Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında Konya merkezli 30 ilde aralarında örgütün sözde üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 102 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlardan 44'ü gözaltına alınırken diğer isimler aranıyor. Örgütün, Konya'yı, Selçuklu, Meram, Karatay ve Mevlana olmak üzere 4 eyalete böldüğü ve şüpheliler arasında eyalet ve bölge imamlarının olduğu belirtildi. Yine şüpheliler arasında örgütün bölge, il ve ilçe talebe mensupları ile şehir dışı talebe mensuplarının olduğu ileri sürüldü. Özellikle şehir dışı talebe mensubu olanların, cemaat evlerinde yetişen öğrencilerin, kamu kurumlarında çalışmaya başladıktan sonra sürekli temasa geçen kişiler olduğu iddia edildi. Gözaltına alınan şüpheliler arasında öğretmenlikten ihraç edilmiş kişilerin de olduğu belirtildi. İki yılda deşifre edilen örgütün isteğe göre üretim yapan fabrika gibi çalışan yapılanma şeması da, 2 bin kişinin ifadeleri doğrultusunda ortaya çıkarıldı.
12.02.2017 12:45 Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında Konya merkezli 30 ilde aralarında örgütün sözde üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 102 kişi hakkında gözaltı kararı alındı.
7 Şubat'taki gelişmeye göre, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, örgüte finans sağlayan ve örgüt faaliyetlerine iştirak eden kişilere yönelik başlattığı soruşturma kapsamında, örgütte aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi.
Konya merkezli 30 ilde haklarında gözaltı kararı verilen 102 kişiyi yakalamak için eş zamanlı operasyon başlatıldı.
Haklarında gözaltı kararı verilen 102 kişiden 44'ü yakalandı. Gözaltına alınması planlanan zanlılardan 7'sinin aynı suçtan cezaevinde bulundukları öğrenildi. Diğer şüphelileri yakalama çalışmaları ise sürüyor.
ÖRGÜT YAPILANMASI
Zanlılar arasında sözde, 'il-ilçe imamı', 'büyük-küçük bölge imamı', 'ünite imamı', 'bölge talebe mesulü', 'şehir dışı talebe mesulü', 'arama tarama mesulü', 'bölge muhasebecisi', 'eyalet mesulü', 'eyalet muhacir mesulü', 'mütevelli grubu sohbet hocası', 'ser rehber' gibi pozisyonlarda görev alanlar bulunuyor.
- FETÖ yapılanması
Yürütülen soruşturmalar kapsamında, FETÖ'nün yapılanması ortaya çıkarıldı. Devletin içine sızmak için oluşturulan birimlere ilişkin ayrıntılar tek tek tespit edildi. İl imamının örgütün kent bazındaki en üst yöneticisi olduğu, FETÖ elebaşı tarafından ulaştırılan tüm emir ve talimatları silsile yoluyla ildeki örgütün tabanına kadar ilettiği bildirildi.
İl imamı tarafından seçilen ünite imamının hitap gücü yüksek, etkileme kabiliyeti olan kişilerden seçildiği öğrenildi.
Üst düzey konuma sahip il eğitim danışmanı ya da il talebe mesulünün, devlet içerisindeki paralel yapılanmada önemli bir misyon üstlenen rehberlik kısmının yöneticiliğini yaptıklarının anlaşıldığı ifade edildi.
İmamlık yapılanmasına göre daha gizli faaliyet yürüten rehberlik yapılanmasının içerisindeki 'şehir dışı talebe' grubunun, örgütün en gizli faaliyet gösteren birimi olduğu belirtildi.
Devletin içindeki illegal faaliyetlerde kilit pozisyonda
Rehberlik birimine bağlı faaliyet yürüten talebe mesulünün, eleman temin etme ve devlet içerisinde paralel yapılanma şeklindeki illegal faaliyetlerde kilit pozisyonda olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.
Şehir dışı talebe mesullerinin, sorumlu oldukları asker ve polis öğrencilerini, hafta sonu ziyaret edip örgüt elebaşının vaaz ve CD'lerini izlettirerek kontrol altında tuttukları öğrenildi.
Bölge lise mesullerinin, özellikle devlet içerisindeki paralel yapılanmada illegal faaliyetlerin temel taşlarından biri olduğu, örgüt bünyesinde önemli görevlerinin bulunduğu bildirildi.
Bölge ortaokul mesulü tarafından birebir görüşülen öğrencilere, 'Askeriyede vatanını, milletini, dinini seven insanların çok az olması sebebiyle senin gibi insanlara çok ihtiyaç var.' gibi telkinlerle öğrencinin askeri okullara yönlendirilmesinin sağlandığı belirtildi.
Bu öğrencilerin, askeri okul sınavlarına, örgüte ait öğrenci evlerinde hazırlandığı, mülakatlarda nasıl davranmaları ve nelere dikkat etmeleri gerektiğinin öğretildiği ifade edildi.
Ser rehberlerin ise dershanelerde rehber öğretmen görünümü altında, müdürlerden daha etkili kişiler olduğu, belletmenlerin yurtlarda kalan öğrencilerden dini konulara eğilimi olan ve yapıya itaat edebilecek durumdakilerin tespitini yaparak örgütün evlerine yönlendirdiği kaydedildi.
FETÖ'NÜN YAPILANMA ŞEMASI İKİ YILDA ORTAYA ÇIKARILDI
Öte yandan örgüte yönelik Konya'daki soruşturmalarla ilgili de önemli bilgiler ortaya çıktı. Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik ildeki soruşturmalar kapsamında iki yılda deşifre edilen örgütün isteğe göre üretim yapan fabrika gibi çalışan yapılanma şeması, 2 bin kişinin ifadeleri doğrultusunda ortaya çıkarıldı.
İş adamı Nusret Argun, 2014'te Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığına dilekçe verdi. Argun, dilekçesinde 2008'de sahte deliller üretilerek şirketlerine ve Konya bürokrasisinde çalışan birçok kişiye 'Final' adı verilen operasyon yapıldığını ileri sürdü.
Operasyonu yapan KOM Şube personelinin paralel yapıya mensup kişilerden olduğunu savunan Argun, bu yapıya mensup kişilerin, başta öğrenci yurdu olmak üzere taleplerini yerine getirmemesi üzerine PDY'nin emniyet ve yargı ayağıyla koordineli şekilde kendisine kumpas kurduğunu iddia etti.
İddialar doğrultusunda Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ile KOM Şube Müdürlüğünce planlı çalışma dosyası açılarak çalışmalara başlanıldı. Örgütlü Suçlar Savcısı Mehmet Ersin Berber ile KOM Şube Müdürü Ali Loğoğlu, ilk günden itibaren dosya üzerinde titizlikle çalıştı.
Örgüt yöneticilerinden olduğu belirtilen avukat Memduh O'ya ait avukatlık bürosunda ele geçirilen dijital verilerde, örgüt üyeleri tarafından 2 bin 500'e yakın şirket-firma yetkililerinin isimlerinin arşivlendiği anlaşıldı. Bu delilden hareketle Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca yeni soruşturma dosyası açıldı.
Bin 107 kişinin ifadesine başvuruldu
FETÖ/PDY'nin yapılanmasını deşifre etmeye çalışan ekipler, bilgi sahibi olabileceği değerlendirilen bin 107 kişinin ifadesine başvurdu. Şüphelilerle ilgili emniyet veri tabanı, açık kaynak, sosyal medya, HTS detay dökümlerinden analizler yapıldı. Çeşitli kurumlardan soruşturmaya ilişkin birtakım bilgiler temin edildi.
Veriler aracılığıyla FETÖ/PDY yapılanmasında aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi, örgütün yapılanması ortaya çıkarıldı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla haklarında yeteri kadar delil elde edilen şüphelilere yönelik etaplar halinde operasyonlar başlatıldı.
Hava Kuvvetleri personelinin de aralarında bulunduğu şüphelilere yönelik 4 etapta gerçekleştirilen operasyonlarda 333 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
FETÖ yapılanmasına 'fabrika' benzetmesi
Alınan bilgiler ve deliler doğrultusunda örgütün yapılanması tamamen deşifre edilerek şeması ortaya çıkarıldı. Polis, örgüt şemasını hazırlamak için adeta iğneyle kuyu kazar gibi çalıştı. Örgütün gizliliği ön planda tutarak devletin içine sızmak için oluşturduğu birimlere ilişkin ayrıntılara ulaşıldı, şüpheliler tek tek belirlendi. Eleman temin etme ve devlet içinde paralel yapılanma şeklindeki illegal faaliyetlerde kilit pozisyonda olan kişiler deşifre edildi.
Loğoğlu ve ekibi, bilgi sahibi, müşteki, şüpheli olmak üzere 2 bin kişinin ifadesine başvurdu. Tespit edilen şüphelilerin çoğunun örgütün haberleşme programı ByLock'u kullandıkları öğrenildi.
Şemanın en başındaki 'Türkiye imamına' bağlı 'bölge imamları'nın bulunduğu, örgütün, 17-25 Aralık sürecinden sonra bölgeleri 7'den 5'e düşürdüğü belirlendi. 'İç Anadolu bölge imamı'na 23 ilin bağlı olduğu tespit edildi.
İki 'İç Anadolu bölge imamı'nın yer aldığı örgütün Konya'da görev yapan 9 'il imamı' tespit edildi. 1981'den bu yana yapılanma içine giren örgütün, sadece Konya'da oluşturulan yüzlerce sohbet grubuyla binlerce kişiye ulaştığı kaydedildi. Konya'da örgütle ilgili bin 100 ev belirlendi.
Polis, şemayı 'sivil yapılanma' ve 'eğitim yapılanması' olarak iki bölüme ayırdı. Fabrika gibi çalıştığı belirtilen örgütün, isteğe göre eleman yetiştirdiği tespit edildi. Ürün olarak değerlendirilen örgüt mensuplarının yetiştirildiği yer olan eğitim yapılanması, şemada 'kırmızı' olarak gösterildi.
Sivil yapılanmadan sağlanan 'himmetler'in eğitim yapılanmasına aktarıldığı belirlendi.
Örgüt için en değerli bölümü ise ünite yapılanmasının oluşturduğu, 'kurum ve mahrem ünite'ler olarak ikiye ayrılan bölümde, mahrem ünitelerde, 'askeriye, emniyet, adliye, avukatlar, akademisyenler'in bulunduğu tespit edildi.
Örgütün ihtiyaca göre zeki çocukları belirleyip, küçük yaşlardan itibaren bir amaca yönlendirerek hizmet etmeleri için hazırladığı kaydedildi.
FETÖ/PDY'NİN KONYA ŞEMASI
Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında polisin yürüttüğü çalışmalarda, örgütün şeması da oluşturuldu. Şemada, örgütün 'Türkiye İmamı'ndan başlayıp, Konya 'İl İmamı'na bağlı olan en küçük bölge imamı, sohbet grupları ve öğrenci evlerine kadar yer verildi.
Foto: Konya Fetö Yapılanması (Resmi büyütmek için üzerine tıklayın)
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2015 yılında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma kapsamında mağdur, gizli tanık ve şüpheli olmak üzere 2 bin kişinin ifadesine başvuruldu. Bu ifadeler doğrultusunda bugüne kadar 333 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Alınan ifadeler doğrusunda soruşturmayı yürüten Örgütlü Suçlar Savcısı Mehmet Ersin Berber ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ali Loğoğlu'nun başında bulunduğu ekip 2 yılda FETÖ/PDY'nin Konya örgüt şemasını ortaya çıkardı. Bu şemanın ise örgüt tarafından tüm illerde uygulandığı belirtildi.
Şemaya göre, örgütün en tepesinde 'Türkiye imamı' bulunuyor. Ardından örgüt coğrafi bölge olarak 7 bölge imamına ayrılıyor. Coğrafi bölge imamlarına, il imamlarının yanı sıra, bölge muhasebeci, bölge eğitim danışmanı ile asker, emniyet, yargı ve akademisyenlerden sorumlu mahrem üniteleri bağlı. Konya ise 17-25 Aralıktan sonra coğrafi bölge sayısı 7'den 5'e düşürülmesi nedeniyle 23 ilin bağlı olduğu İç Anadolu Bölge İmamına bağlı. Konya İl İmamına da, Molla Manevi İl Abisi, İl İmamı Sekreteri, İl Genel Muhasebeci, Büyük İlçe İmamları, İl Talebe Mesulü ile memur, milli eğitim, diyanet, muhasebeci, mühendis, çevre ve köy ünitelerinden oluşan ünite grubu bağlı olarak örgütün faaliyetlerini yürütüyor. Örgütü şemaya göre de Konya'da Meram, Selçuklu, Mevlana ve Karatay olmak üzere 4 sözde eyalete böldüğü görülüyor. Şemada sadece Selçuklu eyaletinin yer alsa da diğer eyaletlerinde Selçuklu eyaletiyle aynı olduğu belirtildi. Şemada, Selçuklu eyaletinin en küçük bölge imamı, sohbet grupları ve öğrenci evlerine kadar yer verildi.
KONYA'DA 700 MİLYON LİRA TOPLANDI
Polis, yaptığı çalışmalar doğrultusunda 1981 yılından itibaren örgütün 9 il imanını olduğunu belirledi. Ayrıca örgütün, sadece Selçuklu sözde eyaletinden yılda 120 milyon lira himmet parası toplandığı, diğer eyaletler ile himmet paraları dışında Konya'dan 700 milyonun üzerinde para topladığı üzerinde duruluyor.
Foto: Konya Fetö Yapılanmasına dair diğer bir şema (Resmi büyütmek için üzerine tıklayın)
25 KİŞİ TUTUKLANDI
20.02.2017 23:19 KONYA merkezli 30 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik yapılan operasyonda 49 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 25'i çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 24 şüpheli serbest bırakıldı.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında örgütün imamları olduğu öne sürülen 102 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 102 kişiden 7'sinin daha önceki operasyonlarda tutuklandığı belirtildi. Diğer şüphelilerin yakalanması için 7 Şubat sabahı polis tarafından Konya merkezli 30 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Örgütün, Konya'yı, Selçuklu, Meram, Karatay ve Mevlana olmak üzere sözde 4 eyalete böldüğü ve şüpheliler arasında eyalet ve bölge imamlarının olduğu belirtildi. Yine şüpheliler arasında örgütün bölge, il ve ilçe talebe mensupları ile şehir dışı talebe mensuplarının olduğu ileri sürüldü.
Operasyon kapsamında 49 şüpheli gözaltına alındı. Polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 42 şüpheliden 23'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 19 şüpheli adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Gözaltındaki 7 şüpheli ise sorgularının ardından bugün adliyeye sevk edildi. 2 kişi tutuklanırken, 5 şüpheli ise serbest bırakıldı. Operasyon genelinde 25 şüpheli tutuklanırken, 24 şüpheli ise serbest bırakıldı.
(12 Şubat 2017, 12:45), son güncel.: (20 Şubat 2017, 23:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: