Kocaeli'de, 9 ayrı Fetö davasında 18 sanığın yargılandığı duruşmalar görüldü. Diğer taraftan 5 işadamı hakkında hazırlanan iddianame ise mahkemece kabul edildi.
19.02.2017 10:46 Kocaeli'de, 9 ayrı Fetö davasında 18 sanığın yargılandığı duruşmalar görüldü. Diğer taraftan 5 işadamı hakkında hazırlanan iddianame ise mahkemece kabul edildi. İşte o gelişmeler:
1) 1 SANIKLI FEM DERSHANESİ DAVASI
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, tutuklu sanık eski Kocaeli FEM Dershaneleri Genel Müdürü Mehmet Karaoğlan'ın yargılanmasına başlandı.
17 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Karaoğlan ve avukatı Fatih Dişçi katıldı.
Duruşmada, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığı, FETÖ soruşturmasında adı geçen şahıslarla yoğun para transferi ve telefon görüşmesi içerisinde olduğu, dershanelerde görev yapan öğretmenlerle gerçekleştirilen toplantılarda örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in öğretilerinin düstur edinmeleri konusunda telkinlerde bulunduğu, çalışanlara Sızıntı dergisi ile Zaman gazetesine abone olmaları gerektiğini söylediği iddiasıyla 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet' suçlamalarının yöneltildiği sanık hakkındaki iddianame okundu.
Karaoğlan, savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddederek hiçbir terör örgütünün üyesi olmadığını söyledi.
Kocaeli'de 8 yıldır söz konusu eğitim kurumunun idareciliğini yaptığını dile getiren Karaoğlan, bundan dolayı çok geniş bir sosyal çevreye sahip olduğunu, HTS kayıtlarındaki görüşmelerin suç unsuru içermediğini öne sürdü.
Karaoğlan, FETÖ soruşturmasında adı geçenlerin dışında çok farklı kesimlerden kişilerle de görüşmeleri olduğunu fakat bunların iddianamede yer almadığını söyledi.
İddianamede adı geçen R.İ. ve M.A'nın dershanede çalışan öğretmenler olduğu bilgisini veren Karaoğlan, öğretmenlerle eğitim öğretim amaçlı rutin toplantılar yaptıklarını, bunların örgütsel faaliyet olarak nitelendirilemeyeceğini iddia etti.
Karaoğlan, ByLock programını indirmediğini ve kullanmadığını savundu.
Eşinin çalışmadığını, çocuklarının okuduğunu ve kendisinin de fizyolojik rahatsızlıklarının olduğunu dile getiren Karaoğlan, tahliye edilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi, ByLock sorgusunun yeniden yapılması, üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyetini göz önüne alarak sanık Karaoğlan'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi, duruşmayı erteledi.
2) 9 SANIKLI GESİAD DAVASI
13 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, örgütün kriptolu haberleşme programı 'ByLock'u kullandıkları ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in çağrısı üzerine Bank Asya'ya para yatırdıkları iddia edilen, örgütle bağlantılı olduğu gerekçesiyle KHK ile kapatılan Gebze Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (GESİAD) eski yöneticileri, tutuklu Nevzat Kantar ile tutuksuz sanıklar A.K, M.C, A.D, H.İ, Ö.G, H.Y, F.A ve M.C ile avukatları katıldı.
Duruşmalarda, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamalarının yöneltildiği sanıklar hakkındaki iddianameler okundu.
Kimlik tespitlerinin ardından, sanıkların savunmaları alındı.
Eski GESİAD Denetim Kurulu Üyesi Nevzat Kantar, dernekteki göreve kendisinin bilgisi dışında getirildiğini, Bank Asya'da 2003 yılında hesap açtırdığını, Gülen'in çağrısı üzerine hareket etmediğini öne sürdü.
Hakkındaki iddianamede bir ihbarcının, çalıştığı işyerine ait malların arasında örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'e ait kitapların, Mali ülkesine yasa dışı yollarla gönderildiği yönündeki suçlamayı kabul etmediğini ifade eden Kantar, çalıştığı firmanın genel müdürünün darbe girişimi sonrası Fetullah Gülen'e ait olduğunu sandığı 4 koli kitap ve yayını çöpe attığını gördüğünü iddia etti.
Kantar, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, tahliyesini talep etti.
Eski GESİAD Başkanı A.K ise derneğin yönetim kurulu üyelerinin çoğunu tanımadığını öne sürerek, derneğin FETÖ ile bağlantısının olduğunu bilmediğini ve ticari amaçla başkanlığı kabul ettiğini ileri sürerek, 'Suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliyemi istiyorum.' dedi.
Tutuksuz sanıklar da suçsuz olduklarını ifade ederek, tahliyelerini talep etti. Sanık avukatları da müvekkillerinin taleplerine katıldıklarını belirterek, haklarında alınan mal varlıkları üzerindeki tedbirler ile adli kontrol şartının kaldırılmasını istedi.
Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanık Nevzat Kantar'ın tahliye edilmesi kararının verilmesini, diğer taleplerin ise mahkemenin taktirine bıraktığını ifade etti.
Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, tutuklu sanık Nevzat Kantar'ın adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı kapsamında tahliye edilmesine, tutuksuz sanıkların adli kontrol şartının kaldırılarak, yurt dışı yasağının devam etmesine ve mal varlıklarına konulan tedbir kararının devamına hükmederek, duruşmayı erteledi.
3) 5 SANIKLI 4 DAVA
13 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen diğer 4 ayrı duruşmaya tutuklu sanıklardan daha önce ihraç edilen polis memuru Davut Sarıtepeci, Yasin Denizli, İlyas Ar, Mehmet Özüpek ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Y. H. H. ile avukatları katıldı.
Duruşmalarda 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları suçlamalarının yöneltildiği sanıklar hakkındaki iddianameler okundu.
Kimlik tespitlerinin ardından, sanıkların savunmaları alındı.
Sanıklar, ByLock kullandıkları ve FETÖ üyesi oldukları yönündeki suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini istedi.
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak ve itirafçı olmak isteği mahkeme heyetince kabul edilen, özel bir okulda öğretmenlik yapan Y. H. H, kapalı oturumda savunma verdi.
Yasin Denizli ise suçsuz olduğunu, eşinin erken doğum yaptığını ve bebeğinin kuvözde tedavi gördüğünü belirterek, tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı olan Y. H. H ile Yasin Denizli'yi adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı kapsamında tahliye edilmesine, diğer tutukluların tutukluluk hallerinin devam etmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
4) 1 KOMİSER SANIKLI DAVA
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen tutuklu komiserin yargılanmasına başlandı.
15 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu eski komiser Sinan Kaya ve avukatı katıldı.
Duruşmada, 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullanma' suçlamalarının yöneltildiği sanık hakkındaki iddianame okundu.
Kaya, savunmasında, 'ByLock' kullandığı ve 'FETÖ üyesi olduğu' yönündeki suçlamaları kabul etmediğini belirterek 'Doğu illerinde terör örgütü PKK ile silahlı mücadelede yaralandım. FETÖ örgütü üyesi suçlaması ve vatan haini olarak görülmek zoruma gidiyor.' dedi.
Ağabeyinin vatani görevini yaptığı sırada terör örgütü PKK tarafından şehit edildiğini, vatansever bir aileye mensup olduğunu ifade eden Kaya, 'Okulda evlatlarımın vatan haininin çocuğu olarak anılması beni kahrediyor. Menfaatlerine uygun davranmadığım için emniyet teşkilatı içindeki FETÖ'cülerin iftirasına uğradım. 15 Temmuz akşamı darbe kalkışmasını duyar duymaz görevimin başına gittim. Darbenin bertaraf edilmesi için mücadele ettim.' diye konuştu.
Sinan Kaya, annesinin felçli olduğunu ve yoğun bakımda tedavi gördüğünü anlatarak 'Annemin son günlerinde yanında olmak istiyorum. Bu yüzden tahliyemi talep ediyorum.' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, sanık Kaya'nın, üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, delillerin kısmen toplanmış olmasını dikkate alarak adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliye edilmesine karar verdi.
Duruşma, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için ertelendi.
5) 1 ÖĞRETMEN SANIKLI DAVA
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklanan özel bir okulda görevli öğretmenin yargılanmasına başlandı.
Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu öğretmen Ümmügülsüm Keçilioğlu ve avukatı hazır bulundu.
Duruşmada, 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullanma' suçlamalarının yöneltildiği sanık hakkındaki iddianame okundu, kimlik tespitinin ardından savunması alındı.
Sanık Keçilioğlu savunmasında, 'ByLock' kullandığı ve 'FETÖ üyesi olduğu' yönündeki suçlamaları kabul etmeyerek, 'Muş'a öğretmen olarak atandım ancak ailemden uzak olduğum için Kocaeli'de özel Erkul Koleji'nde sınıf öğretmeni olarak göreve başladım. Maaşım Bank Asya'ya yattığı için bu bankadan hesap açtırdım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Küçük çocuklarım var. Onların bakımını yapabilmem için tahliyemi istiyorum.' diye konuştu.
Mahkeme heyeti, sanık Ümmügülsüm Keçilioğlu'nun üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, delillerin kısmen toplanmış olmasını göz önüne alarak adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı kapsamında tahliye edilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
6) 1 POLİS SANIKLI DAVA
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, daha önce görevinden ihraç edilen tutuklu polisin yargılanmasına başlandı.
15 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu eski polis Yasin Gündüz ve avukatı hazır bulundu.
Duruşmada, 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullanma' suçlamalarının yöneltildiği sanık hakkındaki iddianame okundu, kimlik tespitinin ardından savunması alındı.
Sanık Gündüz savunmasında, 'ByLock' kullandığı ve 'FETÖ üyesi olduğu' yönündeki suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyesini talep etti.
ByLock'un ne olduğunu 15 Temmuz darbe girişiminden sonra öğrendiğini savunan Gündüz, evinde bulunan kitapların Said Nursi'ye ait olduğunu, FETÖ ile bağlantısının bulunmadığını ileri sürerek, 'Eşim hamile ve doğum yapmak üzere. Doğumunda eşimin yanında bulunmak istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum.' dedi.
Mahkeme heyeti, sanık Yasin Gündüz'ün üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, delillerin kısmen toplanmış olmasını göz önüne alarak adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı kapsamında tahliye edilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
7) 5 İŞADAMINA DAVA AÇILDI
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında aralarında kent genelinde tanınan iş adamlarının da bulunduğu 5 kişi hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
14 Şubat'taki gelişmeye göre, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, iş adamları Murat Ç, Hüseyin K, Mehmet Selim Ş. ve Özcan G. ile Murat Ç. ve Hüseyin K'nin hissedarı olduğu kayyum atanan şirketin finansal işlerini yürüten Hasan Y. hakkında 12 sayfalık iddianame hazırlandı.
Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, şüphelilerin 'Silahlı terör örgütüne üye olma ve terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarından 10 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
İddianamenin giriş bölümünde, soruşturmanın ilk dayanağını şüpheliler Murat Ç, Hüseyin K, Mehmet Selim Ş. ve Özcan G'nin ortağı olduğu firmaların FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne finansman sağladığı ve aralarında şüpheli para transferlerinin olduğu hususlarının oluşturduğu kaydedildi.
Sanıklar hakkında delil niteliğindeki ihbar ve ifadeler ile Bank Asya hesap hareketleri ve HTS kayıtlarına yer verilen iddianamede, söz konusu kişilerin kullandıkları telefon hatları üzerinden FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyeliğinden hakkında soruşturma yürütülen şahıslarla yoğun görüşme içerisinde oldukları vurgulandı.
İddianamenin sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:
'Şüphelilerin dosya içerisindeki HTS tespit tutanaklarına göre FETÖ/PDY soruşturması altındaki şahıslarla görüşme trafiklerinin ortaya konulması, Özcan G. haricindeki şüphelilerin FETÖ/PDY liderinin eylem çağrısı ve direktifi sonrası Bank Asya'da bulunan hesaplarıyla yüklü miktarlarda işlem tesis etmiş olmaları, şüphelilerin hissedarı olduğu firmalara ilişkin olarak FETÖ/PDY bağlantısı ve şüpheli para transferleri nedeniyle Kocaeli 2. Sulh Ceza Hakimliğince kayyum atanmasına karar verilmesi, şüphelilerin FETÖ/PDY içerisindeki faaliyet ve konumlarına ilişkin dosyadaki ifade ve ihbar tutanaklarının içeriklerinin bir arada değerlendirilmesi neticesinde, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye oldukları ve terör örgütüne finansman sağladıkları yönünde kamu davası açmak için yeterli suç şüphesi ve delile ulaşıldığı değerlendirilmiştir.'
(19 Şubat 2017, 10:46)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: