaltında.
*Kars'ta görevli komiser yardımcısı M.A. gözaltında.
*Şanlıurfa'da 4. sınıf emniyet müdürü E.T. gözaltına alındı.
İŞTE DETAYLAR
26.12.2015 09:00 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişleri, eski Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği dinleme kararlarına ilişkin yaptığı incelemede hukuka aykırılık tespit etti. Bunun üzerine 29 Aralık 2014'te savcılığa suç duyurusunda bulundu. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında da dün harekete geçildi. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü'ndeki kritik elemanlarından, dinlemelerde imzaları olan 46 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 25 ilde eşzamanlı baskınlar düzenleyen TEM şube ekipleri, 'FETÖ üyeliği', 'evrakta sahtecilik' ve 'usulsüz dinleme' gibi suçlardan 21'ini gözaltına aldı. 25 zanlı ise adreslerinde bulunamadı. Bu şüphelilerin aranmasına ise devam ediliyor.
BU KEZ TARİH 2007-2009
Yenişafak'tan Osman Yazgan'ın verdiği detaylara göre; Şüpheliler arasında bir zamanlar FETÖ'nün 'istihbarattaki beyin takımı' olarak gösterilen isimler bulunuyor. Dönemin İstihbarat Daire Başkanı Yardımcıları Recep Güven, Gürsel Aktepe, Coşkun Çakar ve Sadettin Akgüç ile eski İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ayhan Falakalı, eski 1. Sınıf Emniyet Müdürleri Yunus Yazar, Erol Doğan, Lokman Kırcılı bunlardan yalnızca birkaçı. 2007-2009 yılları arasında paralel örgütün VIP dinleme listesinde 432 kişi bulunuyor. Bu kişiler arasında siyasi parti liderleri, yüksek yargı mensupları, üst düzey bürokratlar, işadamları, askerler ve gazeteciler de var. Bazen 'terör', bazen 'İBDA-C', bazen de 'uyuşturucu kaçakçılığı' gibi kılıflarla IMEI numarası üzerinden sahte isimler bildirerek yapılan dinlemeler, paralel örgütün bilindik taktiğini yine gözler önüne seriyor.
Gürsel Aktepe-Yunus Yazar-Ayhan Falakalı
Aslında 128 zanlı var
Soruşturma kapsamında şüpheli sayısının aslında 128 olduğu, bunlardan 87'sinin o dönem Emniyet İstihbarat Dairesi'nde, 41'inin ise yine usulsüz dinlemelerin yapıldığı 2007-2009 yıllarında Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli olduğu kaydedildi. Ancak ilk etapta 46 zanlı hakkında yakalama kararının çıkarıldığı belirtiliyor. 432 ismin usulsüz şekilde kayda alındığı dönemde İstihbarat Daire Başkanlığı koltuğunda Ramazan Akyürek bulunuyordu. Eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un da bulunduğu 'eski VIP dinleme listesi'nde imzası bulunan Akyürek, Hrant Dink soruşturması kapsamında tutuklu bulunuyor. 46 şüpheli arasındaki eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de geçtiğimiz mayıs ayında yine usulsüz dinleme soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.
İzlenmiş
Çıkardığı 'İN' adlı kitapla paralel yapının kirli yüzünü deşifre eden Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun ile yine emniyetin kritik isimlerinden olan Emin Arslan, Ahmet Sula ile Osman Ak'ın da dinlendiği belirlendi. Ayrıca paralel örgüt, esrarlı bir cinayete kurban giden Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ı da uzun süre dinleyip kayda almış. ÖSYM eski Başkanı ve 2010 KPSS dosyasına adı şüpheli olarak geçen Ünal Yarımağan ile şu an YÖK Başkanı olan Mehmet Ali Yekta Saraç'ın da dinlendiği tespit edildi.
432 kişilik liste
FETÖ, siyasete yön vermek için AK Parti, CHP ve MHP'nin yanısıra DYP ile BBP'den kritik isimleri de takibe aldı. 2007 Genel Seçimleri ile 2009 Yerel Seçimleri dönemini de kapsayan dinlemelere takılan siyasetçiler arasında AK Parti'den Erdoğan Bayraktar, Sevgi Kurtulmuş ile Turgut Altınok gibi isimlerin olduğu görüldü. MHP'den ise Deniz Bölükbaşı, Atilla Kaya, Erkan Bülent Haberal, Koray Aydın, Mehmet Şandır, Mevlüt Karakaya, Cihan Paçacı, Oktay Vural, Ümit Özdağ kayda alındı. Ayrıca şu an Başbakan Yardımcısı olan Tuğrul Türkeş de MHP'deyken dinlenen isimler arasındaydı. CHP'liler arasında ise Aydın Ayaydın, Çetin Soysal ile Mehmet Bekaroğlu da var. Ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü de listede. DYP'den Ufuk Söylemez ve Kemal Topçu ile o dönem BBP'de olan Yalçın Topçu da örgüt tarafından usulsüz bir şekilde dinlendi.
Kimler yok ki!
Sahte isim ve suçlamalarla kayda alınan 432 kişiden bazıları şöyle:
TSK: Halit Edip Şaber, Ahmet Hurşit Tolon, Tamer Akbaş, Orhan Yöney, Mehmet Çavdaroğlu, Rıza Küçükoğlu, Yavuz Ertürk, Ünal Karaosmanoğlu, Veli Küçük, İdris Koralp
ANAYASA MAHKEMESİ: Ahmet Akyalçın, Ferda Paksüt (Üye Osman Paksüt'ün eşi) Haydar Özler, Nilgün Özgüldür, Serruh Kaleli.
DANIŞTAY: Ali Dursun Ulusoy, İlyas Arlı.
YARGITAY: Ahmet Ceylani Tuğrul, Günsal Albayrak, Gürsel Mor.
ADALET BAKANLIĞI: Cengiz Öner, Yüksel Kocaman.
BDDK: İbrahim Aydınlı, Sabri Davaz, Tevfik Bilgin, Yavuz Ayan.
EPDK: Hasan Göktaş, Cemil Kılıç.
İŞADAMLARI: Cavit Çağlar, Cem Duna, Murat Yalçındağ, Salih Bezci, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ali Koç, Mustafa Rahmi Koç, Nihat Özdemir, Aziz Yıldırım Vuslat Doğan Sabancı.
GAZETECİLER: Ahmet Hakan Çoşkun, Aslı Aydıntaşbaş, Bilal Çetin, Mehmet Akif Beki, Cüneyt Özdemir, Mustafa Balbay, Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Şükrü Küçükşahin, Fatih Çekirge, Uğur Dündar, Hüseyin Gülerce, Nuri Elibol.
Telekulak bedeli 3 bin TL
Ergenekon soruşturması sürecinde paralel örgüt tarafından yasadışı dinlenen Gözde Topraktar, konuşmaları kayda alındığı için açtığı davada 3 bin lira manevi tazminat kazandı. 2012-2013 yılları arasında konuşmaları dinlenen Kıbrıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Topraktar, telekulak faaliyetinin hedefi olduğu dönemde Türkiye Gençlik Birliği İzmir il yönetiminde yeraldığını, daha sonra da Ulusal Kanal'da çalıştığını anlattı. Davayı Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kazanan Topraktar, “Aynı soruşturma kapsamında dinlenen birçok arkadaşımız tazminat davası açtı. Bunlardan önce görülen davalardan ikisi kesinleşti. Biri Denizli'de, biri İzmir'de. Üçüncü benimki oldu” dedi.
HAKİM VE SAVCILAR MERCEK ALTINDA
Öte yandan Emniyet İstihbarat Dairesi'nin, hiçbir delil sunmadan, sahte isimler üzerinden yaptığı "dinleme" başvurularını, isim-telefon numarası araştırması yapmadan ve dinleme için gerekli olan yasal şartların oluşup oluşmadığını araştırmadan karara bağlayan yargı mensuplarının da, HSYK tarafından başlatılan soruşturmalarla mercek altına alındığı öğrenildi. Herhangi bir usulsüzlük tespit edilmesi durumunda daha önce olduğu gibi bu yargıçlar hakkında açığa alma ve dava açma söz konusu olabilecek.
REKOR CEZA İSTENECEK
Ankara Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın, ek iddianame hazırlanarak daha önce açılmış olan ve yargı süreci devam eden Ankara'daki davayla birleştirilebileceği ifade ediliyor. Yasadışı dinleme suçlarında, işlenen suç oranında ceza öngörüldüğü için, hazırlanacak iddianamenin şüphelileri hakkında, mağdur sayısı dikkate alınarak binlerce yıla kadar hapis cezası istenebileceği belirtiliyor.
(25 Aralık 2015, 08:58), son güncel.: (26 Aralık 2015, 09:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: