Kırklareli'nde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoban girişinde durdurulan 81 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
11.03.2017 16:35 Kırklareli'nde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoban girişinde durdurulan 81 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
8 Mart'ta Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan duruşmada, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında bulunduğu, 38'i tutuklu 81 sanık hazır bulundu.
Duruşmada, tutuklu sanık Doğan, Çiçek ve binbaşı Servet Arslan mahkeme heyetinin sorularını yanıtladı. Ayrıca, tanık Murat Severoğlu'nun da ifadesi alındı.
Daha sonra talepleri dinlenilen sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyesini ve haklarındaki tedbirlerin kaldırılmasını istedi.
Mahkeme Başkanı İzzet Koçer, taleplerin heyet tarafından değerlendirileceğini, Cumhuriyet Savcısının mütalaasının bekleneceğini belirtti.
Duruşmada Mahkeme Başkanı İzzet Koçer, Tuğgeneral Doğan'a ajandasında yazılı bulunan, '17-25 Aralık işleri kolaylaştırdı' şeklinde yazılı notu sordu. Soru üzerine Tuğgeneral Doğan, "General, amiral oryantasyon eğitiminde dönemin Genelkurmay ikinci başkanı eğitimde söyledi. Eğitimde tuttuğum tüm notlarım ajandamda bulunuyor. Genelkurmay ikinci başkanının konuşmasındaki, '17-25 Aralık işleri kolaylaştırdı' sözlerinde bir art niyet bulunmamaktadır. Bu cümleyi devletin o dönemde paralel yapıyı deşifre ederek karalığını anlatmak maksadıyla söyledi. Eğer bu kelime suç teşkil ediyorsa, bu suç bana ait değil, Genelkurmay ikinci başkanına aittir" dedi.
Heyet Başkanı Koçer'in, "Bu notları neden tutma ihtiyaca duydunuz" sorusuna Tuğgeneral Doğan, "Askeriyede komutanlar boşuna konuşmaz anlayışıyla not ettim" dedi.
"ŞU ANDA SİZİ YARGILIYORUZ"
Akranlarından 1 yıl önce terfi etmesine ilişkin savunmada bulunan Doğan, "Akranlarıma göre bir yıl önce terfi ettim. Terfim teamüllere uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Çünkü ben yüksek lisans yapıyordum ve bu nedenle akranlarımdan önce terfi ettim. Benim terfim Yüksek Askeri Şura üyelerince gerçekleştirilmiştir. Bu eğer suç ise bu kararı uygulayanlarda zan altında tutulmalı. Tabi bu iddialar hayalden ibarettir. Terfimi de onaylayan sayın Cumhurbaşkanımızdır. Eğer bu haksız bir terfiyse silahlı kuvvetlerinde erken terhis sistemi kaldırılmalıdır. Benim hakkımda FETÖ'cü diyenler asıl FETÖ'cüdür" dedi.
Heyet Başkanı İzzet Koçer, Tuğgeneral Doğan'ın bu sözlerine tepki göstererek, "Bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz, biz şu anda sizi yargılıyoruz" dedi.
Duruşmada yarbay Çiçek ile binbaşı Servet Arslan mahkeme heyetinin sorularını yanıtladı.
Daha sonra duruşmada ifadesi alınan tanık Murat Severoğlu, darbe girişiminin yaşandığı gece askeri birlikleri TEM otoyolunda durdurduklarını söyledi.
Askeri personelin vatandaşları çok kez tehdit ettiğini ileri süren Severoğlu, bir binbaşının emri ile askeri araçların silahlarının vatandaşların üzerine döndürüldüğünü iddia etti.
İfadesinde binbaşının "Askeri araçların önünde durmayın, araçları buradan ilerleteceğiz" dediğini öne süren Severoğlu, "Askeri araçları durdurduğumuzda araçların üzerlerinde askerler vardı. Onlara sürekli emir veren bir binbaşı vardı, ancak karanlık olduğundan bu binbaşının yüzünü göremedim. Darbe girişiminin yaşandığı gece TEM otoyolunda askeri birlikleri durdurarak darbeyi engelledik. Bir binbaşı orada tehditler savuruyordu. 'Biz buraya ölmeye geldik' dediğimde binbaşı 'Yat tankın önüne seni ezeceğim, ben bu darbeyi gerçekleştireceğim' şeklinde söylemlerde bulundu" şeklinde konuştu.
Binbaşıya darbeyi gerçekleştiremeyeceklerini ifade ettiğini belirten Severoğlu, binbaşıyı Cumhuriyet başsavcısı ile emniyet müdürünün kışlaya dönmeleri yönünde ikna etmeye çalıştıklarına şahit olduğunu anlattı.
Severoğlu, binbaşının vatandaşlara sürekli tehditlerde bulunduğunu öne sürerek, binbaşının 'Gerekirse bu darbeyi gerçekleştirmek için askerlere vur emri veririm' dediğini duyduğunu anlattı.
Darbe girişiminin yaşandığı gece askeri personelin üzerinde hücum yeleklerinin bulunduğuna dikkat çeken Severoğlu, "Askerlerin ellerinde silahları vardı. Ben o gece askeri araçlara bedenimi siper ettim" dedi.
Tutuklu sanıklardan Ramazan Öztürk'ün 'O gece oraya gelen vatandaşların para aldığı söyleniyor, siz de para aldınız mı?' sorusuna Severoğlu, "Ben vatanımı parayla sevecek ve satacak kadar şerefsiz değilim. Ben oraya para için gelmedim" şeklinde cevap verdi.
Severoğlu'nun ifadesinin çelişkili olduğunu ileri süren sanık avukatlarından Pınar Dündar ise tanık hakkında yalan tanıklıktan suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
TEHDİT EDİLDİĞİNİ SÖYLEYEN TANIK, ŞİKAYETÇİ OLDU
Kırklareli'deki FETÖ davasında tanık olarak dinlenen Murat Severoğlu, darbe girişiminin yaşandığı gece Lüleburgaz 65'inci Mekanize Tugay Komutanlığı'ndan çıkan askerleri TEM otoyolunda durdurduklarını söyledi. Severoğlu, "Askeri araçları durdurduğumuzda araçların üzerlerinde askerler vardı. Onlara devamlı emir veren bir binbaşı vardı, sadece karanlık olduğundan bu binbaşının yüzünü göremedim. Darbe girişiminin yaşandığı gece TEM otoyolunda askeri birlikleri durdurarak darbeyi engelledik. Bir binbaşı orada tehditler savuruyordu. 'Biz buraya ölmeye geldik' dediğimde binbaşı 'Yat tankın önüne seni ezeceğim, ben bu darbeyi gerçekleştireceğim' dedi. Binbaşıyı Cumhuriyet başsavcısı ile güvenlik müdürünün kışlaya dönmeleri yönünde ikna etmeye çalıştıklarına tanık oldum. Binbaşı 'Gerekirse bu darbeyi gerçekleştirmek için askerlere vur emri veririm' söylediğini duydum. Askerlerin ellerinde silahları vardı. Ben o gece askeri araçlara bedenimi siper ettim" dedi.
Sanıklardan Ramazan Öztürk'ün, "O gece oraya gelen vatandaşların para almış olduğu söyleniyor, siz de para aldınız mı?" demesi üzerine Severoğlu, "Ben vatanımı parayla sevecek ve satacak kadar onursuz değilim. Ben oraya para için gelmedim" dedi
Severoğlu'nun ifadesinin tutarsız bulunduğunu ileri süren sanık avukatlarından Pınar Dündar, şahit hakkında yalan tanıklıktan suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
Tanık Murat Severoğlu'nun ifadesinin ardından duruşmaya bir süre ara verildi. Daha sonra devam eden duruşmada, Severoğlu, salondan çıkacağı sırada mahkeme başkanı İzzet Koçer'e salondaki sanıklar tarafından tehdit edildiğini söyledi. Severoğlu, "Ben ifademden sonra salondan çıkarken tehdit edildim. Sanıklar bana hitaben 'sen bittin, sana artık rahat yok, seni yaşatmayız artık' gibi tehditlerde bulundular. Şikayetçiyim, tutanak tutulmasını istiyorum" dedi.
Mahkeme Başkanı Koçer, bunun üzerine Severoğlu'nun şikayetini tutanağa geçirtti. Severoğlu, ardından ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.
Duruşma 15 Mart Çarşamba gününe ertelendi.
Paralel yapı-27 Aralık (2016) 'Kırklareli Darbe Yapılanması 81 sanık' davası
(11 Mart 2017, 16:35)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: