15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye genelinde hakkında ilk gözaltı kararı verilen Albay Yurdakul Akkuş ve 13 tutuklu sanık Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı.
25.02.2017 13:25 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye genelinde hakkında ilk gözaltı kararı verilen Albay Yurdakul Akkuş ve 13 tutuklu sanık Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı.
21.02.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bugün yapılan ilk duruşmaya İzmir'de tutuklu bulunan Albay Yurdakul Akkuş ile Bandırma M Tipi Cezaevi'ne tutuklu olan Binbaşı Murat Yıldırım, Yüzbaşı Yılmaz Gündüz, Üsteğmen Hakan Kutkan, Teğmen Ali Çiğci, Astsubay Başçavuş Erkan Demirtemel, Astsubay Başçavuş İbrahim Çetin, Astsubay Başçavuş Ayhan Şen, Astsubay Başçavuş Kemal Şendur, Astsubay Başçavuş Mustafa Ekici, Astsubay Başçavuş Hacı Hüseyin Çelenk, Uzman Çavuş Duran Demir, Uzman Çavuş Ali Yasal, Uzman Çavuş Ertuğrul Yüksel ve tutuksuz yargılanan Teğmen Bilal Dişbudak ve Bursa İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda personel şube müdürü olarak görev yapan Ali Bülbül hazır bulundu.
Yarın da devam edecek duruşmada ifade veren Teğmen Ali Ciğci, 'Olay akşamı Yurdakul Akkuş, Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığına geldi. Bana herhangi bir şey sormadı. Aklımdan kötü bir şey geçmedi. Daha sonra polisler gelince Yurdakul Akkuş, onları içeri almamam konusunda bana talimat verdi. Polisler ile nizamiye personeli tartışıyordu. Jandarmaya içeri girmesini söyledim. Polislere ise, 'komutan sizinle konuşmak istemiyor' dedim. Polisler vali ve başsavcının talimatını bana söylemedi. Ben farklı bir olay olacağını düşündüm. Karışıklığın önlenmesi için tekrar komutana söylemek için yanına gittiğimde arkamdan gelen polisler onu gözaltına aldı. Ben de hiçbir müdahalede bulunmadım' dedi.
Duruşmada daha sonra savunmalarını yapan Başçavuş Kemal Şendur, Ayhan Şen ile Uzman Çavuş Ali Yasal FETÖ terör örgütü ile hiç bir bağlantılarının olmadığını komutanlarından aldıkları emirleri yerine getirdiklerini söyledi.
Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında yakalanması büyük önem taşıyan Yurdakul Akkuş'un ifadesinin yarın alınacağı öğrenildi.
22.02.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye genelinde hakkında ilk gözaltı kararı verilen Albay Yurdakul Akkuş ve 13'ü tutuklu toplam 16 sanığın yargılanmasına Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
Haklarında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyetini Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'silahlı terör örgütü kurma, yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis cezası istenen 16 sanıktan 15'i ifade verdi.
Kendisine haber geldiğini ve nizamiyeye gittiğini anlatan sözde Bursa sıkıyönetim komutanı Albay Yurdakul Akkuş, 'Harekat Yıldırım kod adlı mesaj bana 23.30-00.00 arası verildi. Mesaj sarı açık bir zarftaydı. 'Kimse okudu mu' diye sordum. Okumadığını öğrenince zarfı kapatıp odama çıktım. Okumaya fırsatım olmadan nizamiyeden sesler duydum. Aşağı indim. Seyfullah Saldık oradaydı. Beni tahrik etmek istercesine 'Sen kimsin' diye bağırdı. Ben de tahriklere kapılmadım. Sonuç alamayınca bana 'Evine git' dedi. 'Emredersiniz komutanım' deyip lojmanın yanındaki Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığına gittim. Orada toplantı yapmadık. Televizyondan gelişmeleri takip etmek için odama çıktım. Osmangazi'ye gidilmemesi konusunda bana emir verilmedi. Konunun mahiyetini anlamamıştım, Osmangazi'de televizyona bakınca Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından darbe girişimini olduğunu öğrendim' dedi.
'Polislere mukavemet olmadı'
Polislerin mukavemet ile karşılaşmadan odasına geldiğini anlatan Akkuş, 'Beni almak istediler. Yazılı belge olmadan gözaltına alamayacaklarını söyledim. Ardından vali, başsavcı ve emniyet müdürünü aradım. Başsavcım gözaltı kararı olmadığını, ancak polislerle gitmem gerektiğini söyledi. Ben de gittim' diye konuştu.
'Bu bir darbe davası değil kumpas davasıdır'
Davayla alakalı açıklamalarda bulunan Akkuş, şunları söyledi:
'Bu bir darbe davası değil, kumpas davasıdır. Kumpası kuranlar da bellidir. Ankara, İstanbul ve bazı bölgelerde darbe girişimi sırasında silah, acı ve gözyaşı var. Bursa'da ise neşe, sağduyu var; silah, acı ve asker yok. Bu, bizim kumpası erken fark etmemizdendir. Darbecilerin tamamı silahlı ve hazırlıklıdır. Önceden silah dağıttıklarını ve yakıt ikmal hareketleri olduğunu görüyoruz. Burada hiçbiri yok. Saldık'ın emrine uydum. 'Git' dedi, gittim. Darbeciler komutanlarını egale etti. Ben isteseydim bir emrime bakardı. Benim sadece ismimin geçmesi dışında bu darbecilerle hiçbir alakam yoktur. Hareket Yıldırım kodlu mesajları sonradan okudum ve valiye teslim etmek için çantama koydum. Ama polis bunları ele geçirmiş gibi davranmış. İyi niyetimi kötüye kullandılar'.
Saldık'ın Harekat Yıldırım kodlu mesajlardan haberi olmasına rağmen kendisini derdest etmediğini ifade eden Akkuş şöyle devam etti:
'Hukuk dışı olarak Osmangazi'de bulunduğumuza dair bir şey söylemedi. Bir telefon kadar uzağındaydım. Bana bir şey sormadı. Saldık, olayla ilgili tutanakları polislere sabaha kadar teslim etmemiştir. Tutanaklar birçok defa değişti. Ayrıca emrindeki JÖH timlerini kullanarak tutuklayabilirdi. Ona rağmen polislere teslim etti.'
FETÖ/PDY üyesi olmadığını anlatan Akkuş, 'Listeye ismimi yazan kişileri tanımıyorum. Onlardan şikayetçi oldum. Zaten ismimi yanlış yazmışlar. Orada Yurdagül yazıyor. Muhtemelen beni o listeye yanlışlıkla yazdılar' şeklinde konuştu.
Tutuklu sanıklardan Mustafa E., darbe gecesi bir komutanının kendisini mesajlaşma sisteminde arıza olduğunu söyleyerek garnizona çağırdığını, alaya alınmadıklarını, ancak Akkuş ile Tümgeneral Seyfullah Saldık'ın nizamiye kapısında konuştuklarını ifade ederek, 'Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı, Ömer Halisdemir'e Semih Terzi'nin vatan haini olduğunu ve onu vurması gerektiğini söyledi. Eğer Saldık da bize bunu açıkça söyleseydi belki biz de Akkuş'u vururduk, vatan haini olmazdık. Saldık ve diğer komutanlar olaydan haberleri olduğu halde bize haber vermediler ve Akkuş'u derdest etmediler. Biz darbeden haberimiz olmadığı halde verilen emri yerine getirdiğimiz için 7 aydır tutukluyuz. Beraatimi talep ediyorum' diye konuştu
Mahkeme heyeti yarım saatlik aranın ardından dönemin Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı emekli Tümgeneral Seyfullah Saldık ve 5 kişinin şahit olarak dinlenmesine, 14 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı 12 Nisan 2017 tarihine erteledi.
DAVA: DARBEYİ GÖÇERTEN BECERİKSİZ KOMUTAN!
Darbe girişiminin meydana geldiği 15 Temmuz gecesi İl Jandarma Komutanlığı'nın da bulunduğu Jandarma Bölge Garnizon Komutanlığı'na giden İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş, kendisini sıkıyönetim komutanı olarak tanıtarak, o dönem görev yapan Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Salduk'a haber gönderdi. Salduk, Akkuş'u garnizondan dışarı çıkartırken, Bursa Valisi İzzettin Küçük ile Cumhuriyet Savcısı Abdulkadir Şahin'e haber verdi.
Bunun üzerine Akkuş, gittiği Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığı'nda, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız Bursa dışında olduğu için Vekili Vehbi Karadağ ve arkadaşları tarafından gözaltına alındı. Akkuş'un üzerinden çıkan darbe sonrası görev yapacakların listesi 15 Temmuz'un başarısız olmasını sağladı. Daha sonra genişletilen operasyon kapsamında aralarında görevinden ihraç edilen, aralarında Yurdakul Akkuş'un da bulunduğu birçok subay tutuklandı.
Haklarında Bursa 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye Cumhuriyetini Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 20 yıla kadar hapis cezası istenen 14'ü tutuklu 16 sanığın yargılanmasına başlandı.
Darbe girişimiyle ilgili ülkede ilk yakalanan isim olan, çantasından 'sıkıyönetim atama listeleri' ve 'yeni yapılanma' dokümanları çıkan Akkuş'un gözaltına alınmasıyla, darbe girişiminin seyri değişmiş, çantadaki belgelere göre ülke genelinde gözaltına alma operasyonları hızlanmıştı.
Akkuş'un çantasındaki dokümanda, sıkıyönetim sırasında başa geçecek 81 il valisi askerler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin komuta kademesinde görevlendirmeler ile darbecilerin yönetim planı şemaları ve ülke genelinde kamu kurum ve kuruluşlarının başına geçecek isimlerin listesinin yer aldığı ifade edilmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'Bursa Darbe Yapılanması 16 sanık' soruşturması/davası
(25 Şubat 2017, 13:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: