Terör örgütü yöneticiliği, darbe ve casusluk suçları kapsamında tutuklanan eski savcı Gültekin Avcı'nın tutukluğuna yapılan itiraz ve reddi hakim talebi ikinci kez reddedildi. Mahkeme hakimi Durmuş Karaçalı ret kararında gerekçe olarak, 'Reddi hakim talebi kabul edilirse Gültekin Avcı'yı yargılayacak hiçbir hakim bulunamayacaktır. Bu durum daha önceki FETÖ soruşturmalarındaki gibi kötüye kullanılmaya çalışılmaktadır' dedi.
03.10.2015 19:28 Terör örgütü yöneticiliği, darbe ve casusluk suçları kapsamında tutuklanan eski savcı Gültekin Avcı'nın tutukluğuna yapılan itiraz ve reddi hakim talebi ikinci kez reddedildi. Mahkeme hakimi Durmuş Karaçalı ret kararında gerekçe olarak, 'Reddi hakim talebi kabul edilirse Gültekin Avcı'yı yargılayacak hiçbir hakim bulunamayacaktır. Bu durum daha önceki FETÖ soruşturmalarındaki gibi kötüye kullanılmaya çalışılmaktadır' dedi.
20 Eylül'de Terör örgütü yöneticiliği, darbe ve casusluk suçları kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konan eski savcı Gültekin Avcı'nın tutukluğuna yapılan itiraz ve reddi hakim talebi yeniden reddedildi.
Gültekin Avcı'nın avukatı, tutuklama kararı veren İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı ile Avcı'nın davalık olduğu gerekçesiyle reddi hakim kararının kabul edilmesine itiraz etti.
İtirazı değerlendiren İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, Avcı'nın tutukluğuna yapılan itiraz ve reddi hakim talebini yeniden reddetti.
FETÖ ÖRGÜTÜ KÖTÜYE KULLANMAK İSTİYOR
Reddi hakim talebine ilişkin soyut iddialar ortaya atıldığını belirtilen İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Durmuş Karaçalı kararın gerekçesinde, 'Gültekin Avcı yargılamayı akamete uğratmak istemektedir. Reddi hakim talebi kabul edilirse, kendisini yargılayacak hiçbir hakim bulunamayacaktır. Bu durum daha önceki FETÖ soruşturmalarındaki gibi kötüye kullanılmaya çalışılmaktadır.'
HAKİMİN REDDİNİ GEREKTİRECEK DURUM YOK
Hakim Durmuş Karaçalı gerekçesinin devamında, "Kararda, hakimin reddini gerektirir bir durum yoktur. Mevzu bahis edilen davada hakim Durmuş Karaçalı'nın imzasıyla bulunduğu şikayet bulunmamaktadır. Ayrıca soruşturma aşamasında hakimin reddi müessesesi değildir. Böyle bir düzenleme mevzuatta da bulunmamaktadır."
DAVA AÇAR PASİFİZE EDERLER
Hakim Karaçalı gerekçenin son satırlarında, "Tarafsızlığı gölgeye düşürecek herhangi bir gerekçe bulunmamaktadır. Kendisine dava açılan hakimin reddinin kabulü halinde müessesesi keyfi uygulamalara maruz kalabilecektir" dedi.
"DAVA AÇ.. HUSUMET DOĞDU, DAVAYA BAKAMAZLAR" DE!
Avcı'nın avukatları, müvekkilleri ile 2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı'nın daha önce açılmış olan bir dava sebebiyle husumetli oldukları gerekçesiyle reddi hakim talep etmişlerdi. Ancak Karaçalı'nın bu talebi, “Benim öyle bir davadan haberim yok” diyerek reddettiği belirtiliyor.
6 SULH HAKİMİNE DE DAVA AÇMIŞ!
Avcı'nın avukatları Fikret Duran, Muzaffer Uzlaş ve Bahadır Temiz, tarafından hazırlanan dilekçede Avcı'nın daha önce yazdığı köşe yazısı sebebiyle 6 ayrı Sulh Ceza Hakimi ile de davalı olduğu kaydedilerek reddi hakim talep edilmişti. Gerekçe olarak da “Müvekkilimizle bir ceza davasında sanık ve mağdur olarak karşı taraflarda yer alarak hasım olan hâkimin tarafsız bir karar vermesi mümkün değildir” denilmişti.
İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek'e sunulan dilekçede hakim Çiçek hakkında reddi hakim talep edildi. Avcı'nın diğer 6 sulh ceza hakimi (1,2,3,4,5,6) ile de davalık olduğuna dikkat çekilerek dosyanın farklı bir hakimliğe gönderilmemesi istendi. Tutukluluğa itiraz talebinin de "belirlenecek" olan yeni hakimlik tarafından değerlendirilmesi talep edildi.
TAKTİĞİN MUCİDİ HABERAL
"Dava aç, hasım yap, reddi hakim ile davadan çekilmek zorunda bırak" diye ifade edilen bu taktik aslında yakın zamanda Ergenekon davasında uygulandı. Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal, kendisinin tutukluluğuna karar veren ve tutukluluk itirazlarına bakıp ret kararı veren çok sayıda İstanbul Ağır Ceza mahkemesi hakimine şikayette bulunup dava açtı. Onlardan tazminat talep etti. Daha sonra da "dava açıldığı için onlarla aramızda husumet doğdu benim davama bakamazlar" deyip üst mahkemelere ve son olarak da Yargıtay'a başvuruda bulundu. Ancak Yargıdan, bu yola kapı açılırsa yargılamalar çöker kilitlenir anlamında bir karar çıktı. Haberal taktiği olarak şöhret kazanan bu yöntem de o gün itibarıyla çökmüş oldu. Şimdi görüldüğü gibi hemen aynı taktik eski cumhuriyet savcısı olan Gültekin Avcı tarafından kullanılmaya çalışılıyor. Hakim Durmuş Karaçalı'nın ret gerekçesi de tıpkı o dönemdeki gibi yargının bu art niyetli ve sinsi yöntemlerle kilitlenme çabasına dikkat çekiyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Yargıtay'dan Haberal'a tazminat reddi
Haberal'ın hakim inadı: Bir itiraz daha
Haberal'ın 'çekilin' talebine bir ret daha
Biri Haberal'ı uyandırsın: Reddi hakim istedi
Yargıtay'dan Ergenekon'a 'husumet' şoku
Ergenekon'u tazminatla çökertme planı çöktü
Mehmet Haberal ve onun yargı ile sağlıkta kollanması manşetlerimiz
Ergenekon davasında savcı ve hakimlerinin Yargıtay tazminatlarıyla yıldırılma çabası
(03 Ekim 2015, 19:28)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: