Tam
EskidenYeniye
 

Yargıtay/AİHM'e göre Basın Özgürlüğü


Düşünce ve ifade hürriyeti ile ilgili Anayasa ve yasalar yanında Norm Hukuk statüsündeki Uluslararası sözleşmeler ve AİHM kararları ortadadır.. Verilen haberlerde gerçeklik, güncellik, doğruluk, ölçülülük, fikirle ifade arasındaki mantıki bağ, kamu yararı kriterlerine uygunluk şartı ile eleştiri “alışılmışın dışında”, “şok edici” olabilir..

Düşünce ve ifade hürriyeti ile ilgili Anayasa ve yasalar yanında Norm Hukuk statüsündeki Uluslararası sözleşmeler ve AİHM kararları ortadadır.. Verilen haberlerde gerçeklik, güncellik, doğruluk, ölçülülük, fikirle ifade arasındaki mantıki bağ, kamu yararı kriterlerine uygunluk şartı ile eleştiri “alışılmışın dışında”, “şok edici” niteliklerde olabilir..

Gazetecilerin, STK temsilcisi ve toplumsal aktörlerin ve politikacıların, hem genişletilmiş eleştiri hakları ve hem de artırılmış tahammül yükümlülükleri vardır..

YARGITAY KARARLARI AÇISINDAN DURUM:

Yargıtay Genel Kuruluna göre (2002/151) BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KİŞİLİK HAKLARINDAN ÜSTÜNDÜR. Bunun şartı, gerçeklik, objektiflik ve özle biçim arasında ölçülülük kriteridir.. Manisalı Gençler Davası ile ilgili olarak Radikal gazetesi hakkında açılan bir dava ile ilgili olarak verilen, sözü edilen Genel Kurul kararında “Basında haber verme hakkı, gerçeklik, güncellik, kamu yararı ve toplumsal ilgi, konu ile ifade arasındaki düşünsel bağ” ile açıklanmaktadır.. “Yayımlanmasında kamu yararı bulunan gerçek ve güncel haberin ya da eleştirin özle biçim arasında denge kurularak verilmesi durumunda hukuka aykırılık ortadan kalkmış ve basın sorumluluktan kurtulmuş olur” denilmektedir...

Prof. Dönmezer’e, Prof. İçel ve Prof. Özsunay’a atıf yapılan kararda ayrıca şu ifadelere yer verilmektedir: “Basın özgürlüğü kişinin dünyada ve özellikle içinde yaşadığı toplumda meydana gelen ve toplumu ilgilendiren olay ve olgular hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamayı amaçlar. Bunun gereği olarak basın haber toplamak, fikir ve kanaatleri izleyerek bunları çözümlemek, yorumlamak, eleştirmek ve sonuçta kamuoyunu ilgilendiren konularda doğru ve gerçeğe uygun haber vermek hakkına sahip ve bununla görevlidir..

Eş söyleyişle; denetim uyarma, eleştiri ve gerçekleri açıklama basının doğal ödevleridir.” (...) “ Demokratik yaşamın gelişmesinde ulusal birliğin sağlanmasında, kamuoyunun sağlıklı bir biçimde oluşmasında sosyal ve siyasal ilerlemede basının çok önemli bir fonksiyonunun bulunduğu açık ve kuşkudan uzaktır. Kısacası basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur.”

Yargıtay genel kurulu kararına göre, kişilik haklarına verilen bir zarar sözkonusu olsa bile, burada basının kamu görevi yapması dolayısı ile sağlanan amaç, toplumsal yarar arasında denge kurulmasından söz edilmektedir.. “Kamu görevi yapan bir kişinin görevi yerine getirme tarzı ile ilgili olarak, onur kırıcı bir haber yayımlanırsa, bir yandan kişinin onuru, diğer yandan basın özgürlüğü çatışır ve burada BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KİŞİNİN ONURUNA ORANLA DAHA ÜSTÜN BİR DEĞER TAŞIR” Prof Dr. Haluk Doğanın “Basın yoluyla ihlallere karşı Özel Hayatın Korunması” isimli esere atfen karara giren bu ifadeler üzerinde titizlikle durulması gerekir..

Anayasada temel hakların dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez niteliği belirtildikten sonra (m. 12) bunların sınırlandırılması ve kötüye kullanılması ancak kanunla (m. 13-14) düzenleneceği belirtilmiş, yine aynı şekilde bir temel hak olarak din ve vicdan özgürlüğünü (m. 24) düşünce açıklama özgürlüğünü (m. 26), toplantı ve gösteri hürriyetini (m.34) de tanımlamıştır. Türkiye Cumhuriyetinin kanunlaştırarak iç hukuk mevzuatı haline getirdiği İnsan hakları evrensel bildirgesinin 18,19,21. Ve diğer maddeleri din, vicdan, düşünce ve kanaat hürriyeti ile bunları ifade etmenin anlam, kapsam ve niteliğini belirtmiştir.. Yine insan hakları Avrupa Sözleşmesinin 9,10,11.maddeleri bu hakların anlam ve kapsamını ve niteliğini açıklamıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin karar ve içtihadları ile bu kavramlar ve kurumların pratik hayattaki karşılıkları konuya netlik getirmiştir. Keza İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ek 1 Protokolünün 3. Maddesi, yasama organının oluşumunda, halkın kanaatinin serbest oluşumunun önemi belirtilmiştir. Bu anlamda toplumsal talepler ve eleştirilerin özgür bir biçimde ifade etmesinin önünde engel konulamaz.

Herhangi bir kimse bir icraatı yanlış bulabilir ve bunun değiştirilmesi yönünde kamuoyu oluşturmak isteyebilir. Örneğin son dönemdeki paralel devlet yapılanması iddialarını ve bu yapılanmayı konu alan haberlerini hatırlayalım. Bu iddialarda; meşru yollarla seçilmiş bir hükümete karşı darbe girişimi, kayıt dışı bir ekonomi, paralel devlet, paralel bir dini örgütlenme üzerinden siyasete müdahale söz konusudur.. Örgüt iktidar partisi içinde örgütlendiği gibi, Polis, Yargı, İstihbarat, ordu, finans dünyası, medya alanında örgütlenmiş, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığında dinleme yapabilen, mensupları eli ile MİT'e operasyon yapma gücüne sahip, muhalefeti dizayn etme iddiasında bir yapıdır. İşte bu iddiaları dile getiren haber ve yazılarda bu olaylara dönük bir kaygı ve hassasiyet söz konusudur.. Bunları kim görmezden gelebilir.. Yazarlar ve haber siteleri bunları yazıp konuşamayacaksa basın özgürlüğünün ne anlamı kalır.. Sadece Twitter’a, Facebook’a, Youtube’ye mi aittir bu özgürlük!..

Deliller, sebepler ve sonuçlar ortadadır.. Yargıtay’ın kesinleşen içtihatlarına göre Düşünce ve İfade Hürriyetini güvence altına alan AİHS’nin 10.maddesi ile ilgili olarak Divan’ın verdiği kararların yorumunda bu konuya açıklık kazandırılmaktadır.. (AİHS ve Uygulaması/Prof. Dr. Feyyaz Gölcüklü ve Prof. Dr. A. Şeref Gözübüyük s 319) da bu konu şu şekilde izah edilmektedir.

“Düşünceyi açıklama özgürlüğü, demokratik toplumun başlıca temel taşlarından, kişinin ilerleyip gelişmesinin asal koşullarından birini teşkil eder. 2. Fıkra hükmü saklı kalmak kaydıyla BU ÖZGÜRLÜK SADECE İTİBAR GÖREN VEYA ZARARSIZ, YAHUT ÖNEMSİZ SAYILAN HABERLER YA DA FİKİRLER BAKIMINDAN DEĞİL AYNI ZAMANDA DEVLET YAHUD HALKIN BİR BÖLÜMÜ İÇİN AYKIRI, KURALDIŞI, ŞAŞIRTICI VEYA ENDİŞE VERİCİ CİNSTEN OLANLAR İÇİN DE GEÇERLİDİR DEMOKRATİK TOPLUMUN VAZGEÇEMEYECEĞİ ÇOĞULCULUK, HOŞGÖRÜ VE AÇIK FİKİRLİLİĞİN GEREĞİ BUDUR.”

AİHM KARARLARI AÇISINDAN DURUM:

Konu Norm Hukuk statüsündeki evrensel hukuk ve AİHM kararları açısından incelendiğinde,

Anayasanın 90. Maddesine göre Uluslar arası Sözleşmeler iç hukukta da geçerlidir ve Anayasaya aykırılığı iddia edilemez.. Bu çerçevede aşağıdaki yargı kararlarının göz önünde bulundurulması gerekir..

-Saldırgan ifadeler kullanılabilir
Şener / Türkiye davasında AİHM bu yönde karar vermiştir.. (18 Temmuz 2000- Reports of Judgments and Decisions 2000)

-Politik konularda ifade özgürlüğü daha geniştir
Sürev ve Özdemir davasında mahkeme bu yönde karar vermiştir (8 Temmuz 1999- Reports of Judgments and Decisions 1999)

-Şiddet içermeyen direniş çağrısı yapılabileceği bile hükme bağlanmıştır
İncal davasında AİHM bu yönde karar vermiştir.. (9 Haziran 1998- Reports of Judgments and Decisions 1998-4)

-Düşünceler Sert bir üslupla açıklanabilir (Ceylan davası), Saldırgan ifadeler kullanılabilir (Şener Davası), Fikirler düşmanca bir üslupla kaleme alınabilir (Polat Davası) AİHM‘nin bu konularla ilgili kararları: (8 Temmuz 1999- Reports of Judgments and Decisions 1999) (18 Temmuz 2000- Reports of Judgments and Decisions 2000) (29 Mart2001- Reports of Judgments and Decisions 2001)

-Haber abartılı ve provoke edici (kışkırtıcı) olabilir..
Thoma /Lüksemburg davasında AİHM bu yönde karar vermiştir.. (29 Marc 2001- Reports of Judgments and Decisions 2001)

-Kamuya malolmuş kişiler ve konular hakkında alışılmışın dışında yayın yapılabilir..
Dalban / Romanya davasında AİHM bu yönde karar vermiştir.. (28 Eylül 1999- Reports of Judgments and Decisions 1999)

-İfade özgürlüğünü sağlamak konusunda devletin pozitif yükümlülüğü vardır..
Özgür Gündem / Türkiye davasında AİHM bu yönde karar vermiştir.. (16 Mart 2000- Reports of Judgments and Decisions 2000)

-İyi niyetle, sert üslupla da olsa talepler dile getirilebilir..
Maronek / Slovakya davasında AİHM bu yönde karar vermiştir.. (1 Nisan 2001- Reports of Judgments and Decisions 2001)

Ve daha bir çok örnek verilebilir.. Gazetecilerin genişletilmiş eleştiri hakkı, resmi görevlilerin ise genişletilmiş eleştirilmeye karşı tahammül sorumluluğu vardır..

GAZETECİLERİN ELEŞTİRİ VE KINAMA HAKKI VARDIR

Gazeteciler ve kanaat önderlerinin genişletilmiş eleştiri hakkı yanında, kamu otoriteleri gibi toplumsal aktörlerin de daha fazla ve sert eleştiriye tahammül yükümlülükleri vardır. Aşağıda kaynakları gösterilen belgeler bu durumu tespit etmektedirler.

“Gazeteciler meslekleri gereği, haber niteliği olan olayları halka duyurmak hak ve ödevi içindedirler. Yasaların kişilere, meslek gruplarına, kamu kuruluşlarına ve devlet yönetimine yüklediği ödevlerin gereği gibi yapılmaması ve yanlış zarar doğurucu nitelik ve doğrultuda yapılması yasalara uygun davranılsa bile kamu yararına aykırı bir biçimde yapılmasına kendi doğru buldukları açıdan ve kamunun doğruluğunda birleştirdiği açıdan ağır biçimde de olsa eleştirme ve kınama hakkına sahiptirler.”

(Yargıtay 4.HD,30.05 1974 T.2113 E.,2898 K. Sayılı kararı M. Reşit Karahasan, Sorumluluk ve Tazminat Hukuku 1989 Basım 2.cilt sayfa:695-696)

Yeniden ve tekrar ifade etmek gerekirse;

ELEŞTİRİLER SERT, AYKIRI, KURAL DIŞI, ENDİŞE VERİCİ OLABİLİR. GAZETECİLERİN GENİŞLETİLMİŞ ELEŞTİRİ HAKKI VARDIR. Buna Göre: Toplumun önde gelen yazar, düşünür, siyasi parti temsilcisi, dernek, vakıf gibi Sivil Toplum Örgütü başkanları gibi kişilerin toplumda yaşanan diğer insanlara nazaran daha geniş bir eleştiri hakkı bulunduğu AİHM tarafından açıkça bir kararda kabul edilmiştir. Nitekim ülkemiz mahkemeleri de bunu bir çok kararda kullanmıştır. Bu şekilde bir eleştiri hakkı bulunduğu için anayasal sınırlar içinde bu hakkın kullanılmış olması bir suç teşkil etmeyecektir.. Konu eleştiri olunca sert ve haşin olması ve bunun bir övgü olmaması normaldir..

Kaldı ki, eleştiriler aykırı ve şok edici de olabilir. Kamu görevlilerinin genişletilmiş tahammül sorumluluğu, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ve basının genişletilmiş eleştiri hakkı vardır..

Yapılan haberlerde ve yazılan yazılarda ne suç ve ne de suç kastı vardır.. Hal böyle olunca, sitemizde yer alan haberlere suç izafe edilmesi de mümkün değildir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerleşik içtihatlarında da bu böyledir.. Yasalarda yapılan değişiklik ve Anayasanın 90. Maddesinin amir hükmü de bu yöndedir.

Abdullah Harun, Kontrgerilla.com Site Editörü

Eleştiriler ile tekzip, düzeltme ve haber kaldırma taleplerine bakışımız

(24 Ocak 2015, 15:51)

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
66.001.242