FETÖ/PDY Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı kalkıştığı hain darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalar kapsamında 34 ayrı davada 34 sanığın yargılandığı duruşmalar gerçekleşti. 1 emniyet müdürünün itirafçı olduğu ve tahliye edildiği, ayrıca 4 kişinin daha tahliye edildiği davalarda sanıklar suçlamaları kabul etmedi.
11.02.2017 22:13 FETÖ/PDY Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı kalkıştığı hain darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalar kapsamında 34 ayrı davada 34 sanığın yargılandığı duruşmalar gerçekleşti.
1) ASTSUBAY ERKAN AKER DAVASI
FETÖ/PDY Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı kalkıştığı hain darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Astsubay Erkan Aker hakim karşısına çıktı.
6 Şubat'taki gelişmeye göre, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı kalkıştığı hain darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp, meslekten ihraç edilen Astsubay Erkan Aker hakim karşısına çıktı. Kocaeli Adliyesi 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Aker darbeciler tarafından ölüm ile tehdit edildiğini ifade etti. Aker yaptığı savunmada,' 5 yıldır Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harp Filo Komutanı Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım'ın emir eri olarak görev yapmaktayım. 15 Temmuz gecesi görevimin başındaydım. Komutanımın çağrısı ile donanmaya gittim. 15 Temmuz gecesi deniz kuvvetlerinde darbe girişiminde bulunanlara karşı koydum. Fiziksel olarak sonuna kadar direndim. Hatta o gece Gölcük Deniz Ana Üs eski Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren tarafından ölümle tehdit edildim. Fiziksel olarak İddianamede geçen telefon görüşmelerim doğru olabilir. 5 yıldır emir eri olarak görev yaptığım için birçok kişiyle görüşmem olmuştur. Bunların FETÖ ile bir ilgisi yoktur' dedi.
Mahkeme heyeti Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü'ne Bylock ile ilgili yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 31 Mart 2017 tarihine erteledi.
2) DENİZ TEĞMEN KAZIM ÇALIM DAVASI
FETÖ/PDY Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı kalkıştığı hain darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Deniz Teğmen Kazım Çalım hâkim karşısına çıktı.
6 Şubat'ta Kocaeli Adliyesi 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Deniz Teğmen Kazım Çalım, örgütün haberleşme programı Bylock'u kullanmadığı iddia ederek suçsuz olduğunu söyledi. Çalım mahkeme heyetine verdiği ifadede, 'Suçlamaları kabul etmiyorum. Mesleğimi onuru ile şerefi ile yapmış bir askerim. Hiçbir terör örgütüne üye olmadım. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Hareket Eğitim Daire Başkanı Tuğamiral İhsan Bakar'ın emir subayı idim. Bu görevi yapmış olmamdan ötürü burada olduğumu düşünüyorum' dedi.
Mahkeme heyeti sanık Çalım için KOM Şube Müdürlüğünden Bylock raporu istenmesine karar vererek duruşmayı 31 Mart 2017 tarihine erteledi.
3) TEĞMEN İSMAİL A. DAVASI
Kocaeli'de FETÖ/PDY soruşturma kapsamında tutuklanan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli mühendis Teğmen İsmail A., hakim karşısına çıktı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı kalkıştığı hain darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp, meslekten ihraç edilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli mühendis Teğmen İsmail Afşar hakim karşısına çıktı. Afşar mahkeme heyetine verdiği ifade de masum olduğunu iddia etti.
6 Şubat'ta Kocaeli Adliyesi 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Afşar verdiği ifadede, 'İddianamede terör örgütüne üye olduğu iddia edilen H.A. ve M.K.'yı tersanede iş arkadaşları olduğum için tanıyorum. Telefon görüşmelerim kendileri ile vardır. Ancak görüşmeler FETÖ ile alakası yoktur. Onları terör örgütüne üye olduklarından bir bilgim yoktur' dedi.
Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, KOM Şube müdürlüğünden Bylock raporunun gelmesini isteyerek duruşmayı 31 Mart 2017 tarihine erteledi.
4) POLİS ALİ ŞAHİN DAVASI
Kocaeli'de FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında meslekten atılarak tutuklanan ve evinde Gülen'in yazdığı kitapların olduğu belirlenen polis memuru Ali Şahin, mahkemede hakkındaki iddiaları reddetti.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı kalkıştığı hain darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp, meslekten ihraç edilen polis memuru Ali Şahin hakim karşısına çıktı.
8 Şubat'ta Kocaeli Adliyesi 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan eski polis memuru Ali Şahin, örgütle hiçbir irtibatının olmadığını iddia etti.
Ali Şahin yaptığı savunmada, 'Son olarak Kartepe İlçe Emniyet Müdürlüğünde baş polis memuru olarak görev yapıyordum. Atılı suçları işlemedim. 24 yıldır mesleğimi elimden geldiği şekilde dürüst bir şekilde yapıyorum. Evimde bulunan Gülen'e ait kitapların bir çoğu oraya 20 sene önce konulan arşivlik kitap ve görsellerdir. Yaklaşık 20 yıldır orada duruyorlar. Ne okudum, ne de izledim. Zaten evimde o video kasetleri izleyecek donanım da yoktur. Darbe gecesi 48 saat dinlenmeden çalıştım. Buna ailem ve çalışma arkadaşları şahittir. Bir yakınım bana bir miktar altın emanet etti. Bende güvenilir olması için onu Bank Asya'da ki hesaba yatırdım. Fetullah Gülen Terör Örgütü ile alakam olma bu parayı hemen çekemezdim' dedi.
Savunmalarından ardından mahkeme heyeti, Ali Şahin'e ait Banka Asya'daki hesap hareketlerinin incelenmesi için yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 5 Nisan 2017 tarihine erteledi.
5) FETÖ ABLASI BÜŞRA CANBAY DAVASI
Kocaeli'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün emniyet eşlerinden sorumlu olduğu iddiasıyla tutuklanan öğretmen Büşra Canbay'ın yargılanmasına başlandı.
Kimyager olan eşi Fuat Canbay'ın ardından 27 Temmuz'da gözaltına alınarak tutuklanan öğretmen Büşra Canbay sorgusunda itirafçı olmuştu. Büşra Canbay, emniyette ve sulh ceza mahkemesindeki ifadesinde 'emniyet eşlerinden sorumlu abla' olduğunu, cemaat sohbetlerini düzenlediğini, eşinin 'Mahmut' kod adlı 'emniyet abisi' olduğunu itiraf etmişti. Büşra Canbay ayrıca cemaate ait evlerde kaldığını, 2012 yılında yapılan KPSS sınavında kendisine soruların verildiğini, bu şekilde öğretmen olarak atandığını, eşi ile katalog evliliği yaptığını, Bylock ve Eagle programlarını kullandığını, programları da kendisine eşinin yüklediğini itiraf ederek, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmak istedi.
'İtirafçı gibi ifade verdim' dedi, reddetti
8 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada emniyetteki ifadelerini baskı altında verdiğini söyleyen Canbay, ifadelerini reddetti. Sulh ceza mahkemesindeki ifadesini de reddeden Büşra Canbay, abla olmadığını, Bylock kullanmadığını iddia etti.
Büşra Canbay ifadesini baskı altında verdiğini ve ifade sırasında eşini gördüğünü çok perişan halde olduğunu, bu sebeple itirafçı gibi ifade verdiğini söyledi.
Mahkeme heyeti Canbay'ın tutukluluk haline devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
6) POLİS NAMIK GEYİK DAVASI
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında hakim karşısına çıkan komiser yardımcısı, hakkındaki suçlamaları reddetti.
FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında tutuklanan komiser yardımcısı Namık Geyik hakim karşısına çıktı.
8 Şubat'ta Kocaeli Adliyesi 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen duruşmada konuşan Namık Geyik,' Bank Asya hesabım yatırım amaçlıdır' diye konuştu.
