İstanbul'da, Ergenekon Davası'na bakan hakim ve savcıların yargılama aşamasında ihmal ve kusurlarına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı. Ergenekon Davası'nın eski mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin de aralarında bulunduğu 8 eski hakim ve savcı hakkında 'Görevi kötüye kullanma', 'Görevi ihmal', 'Hürriyeti tahdit', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme', 'Bilişim Sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme' gibi suçlardan 3 yıl ile 600 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi. Davanın en eski hakimi Köksal Şengün hakkında ise kovuşturma yapılmaması istendi.
15.07.2017 13:52 İstanbul'da, Ergenekon Davası'na bakan hakim ve savcıların yargılama aşamasında ihmal ve kusurlarına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı. Ergenekon Davası'nın eski mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin de aralarında bulunduğu 8 eski hakim ve savcı hakkında 'Görevi kötüye kullanma', 'Görevi ihmal', 'Hürriyeti tahdit', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme', 'Bilişim Sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme' gibi suçlardan 3 yıl ile 600 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi. Davanın en eski hakimi Köksal Şengün hakkında ise kovuşturma yapılmaması istendi.
Ergenekon Davası'na bakan hakim ve savcıların yargılama aşamasında ihmal ve kusurlarına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon Davası'nın eski mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin de aralarında bulunduğu 8 eski hakim ve savcı hakkında 'Görevi kötüye kullanma', 'Görevi ihmal', 'Hürriyeti tahdit', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme', 'Bilişim Sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme' gibi suçlardan 3 yıl ile 600 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti. Davanın en eski hakimi Köksal Şengün hakkında ise kovuşturma yapılmaması istendi.
10 Temmuz'daki gelişmeye göre, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan 505 sayfalık iddianamede Ergenekon Davası'nın sanıkları arasında yer alan CHP Milletvekili Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 13 kişi 'şikayetçi' sıfatıyla yer aldı.
ŞÜPHELİ ESKİ HAKİM VE SAVCILAR
İddianamede şüpheli olarak yer alan isimler ise şöyle: Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Ali Pekgüzel, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Mehmet Murat Dalkuş, Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal.
İSTENEN CEZALAR
Kapatılan Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakim ve savcıları hakkında istenen cezalar ise şöyle:
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese: 'Görevi Kötüye Kullanma', 'Görevi İhmal', 'Hürriyeti Tahdit', 'Resmi Belgede Sahtecilik', 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme', 'Suç Uydurma' suçlarından toplam 168 yıldan 600 yıla kadar hapis.
Üye hakim Hüsnü Çalmuk: 'Görevi Kötüye Kullanma', 'Görevi İhmal', 'Hürriyeti Tahdit', 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme', 'Bilişim Sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme' suçlarından toplam 30 yıla 123 yıla kadar hapis.
Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu: 'Görevi Kötüye Kullanma', 'Görevi İhmal', 'Hürriyeti Tahdit', 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme' suçlarından 84 yıldan 314 yıla kadar hapis.
Üye hakim Fatih Mehmet Uslu: 'Görevi Kötüye Kullanma', 'Görevi İhmal', 'Hürriyeti Tahdit, 'Resmi Belgede Sahtecilik', 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme', 'Suç Uydurma' suçlarından 84 yıldan 307 yıla kadar hapis.
Üye hakim Ercan Fırat : 'Görevi Kötüye Kullanma', 'Görevi İhmal', 'Hürriyeti Tahdit', 'Resmi Belgede Sahtecilik' , 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme' ve 'Suç Uydurma' suçlarından toplam 112 yıldan 406 yıla kadar hapis.
Üye hakim Nihat Topal: 'Görevi Kötüye Kullanma, 'Görevi İhmal', 'Hürriyeti Tahdit, 'Resmi Belgede Sahtecilik', 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme', 'Suç Uydurma' suçlarından toplam 67 yıldan 239 yıla kadar hapis.
Duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Mehmet Murat Dalkuş: 'Resmi belgede sahtecilik', 'Suç uydurma', 'Görevi kötüye kullanma' suçlarından 3 yıl 6'şar aydan 12'şer yıla kadar hapis.
ESKİ HAKİM KÖKSAL ŞENGÜN'E İSE KOVUŞTURMA KARARI VERİLMEMESİ TALEP EDİLDİ
Öte yandan iddianamede Ergenekon Davası'nın eski hakimlerinden Köksal Şengün hakkında ise kovuşturma kararı verilmemesi talep edildi. Şengün hakkında iddianamede, 'Dosya kapsamından şüpheli Köksal Şengün'ün FETÖ terör örgütü üyesi olduğuna ya da terör örgütü lehine kasten işlem yaptığına dair delil bulunmaması, Ergenekon Davası dosyasında FETÖ Terör Örgütü üyesi olduğu dosya içerisindeki bilgilerden tespit edilen diğer üye hakimlerin aksine birçok kararda karşı görüş bildirmesi, dava süreci içerisinde FETÖ terör örgütü lehine dosyada kararlar verilmemesi üzerine Bolu iline düz Hakim olarak tayin edilmesi hususları nazara alındığında suçu kasten işlediğine dair delil ve emare olmadığı, eylemin disiplin suçunu gerektirebileceği hususları nazara alınarak kovuşturma kararı verilmemesi kamu adına talep ve iddia olunur' ifadelerine yer verildi.
TERÖR DOSYASI AYRILDI
Öte yandan şüpheliler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Ali Pekgüzel, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Mehmet Murat Dalkuş, Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal hakkındaki 'Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme' ile 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçları ile ilgili soruşturma dosyasının ayrılarak, yetkisizlik kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
İTİRAFÇI EMNİYET MÜDÜRÜ: KUMPAS TALİMATLARI FINDIKZADE'DEKİ HUKUK BÜROSUNDAN ALINIRDI
Öte yandan, konuyla bağlantılı bir başka gelişme daha yaşandı. Ergenekon, Balyoz operasyonları döneminde İstanbul Emniyeti'nde görevli olan FETÖ itirafçısı Yunus Dolar, kumpas talimatlarının Fatih'te bir hukuk bürosundan geldiğini ve İstihbarat Şube Müdürü Demirhan tarafından polis müdürlerine iletildiğini anlattı.
FETÖ itirafçısı eski polis müdürü Yunus Dolar Vatan gazetesine konuştu. Kumpas operasyonları talimatının Fatih'teki hukuk bürosundan geldiğini anlattı.
İtirafçı olduğu için tutuklanmayan Dolar, meslekten ihraç edildi. Şimdilerde ticaretle uğraşıyor. Ortaokul'da tanıştığı ve üyesi olduğu FETÖ'nün gerçek yüzünü 2007 yılında yapılan Ergenekon operasyonlarıyla gördüğünü ve örgütü sorgulamaya başladığını söyleyen Yunus Dolar, örgütten kopuşunun 2011 yılı olduğunu belirtti. Gözden çıkarıldığı için de 2012'den sonra Erzurum'a tayininin çıkarıldığını söyleyen Dolar'ın verdiği bilgiler özetle şöyle:
FATİH'TEKİ AVUKATLIK BÜROSU
“Başta eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan ve tüm üst düzey polis şefleri Fatih Fındıkzade'de bir avukatlık bürosu bulunan Arif isimli avukata bağlıydı. Arif, Marmara Bölge imamıydı. Onun altında da İstanbul imamı Mehmet vardı. Genelde Demirhan, avukatlık ofisine giderek Arif ile görüşürdü. Aldığı talimatları bir laptopa not ederek emniyete gelirdi. Burada kimlerin tutuklanacağı ve operasyonlara dair notları emniyet müdürlerine dağıtırdı. FETÖ'cü müdürler ise operasyonlar için İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ı ‘sağlam deliller var' diyerek ikna etmeye çalışırdı.
TEHDİTLER
Kumpaslarını ve amacını görüp ayrılmak isteyenler ‘şefkat tokadıyla' tehdit edilirdi. Ayrılmak isteyene önce devletteki görevine gelirken cemaat sayesinde geldiği hatırlatılır. Ardından ayrıldıkları takdirde bu usulsüz kadroya alınmalarla haklarında davalar açılıp cezaevlerine konulmalarıyla tehdit edilirdi. Bu tehditlere rağmen örgütten ayrılmayı seçenler için ikinci senaryoya geçilirdi. Bunlardan ikisi kaza süsü verilmiş cinayetler (şahsın oğluna-kızına, en yakınına ya da kendine yönelik yönelik) ve özel hayat görüntüleriydi.”
Paralel yapı-02 Mart (2016) 'Erzincan Ergenekon davasında kumpas' soruşturması
Paralel yapı-30 Aralık (2016) 'İstanbul 18 sanık Ergenekon'da Islak İmza Kumpası' davası
Paralel yapı-25 Ocak (2017) 'Ankara Ergenekon davasında kumpas 18 sanık' davası
Paralel yapı-Ergenekon davasında kumpas
(15 Temmuz 2017, 13:45)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: