Darbe girişimiyle ilgili Ankara'daki çatı iddianameden çarpıcı ayrıntılar gelirken, o gece darbecilerin ön saflardaki 6 generalin, 80'li yıllarda haklarında soruşturma açılan askeri öğrenciler arasında olduğu ancak soruşturmaların sümen altı edilmesiyle 15 Temmuz gecesine kadar 36 yıl saklandıkları ortaya çıktı.
11.03.2017 20:00 FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili hazırlanan 2 bin 581 sayfalık iddianameden çarpıcı ayrıntılar çıkmaya devam ediyor.
Al Jazeera Türk'ün haberine göre orduya sızmaya çalışan örgüte yönelik ilk soruşturmalar 1980'li yıllarda askeri okullarda başlatıldı. Soruşturmaların sonucunda hakkında yeterli bilgi edinilemeyen bazı öğrencilerin yaşlarının küçük olması da göz önüne alınarak askeri okulla ilişiği kesilmedi. İddianameye göre hakkında soruşturma açılan öğrencilerin hepsi 15 Temmuz'daki darbe girişiminde albay ve general rütbesiyle ön saflarda yer aldı. Savcılık, soruşturma kapsamında tutuklanan Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğgeneral Şener Topuç, Tuğgeneral Hidayet Arı, Tuğgeneral Murat Yetkin, Tuğgeneral Erdem Kargın ve Tuğgeneral Mehmet Nuri Başol'un hakkında soruşturma yürütülen ve ilişiği kesilmeyen bu öğrenciler arasındaydı. İşte hikayeleri...
703 SUBAYDAN 513'Ü FETÖ BAĞLANTISI NEDENİYLE UZAKLAŞTIRILMIŞ
Savcılık, darbe girişiminin ardından yurt dışındaki 703 TSK mensubunun 513'ünün FETÖ bağlantısının tespit edilerek görevlerinin sonlandırıldığı notunu düştü.
TUĞGENERAL EYYÜP GÜRLER
Orgeneral Dündar için talimat verdi
15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynayan İstanbul 1. Ordu Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler, emniyette darbeyi 3-4 gün önce öğrendiğini ve harekatı koordine etmeye çalıştığını anlattı. Gürler ifadesinde Genelkurmay'dan gelen sıkıyönetim bildirisini birliklere dağıttığını, tüm birliklerin İstanbul'a destek sağlamaları için gelmesini istediğini söyledi. Darbecilerin Whatsapp grubunda kendi komutanı olan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın alınması için de talimat verdi.
TUĞGENERAL ERDEM KARGIN
Ardahan Garnizon komutanıydı
Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında darbe girişiminde yer aldığı belirtilen Ardahan Garnizon ve 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Kargın 16 Temmuz sabahı yakalanmıştı. Beraberindeki 18 askerle tutuklanan Kargın ve anayasal düzeni ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ile silahlı terör örgütüne (FETÖ/PDY) üye olmakla suçlanıyor.
TUĞGENERAL ŞENER TOPUÇ
Dubai havaalanında operasyonla yakalandı
Darbe girişimi gecesi görevli olduğu Afganistan'da bulunan Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şener Topuç, Dışişleri Bakanlığı ve MİT'in girişimleri ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin işbirliği sayesinde Dubai Havaalanı'nda yakalanarak Türkiye'ye getirildi. Şener Topuç'un o gece görev yaptığı Kabil'den ayrılmadan önce Almanya'ya sığınmak için girişimde bulunduğu ancak Alman makamlarının bu talebe olumlu karşılık vermediği öğrenildi.
TUĞGENERAL HİDAYET ARI
‘Tankları çıkarıp geri çektim' demişti
Edirne'de konuşlu 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı'nın o gece tankları kışladan çıkartıldığı iddia edildi. Arı, mahkemede, kısa bir tereddüt geçirdikten sonra 5 dakika içinde geri çektiğini söyledi. Arı'nın soyadını değiştiren ağabeyinin ise örgüte mali destek sağladığı gerekçesiyle kayyum atanan Kaynak Holding'te üst düzey yönetici olduğu ortaya çıktı.
TUĞGENERAL MURAT YETKİN
Sarıkamış'ta tankları çıkarttı
Kars Valiliği'nin açıklamasına göre 15 Temmuz gecesi Sarıkamış 9'uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetkin emriyle kışladan çıkan tanklarla işgal edildi. Uyarılara rağmen geri dönmeyen Sarıkamış'taki tankların darbe girişimi devam etti. Ertesi sabah Tuğgeneral Murat Yetkin ve Kars 14'üncü Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı ile toplam 31 rütbeli asker gözaltına alındı.
TUĞGENERAL M. NURİ BAŞOL
Sıkıyönetim komutan yardımcısı olacaktı
İzmir, Bornova'da yer alan 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nuri Başol'un adı İzmir ve Manisa sıkıyönetim komutan yardımcısı olarak geçiyordu. Darbe gecesi gözaltına alınan Başol tutuklandı. Başol geçtiğimiz günlerden İzmir'in Aliağa ilçesindeki Yeni Şakran Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşmada hakkındaki suçlamaları reddetti.
HİDAYET ARI
4 aşamada TSK'ya sızma hikayeleri
- İddianamenin ayrıntılarına göre, örgütün TSK içindeki yapılanmasının birinci aşaması, ‘1980 öncesi'ne dayanıyor. 1974'ü işaret eden savcılık “Bu dönemde, örgütün de kuruluş aşamasında bulunduğunu göz önüne alarak, münferit olsa da az miktarda örgüt mensubunun TSK personeli yapıldığını söylemek mümkündür” ifadelerini iddianameye soktu.
- İkinci aşama ise 1980-2000 yılları arasındaki sistematik bir biçimde Askeri Lise, Harp Okulları ve Astsubay Hazırlama Okullarına örgüt elemanları yerleştirilmeye başlanmasını kapsıyor. Yerleştirilen askerlere kod adları verilerek, gerçek isimleri ile iletişime geçmedi. Hatta hiçbir hücre bir diğer hücre ile haberdar olmayacak şekilde gizlendi.
- Üçüncü aşama olarak gösterilen 2000-2008 yılları arası iddianamede ‘TSK içerisinde yerleşme ve yayılma dönemi' olarak tanımlandı. Bu dönemde personel başkanlıklarının tamamına yakını örgütün eline geçerken komutanların yakın markaj altına alınması sağlandı.
- 2008-2014 yılları arasını kapsayan dördüncü aşama iddianamede ‘TSK'yı tamamen ele geçirme ve örgütten olmayanların tasfiye edilmesi' olarak yer aldı. Savcılık 2013 YAŞ'ta terfi eden generallerin neredeyse tamamının FETÖ üyesi olduklarını belirtti.
FOTOĞRAFLAR ORTAYA ÇIKTI: Darbe Girişiminin Firarisi Kaya'nın Yeni Görüntüleri
25.04.2017 19:36 Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin firari şüphelilerinden eski Hakim Binbaşı Kurtuluş Kaya'nın olay gününe ilişkin fotoğrafları ortaya çıktı.
Güvenlik kameralarından elde edilen fotoğraflar, darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin 221 sanık hakkında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen "çatı iddianamesi"nin eklerinde yer aldı.
Buna göre Kaya, darbe girişimi akşamı 20.13'te turnikelerden geçerek karargaha giriyor, 2 dakika sonra ise aynı turnikeleri kullanarak karargahtan çıkıyor. Kaya, 20.48'te ise koşarak karargaha yeniden giriyor.
Kaya, darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından 16 Temmuz saat 13.07'de meslekten ihraç edilen Hakim Yarbay Ali Müjdat Eski ile Güney Nizamiye tarafından çıkarken görünüyor.
Buradan Akıncı Üssüne gittiği iddia edilen Kaya, daha sonra kayıplara karışmıştı.
Kaya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ'nün askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin soruşturmasının şüphelileri arasında yer alıyor.
Başsavcılığın darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde adı geçen 31 askeri yargı mensubu hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından hazırladığı iddianamede, Kaya'nın, darbe girişimi gecesi Genelkurmay Karargahı'nda kimi darbecilerle toplantı yaptıkları belirtilmişti.
FOTOĞRAFLAR ORTAYA ÇIKTI: Önce Orgeneral Akar'ı sonra belgeleri çıkardılar
27.04.2017 13:55 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın karargahtan çıkarılmasından hemen sonra makam katında bulunan koliler dolusu belge ile kılıç gibi aksesuarların, darbeci askerlerce başka bir odaya taşındığına ilişkin fotoğraflar ortaya çıktı.
5 Temmuz gecesine ilişkin güvenlik kameralarından elde edilen fotoğraflar, darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin 221 sanık hakkında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde hazırlanan "çatı iddianamesinin" eklerinde yer aldı.
Buna göre, 15 Temmuz günü Genelkurmay Karargahı komuta katı protokol giriş salonunu gören kameralara yönelik yapılan incelemelerde FETÖ mensubu askerlerin dakika dakika ihaneti de belgelendi.
Görüntülere göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, 15 Temmuz 2016 günü saat 09.11'de makam aracı ile karargaha giriş yaptı.
Saat 16.00'da ise Ak Parti Milletvekili, emekli general Şirin Ünal karargahtan çıkarken, karacı bir subay, aracına binen Ünal'ı yoldan geri çevirdi. Görüntülerde Ünal'ın Genelkurmay'dan saat 16.07'de tekrar çıkış yaptığı belirlendi.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-03 Mart (2017) 'Ankara Darbe Ana (Çatı) Yapılanması 221 sanık' davası
(11 Mart 2017, 20:00), son güncel.:(27 Nisan 2017, 13:55)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: