Çeşitli illerde görülen çok sayıdaki az sanıklı Fetö davasından bazıları sonuçlandı. Sanıklar hakkındaki suçlamalar sabit görülerek hapis cezaları verildi.
25.03.2017 18:58 Çeşitli illerde görülen çok sayıdaki az sanıklı Fetö davasından bazıları sonuçlandı. Sanıklar hakkındaki suçlamalar sabit görülerek hapis cezaları verildi.
BURSA: KARI KOCA BABA 3 SANIĞA HAPİS CEZASI
Bursa'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmasının ardından açılan davada yargılanan sanık 7,5 yıl, eşi de 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
23 Mart'ta Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Halil İbrahim (29) ile tutuksuz yargılanan babası Sezai Erdoğan ve avukatları katıldı. Bebeğini düşürme riski bulunduğu için ilk duruşmada tahliye edilen sanık Gonca Erdoğan (28) ise katılmadı.
Mahkemede önceki duruşmadaki savunmalarını yineleyen sanıklar, haklarındaki suçlamaları reddetti.
Cumhuriyet savcısı, mütalaasında, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden önce örgütün Gaziantep'e düzenlediği geziye katıldıkları ve kentteki otelde FETÖ üyeleriyle bir araya gelerek darbeyle ilgili planlamalar yaptıkları iddiasıyla sanıkların, 'hükümet ile anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve FETÖ üyeliği' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmalarını istedi.
Kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların delil yetersizliği nedeniyle 'hükümet ile anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından beraatine hükmetti.
'Silahlı terör örgütü üyeliği'nden sanık Halil İbrahim Erdoğan'a 7,5 yıl, eşi Gonca Erdoğan'a da 6 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, Sezai Erdoğan'ı da 'delilleri karartmaya çalışmak' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık Sezai Erdoğan hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Gonca ve eşi Halil İbrahim ile kayınpederi Sezai Erdoğan, 24 Ağustos'ta FETÖ üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Sezai Erdoğan, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, Erdoğan çifti ise tutuklanmış, davanın geçen yıl ekim ayındaki ilk duruşmasında bebeğini düşürme riski bulunan Gonca Erdoğan, yurt dışına çıkış yasağı konularak tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmişti.
Bursa'daki FETÖ/PDY davalarında ilk mahkumiyet kararı
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, 2. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu sanık Halil İbrahim, tutuksuz sanıklar eşi Gonca ve babası Sezai Erdoğan hakkında 'Silahlı terör örgütü üyeliği ve hükümet ile anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından açılan davanın son duruşmasının bugün görüldüğü anımsatıldı.
Açıklamada, sanıkların mahkumiyet kararının Bursa'da ilk olduğuna işaret edilerek, FETÖ/PDY soruşturmalarında yaklaşık 400 davanın yavaş yavaş karar aşamalarına geldiği vurgulandı.
DÜZCE: İHRAÇ EDİLEN KARI KOCA ÖĞRETMEN 2 SANIĞA HAPİS
Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye oldukları suçlamasıyla haklarında açılan davada tutuklu yargılanan ve meslekten ihraç edilen öğretmenlerden biri 8 yıl, diğeri de 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
24 Mart'ta Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 4. duruşmasına, örgütün Akçakoca ilçesindeki dershanesinde görev yaparken öğretmenlikten ihraç edilen ve gözaltına alınarak tutuklanan Ahmet Koçer, eşi Leyla Koçer ve avukatları katıldı.
Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan çift, haklarındaki suçlamaları reddetti.
Cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılanan Ahmet Koçer'e 8 yıl, eşi Leyla Koçer'e de 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Karar, kentte görülen FETÖ/PDY davalarında ilk olma özelliği taşıyor.
İddianameden
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede tutuklu sanıklar Ahmet ve Leyla Koçer'in 2006 yılında evlendikten sonra Green Card ile gittikleri Amerika Birleşik Devletleri'nde, kültür merkezinde çalıştıkları ve maaşlarını FETÖ/PDY'den aldıkları, Türkiye'ye döndükten sonra da örgütün dershanelerinde çalıştıkları, ayrıca örgütün elebaşı Fetullah Gülen'i 'İslam alimi' olarak gördükleri yer almıştı.
Ahmet Koçer'in 2013 yılı içerisinde bir bankadan 10 bin lira kredi çekerek Bank Asya'ya yatırdığının belirtildiği iddianamede, Leyla Koçer'in Fetullah Gülen'i 'İslam alimi' olarak gördüğü ve Gülen'in silahlı terör örgütü kurarak ve örgüt liderliği yaptığını kabul etmediği belirtilmişti.
İddianamede, tutuklu sanıklar Ahmet ve Leyla Koçer'in, anayasanın 314/2 maddesi uyarınca 'terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
ELAZIĞ: 1 POLİSE HAPİS
Elazığ'da Fetullahçı Terör Örgüt/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında yargılanmaya başlanan polislerden birine 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
22 Mart'ta Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, FETÖ/PDY üyesi olmaktan kanun hükmünde kararname ile komiser yardımcılığından ihraç edilen tutuklu sanık Tayfun İ. katıldı.
Mahkeme heyeti, sanığa, terör örgütünün şifreli haberleşme programı Bylock'u kullandığı, Bank Asya'da hesabı bulunduğu ve tanık ifadelerinden örgütün sohbet adı altında toplantı ve faaliyetlerine katıldığını iddiasıyla dava açıldığını bildirdi.
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen sanık Tayfun İ., 'FETÖ ile hiçbir alakam yoktur. 2008'de Bank Asya'dan kredi kartı aldım. 2014'de eşime hesap açtırmak istedim. Kredi kartını kullandım ama herhangi bir çağrıya göre bankaya para yatırmadım. Telefon hattıma ByLock programı yüklemedim ve kullanmadım. İddianamede yer alan tanık ifadelerinde örgütün toplantıların katıldığım yer alıyor. Bunlara doğru değildir. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum' dedi.
Savunmanın ardından savcı mütalaasında sanığın 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti de sanık hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
ERZURUM: 1 AVUKATA HAPİS
Erzurum'da, sosyal medyadaki paylaşımlarıyla Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) propagandasını yaptığı iddia edilen avukat 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
21 Mart'ta Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz yargılanan sanık avukat Sinan Kurt hazır bulundu.
Kimlik tespitinin ardından söz alan sanık Kurt, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını, paylaşımlarının ise hukuk çerçevesinde olduğunu söyledi.
Sosyal medya üzerinde şiddeti çağrıştıran paylaşımlar yapmadığını öne süren Sinan Kurt, 'Benim bu örgütle herhangi bir bağım yoktur. Aksine bütünleştirici ve ülke menfaatine eleştiriler yaptım. Hiçbir terör örgütünün propagandasını yapmam söz konusu değildir. Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını da kabul etmiyorum.' ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti, suçu işlediğine dair kanaat oluşan sanık Kurt'a 10 ay hapis cezası verdi. Heyet, sanık hakkında 5 yıl süreyle herhangi bir suça karışmaması şartı getirerek, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı aldı.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, avukat Sinan Kurt'un Facebook hesabından yaptığı paylaşımlarla silahlı terör örgütü FETÖ/PYD'nin propagandasını yaptığı öne sürülerek, sanığa 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi.
KOCAELİ: 1 KOMİSER YARDIMCISINA HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu suçlamasıyla yargılanan eski komiser yardımcısına 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
20 Mart'ta Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 'FETÖ/PDY'ye üye olduğu' ve örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı iddiasıyla tutuklu bulunan, meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı sanık Abdulcebar Sönmez ile avukatı katıldı.
Duruşmada söz verilen Sönmez, hakkındaki suçlamaları reddederek, FETÖ/PDY ile hiçbir ilişkisinin olmadığını iddia etti.
ByLock kullanmadığını ileri süren Sönmez, aleyhindeki tanık ifadelerinin asılsız olduğunu ifade etti.
Sanık Sönmez, örgütün sohbet toplantılarına katılmadığını ve hiç kimseyi de davet etmediğini belirterek, Bank Asya'daki hesabını 2006'da açtığını ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in talimatıyla bankaya para yatırmadığını savundu.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Sönmez'i 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme ayrıca, kararın onanmasına kadar adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartı getirerek sanığı tahliye etti.
İddianameden
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, ByLock kullandığı ve Bank Asya'da aktif hesabı bulunduğu iddia edilen sanığın, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.
KOCAELİ: 1 KOMİSER YARDIMCISINA HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan eski komiser yardımcısına 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
21 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 'FETÖ/PDY'ye üye olduğu' ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı iddiasıyla tutuklu bulunan ve meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı Osman Halidi ile avukatı Murat Yılmaz katıldı.
Hakkında hazırlanan ByLock ve evinde bulunan dijital verilere ilişkin raporları kabul etmediğini söyleyen sanık Halidi, tahliyesini istedi.
Avukatı Yılmaz da müvekkili hakkında hazırlanan ByLock raporunu kabul etmediklerini belirterek, sanığın tahliyesini talep etti.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.;
KOCAELİ: 8 DAVADA 8 SANIĞA HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye oldukları suçlamasıyla haklarında ayrı ayrı dava açılan 8 sanığa, 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verildi.
22 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, Kocaeli Üniversitesi'nde memur olarak görev yaparken ihraç edilen tutuklu sanık Burak Yıldırım ile avukatı katıldı.
Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan Yıldırım, hakkındaki suçlamaları reddetti. ByLock indirmediğini ve kullanmadığını öne süren Yıldırım, Bank Asya'daki hesabını da faize karşı olduğu için açtığını söyledi. Yıldırım, örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in Bank Asya'yla ilgili çağrısından haberinin olmadığını da savunarak, 'Şubat 2014'te düğünde gelen 40 bin lirayı bu bankadaki hesabıma yatırmıştım. Evime en yakın banka şubesi olduğu için burayı tercih ettim.' dedi.
Mahkeme heyeti, sanığın, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapsine karar verirken, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
Aynı mahkemedeki bir diğer duruşmada, bilgisayar mühendisi tutuklu sanık Hasan Hüseyin Semiz ve avukatı hazır bulundu.
Üzerine kayıtlı 2 hatta ByLock tespiti yapıldığı ve bu nedenle hakkında FETÖ/PDY üyeliğinden dava açıldığının hatırlatılmasının ardından söz verilen Semiz, söz konusu örgütle hiçbir bağının olmadığını iddia etti.
Kendisinin bilgisayar mühendisi olduğunu ve üniversite bitirme tezinin de şifreli haberleşme programlarıyla ilgili olduğuna dikkati çeken Semiz, 'Tezim için son sınıfta 100'e yakın şifreli haberleşme programı indirdim. Eğer telefonumda ByLock tespit edilmişse, bu kapsamda indirmiş olabilirim.' ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, sanığın, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapsine, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarı göz önüne alınarak da adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalarda, ByLock kullandıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan ve meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı Haydar Sarıkılıç ile polis memurları Mustafa Tarımcı, Yasin Arlı ve Harun Ergül hakim karşısına çıktı.
Sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, ByLock kullanmadıklarını ve indirmediklerini savundu.
Mahkeme heyeti, suçları sabit görülen sanıkları FETÖ/PDY üyeliğinden 6'şar yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, tutuklu bulundukları süre ve ceza miktarını göz önüne alarak sanıkların adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
Eski emniyet müdürüne 6 yıl 3 ay hapis cezası
Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya ise, ByLock kullandığı ve evinde yapılan aramada 1 dolar bulunduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan eski emniyet müdürü Şenol İleri katıldı.
Davaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) bağlanan tutuklu sanık, hiçbir örgüte üye olmadığını savunarak, hakkındaki iddiaları reddetti.
İleri, ByLock indirmediğini ve kullanmadığını öne sürerek, 'Aramada bulunan 1 dolar, sıradan düğünlerde dağıtılanlardan. Seri numarası 'K' ile başlıyor. Suç unsuru olduğunu düşünmüyorum.' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, sanığın 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve tutuklu kaldığı süre ile ceza miktarının göz önüne alınarak, adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi.
Aynı mahkemede görülen bir diğer davada, ByLock kullandığı ve Fetullah Gülen'in çağrısının ardından Bank Asya'daki hesap hareketi devam ettiği öne sürülen, meslekten ihraç edilen polis memuru Sinan Karakuş hazır bulundu.
Karakuş, savunmasında, ByLock kullanmadığını, Bank Asya'daki hesap işlemlerinin Fetullah Gülen'i çağrısıyla ilgili olmadığını ileri sürdü.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
KOCAELİ: ESKİ POLİS VE ÖĞRETMEN 2 SANIĞA HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye oldukları suçlamasıyla haklarında ayrı ayrı dava açılan 2 sanığa, 6 yıl 3'er ay hapis cezası verildi.
24 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, meslekten ihraç edilen tutuklu eski polis memuru Ali Kılıç ve avukatı Emine Arslan katıldı.
Duruşmada savunmasını yapan Kılıç, hakkındaki suçlamaları reddetti.
ByLock indirmediğini ve kullanmadığını öne süren Kılıç, tahliyesini istedi.
Sanık avukatı Arslan da müvekkilinin örgüt üyesi olmadığını ileri sürerek, beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanığın, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapsine, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarı göz önüne alınarak adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki diğer bir duruşmaya da ByLock kullandığı gerekçesiyle meslekten ihraç edilen öğretmen Nedim Kurga ile avukatı Mehmet Çavdar katıldı.
ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını öne süren Kurga, birçok bankada hesabının olduğunu, az miktardaki parasının Bank Asya'da bulunduğunu kaydetti.
Kurga, örgüt üyesi olmadığını, talimatla bankaya para yatırmadığını savunarak, tahliyesini talep etti.
Avukat Çavdar ise sanık hakkındaki ByLock raporunu kabul etmediklerini belirterek, müvekkilinin tahliyesini istedi.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığı 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
Heyet, sanığın tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarı göz önüne alarak da adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
KOCAELİ: 1 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ SANIĞA HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan eski araştırma görevlisine 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
21 Mart'ta Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 'FETÖ/PDY'ye üye olduğu' ve örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı iddiasıyla tutuklu bulunan ve meslekten ihraç edilen eski araştırma görevlisi Ahmet Burak Gökbayrak ile avukatı Merih Kavukçu katıldı.
Duruşmada söz verilen Gökbayrak, hakkındaki suçlamaları reddederek, hazırlanan ByLock raporunun yetersiz olduğunu iddia etti.
Bank Asya hesabının 2009 yılında babasının emekli ikramiyesini değerlendirmek için açıldığını ileri süren Gökbayrak, daha sonra buradaki parayla ev aldıklarını, ilgili bankaya destek olmak için hareket etmediğini savundu.
Sanık avukatı Kavukçu da müvekkilinin herhangi bir örgüte üye olmadığını ve dosyada yeterli delil olmadığını iddia ederek, sanığın tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alınarak, yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi.
(25 Mart 2017, 18:58)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: