Denizli'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan ve örgütün finans ayağını oluşturdukları iddia edilen 38'i tutuklu 67 işadamının yargılandığı davaya devam edildi.
11.03.2017 13:58 Denizli'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan ve örgütün finans ayağını oluşturdukları iddia edilen 38'i tutuklu 67 işadamının yargılandığı davaya devam edildi.
10 Mart'ta, Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'nde oluşturulan Denizli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda, FETÖ/PDY üyesi olmak ve örgüte finansal destek sağlamakla suçlanan 38'i tutuklu 67 işadamının yargılanmasına 10'uncu günde devam edildi. Duruşmanın bugünkü celsesinde, eski AK Parti Merkezefendi İlçe Başkanı olan işadamı Ahmet Kayhan savunmasını yaptı. Silahlı terör örgütü üyeliği suçlamalarıyla hakim karşısına çıkan, hakkında FETÖ'nün Denizli İl Mütevelli Heyeti'nde yer aldığı ve FETÖ/PDY ile bağlantılı olmaktan kapatılan Denizli İşadamları Derneği'nin (DİAD) toplantıya çağıran isimlerden olduğu iddia edilen ve ByLock programı kullandığı tespit edilen Kayhan, suçlamaları kabul etmedi.
'İDDİANAMEDE TANIKLAR AK PARTİLİ'
DİAD ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile katıldığı bir kahvaltı programında tanıştığını belirten Kayhan, '2012'de alkol satışı yapılmayan bir otel açtım. Muhafazakar kesime hitap eden otelin tanıtımı için böyle bir dernekte olmamın yararlı olacağını düşündüm. 17-25 Aralık sürecinden sonra da istifa ettim. 'Yılmaz' kod adlı gizli tanık 2011-2015 yılları arasında AK Parti il yönetiminde yer almış biridir. DİAD yönetiminde olan herkesin cemaat içinde olduğunu söylemiş. Bunu reddediyorum. Bu derneğin 1500 üyesi vardı. Bu kadar insanı terör örgütü üyeliği ile itham edemeyiz. Aynı iddialarda bulunan T.Y. de arkadaşımdır. Kendisi de AK Parti yönetiminde yer almıştır. Kendisiyle ticari alışverişimiz vardı. Bir gün yüksek miktarda çek isteyince borcumu abarttığını düşündüm ve istediği çeki hemen vermedim. Bu süreçten sonra husumet beslemiş olabilir' dedi.
'ONU TANIYAN DİĞER SİYASİLER DE YARGILANMALI'
Mahkeme Başkanı'nın sanık Kayhan'a FETÖ/PDY davalarında firari sanık olarak aranan ve örgütün dönüşümlü il sorumluları oldukları iddia edilen ' Murat Hoca' kod adlı Mehmet Boz ve Dr. Süleyman Deşdemir'i tanıyıp, tanımadığını sordu. Kayhan firari iki sanığı nasıl ve nerede tanıdığını şöyle anlattı:
'Dr. Süleyman Deşdemir'i bir bakanın ziyareti sırasında katıldığım bir yemekte tanıdım. Bana, cemaatin Denizli il sorumlusu olduğunu söylediler. Bu kişiye iş adamları ve parti kanadındaki kişiler hürmet gösterirdi. Mehmet Boz, Türkçe Olimpiyatları'nda bana ' Murat Hoca' olarak tanıtıldı. Bu kişi olimpiyatlarda protokolde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yanında oturuyordu. Fotoğrafları bile vardır. Dr. Süleyman Deşdemir'in yerine getirildiğini söylediler. 19-25 Aralık sürecinden önce cemaat diye bir gerçek vardı. Adrenalin Derneği ve DİAD'a cemaate yakın insanların üye olduğu bilinirdi. Görevde bulunduğum süre içinde iki yerel, iki genel seçim, bir referandum bir de Cumhurbaşkanlığı seçiminde aktif görev aldım. Bu süreçte kaç bakan gelmişse sivil toplum kuruluşları veya valiliğin belirlediği işadamlarıyla yemekler olurdu. Bana sorulan Süleyman Deşdemir, ya siyasilerin masasında ya da yan masada yer alırdı. Bu kişiyi o tarihlerde görev yapan siyasilerin, 'Bilmiyorum' demeleri hayatın akışına aykırıdır. Her siyasetçi bu kişiyi bilirdi. Eğer bu kişiyi tanıdığımı söylediğim için yargılanıyorsam, bu kişiyi tanıyan siyasilerin de yargılanması gerekir.'
'ODA SEÇİMLERİNE SİYASİ ETKİ YOKTUR DEMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR'
Oda seçimlerine siyasetin etkisini de anlatan işadamı Ahmet Kayhan, ''Oda seçimlerine siyasilerin etkileri yok demek mümkün değildir. Oda seçimlerinde listeler derneklerin ve siyasi partilerin konsensusu ile belirlenir. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DİAD ve diğer derneklerin toplantılarına katılırdı. Denizli'nin markalaşması açısından işadamlarının derneklere üye olmaları gerektiğini söylerdi' diye konuştu.
İddianamede örgütün ' Denizli il imamı' olarak geçen tutuklu sanık Fuat Yıldırım, örgütün kriptolu mesajlaşma programı 'ByLock' tespit edilen telefonunda terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'e ait ses dosyası bulunması hakkında savunma yaptı.
Örgüt üyesi, yöneticisi ya da il imamı olmadığını iddia eden Yıldırım, telefonundaki 'Uyan, ölüm uykularından uyan, meseleye sahip çık, Allah'ın sana gördüreceği çok büyük vazifeler vardır, fonksiyonunu edadan geri kalma' ifadelerini içeren ses dosyasını sabah namazına uyanmak için alarm olarak kaydettiğini ileri sürdü.
Mahkeme Başkanının, 'O ses, Fetullah Gülen'e ait, sabahları uyanmak için neden o kişinin sesini tercih ettin?' sorusuna, Yıldırım, 'Daha önce Fetullah Gülen'in sesi olduğunu bilmiyordum, polisteki sorgum sırasında öğrendim.' diye yanıt verdi.
Duruşmaya pazartesi günü devam edilmesine karar verildi.
- İddianame
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin 'il yapılanması' ve 'finans kaynakları'na yönelik soruşturma kapsamında, kapatılan TUSKON'un genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay ve eski Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ile örgütün sözde 3 il imamının da aralarında yer aldığı 43'ü tutuklu 67 kişi hakkında açılan davada sanıklar hakkında 10 yıldan ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar değişen cezalar talep ediliyor.
İddianamede FETÖ/PDY'nin Denizli il imamının 2011 yılına kadar 'doktor' lakaplı Süleyman Deşdemir olduğu, bu tarihten sonra ' Murat Hoca' lakaplı Mehmet Boz'un geldiği, onun deşifre olmasının ardından Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ve ardından da Fuat Yıldırım'ın il imamı olarak atandığı belirtilmişti.
Paralel yapı-12 Ağustos (2016) 'Denizli Yemek Şirketleri/örgüte finansal destek 67 sanık' davası
(11 Mart 2017, 13:58)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: