Altı ilde görülen 14'den fazla davada mahkemeler 32 sanığa, isnat edilen suçlamaları sabit görerek hapis cezaları verdi. 1 sanığa 4, 1 sanığa 7, 1 sanığa 10, 1 sanığa 9 ve 28 sanığa ise 6'şar yıl hapis cezasına hükmedildi.
18.03.2017 17:34 Çeşitli illerde görülen çok sayıda Fetö davasında mahkemeler sanıklara, isnat edilen suçlamaları sabit görerek Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne üyelikten hapis cezaları verdi.
1) ELAZIĞ'DA 1 POLİSE 6 YIL HAPİS
Elazığ'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan eski polis, 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
13 Mart'ta Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesinde, görülen duruşmada, daha önce kanun hükmünde kararname ile kamu görevinden ihraç edilen tutuklu sanık Bülent Ünal, hazır bulundu.
Terör örgütünün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı, Bank Asya'daki hesap hareketliliklerinin örgütün emir ve talimatları doğrultusunda olduğu iddialarıyla yargılanan tutuklu sanık, suçlamaları reddetti.
Ünal, ByLock kullanmadığını ve önceden adını dahi bilmediği programın ismini 15 Temmuz darbe girişiminin ardından öğrendiğini ileri sürdü.
Bank Asya'daki hesap hareketliliğine ilişkin soruya ise Ünal, 'Çalışanlar arasında güne girmiştik. 2014 yılında bana çıkmıştı, ben de paramı yatırdım o dönem. FETÖ'nün emir ve talimatları doğrultusunda para yatırıp çekmiş değilim.' yanıtını verdi.
Savcı mütalaasında, sanığın 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ/PDY terör örgütünün şifreli haberleşme programı ByLock'u örgütün emir ve talimatları doğrultusunda kullandığını ve böylece örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğunu belirterek, sanığın 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, örgütün gizli haberleşme programı 'Bylock'u kullandığı, 'bankadaki hesap hareketliliğinin örgütün emir ve talimatları doğrultusunda olduğu' iddia edilen Ünal'ı, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
2) ERZURUM'DA 2 SENDİKACIYA 6'ŞAR YIL HAPİS
Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan Aktif Eğitim Sendikasının (Aktif Eğitim-Sen) Tekman Şube Başkanı Şafak Dönmez, sendika üyesi Yusuf Korkut'a 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.
16 Mart'ta Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, geçen celse tahliye edilen sanıklar Yusuf Korkut ve Şafak Dönmez ile sanık avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanık Muhsin Mayda ise duruşmaya gelmedi.
Sanıklardan Korkut ve Dönmez'in avukatı Bahadır Erdoğan, cumhuriyet savcısının geçen hafta açıkladığı esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmasını yaptı.
Mütalaayı kabul etmediklerini söyleyen Erdoğan, suç unsurunun oluşabilmesi için suç teşkil eden durumda süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk olması gerektiğini öne sürdü.
Erdoğan, sanıkların Bank Asya'da hesap sahibi olmaları ve Aktif Eğitim Sendikasına üyeliği harici hiçbir tespit bulunmadığını dile getirerek, 'Suçun gerçekleşmesi için sanıkların terör örgütünün amacını bilmeleri ve buna yönelik hareket etmesi gerekirken buna yönelik hiçbir adli vaka bulunamamıştır. Hiçbir kesin delil bulunamamıştır.' diye konuştu.
Son sözleri sorulan sanıklardan Dönmez, 'Kanuna aykırı hiçbir şey yapmadım. Bu örgütün amaç ve düşüncelerine yönelik bilgi sahibi olsaydım bankaya para yatırmaz, sendikaya üye olmazdım.' dedi.
Korkut ise son sözü olarak, 'Sendikaya üye olduğum için pişmanım. Bu örgütün gerçek yüzünden ve sendikanın mahiyetinden haberim olmadı.' ifadesini kullandı.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sabıklardan Korkut ve Dönmez'i 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
Heyet diğer sanık Mayda'yı 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan önce 1 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Mayda'nın cezasını duruşmalardaki iyi hali sebebiyle 10 aya indiren heyet, daha sonra bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşması sebebiyle sanık hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Buna göre sanık 5 yıl içinde bir daha kasten suç işlemesi halinde, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan verilen cezayı da çekecek.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcısı olan sanık Şafak Dönmez'in, örgütle ilişkili olduğu iddiasıyla kapatılan Aktif Eğitim Sendikası Tekman Şube Başkanı olduğu, örgütün finans kaynağı Bank Asya'da hesap açtırdığı, ilçede kayyum atanan örgütün yurduna gidip geldiği, üniversite eğitimi boyunca FETÖ/PDY evlerinde kaldığı ve dershanelerine gittiği anlatılıyordu.
Yusuf Korkut'un da aynı derneğe üye olduğu, kayyum atanan aynı yurda gidip geldiği ve ebe olan eşinin tayininin çıkması üzerine, karısının çalıştığı hastanenin müdürü Hanefi Keskin'i telefonla arayarak, 'Bıçağın önü ve arkası da şimdilik kesiyor ama bu devran dönecek, bir gün sıra size de gelecek.' şeklinde tehdit içerikli ifadeler kullandığı belirtilen iddianamede, Muhsin Mayda'nın ise öğretmen olarak ilçeye geçici görevlendirildikten sonra ilçe milli eğitim müdürü tarafından uyarılmasına rağmen FETÖ/PDY ile bağlantılı yurtta kalmayı sürdürmesi üzerine geçici görevlendirilmesinin kaldırıldığı aktarılıyordu.
İddianamede, Mayda'nın 'Twitter' hesabında yapılan araştırmada 17-25 Aralık'tan itibaren FETÖ/PDY'yi övücü paylaşımlar yaptığının tespit edildiği aktarılarak, sanıkların 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlarından cezalandırılması isteniyordu.
3) ERZURUM'DA 1 ÖĞRETMENE 6 YIL HAPİS
Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans kaynağı olan Asya Katılım Bankasına düzenli para transferi yapmak ve örgütle irtibatlı Aktif Eğitim Sendikasına üye olmakla suçlanan eski öğretmen Sevda Yıldız, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
14 Mart'ta Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Sevda Yıldız ile sanık avukatı katıldı.
Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin okunmasının ardından sanık savunmasına geçildi.
Sanık Yıldız, savunmasında, hiçbir terör örgütüyle bağlantısının olmadığını öne sürdü.
Aktif Eğitim Sendikasına üyeliğiyle ilgili olarak Yıldız, 'Maalesef hiçbir faydasını görmeyip, zararını bu şekilde gördüğüm sendikaya üye olmaktan pişmanım. Her öğretmen sendikalara üye olmuştur. Bu sendikayla ilgili olarak okullara birileri gelmeden yazısı geldi. Avantajlı durumlarından dolayı cazip geldi ve üye oldum.' dedi.
Yıldız, Bank Asya'yla ilgili olarak babasının hayatını kaybetmesi sonucu miras olarak kalan parayı bankaya yatırdığını belirterek, şöyle devam etti:
'O dönemde faizsiz bankaları araştırdım. Katılım payı olarak en uygunu Bank Asya'ydı. Önceden bu bankadan kredi çekmiştim. Hesaptan aylık taksitlerin ödenmesi talimatı vardı. İddianamede belirtildiği gibi düzenli para aktarılması bu sebeptendir. Vatanını seven bir öğretmen olarak FETÖ üyesi olmakla suçlanmaktan rahatsızım. ByLock programını ne yükledim ne de kullandım. Ciddi ve ağır kalp ve karaciğer rahatsızlığım var. Tahliyemi istiyorum.'
Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanığın ByLock kullanıcısı olması, Aktif Eğitim Sendikasına üyeliğinin olması, Bank Asya'da hesap hareketlerinin olmasından dolayı suçunun sabit olmakla 'silahlı terör örgütüne üye olmak'tan cezalandırılmasını ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep etti.
Esas hakkındaki mütalaanın ardından son sözü sorulan Yıldız, 'Suçlu kimse o cezasını çeksin. Benim bankayı kurtarmak gibi bir derdim olmadı. Tahliyemi talep ediyorum.' dedi.
Mahkeme heyeti, Sevda Yıldız'a 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasını, sabıkasız oluşu ve duruşmalardaki iyi hali göz önüne alarak 6 yıl 3 ay hapse çevirdi. Heyet ayrıca tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak, sanığın tahliyesine karar verdi.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, örgüt ile irtibatlı olduğu öne sürülen ve meslekten ihraç edilen öğretmen Sevda Yıldız'ın 17-25 Aralık'tan sonraki süreçte örgüte ait çok sayıda yasaklı materyali ve belgeleri ikametinde bulundurduğu, örgütün finans kaynağı olan Asya Katılım Bankasına düzenli para transferi yaptığı anlatılıyordu.
Yıldız'ın, örgütle ilişkili kişilerle sık sık görüşmeler yaptığı belirtilen iddianamede, sanığın örgütle ilişkili Aktif Eğitim Sendikası üyesi olduğu kaydediliyordu.
İddianamede, Yıldız'ın silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.
4) ERZURUM'DA 1 ÖĞRETMENE 6 YIL HAPİS
Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan eski öğretmen, 6 yıl 3 ay hapse mahkum edildi.
17 Mart'ta Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya daha önce öğretmenlikten ihraç edilen tutuklu sanık Bilgihan Aksan ile avukatı Volkan Morkoç katıldı.
Geçen celse cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma için süre isteyen sanık avukatı Morkoç, mütalaaya iştirak etmediklerini söyledi.
Müvekkilinin Bank Asya'da hesabı bulunduğunun doğru olduğunu belirten Morkoç, 'Söz konusu hesap çok önceden açılmış olup, 17-25 Aralık'tan sonra hiçbir para yatırma olmamıştır. Bu dahi destek vermeme adına durumunu göstermektedir. Sanık ByLock programını yüklemediğini ve kullanmadığını söylemiştir. Bu manada programın içeriği ve mesajlaşması belirlenerek durumun ortaya çıkması gerekmektedir.' diye konuştu.
Son sözleri sorulan sanık Aksan, 'Bank Asya ve Aktif Eğitim Sendikasına üye olmamdan dolayı istemeden bu örgüte fayda sağlamışsam pişmanım. Kesinlikle ByLock kullanmadım. Tahliyemi talep ediyorum.' ifadelerini kullandı.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanığı 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapse çarptırdı.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede daha önce öğretmenlikten ihraç edilen şüpheli Bilgihan Aksan'ın, FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in bereket ve işlerin yolunda gitmesi amacıyla üst düzey örgüt mensuplarına gönderdiği bir dolarlık banknotlardan bulundurduğu ve örgütün finans kaynağı Asya Katılım Bankasına düzenli olarak para yatırdığı belirtilmişti.
Aksan'ın, örgütle ilişkili kişilerle sık sık görüşmeler yaptığı aktarılan iddianamede, örgütle ilişkili Aktif Eğitim Sendikasının da üyesi olduğuna işaret edilmişti.
İddianamede, Aksan'ın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
Bir dolarlık banknotun gelin arabasından dağıtıldığını iddia etmişti
Bilgihan Aksan, ilk duruşmada evinde ele geçirilen bir dolarlık banknotun kızına ait olduğunu ileri sürmüş, 'Evimde ele geçirilen para kızıma ait. Bu para kızımın dayısının düğününde gelin arabasından dağıtıldı. Bu paranın herhangi bir özelliği yoktur. Piyasadan alınmış sıradan paradır.' şeklinde savunma yapmıştı.
Sanık Aksan, Bank Asya'yı faizsiz banka olduğu için tercih ettiğini belirterek, 'Bank Asya'da yaklaşık 15 yıldır hesabım var. 17-25 Aralık sürecinden sonra da hiç para yatırmadım. Bankada altın hesabı açtırmadım, bireysel emeklilik yaptırmadım ve kredi kartını bile kullanmadım. Hesabımı da 2016 başlarında kapattım.' ifadelerini kullanmıştı.
5) HATAY'DA 1 İCRA MÜDÜRÜNE 4 YIL HAPİS
Hatay'da, Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında hakkında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan dava açılan eski icra müdürü 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
13 Mart'ta Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, meslekten ihraç edilen eski icra müdürü tutuklu sanık N.K. İskenderun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Telefonunda, örgütün haberleşme programı ByLock olduğu tespit edilen N.K, mahkemedeki savunmasında, ortaokul yıllarında ailesi köyde yaşadığı için örgütün yurdunda kaldığını ve bu şekilde kendileriyle bağlantı kurduğunu belirtti.
Sohbet toplantılarına katıldığını aktaran N.K, icra müdürü olduktan sonra maaşından aylık 150-200 lirayı örgüte verdiğini kaydetti.
N.K, ByLock programıyla kendisine 17-25 Aralık sürecine kadar 'Şu kadar dua okuyacağız' şeklinde dini içerikli mesajların geldiğini ancak 17-25 Aralık sürecinden sonra siyasi mesajların gönderilmeye başlandığını söyledi.
Darbe girişiminden kesinlikle haberinin olmadığını savunan N.K, 'Terör örgütü olduğunu bilseydim katılmazdım.' dedi.
Savunmaların ardından mahkeme heyeti, N.K'nin silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına karar verdi.
6) İZMİR'DE BÖLGE İMAMINA 7 YIL HAPİS
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgütün sözde bölge imamı olduğu ve FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan Abdulkadir Tügel'e 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
15 Mart'ta İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık Tügel ile avukatı hazır bulundu.
Sanık Tügel, ByLock'u 'Hasan' isimli örgüt mensubunun telefonuna kurduğunu öne sürdü. Programdan ayet, hadis ve hoşuna giden sözleri paylaştığını belirten Tügel, FETÖ'nün bir terör olduğunu bilmediğini savundu.
Devlete hiçbir zaman yanlış yapmadığını ve bilerek devlete hainlik edecek birisi olmadığını iddia eden Tügel, beraatini istedi.
Mahkeme heyeti, önce 9 yıl hapis cezasına çarptırılan sanık Tügel'e, ByLock'u kullandığını söylemesi ve duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmesini kararlaştırdı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele şubesi ekiplerince düzenlenen operasyonda, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada tutuklu bulunan Abdulkadir Tügel hakkında yakalama kararı verilmişti.
Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı hazırladığı iddianamede, Tügel hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesine dava açmıştı.
7) İZMİR'DE 1 KOMİSER YARDIMCISINA 10 YIL HAPİS
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı belirlenip hakkında dava açılan eski komiser yardımcısı Hasan Erişik'e, 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
15 Mart'ta İzmir 13'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, tutuklu sanık Hasan Erişik ile avukatı katıldı. Erişik, yaptığı son savunmasında örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullanmadığını, aleyhine ifade veren tanık ve gizli tanığın beyanlarını kabul etmediğini, hakkında ceza verilmesini gerektirecek bir delil bulunmadığını öne sürdü.
Sanık avukatı ise müvekkilinin örgüt ile bağlantısının olmadığını, 'ByLock' kayıtlarının doğru olmadığını savunarak, mahkemenin beraat kararı vermemesi halinde cezanın alt sınırdan verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, Hasan Erişik'i 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı operasyonda gözaltına alınan komiser yardımcısı Hasan Erişik, tutuklanmıştı, ardından da meslekten ihraç edilmişti. Cumhuriyet Savcısı Ömer Doğruöz'ün hazırladığı iddianameyle Erişik hakkında 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla dava açılmıştı.
8) İZMİR'DE 1 ZABIT KATİBİNE 9 YIL HAPİS
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında yargılanan eski zabit katibi İbrahim Kaynak'a 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
15 Mart'ta İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan sanık Kaynak ve avukatı katıldı.
İddia makamı, sanığın FETÖ/PDY'nin şifreli haberleşme programı 'ByLock'u etkin bir şekilde kullandığı ve örgütün yapılanması içerisinde yer aldığı' yönünde mütalaa verdi.
Tutuklu sanık Kaynak ise iddia makamının mütalaasına katılmadığını belirtti.
Suçlamaları kabul etmediğini ifade eden Kaynak, 'Cumhuriyet savcısının nasıl böyle bir mütalaa verdiğini anlamış değilim. Hukuk fakültesi bitirmiş bir kişinin soyut iddialar sebebiyle böyle bir cezayı nasıl istediğini anlayamadım. Zehirli ağacın meyvesi zehirlidir. Devran döndüğünde mağduriyetimiz giderilecek ancak iş işten geçmiş olacak.' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, sanık Kaynak'a 9 yıl 9 ay hapis cezası verilmesini kararlaştırdı.
Heyet, sanığın duruşmalardaki olumsuz tavırları, son sözü sorulduğunda 'devranın döneceğine' yönelik beyanı, iddia makamının mütalaasına karşı ifadesindeki saygıdan uzak anlatımları dikkate alınarak, hakkında herhangi bir ceza indirimine gidilmemesine karar verdi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İzmir Bölge İdare Mahkemesinde zabıt katibi olarak görev yapan İbrahim Kaynak'ı geçen ağustos ayında gözaltına almıştı.
Olayı soruşturan cumhuriyet savcısı hazırladığı iddianamede, Kaynak hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla dava açmıştı.
9) KAYSERİ'DE 8 ÖĞRETMENE 6'ŞAR YIL HAPİS
Kayseri’de FETÖ/PDY’nin gizli iletişim ağı ByLock’u kullandıkları, örgütün sendikasına üye oldukları ve Bank Asya hesapları olduğu iddiasıyla yargılanan 8 eski öğretmene 6’şar yıl 3’er ay olmak üzere toplam 50 yıl hapis cezası verildi.
13 Mart'ta Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde farklı dosyalarda ayrı ayrı görülen davalarda tutuklu sanık S.G., M.S., F.S., N.B., M.T., İ.D., R.Ç. ile tutuksuz sanık B.G. ve avukatları hazır bulundu. Sanık S.G. ifadesinde, 'Ailesinin parçalanmasını istemeyen bir babanın feryadını duymanızı istiyorum' derken, sanık İ.D. ise 15 Temmuz darbe gecesi aracı ile askeri bölgeye giderek tankların çıkmasına engel olduğunu belirterek, 'Darbeyi duyar duymaz elimizden geleni yaptık. Eğer tank çıksa önüne geçecektim. Asla ByLock kullanmadım. 17 yıllık bilgisayar öğretmeniyim. Ciddi rahatsızlığım var. Beraatımı istiyorum' diye konuştu.
Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek beraat ve tahliyelerini talep ettiler.
Mahkeme heyeti, ayrı davalarda yargılanan sanıkların suçunu sabit görerek, görevlerinden ihraç edilen 8 öğretmene 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası olmak üzere toplam 50 yıl hapis cezası verdi. Sanıklardan F.S.'nin kendi sağlık sorunu, sanık S.G.'nin de eşinin sağlık sorunundan dolayı tutuklu kaldıkları süre göz önünde bulundurularak tahliyelerine karar verildi.
10) KAYSERİ'DE 11 ÖĞRETMENE 6'ŞAR YIL HAPİS
Kayseri'de yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu 11 öğretmen 6'şar yıl 3'er ay hapis cezasına mahkum oldu.
16 Mart'ta Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında FETÖ örgütünün kriptolu programı olan 'ByLock'u kullandığı, Bank Asya'ya para yatırdığı ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Aktif Eğitim Sen'e üye olduğu gerekçesiyle 7 aydır tutuklu bulunan Ahmet Tokul, Mustafa Erol Yayla, Hacı Mustafa Gürlek, Habip Kırkı, Mehmet Emin İbibik, Şerif Deniz, İdris Yaleze, Mustafa Okur, İsmail Tunahan, Dinçer Kurtoğlu ve Harun Hamalosmanoğlu ayrı ayrı hakim karşısına çıktı. Üzerlerine atılan suçlamaları kabul etmeyen öğretmenler, mahkemeden tahliyelerini istedi.
Mahkeme heyeti yargılama sonunda öğretmenlere 'Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olma' suçundan ayrı ayrı 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, sanıkların cezaevinde bulundukları süreyi ve sağlık sorunlarını değerlendirerek tahliyelerine karar verdi.
11) KAYSERİ'DE 1 ÖĞRETMENE 7,5 YIL HAPİS
Kayseri'de FETÖ soruşturması kapsamında örgütün kriptolu programları ByLock, Eagle'yi kullandığı belirlenen 16 yılık öğretmen Erhan Kapcak'a, 7.5 yıl hapis cezası verildi.
13 Mart'ta Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava da tutuklu bulunan Erhan Kapcak hazır bulundu. Örgütün kriptolu programları ByLock ve Eagle'yi kullandığı gerekçesiyle Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve 'Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs' suçundan yargılanan Kapcak, savunmasında 'Terörist değilim. 15 Temmuz'da yapılan hain darbe girişimini şiddetle kınıyorum. Cep telefonda çıktığı iddia edilen ByLock ve Eagle programından bilgim yoktur. Tahliyemi talep ediyorum' dedi.
Mahkeme heyeti Erhan Kapcak'a FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı 'ByLock' ve 'Eagle'ı kullandığı gerekçesiyle 7.5 yıl hapis cezası verdi.
12) KOCAELİ'DE 1 KOMİSER YARDIMCISINA 6 YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan, daha önce ihraç edilen tutuklu komiser yardımcısına 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
16 Mart'ta Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 'FETÖ/PDY'ye üye olduğu' ve örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı iddiasıyla daha önce ihraç edilen tutuklu komiser yardımcısı sanık Muhsin Pak ile avukatı Ferit Kunt katıldı.
Duruşmada söz verilen Pak, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, telefonuna 'ByLock' yüklemediğini ve kullanmadığını öne sürerek, tahliyesini istedi.
Tanık S.E. de 2012 yılında hacca gittikten sonra yapının dini toplantılarına gittiğini belirterek, sanık Pak'ın da bu toplantılara katıldığını söyledi.
Toplantıya B.Y, N.G, A.Ç. ve adını hatırlayamadığı bir öğretmenin de sohbet vermeye geldiğini anlatan S.E, 'Sohbet eden, Fetullah Gülen'in pırlanta serisinden kitaplar okurdu. Sanık Pak'ın bu toplantılara sık olmamakla birlikte katıldığını biliyorum.' diye konuştu.
Sanık avukatı Kunt ise müvekkilinin sohbetleri sosyal ortam olarak değerlendirip katıldığını iddia ederek, tahliyesini istedi.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Pak'ı 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etti.
Mahkeme, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak, sanığın, yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi.
13) KOCAELİ'DE 1 KOMİSERE 6 YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu suçlamasıyla yargılanan eski komiser, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
14 Mart'ta Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, KHK ile komiserlik görevinden ihraç edilen tutuklu sanık Çelebi Fidan ve avukatı hazır bulundu.
Fidan, savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddederek, iddianamede yer alan tanık ifadelerinin iftira olduğunu ileri sürdü.
'ByLock' kullanmadığını iddia eden Fidan, Bank Asya'daki hesabını 2005'te faizsiz bankacılık kapsamında açtığını, işlemlerinin hiçbir talimatla ilgisi olmadığını savundu.
Mahkeme heyeti, 'terör örgütüne üye olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığı, kararın onanmasına kadar adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartı getirerek tahliye etti.
İddianameden
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanığın 'örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı', 'örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in çağrısının ardından Bank Asya'da aktif işleme devam ettiği', 'silahlı terör örgütü üyesi olduğu' suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.
14) KOCAELİ'DE 1 EMNİYET MÜDÜRÜNE 6 YIL HAPİS
Kocaeli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan eski emniyet müdürü, 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi.
16 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, meslekten ihraç edilen, tutuklu 3. sınıf emniyet müdürü Cabir Yeşiltaş ve avukatı katıldı.
İddianamede kendisine yöneltilen suçlamaların hatırlatılmasının ardından savunmasına başlayan Yeşiltaş, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
ByLock indirmediğini ve kullanmadığını iddia eden Yeşiltaş, kendisiyle ilgili tespit raporunda hata olduğunu öne sürdü.
Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığa 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
İddianame
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, örgütün kriptolu haberleşme uygulaması ByLock'u kullandığı gerekçesiyle sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(18 Mart 2017, 17:34)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: