Yeni MİT Tırları iddianamesi hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde 55 şüpheli var. Başsavcılık 55 kişi için 3'er kez müebbet hapis cezası istedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, MİT tırlarının durdurulmasının ardından şüpheli 'imam'ların ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu ile telefon görüşmesi yaptıklarına dair tespitlerin olduğunu söyledi. İddianamede, FETÖ soruşturmasında tutuklu bulunan örgütün üst düzey yöneticisi konumundaki bir tanığın, 'MİT tırlarının durdurulması, görüntüsünün alınması ve ifşa edilmesi talimatının kendisine Pensilvanya'da örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından verildiğini' şeklindeki iddiası da yer aldı.
08.07.2017 16:54 Yeni MİT Tırları iddianamesi hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde 55 şüpheli var. Başsavcılık 55 kişi için 3'er kez müebbet hapis cezası istedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, MİT tırlarının durdurulmasının ardından şüpheli 'imam'ların ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu ile telefon görüşmesi yaptıklarına dair tespitlerin olduğunu söyledi. İddianamede, FETÖ soruşturmasında tutuklu bulunan örgütün üst düzey yöneticisi konumundaki bir tanığın, 'MİT tırlarının durdurulması, görüntüsünün alınması ve ifşa edilmesi talimatının kendisine Pensilvanya'da örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından verildiğini' şeklindeki iddiası da yer aldı.
Yeni MİT Tırları iddianamesi hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde 55 şüpheli var. Başsavcılık 55 kişi için 3'er kez müebbet hapis cezası istedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, MİT tırlarının durdurulmasının ardından şüpheli 'imam'ların ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu ile telefon görüşmesi yaptıklarına dair tespitlerin olduğunu söyledi.
4 Temmuz'daki gelişmeye göre, aralarında 1 Tümgeneral, 2 Albay, 2 Yarbay, 7 Binbaşı, 11 Yüzbaşı, 1 eski MİT mensubunun da olduğu 55 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, MİT TIR'larının durdurulduğu gün olay yerinde olan jandarma görevlilerinin imamı olan, eylemi yöneten ve organize eden 11 sivil imamın tespit edildiği belirtildi. Bu imamlardan 1'inin tutuklu diğer 10'unun ise firari olduğu belirtildi. İmamlardan 5'inin öğretmen, 2'sinin öğretim üyesi, 1'inin Sağlık Bakanlığı çalışanı, 1'inin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışanı ve 1'inin RTÜK uzamanı olduğu belirtildi.
İMAMLAR DA OLAY YERİNDE
Olay yerinde de olan bu imamların 1-19 Ocak 2014 tarihleri arasında kullanmak üzere operasyonel hat kullandıkları da tespit edildi. İmamların 19 gün kullandıkları bu telefonlarla sadece kendi aralarında ve emrindeki askerlerle konuştukları 19 Ocak gecesi de hatları iptal ettirdikleri belirlendi. İmamların olay yerine gidip TIR'ların durdurulmasını sevk ve idare ettiği de iddianamede yer aldı.
TALİMAT BİZZAT GÜLEN'DEN
TIR'ların durdurulması talimatının ise bizzat örgüt lideri Fetullah Gülen tarafından verildiği bir gizli tanık ifadesiyle ortaya çıktı. O dönem Kara Kuvvetleri Komutanlığı imamı olan kişinin Amerika'ya gidip yüz yüze görüşerek, bizzat Fetullah Gülen'den MİT TIR'larının durdurulması talimatı aldığını gizli tanık ifadesinde yer aldı.
OLAY YERİNDEKİ İMAMLARIN ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ İLE TELEFON TRAFİĞİ
Ayrıca olay yerinde olan sivil imamlardan Bayra Andaç ve Muharrem Gözüküçük'ün TIR'ların durdurulmasının ertesi gününde Amerika Büyükelçiliği ile konuşmalarının da tespit edildiği iddianamede yer aldı. Öğretmen olan sivil imam Bayram Andaç'ın ABD Büyükelçiliğini 20 Ocak'ta arayıp 48 saniye görüştüğü, yine aynı gün 46 saniyelik görüşme yaptığı, aynı günün akşamı ABD İstanbul Konsolosluğu'nu arayarak 36 saniye görüştüğü tespit edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışanı olan sivil imam Muharrem Gözüküçük'ün ise ABD elçiliğini 2 kez arayıp 155 saniye ve 33 saniye konuştuğu tespit edildi.
O GÖRÜŞMELER BÜYÜKELÇİLİĞE SORULDU
Savcılık bu görüşmelerle ilgili ABD elçiliğine yazı yazarak, bu görüşmelerin hangi gerekçe ile yapıldığı, arayanların hangi görevlilerle konuştuğu ve konuşmanın içeri sordu.
DETAYLAR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, MİT Tırlarının durdurulmasına ilişkin 55 şüpheli hakkında iddianame hazırladı. İddianamede bir itirafçının ifadesine göre eylem talimatının Fetullah Gülen tarafından verildiği belirtilerek, 20 Ocak 2014'de defalarca ABD Büyükelçiliğini arayan şüphelilerin kimlerle ne görüştüğünün bildirilmesi için Büyükelçiliğe yazı yazdı.
İstanbul Cumhuriyet başsavcısı İrfan Fidan, MİT Tırlarının durdurulmasına ilişkin yürütülen 5'inci soruşturmayı tamamlayarak 55 şüpheli hakkında iddianame hazırladı. Başsavcı Fidan, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasına ilişkin olay yerindeki Jandarma personeli, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, görüntüleri yayınlayan Can Dündar ve Erdem Gül ile, Can Dündar'a görüntüleri veren kişi olduğu tespit edilen CHP'li vekil Enis Berberoğlu hakkında daha önce iddianame hazırlandığını hatırlattı. Başsavcı Fidan, 55 şüpheliyi kapsayan iddianamede, şüphelilerden 11'inin haklarında daha önce dava açılan kişiler olduğunu, 3 şüphelinin ise yeni tespit edildiğini belirtti.
Haklarında iddianame düzenlenen 55 şüpheliden, 1'inin tuğgeneral, 2 albay, 2 yarbay, 7 binbaşı, 11 yüzbaşı, 14 üsteğmen, 1 teğmen, 3 astsubay, 2 uzman çavuş, 1 eski MİT mensubu, 5 öğretmen, 1 RTÜK uzman yardımcısı, 2 öğretim üyesi, 1 Sağlık Bakanlığı uzman yardımcısı, 1 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzman yardımcısı ve 1 Kalkınma Bakanlığı görevlisi oldukları anlatıldı.
Olay yerinde eylemi gerçekleştiren jandarma personelinin sivil imamı olduğu tespit edilen 11 kişinin eylemi yöneten, organize eden ve yönlendiren kişiler olduğu kaydedildi. Bu sivil imamlardan Hasan Bektaş'ın tutuklu olduğu, yurt dışına kaçtıkları tespit edilen 10 sivil imamı arama çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.
Olay günü, tırların durdurulduğu yerde eylemi yönetmek için bulundukları anlaşılan sivil imamların, 1 Ocak 2014 ve 19 Ocak 2014 tarihleri arasında kendi aralarında konuşmak için 'patates' olarak tabir edilen operasyonel hat kullandıkları kaydedilerek, en önemli sivil imamların 'Hamza Ali Ece, Bayram Andaç, Mehmet Cevher Koyuncu, Muharrem Gözüküçük ve Abdulkadir Akçay' olduğu anlatıldı.
'Talimat Fetullah Gülen'den'
İddianamede, FETÖ'nün eski üst düzey imamlarından adı açıklanmayan bir kişinin itirafçı olarak verdiği ifadesinde, 'Tırların durdurulması, boşaltılarak görüntülerinin çekilmesi ve bu görüntülerin basında çarşaf çarşaf yayınlanması talimatını, o dönem Kara Kuvvetleri İmamı olan kişi Pensilvanya'ya giderek bizzat Fetullah Gülen'den yüz yüze aldı' dediği belirtildi. İddianamede buna ilişkin tespitlere genişçe yer verildiği öğrenildi. MİT Tırları görüntülerini Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği gerekçesiyle geçtiğimiz ay 25 yıl hapse çarptırılarak tutuklanan CHP'li vekil Enis Berberoğlu'na bu görüntüleri temin eden kişilere ilişkin soruşturmanın devam ettiği açıklandı.
Defalarca Büyükelçiliği neden aradılar?
19 Ocak 2014 tarihinde FETÖ'yle iltisaklı kişilerce gerçekleştirmeye çalışılan eylemin ertesi günü 20 Ocak 2014 tarihinde FETÖ yöneticisi Bayram Andaç'ın 11.02'de ABD Büyükelçiliği'ni arayarak 48 saniye görüştüğü, 15.21'de tekrar arayıp 46 saniye görüştüğü, 15.22'de ise ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nu arayıp 36 saniye görüştüğü tespit edildi. 24 Ocak'ta tekrar ABD Büyükelçiliği ile görüştüğü ortaya çıkan Andaç'ın tutuklu eski Ankara İstihbarat Şube Müdürü Erdal Turna'nın imamı olduğu kaydedildi. Turna'nın MİT personelinin telefonlarını dinleten kişi olduğu ifade edildi.
Yine sivil imamlardan Muharrem Gözüküçük'ün de 6 Mart 2014'te 11.48'de ve 6 Nisan 2014'de ABD Büyükelçiliği'ni arayarak görüştüğü tespit edildi. Başsavcı Fidan, geçtiğimiz hafta ABD Büyükelçiliği'ne yazı yazarak, Gözüküçük ve Andaç'ın Büyükelçiliği'ni neden aradığı, kimlerle görüştüğü ve bu görüşmenin içeriğinin bildirilmesini istediğini ve cevabın beklendiğini söyledi.
'Amaç Ulusal Güvenlik ve 7 Haziran seçimlerini etkilemek'
Tırların durdurulması eyleminin örgütsel amacının Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal güvenliğine yönelik olduğunu kaydeden Başsavcı Fidan, 'Tırların durdurulması ve daha sonra görüntülerin yayınlanarak ifşa edilmesi, Uluslararası bir operasyondur. FETÖ liderinin talimatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni terörle ilişkilendirmeyi amaçlamışlardır. Örgütün siyasal amacı ise 7 Haziran 2015 genel seçimlerini etkilemektir. Bu bir casusluk faaliyetidir. Uluslararası istihbarat örgütleriyle organize edilmiştir' dedi.
Haklarında iddianame hazırlanan şüphelilerin, 'Anayasayı ihlal, Türkiye cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya teşebbüs ve Silahlı terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği' suçlarından cezalandırılmalarının talep edildiği açıklandı.
'Talimatı bizzat Gülen verdi'
Şüpheli 11 'sivil imam'dan 10'unun firari olduğu, Hasan Bektaş isimli 'imam'ın ise soruşturma kapsamında tutuklandığı bilgisi verilen iddianamede, FETÖ'nün üst düzey yöneticilerinden olan ve başka FETÖ dosyasından tutuklu bulunan örgütün üst düzey yöneticisi konumundaki bir kişinin tanıklığına başvurulduğu, bu tanığın, 'MİT tırlarının durdurulması talimatını, Pensilvanya'da yüz yüze görüştüğüm Fetullah Gülen bizzat verdi. Gülen, her türlü çalışmanın yapılması, tırların durdurularak görüntülerinin kayda alınması ve çarşaf çarşaf yayınlatılması talimatı verdi.' şeklinde beyanda bulunduğu aktarıldı.
MİT tırlarıyla ilgili 5. iddianame
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen ve MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili 5. iddianame olan söz konusu dosyadaki şüpheliler hakkında, 'cebir ve şiddet kullanarak anayasayı ihlal ve TBMM ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyeleri tarafından Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin şu ana kadar 4 ayrı iddianame düzenlendi, davalar açıldı ve bazı davalar da hükme bağlandı.
İlk iddianame, olay yerindeki jandarma görevlileri, ikinci iddianame dönemin Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, üçüncü iddianame görüntüleri yayınlayan gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül, dördüncü iddianame de görüntüleri verdiği iddia edilen CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında düzenlenmişti.
TIR Kumpasından da Kozanlı Ömer Çıktı!
FETÖ'nün kumpas toplantısını eski Emniyet imamı Kozanlı Ömer lakaplı Osman Hilmi Özdil yönetti. TIR'ların durdurulması sonrası ABD Büyükelçiliği ile görüşme yapan firari imam Bayram Andaç da Özdil'le 41 telefon konuşması yapmış.
6 Temmuz 2017 Perşembe 08:35
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin hazırlanan yeni iddianamede, FETÖ imamlarının kumpası Diyarbakır'da örgütün Emniyet imamı Kozanlı Ömer lakaplı Osman Hilmi Özdil başkanlığında gerçekleştirilen bir toplantı ile kurguladıkları belirtildi.
ABD Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile TIR'ların durdurulduğu günlerde telefon görüşmeleri belirlenen FETÖ imamı Bayram Andaç'ın da Özdil'le kez 41 telefon görüşmesi gerçekleştirdiği anlaşıldı.
İddianameye göre Kayseri, Çorum, Ankara ve Adana'da, FETÖ bağlantılı çeşitli dershane ve okullarda öğretmenlik yapan Andaç, 2010 - 2015 arasında Hatay'da, 2 Eylül 2015 itibariyle de Mardin'de öğretmenlik yaptı. Andaç'ın, Fetullah Gülen'in 17/25 Aralık darbe girişimi sürecinde verdiği talimatla, Bank Asya'ya 20 bin 167 TL yatırdığı ve telefonunda ByLock yüklü olduğu da saptandı.
Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden alınan Andaç'ın, Hatay ve Osmaniye'de görev yapan astsubay ve uzman çavuş rütbelerindeki örgüt mensuplarından sorumlu 'Öğretmen' olduğu da anlaşıldı. Andaç'ın TIR'ların durdurulduğu 19 Ocak 2014 günü ve bir gün öncesinde Adana ile Osmaniye civarında olduğu belirlendi. Şüphelinin çok sayıda patates hat kullandığı, bu hatlarla TIR'ların durdurulması olayını organize eden diğer FETÖ imamları ile irtibat kurduğu kaydedildi.
Şüpheli imamın kendi adına kayıtlı telefondan, bir dönem FETÖ'nün Türkiye Emniyet İmamı olan Kozanlı Ömer kod adlı Osman Hilmi Özdil'le toplam 41 defa görüştüğü tespit edildi. Soruşturma kapsamında ifade veren gizli tanık da TIR'ların durdurulması kararının alındığı Diyarbakır'daki toplantıya Kozanlı Ömer'in başkanlık ettiğini belirtti.
İddianameye göre FETÖ'nün, devlet kadrolarına sızan kripto elemanları vasıtasıyla, 30 Mayıs 2016'da MİT TIR'larını durduran imamlara yönelik operasyondan yaklaşık 2 hafta önce haberdar olarak 18 Mayıs günü şüphelilerin kaçmasını ve saklanmasını sağladığı anlaşıldı. Şüpheli Andaç'ın 19 Ocak 2014'te Adana'da TIR'ların durdurulmasının hemen ardından 20 Ocak 2014 ve sonrasında ABD Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu'nu arayarak görüşmeler yaptığı da belirlenmişti.
(08 Temmuz 2017, 16:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: