Isparta'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezinde kurs gören 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Ankara'ya götürmeye çalıştıkları iddiasıyla 8'i tutuklu 21 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı. Duruşma sonunda tutuksuz sanıklardan ikisi tutuklandı.
01.04.2017 15:02 Isparta'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezinde kurs gören 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Ankara'ya götürmeye çalıştıkları iddiasıyla 8'i tutuklu 21 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.
27.03.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, güvenlik gerekçesiyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.
Duruşma salonunda tutuklu sanıklar Nurhan Baran, Ahmet Yıldırım, Cankat Özdemir, Cumhur Keyik, İlhan Çağrı Kayaoğlu, Merih Özşahin ile tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Tutuklu yargılanan eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ve eski Erkan Başkanı Albay Orhan Yılmaz ise duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.
Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, sanıkların kimlik tespitinin ardından 133 sayfalık iddianameyi okudu.
Duruşma, yarın sanıkların savunmalarıyla devam edecek.
28.03.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, güvenlik gerekçesiyle adliyenin konferans salonunda yapıldı. Duruşma salonunda tutuklu sanıklar Nurhan Baran, Ahmet Yıldırım, Cankat Özdemir, Cumhur Keyik, İlhan Çağrı Kayaoğlu, Merih Özşahin ile tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu.
Tutuklu yargılanan eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ve eski Erkan Başkanı Albay Orhan Yılmaz ise duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.
Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı'nın iddianameyi okumasının ardından sanık savunmalarına geçilen duruşmada, ilk savunmayı eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz yaptı.
SEGBİS aracılığıyla verdiği savunmada Kurutmaz, 15 Temmuz'da 700 harbiyelinin alınması için otobüslerin kışladan çıkması için emri kendisinin verdiğini ancak otobüslerin söz konusu harbiyelilerin darbecilere destek amacıyla Ankara'ya gönderilmesi için değil, harbiyelilerin güvenliğinin sağlanması için gönderildiğini savundu.
Kurutmaz, başka bir dosya kapsamında tutuklu bulunan eski Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya'nın otobüslerin Eğirdir'e gönderilmesi talimatı verdiğini, bunun üzerine otobüslerini gönderdiğini öne sürdü.
Harbiyelilerin güvenliğinin sağlanmasının bir terör eylemi ihtimali nedeniyle gerçekleştirildiğini düşündüğünü, Akkaya'nın da teyit edilmiş bir ihbar üzerinden kendisine bunu söylediğine kanaat getirdiğini ileri süren Kurutmaz, tugay içindeki 3 asker hakkında terör sempatizanlığından soruşturma başlatılmasının ve 15 Temmuz'dan 2 ay önce Eğirdir'deki tümen ve Isparta'daki tugayda keşif amaçlı gözlem yapıldığı bilgilerinin bu kanaatini güçlendirdiğini savundu.
Kurutmaz, darbe girişimi gecesi Isparta Valisi Şehmus Günaydın'ın telefon aramalarına cevap vermeme nedenini 'O zaman emniyet tedbirlerini almakla meşguldüm. Cevapsız aramayı daha sonra gördüm.' diyerek savundu.
Savunmasının ardından Mahkeme Başkanı Yazıcı, Kurutmaz'ın gözaltına alındıktan sonra Cumhuriyet Savcısına verdiği ifadeye okudu.
Yazıcı, Kurutmaz'a, 'Tugaydan çıkan otobüslerin Atabey Kavşağı'nda durdurulmasından sonra Metin İyidil ile görüştüm ve İyidil'e 'komutanım, harbiyelileri darbeye destek için mi gönderiyoruz. Bence otobüsleri tugaya geri çekip, bekleyelim' ifadesini sordu.
Kurutmaz, bu ifadenin doğru olmadığını, İyidil'e darbeyle ilgili bir şey sormadığını öne sürdü.
Bunun üzerine Yazıcı, 'Savcı yalan söylüyor öyle mi' diyerek Kurutmaz'a tepki gösterdi.
Kurutmaz da 'şu an verdiğim ifade doğru' dedi.
Yazıcı, daha sonra Kurutmaz'a 'Vali seni aradığında elle 'telefonun sırası değil' anlamına gelen işaret yaptığı' şeklindeki tanık beyanlarını okudu.
Kurutmaz da cevapsız aramayı gördüğünü ancak meşgul olduğu için cevap vermediğini öne sürdü. Mahkeme Başkanı Yazıcı, Kurutmaz'a 'Savcılık ifadelerinle şu anki ifadelerin çelişkili.' dedi.
Eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı Alay Komutanı tutuklu sanık Ahmet Yıldırım ise o gece kışlada darbe yapılacağına ilişkin hiç kimsenin kendisine bir şey söylemediğini savundu.
Komutanlıktaki Alay Komutanı tutuksuz sanık Ahmet Nazif Şahinoğlu da 15 Temmuz gecesi tugayda faaliyet izleme merkezine geldiğini ve Tugay Komutanı Mustafa Kurutmaz'ın da orada bulunduğunu söyledi.
Şahinoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Cömert'in bulundukları yere gelerek, 'Bunun paralel yapının işi olduğunu, mesajda yazan hiçbir talimatı yapmayacağım.' dediğini belirtti.
Kendilerinin uygulamaları durumunda gerekirse çatışacağını söylediğini öne süren Şahinoğlu, şu ifadeleri kullandı:
'Ben de bunun üzerine 'ben devletime milletime bağlı, siyasi otoriteye bağlı şerefli bir subayım. Bu şerefsizlerle savaşırım' dedim. Devletten yana tavrımı koydum. Eğirdir'e gidecek servis araçlarının kursiyerleri getireceğini öğrendiğimde 'Kara kuvvetlerinde gece intikali yasaktır. Gündüz torbaya mı girdi. Aceleleri mi var. Gündüz gelsinler' dedim. Lojmanlar bölgesine de herhangi bir taşkınlık olması durumunda bilgi vermeleri için dört personeli gönderdim. Kışladaki personeli yönlendirecek bir ifadem de olmadı. Valilik tarafından bir talep olması durumunda, hazır bulunması için birlik hazırlanması yönünde emir verdim.'
Alay komutanı olmasına rağmen kendisine servis araçlarıyla Eğirdir'deki kursiyerlerin Ankara'ya götürüleceğine dair bilgi gelmediğini öne süren Şahinoğlu, 'Ben araçların sadece Eğirdir'deki kursiyerleri alıp Isparta'daki kışlaya getireceğini düşünüyordum.' dedi.
Bunun üzerine mahkeme Başkanı Yazıcı, 'Vatandaş gelmiş yolu kapatmış, Türkiye'de herkesin haberi var ama sizin haberiniz olmuyor öyle mi?' diye sorunca Şahinoğlu da 'Benim haberim olmadı. Zaten gece intikalinin uygun olmadığını söyledim' dedi.
Mahkeme Başkanı Yazıcı, 'İntikalde bugüne kadar hep Harbiyeliler kullanılmış. İsmail Albay gelip sizi uyarıyor ama siz neden Eğirdir'e araçların gideceğini bilmiyorsunuz. Askerler bile saat 24.00'te onların geleceğini biliyor' diye konuştu.
İfadelerin ardından duruşma ertelendi.
30.03.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma güvenlik nedeniyle konferans salonunda yapıldı. Duruşmaya Ankara'da cezaevinde bulunan eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ve dönemin Tabur Komutanı Merih Özşahin SEGBİS aracılığıyla katılırken, tutuklu sanıklar Nurhan Baran, Ahmet Yıldırım, Cankat Özdemir, Cumhur Keyik, İlhan Çağrı Kayaoğlu ve Merih Özşahin ile tutuksuz sanıklar ve avukatlar katıldı.
Avukatlardan tahliye talebi
Duruşmada iddia makamı mütalaasını vererek, 8 tutuklu sanığın tutukluluk hallerin devamını ve dosyaya ilişkin eksikliklerin tamamlanmasını talep etti. Daha sonra sanık avukatlarının savunması alındı. Tutuklu sanıkların avukatları müvekkillerinin darbeye teşebbüs ve FETÖ üyeliği suçlamalarını kabul etmeyerek tahliye edilmelerini talep etti.
'Bir başka hakimin karşısında olacaktım'
Mahkeme heyeti son olarak sanıklara tahliye taleplerini sordu. eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, 4 gündür devam eden duruşma sonucunda kendisinin personeline bu hain darbe girişimine ilişkin emir vermediğinin ortaya çıktığını belirterek, mahkeme heyetine, 'Burada yargılanan hiçbir arkadaşım hain değildir. Eğer darbe girişimi başarılı olsaydı o gün emri uygulamadığım için bugün sizlerin değil başka bir hakimin karşısında olacaktım. Tahliyemi talep ediyorum' dedi.
'FETÖ üyeliği suçlaması gururumuzu incitiyor'
Dönemin Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı Erkan Başkanı Orhan Yılmaz da, 'Ben terörist ya da vatan haini değilim. Biz sadece tutuklu olduğumuz için meslekten atıldık. Mağduriyetimin giderilmesi için tahliyemi talep ediyorum' derken, dönemin Alay Komutanı Ahmet Yıldırım da 'Tutukluluğum sonucu meslekten ihraç edildim. Ben kanunsuz darbeye destek olacak şeklide hiç bir emir almadım emir vermedim. Hazırlık da yaptırmadım. FETÖ üyeliğini kendime ve aileme hakaret olarak kabul ediyor. Benim bu örgütle hiç bir bağlantım yoktur. Tahliyemi talep ediyorum' diye konuştu.
Dönemin Lojistik Destek Komutanı Cumhur Geyik da, 'Emir komuta zincirinde o gece suç teşkil edecek bir emri yerine getirmedim. Örgüt üyeliği suçlaması bizlerin gururunu incitiyor. Öncelikle bu suçlamadan aklanmamız gerekiyor düşüncesindeyim. Tahliyemi istiyorum' dedi. Diğer tutuklu sanıklar da tahliye talebinde bulundu.
İki tutuklama bir tahliye kararı
Mahkeme heyeti savunmaları dinledikten sonra tutuklu sanıklardan dönemin Bölük Komutanı Cankat Özdemir'in tahliye edilmesine, tutuksuz sanıklardan dönemin Komando Eğitim Alay Komutanı Ahmet Nazif Şahinoğlu ile 15 Temmuz gecesi 2. Komando Tabur Komutan vekili olan Hüseyin Seçkin Eraslan'ın tutuklanmasına, tüm tutukluların tutukluluk hallerini devamına ve dosyaya ilişkin eksikliklerin tamamlanmasına hükmederek duruşmayı, 25 Mayıs 2017 tarihine erteledi.
İDDİANAME
Isparta Cumhuriyet Savcısı Üzeyir Sarı tarafından hazırlanan iddianamede 21 sanığın, 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve ' Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-17 Ocak (2017) 'Isparta Darbe Yapılanması 21 sanık' davası
(01 Nisan 2017, 15:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: