Ordu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan 7 ve 4 sanıklı iki ayrı davaya başlandı.
22.07.2017 18:52 Ordu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan 7 ve 4 sanıklı iki ayrı davaya başlandı.
7 SANIKLI DAVA
18 Temmuz'da Ordu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar, yakınları ve avukatları katıldı.
Meslekten ihraç olan eski polis M.S. savunmasında, 11 yıllık meslek hayatının başarılarla dolu olduğunu belirterek, üzerine atılı suçlamanın gerçeği yansıtmadığını savundu.
Tutuklu sanık G.A. ise daha önce Mardin'den fındık toplamak üzere Ordu'ya geldiğini anlattı.
KPSS'yi kazanamaması üzerine Ordu'da yapıyla müzahir koleje başvuruda bulunduğunu ve öğretmen olarak görev yaptığını ifade eden G.A, "Gürcistan'da da yapıyla irtibatlı bir okulda görev aldım ancak ekmek parası kazanmak için çalıştım. FETÖ üyesi değilim. Onlarla bir arada bulunduğum ve çalıştığım için pişmanım." dedi.
Diğer mahkumlara, "Sabredin, hoca efendinin duası bizim için yeterli olacak." dediğine ilişkin bilginin iftiraya yönelik olduğunu iddia etti.
Tutuklu M.A. da 15 Temmuz sonrası yapıyı över nitelikte söylemi olduğu yönündeki ihbarın gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.
Eski polis A.Ç. ise örgütün gizli haberleşme programı "ByLock"u kullanmadığını savundu.
Meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı M.Ç, hem söz konusu yazışma programını kullandığı tespitini hem de başka kişinin de telefonuna yüklediği yönündeki beyanı reddetti.
"Ordu il imamı" iddiası
Erzurum'da tutuklu bulunan F.D, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşma salonuna bağlandı.
Hakkında, örgütün "il ağabeyi", "meslekte yükselmeden sorumlu ağabey" ve örgütte aktif rol aldığı iddiası bulunan sanık, bağlantıda ses sorununun yaşanması üzerine savunma yapamadı.
F.D, salona gelerek heyet huzurunda savunma yapmak istediğini söyledi.
Meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı A.K. da "ByLock"u indirmediğini ve kullanmadığını ileri sürdü.
A.K, tanık ifadesindeki "örgütün kamplarına katılırdı" beyanını da kabul etmedi.
Mahkeme heyeti, G.A'nın tahliyesine, diğer sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
4 SANIKLI DAVA
Yine Ordu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 4 sanığın yargılanmasına da başlandı.
Ordu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar, yakınları ve avukatları katıldı.
Tutuklu sanık E.S, savunmasında, yapıyla irtibatlı bir şirkette halkla ilişkiler görevlisi olarak çalıştığını söyledi.
E.S, aynı soruşturma doğrultusunda tutuklanan sanıkların ailelerine yardımda bulunduğu iddiasını kabul etmedi.
Meslekten ihraç edilen komiser Y.A, kardeşi ile eşinin de aynı soruşturma doğrultusunda görevlerinden ihraç edildiğini ve bu durumun kendilerini üzdüğünü ifade etti.
Örgütün gizli yazışma programı "ByLock"u telefonuna indirmiş olabileceğini anlatan Y.A, çok sayıda program indirdiğini ve içerisinde söz konusu programın da olabileceğini belirtti.
"Örgütte gizlilik ön plandaydı"
Kamudan ihraç olan memur E.K. de örgütün mahrem yapılanmasında yer aldığı ve yeni mezun olan polislerden sorumlu olduğu bilgisini reddetti.
Tanık olarak dinlenmek üzere aynı konudan Samsun'da tutuklu bulunan eski polis R.G. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşma salonuna bağlandı.
Polislerle ilgilenmesi için E.K. ile tanıştırıldıklarını ifade eden R.G, "Sanık, ramazan ayında bizi evine iftara çağırdı. 3 farklı polis arkadaşla orada karşılaştık. Böylelikle birbirimizin yapı içerisinde olduğumuzu anladık. O gün ve sonrasında Fetullah Gülen'e ait olmak üzere çeşitli kitaplar okuduk."dedi.
R.G, sanığın, kendileriyle "ByLock" üzerinden görüşmek üzere programı telefonlarına kurduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Program, Google Play'den indirildiği için sıkıntılı olmadığını düşündük. Benim listemde 'Adil' kod ismiyle tanıdığımız bu sanık ile birkaç polis arkadaş vardı. Bu program üzerinden sanık bizlere dua, günün manşetleri ve bazı köşe yazılarını gönderiyordu. ByLock'tan sonra da eagle, gmail ve tango isimli programları telefonumuza kurdu. Örgütte gizlilik ön plandaydı. Bu nedenle de bu tarz programları yüklediler. Ayrıca maaşımızdan yüzde 10-15 arasında himmet verme talebinde bulundu. Bir kısmını veriyorduk."
Sivas'tan SEGBİS yöntemiyle salona bağlanan tutuklu sanık Ö.F.A. da ByLock programını kullanmadığını ileri sürdü.
Mahkeme heyeti, sanıkların bulundukları halin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Ağabeyi de tutuklanınca itiraf etti
Tutuklu sanıklar F.F, İ.A. ile İ.S, "silahlı terör örgütü üyesi" suçlamasıyla ikinci kez hakim karşısına çıktı.
Kamu personeli görevinden ihraç edilen F.F. ise örgütün gizli yazışma programı "ByLock"u 2014 yılında telefonuna kurduğunu belirtti.
Yapıya müzahir kurumda öğretmenlik yapan ağabeyinin tavsiyesi üzerine telefonuna programı indirdiğini aktaran F.F, "O bana programı nasıl indirebileceğimi tarif etti. Sadece kendi aramızda yazıştık. İlk savunmamda ağabeyimin tutuklanmasından korktuğum için söylememiştim. Mahremiyet amacıyla aramızdaki konuşmaları bu program üzerinden sağladık." şeklinde savunma yaptı.
Sanıklar İ.A. ile İ.S. de önceki savunmalarına iştirak ederek tahliyelerini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
(22 Temmuz 2017, 18:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: