Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 4 öğretmen, ayrı ayrı yargılandıkları davalarda mahkemece 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6'şar yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Öte yandan yine Kayseri'de Fetö soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 3 sanığın ByLock kullanım sürelerini ve ortak rehberde hangi isimlerle kayıtlı olduklarını gösteren bilgiler duruşmada sanıklara soruldu. Sanıklar iddiaları kabul etmedi.
05.03.2017 09:41 Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 4 öğretmen, yargılandıkları mahkemece 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6'şar yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
28 Şubat'ta Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrı ayrı görülen davalarda, 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'örgütün kriptolu iletişim programı 'ByLock'u kullanmak' suçundan hakim karşısına çıkan öğretmenler Davut Tek, Murat Sukut ve Şaban Sağıroğlu üzerlerine atılan suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini talep etti.
Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edilen sanık öğretmen Davut Tek, mahkemede, '2007 yılında FETÖ dershanesine iş amaçlı, ekmek parası için girdim. O zamanlarda siyasetçilerin, iş adamların çocukları da öğrencimizdi. Bylock adlı programı kullanmadım. Ben haklarımı Avrupa kapılarında aramak istemiyorum. Türk hukukuna ve adaletine güveniyorum' diye konuştu.
3 çocuk babası eski öğretmen Şaban Sağıroğlu da, 'Söz konusu programı ne indirdim, ne kullandım. 1998 yılında görevime başladım. 2013 yılında Aktif Eğitimciler Sendikası yöneticileri gelerek, beni ikna etti. Daha sonra ise tekrar istifa ettim. Bank Asya'ya hesap açtırdım, gelen mesajlar doğrultusunda, faizsiz bankacılık nedeniyle bir süre kullandım. 19 yıllık öğretmendim. Elime aldığım tek silah yedek subay olarak askerken piyade tüfeği aldım. Burada neden, niçin olduğumu anlamıyorum, ailem mağdur oldu' diyerek ağlamaya başladı.
Diğer öğretmen sanık Murat Sukut ise hakkındaki iddiaların hayal ürünü olduğunu söyleyerek, 'Savunmam bile alınmadan meslekten ihraç edildim. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum' dedi.
Mahkeme heyeti yargılama sonunda tutuklu 3 öğretmene 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Diğer dava
Yine Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün gizli iletişim ağı bylock programını kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan 30 yıllık din kültürü öğretmeni 54 yaşındaki sanık, 6 yıl 3 ay hapse mahkum oldu.
2 Mart'ta Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu sanık Ali Rıza Duman (54) Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile avukatı ise duruşma salonunda hazır bulundu.
Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) ile örgüt sendikası olduğu gerekçesiyle kapatılan Aktif Eğitimciler Sendikası'na da geçmişte üye olan sanık Ali Rıza Duman, '30 yıllık din kültürü öğretmeniyim. Bu iddianameden bir suç çıkmaz. Benden terör örgütü üyesi çıkmaz, benden terör örgütü mağduru çıkar. Türk mahkemelerine güveniyorum. Kayseri'de hakimler olduğuna inanıyorum' diye konuştu.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuklu sanığın suçunun sübut bulduğu gerekçesiyle, sanık Ali Rıza Duman'a 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, sanığın cezaevinde kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak, tahliyesine karar verdi.
3 SANIKLI DAVADA BYLOCK RAPORU
Öte yandan yine Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında silahlı terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla dava açılan diğer bazı sanıkların, ByLock'u kullanım süreleri ile ortak rehberde hangi isimlerle kayıtlı olduklarına ilişkin bilgiler, yargılandıkları Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesine ulaştı.
2 Mart'ta, 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde haklarında ayrı ayrı dava açılan tutuklu eski polisler H.G, M.Y. ve M.Y. ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkemede sanıklara, ByLock programını kullanım süreleri ve ortak rehberde kayıtlı oldukları isimlerle ilgili bilgiler soruldu.
H.G savunmasında, hakkındaki iddiaları kabul etmediğini, FETÖ ile ilgisinin bulunmadığını ileri sürdü.
Mahkeme başkanının, 11 Ağustos 2014'te telefonuna ByLock yükleyerek 68 farklı günde kullandığını ve ByLock ortak rehberinde isminin kayıtlı olduğunun tespit edildiğini belirtmesi üzerine H.G, iddianamede belirtilen telefon numarasının kendisine ait olduğunu ancak ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını savundu.
Aynı mahkemedeki diğer duruşmada hakim karşısına çıkan M.Y. de ByLock kullanmadığını ve söz konusu terör örgütü ile uzaktan yakından ilgisinin olmadığını öne sürdü.
Mahkeme başkanının, '29 Aralık 2014 ile 10 Nisan 2015 arasında 23 farklı günde ByLock kullanmışsın. Ortak rehberde de kaydın çıkmış' demesi üzerine M.Y, 'İnternetten indirilen CIA ve benzeri programlara numaranızı yazınca, karşı taraf sizi nasıl kaydetmişse adınız öyle çıkıyor. Bu da öyle bir şey olabilir. Ben ByLock kullanmadım.' dedi.
Diğer tutuklu sanık M.Y. de hakkındaki iddiaları kabul etmediğini söyledi.
22 Kasım 2014-22 Nisan 2015 tarihleri arasında 14 farklı günde ByLock kullandığı ve ByLock ortak rehberinde isminin kayıtlı olduğu tespit edildiği belirtilen M.Y, bu programı indirmediğini ve kullanmadığını savundu.
M.Y, Bank Asya'daki parasını da 17-25 Aralık sürecinden sonra çektiğini kaydetti.
H.G'yi sağlık sorunları dolayısıyla tahliye eden mahkeme heyeti, M.Y. ve M.Y'nin ise tutukluluklarının devamına karar vererek duruşmaları erteledi.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(05 Mart 2017, 09:41)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: