1990´lı yıllarda Güneydoğu´da yaşanan ´faili meçhul´ cinayetlerin planlayıcısı olarak yargılanan emekli Albay Cemal Temizöz, JİTEM bünyesinde bir sorgu birimi kurduğunu ilk kez itiraf etti. Ancak ´infaz mangası´ olarak adlandırılan bu birimin, ifade alma işlemlerinin hızlandırılması için hayata geçirildiğini, yasadışı olmadığını savundu. Dünkü duruşmada, dava dosyasıyla birleştirilen yeni davanın iddianamesi de okundu. Duruşmada tutuklu sanık Kamil Atağ tahliye edildi.
22.12.2012 12:56 Şırnak´ın Cizre ilçesinde 1993-95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili eski Kayseri Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ´ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nce görülen davanın dün görülen 39. duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. Davanın bir numaralı sanığı emekli Albay Cemal Temizöz, JİTEM bünyesinde infaz mangasının kurulduğunu ilk kez itiraf etti. İnfaz mangasının sorumlusu olmakla suçlanan Yavuz kod adlı Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak´ın ilk kez hakim karşısına çıktığı duruşmada Temizöz, Ben ifade alınması için bazı kişileri görevlendirdiğimi belirtiyorum. Ama görevlendirmenin jandarma karakol hiyerarşisinde olmadığı söylenip yasa dışı bir örgütmüş gibi gösteriliyor. Gözaltına alınanlarla ilgili işlemlerin daha hızlı yapılması için bu görevlendirmeyi yaptım. dedi. Temizöz, daha önceki duruşmalarda Yavuz kod adlı birini tanımadığını ve böyle bir yapının olmadığını ısrarla dile getirmişti.
Şırnak´ın Cizre ilçesinde 1993-95 yılları arasında işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam edildi. Mahkeme başkanı Bekir Türksoy, birleşen dosya ile ilgili 30 sayfalık iddianameyi okudu. Yeni iddianamede sanıklar Kıyak, Adem Yakin, Abdulhakim Güven, Hıdır Altuğ´un Cizre´de 1993-1995 yılında işlenen cinayetlerden sorumlu oldukları belirtildi. Mahkeme heyeti iddianamede sanıkların Cizre´de kurduğu ´sorgu ekibi aracılığıyla insanları evlerinden alıp öldürdüklerinin belirtildiğini vurguladı. İddianamede, Temizöz tarafından göreve getirilen ve ´sorgu ekibi´ diye adlandırılan 6-7 kişilik grubun yakalama, sorgulama, serbest bırakma, adliyeye sevk etme gibi durumlarda tek hakim olduğu ve karakol komutanlarını devre dışı bırakarak direkt Temizöz´le çalıştıkları vurgulandı. İddianamede o dönemde karakol komutanlığı yapan Ahmet Öznalbant ile Mehmet Aksoy´un da şu ifadelerine yer verildi: Adlî evrakların tamamını 6-7 kişilik itirafçı ve rütbelilerden oluşan grup yapardı. Ayrıca gözaltı işlemlerini de yine bu grup yapar, bize herhangi bir bilgi vermezlerdi. Sivil kıyafetli bu 6-7 kişi ´sorgu ekibi´ diye bilinirdi. Bu birim direkt İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz ile birlikte çalışırdı. Beyaz renkli bir Renault araç, Kalaşnikof silah ve tabanca kullanırlardı. ´Sorgu ekibi´ diye bilinen Selim Hoca, Tuna, Yavuz ve Cabbar isimli kişiler ile sivil olan isimlerini bilmediğim 2-3 kişi daha vardı.
Duruşmada söz alan emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre´de görev yaptığı sırada ilçenin cehennem gibi olduğunu belirterek sadece terörle değil kaçakçılık, hırsızlık, gümrük ve birçok konuda çalıştığını ifade etti. Temizöz, Cizre´de çok çalıştım, karşılığı bu olmamalıydı. dedi. Tanık beyanlarını tek tek değerlendiren Temizöz, tanıkların doğru söylemediğini kaydetti.
Duruşmada söz alan müdafi avukatlarından Veysel Vesek, sanık Burhanettin Kıyak´ın Yavuz kod adını kullanmasına rağmen kod adı ve gerçek adıyla attığı imzanın aynı olduğunun belgelerde görüldüğünü hatırlattı. Vesek, Yavuz kod adlı birin olduğunu defalarca belirtmemize, mahkemenin de Cizre İlçe Jandarma´dan defalarca bilgi istenmesine rağmen jandarma böyle bir ismin olmadığını beyan etti. Mahkemeye yalan bilgi verdi. Kıyak, avukatların çabasıyla ortaya çıkartıldı. Biz sanıkların hala korunduğuna inanıyoruz. Tanıklara her seferinde ´yalan söylüyor´ denildi ancak bugün ortaya çıkan manzara gösteriyor ki tanıklar doğruyu söylüyor ve Yavuz kod adlı Kıyak burada diye konuştu.
SAVCI KAMİL ATAĞ´IN TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ, KABUL EDİLDİ
Duruşmada söz verilen iddia makamı savcı, sanıklardan eski Cizre Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atağ´ın tahliyesini istedi. Savcı, Temizöz, Yakin, Altuğ, Güven ve Kıyak´ın da mevcut delil durumu ve gizli tanık ve tanık beyanlarının dikkate alınarak tutukluluk halinin devamını istedi.
Sanık Burhanettin Kıyak ise suçlamaları kabul etmeyerek savunma için süre istedi. Akşam saatlerine kadar devam eden duruşmada Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ´ı cezaevinde kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi. (İsmail Avcı / Zaman, Şeyhmus Çakan / Star)
-1. ve 2. iddianamelerde istenen cezalar-
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı´nca hazırlanan ana davanın 104 sayfalık iddianamesinde, sanıkların TCK´nın ´adam öldürmek´, ´cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak´ ve ´adam öldürmeye azmettirmek´ suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Sanıklardan Cemal Temizöz´ün 9, Kamil Atağ´ın 7, Tamer Atağ´ın 2, Adem Yakin´in 7, Hıdır Altuğ´un 3, Fırat Altın´ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ´ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Sanık Temizöz´ün 1993´te Cizre´de ´terörle mücadele ediliyor´ görüntüsü altında ´korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun, süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK´ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı´ ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor.
Albay Cemal Temizöz´ün yönetimindeki JİTEM infaz mangasında yer aldığı iddia edilen ve 15 yıl arandıktan sonra yakalanan Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak ile 3 itirafçı hakkında Diyarbakır´da yeni bir dava daha açılmıştı. Sanıklar hakkında 10 kez müebbet hapis talep edilen ikinci iddianamede, o dönem öldürülen kişilerin beyaz renkli ´Toros´la götürüldükleri vurgulanıyor.
İkinci iddianamede, 1992-1996 yılları arasında Cizre´de uzman çavuş olarak görev yapan sanık Kıyak´ın Ramazan Elçi, İbrahim Adak, Mehmet Gürri Özer, Abdurrahman Afşar, yabancı uyruklu bir şahıs, kimliği tespit edilemeyen kadın terörist, Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak, Ömer Candoruk ve Yahya Akman´ın öldürülmesine iştirak etmek suçlarından 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.
Aralarında Temizöz´ün de yer aldığı ana davada tutuklu bulunan ve haklarında yeniden iddianame hazırlanan diğer sanıklar Adem Yakin, Fırat Altın (Abdülhakim Güven) ve Hıdır Altuğ´ın da toplam 8 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor. Diğer bir deyişle, ana davayla birleştirilen ikinci davanın 4 sanığından 3´ü halen Temizöz davasında tutuklu olarak yargılanıyor. İki davanın birleştirilmesiyle birlikte toplam sanık sayısı 7´ye yükselmiş oldu. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(22 Aralık 2012, 12:56)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Jitem´e yeni dava açıldı
Temizöz´le ilgili tüm manşetlerimiz
Temizöz iddianamesinde arama yap