Mahkeme heyetine savunmasını yapan Namık Geyik, 'Bylock kullanmadım. MİT tarafından bu Bylock kayıtlarının tutulduğu ifade ediliyor. İstihbarı bilgi delil olarak kabul edilemez. Bylock kesinlikle kullanmadım' dedi. Ardından zanlıya Bank Asya'da ki hesabının akıbeti soruldu. Namık Geyik, 'Bank Asya hesabım 2003 yılından beri var. Ben faize karşı olduğum için Bank Asya'da hesap açmıştım. Altın ve döviz hesabım vardı. Bunlar bozdurulduğunda hesabıma para girişi olarak görülüyor. 350 gram altın bozdurdum, bu da 41 bin 156 lira yapıyordu. Ufak birikimlerimle altın aldım. Hesabım yatırım amaçlıdır. İddia makamı objektif davranmamıştır' dedi.
Sanığın savunmasının ardından mahkeme heyeti GSM şirketlerine ve Bank Asya'ya yazı yazılıp bilgi istenmesine karar vererek sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 5 Nisan tarihine ertelediğini açıkladı.
7) POLİS ALİ KILIÇ DAVASI
FETÖ/PDY davasında başlatılan soruşturma kapsamında hakim karşısına çıkan polis memuru Ali Kılıç, savunma için süre talep etti.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp, meslekten ihraç edilen polis memuru Ali Kılıç hakim karşısına çıktı.
8 Şubat'ta Kocaeli Adliyesi 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan eski polis memuru Ali Kılıç, iddianamenin tamamını okumadığı için mahkeme heyetinden süre talep etti. Kılıç, mahkeme heyetine yaptığı itirazda, 'Telekomünikasyon şirketinin aynı IP numarasını birden çok kişiye verdiği bilgisi elimize ulaşmıştır. Bu konu ile alakalı araştırma yapılmasını talep ediyorum' dedi.
Mahkeme heyeti sanık Ali Kılıç'a savunma için ek süre verilmesini kabul ederek duruşmayı 24 Mart 2017 tarihine erteledi.
8) ÜZERİNDE 19 HAT BULUNAN POLİS MUCİP ŞATIR DAVASI: BYLOCK KULLANMADIM
Kocaeli'de yürütülen FETÖ/PDY operasyonları kapsamında tutuklanıp hakim karşısına çıkan ve üzerine kayıtlı 19 telefon hattı olduğu belirlenen polis Mucip Şatır, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.
FETÖ/PDY Terör Örgütü'nün 15 Temmuz akşamı kalkıştığı hain darbe girişiminin ardından Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada tutuklanıp meslekten ihraç edilen polis memuru Mucip Şatır, hakim karşısına çıktı.
8 Şubat'ta Kocaeli Adliyesi 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan ve üzerine 19 telefon hattı kayıtlı olduğu belirlenen eski polis memuru, hakkındaki suçlamaları reddederek masum olduğunu beyan etti.
Mahkemede hakkındaki iddiaları reddeden eski polis Mucip Şatır, 'Kesinlikle Bylock kullanmadım. Bana yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorum. Sanık Serkan E.'nin benim için söylediği 'Sabredin. Zengin olacaksınız. Birazcık sabır.' şeklinde cümleler kurduğum sözleri doğru değil. Bu sanık ile aynı koğuşta kalmadım ki nasıl kendisine böyle bir şey diyeyim. Bunlar tamamen uydurmadır. Bütün mal varlığımıza el konulmuş. Ben nasıl insanlara zengin olacağız diyeyim. Bu akla mantığa sığmaz' dedi.
Ardından mahkeme heyeti, sanığa üzerine açılmış olan 19 cep telefonu hattının akıbetini sordu. Sanık savunmasına devam ederek, 'Bylock kullanmadım. Üzerime 19 tane hat var. Bunlar kamu tarifeleri kapsamında aldığım hatlar. Biri hariç hepsi yakınlarımda ve akrabalarımdadır. Yurt dışı görüşmeler yaptığım iddia ediliyor. Almanya'da bacanağım var. Aramışsam onu aramışımdır. Onun dışında diğer hatlardan birileri yurtdışını aramış olabilir. Bilmiyorum. Bank Asya hesabım ev aldığım dönemde kredi borcum için açılan hesap. Bu hesaba yaptığım ödemeler ortadadır' diye konuştu.
Savunmaların ardından GSM şirketlerine ve Bank Asya'ya yazı yazılıp bilgi istenmesine karar veren mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 5 Nisan tarihine erteledi.
9) ASTSUBAY ÖNDER AKKAYA DAVASI
Kocaeli 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu sanıkların yargılanmalarına devam edildi.
6 Şubat'taki gelişmeye göre, Donanma Komutanlığı'nda görevli astsubay Önder Akkaya, ByLock kullandığı iddiasıyla ilgili olarak arkadaşını suçlayarak, '2010 yılından 2016 yılına kadar 4 arkadaşımla aynı evde kaldım. O dönemde ev arkadaşım olan Ş.E. eve internet almamamızı söyledi. Kendisi üzerine almak istemeyince interneti ben üzerime aldım. Ş.E. hakkında kuvvetli şüphelerim var, Bylock'u kullanan o olabilir. 2014 yılına kadar akıllı telefon kullanmazken bir akşam birden bire akıllı telefon almak istediğini söyledi. Gidip aldık. Telefona hafıza kartı ile program yüklenip yüklenmediğini sordu. Bir seyir dönüşü eve geldiğimde evde Zaman gazetesi vardı. Sürekli Samanyolu TV izliyordu. Bu sebeple tartışmalarımız oldu. Bylock haberleri daha çıkmamışken Bylock'un ne olduğunu anlatıp internetten öğrendiğini söylüyordu. 17-25 Aralık sürecinde çıkan tapeleri sürekli dinliyor ve tapelerin gerçek olduğunu savunuyordu. Bir miktar parası vardı ve bunları faizsiz diye Bank Asya'ya yatıracağını söylüyordu. Bu hususlarda sürekli tartışma yaşıyorduk. Bylock, ADSL numaramda çıktı. Onun yükleyip kullandığını düşünüyorum' dedi.
Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı ileri tarihe erteledi.
10) DENİZ YÜZBAŞI ÖZKAN GÜNEŞ DAVASI
Kocaeli 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu sanıkların yargılanmalarına devam edildi.
6 Şubat'taki gelişmeye göre, Deniz Yüzbaşı Özkan Güneş savunmasında, '15 Temmuz gecesi nöbetçi olduğun için gemide değildim. O durumu öğrenince Donanma'daki limana geldik. Gemi seyre kalkmış. Ben limana geldiğimde oradaki askerlerin emniyetini sağlayıp, herhangi bir kalkışmaya kalkışmamalarını sağladım. Daha sonra da evime döndüm. Bylock hiç kullanmadım. Örgütle bir bağlantım yoktur' diye konuştu.
Mahkeme heyeti sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı ileri tarihe erteledi.
11) EMNİYET MÜDÜRÜ FİKRİ ÖZER DAVASI
Kocaeli 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu sanıkların yargılanmalarına devam edildi.
6 Şubat'taki gelişmeye göre, Başiskele İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı iken meslekten ihraç olan 4'üncü sınıf Emniyet Müdürü Fikri Özer Bylock kullanmadığını, örgütle bir bağlantısı olmadığını söyleyerek, 'Ben görevden alınana kadar örgüte yönelik birçok operasyona katıldım. Ev aramalarına gittim. Benim evime geldiklerinde tüm dijital malzemeleri aldılar. Örgüt üyesi olsam onları saklardım. 15 Temmuz akşamı ilçe emniyet müdürümüz ve kaymakamımız il dışındaydı. O akşam darbeye karşı tüm görevleri ben üstlendim. Kışlaların önünün kapatılması görevlerini yerine getirdim. İlçemize vekaleten bakan Kartepe Kaymakamı'nın araması sonucu kalkışmadan haberim oldu. Eve gidip tüm mermilerimi alıp ilçe emniyete gittim. Cemaatin en etkili dönemlerinde bana her zaman bizden değilsin muamelesi yaptılar. Şimdi terörist olarak suçlanıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum' diyerek kendini savundu.
Sanık Özer, hakkındaki suçlamaları reddederek, 18 yıl boyunca emniyet teşkilatında çeşitli kademelerde görev aldığını söyledi.
Gözaltına alınmadan önce görevinden dolayı FETÖ operasyonlarında yer aldığını savunan Özer, 'Yapılan operasyonlarda evlerde nelerin alınacağını biliyordum. Benim herhangi bir suçum yoktur. Zaten bu işlerin içerisinde olduğum için bu delil niteliğindeki şeyler evimde bulunmazdı.' diye konuştu.
Telefonuna ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını öne süren Özer, beraatini istedi.
Avukat Altun da yazılı beyanda bulunacağını, müvekkilinin terör örgütü ile alakası olmadığını ileri sürerek tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, ByLock raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
12) ASTSUBAY ERDOĞAN KUNDURACI DAVASI
6 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, 'FETÖ/PDY'ye üye olduğu' ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı iddiasıyla tutuklu bulunan emekli astsubay Erdoğan Kunduracı ve avukatı Nazlı Ayça Yabacı katıldı.
Sanık Kunduracı, hakkındaki suçlamaları reddederek, telefonuna ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını öne sürdü. İddianamede adı geçen terör örgütü üyelerini tanımadığını iddia eden Kunduracı, beraatını istedi.
Avukat Yabacı da müvekkilinin daha önce üzerine kayıtlı olan GSM numarasını kapattığını, kendi adına açık olduğunu fark etmesi üzerine gerekli yerleri arayarak söz konusu telefon numarasını iptal ettirdiğini ileri sürdü ve tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, ByLock raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine, rapordaki numaranın kime ait olduğunun sorulmasına ve sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki diğer duruşmaya da aynı suçtan tutuklu eski mühendis teğmen İsmail Afşar ile avukatı Nurcan Özlen katıldı.
Afşar, mahkeme heyetine yaptığı yazılı savunmada hakkındaki suçlamaları reddederek, telefonuna ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını öne sürdü.
Hakim, tutuklu sanığa '2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kaldığı koğuşta yapılan aramada bulunan şifreli yazışmaya ilişkin belgeyi sorması üzerine Afşar, belgenin kendisine ait olmadığını, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklu bulunan başka bir askere ait olduğunu iddia etti.
Avukat Özlen de sanık savunmalarına iştirak ettiğini, müvekkilinin terör örgütü ile alakasının olmadığını öne sürerek, tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, ByLock raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine, rapordaki numaranın kime ait olduğunun sorulmasına ve sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi.
13) ASTSUBAY ERKAN AKER DAVASI
6 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bir diğer duruşmada da 'FETÖ/PDY'ye üye olduğu' ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı iddiasıyla tutuklanan eski astsubay Erkan Aker ile avukatları Muazzez Görkem Gövez ve Yasin Ateşoğlu hazır bulundu.
Sanık Aker, ByLock kullandığı iddiasını reddetti. Avukat Gövez de müvekkiline yöneltilen suçların MİT raporlarına dayandırıldığını, söz konusu raporların delil sayılamayacağını savundu.
Aker'in, tutukluluk sürecinde 'orta derece kalp yetmezliği' teşhisinin koyulduğunu anlatan avukat Gövez, müvekkilinin tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, ByLock raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine ve sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
14) ASTSUBAY ÖNDER AKKAYA DAVASI
6 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 'FETÖ/PDY'ye üye olduğu' ve örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan astsubay Önder Akkaya ile avukatları Muazzez Görkem Büyükgövez ve Yasin Ateşoğlu katıldı.
'ByLock' kullandığı iddiasını kabul etmeyen Akkaya, internetin kendisinin üzerine kayıtlı olduğunu, kaldığı evde kendisinden başka 2 kişinin daha bulunduğunu, 'ByLock'u ev arkadaşı Ş.E'nin indirebileceğini iddia etti.
Avukat Büyükgövez de sanığın üzerine kayıtlı internet hattından kimin 'ByLock' programını indirdiğinin tespit edilemeyeceğini öne sürerek müvekkilinin tahliyesini istedi.
Aranın ardından mahkeme heyeti, 'ByLock' raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine ve sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi.
15) MARKET ÇALIŞANI TURGUT ELVANAĞAÇ DAVASI
6 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki diğer duruşmaya, aynı suçtan tutuklu market çalışanı Turgut Elvanağaç ile avukatı Yasemin İşler katıldı.
Elvanağaç, hakkındaki suçlamaları reddederek, telefonuna 'ByLock' yüklemediğini ve kullanmadığını iddia ederek, tahliyesini talep etti.
Avukat İşler de yazılı olarak mahkemeye savunma yaptıklarını belirterek, müvekkilinin tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, 'ByLock' raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine, Bank Asya hesap hareketliliğinin sorgulanmasına, iddianame ve 'ByLock' raporundaki numaranın tespitine ve sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi.
16) TEĞMEN KAZIM ÇALIM DAVASI
6 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 'FETÖ/PDY'ye üye olduğu' ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı iddiasıyla tutuklu bulunan eski Deniz Muhabere Subayı Teğmen Kazım Çalım ve avukatı Fatma Vildan Yirmibeşoğlu katıldı.
Sanık Çalım, hakkındaki suçlamaları reddederek, telefonuna ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını öne sürdü. Çalım, tutuklanan eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Eğitim Daire Başkanı Tuğamiral İhsan Bakar'ın Ağustos 2014'den Haziran 2015'e kadar emir astsubaylığı görevi dolayısıyla isminin iddianameye girmiş olabileceğini, darbe girişimi sırasında da seyir görevi için Norveç'te bulunduğunu ifade etti ve beraatını istedi.
Avukat Yirmibeşoğlu da müvekkilinin terör örgütü ile alakası olmadığını ileri sürerek tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, ByLock raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
17) EMEKLİ MEMUR AHMET CERYAN DAVASI
6 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki diğer duruşmaya da aynı suçtan tutuklu Gölcük Tersane Komutanlığından emekli memur Ahmet Ceryan ile avukatı Ümit Doğu Cinemre katıldı.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Ceryan, telefonuna ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını öne sürdü.
ByLock yüklü olduğu ifade edilen hattın mobil modem cihazında kullanıldığını, hattın kendi adına olduğunu ancak açtırdığı günden beri yeğeninin kullandığını dile getiren Ceryan, adına kayıtlı diğer GSM hattını da eşinin kullandığını, iddianamede adı geçen kişileri tanımadığını savunarak tahliyesini talep etti.
Müvekkilinin savunmasına iştirak ettiğini ifade eden avukat Cinemre ise mobil modem cihazıyla ilgili müvekkilinin yeğeni hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, müvekkilinin ByLock kullanmadığını öne sürerek tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, ByLock raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine, Ceryan'ın yeğeninin ifadesinin alınmasına ve sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
18) PSİKOLOG FATİH ARSLAN DAVASI
6 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki diğer duruşmaya aynı suçtan tutuklu Psikolog Fatih Arslan ile avukatı Abdullah Serdar Önür katıldı.
Sanık Arslan, hakkındaki suçlamaları reddederek, telefonuna ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını öne sürdü. Asteğmen olarak vatani görevini yaptığı sırada gözaltına alındığını ifade eden Arslan, iddianameye Genel Kurmay Başkanlığından istenen bilgide Fatih Arslan'ın Deniz Piyade Uzman Çavuş olduğu, bu nedenle isim benzerliğinden dolayı tutuklanmış olabileceğini ileri sürerek tahliyesini istedi.
Avukat Önür de müvekkilinin terör örgütü ile alakası olmadığını iddia ederek, tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, ByLock raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
19) SUBAY ÖZHAN GÜNEŞ DAVASI
6 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu Subay Özhan Güneş ile avukatı Fatih Aslan katıldı.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Güneş, telefonuna ByLock yüklemediğini ve kullanmadığını öne sürdü.
TGC Turgut Reis gemisinde görev yaptığını anlatan Güneş, darbe gecesi geminin kalkışmaya katıldığını ancak kendisinin gemide olmadığını iddia etti.
Güneş, darbe kalkışmasını öğrenmesinin ardından geminin bulunduğu limana gittiğini, herhangi bir kalkışmaya katılmadığını öne sürerek, tahliyesini istedi.
Avukat Aslan da müvekkilinin terör örgütü ile alakası olmadığını savunarak, gerekli delillerin toplanmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, ByLock raporu ile dijital verilerin yeniden istenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
20) KOMİSER YARDIMCISI ALPARSLAN ÇAKIR DAVASI: İTİRAFLARDA BULUNDU
10 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığı iddiasıyla daha önce meslekten ihraç edilen tutuklu komiser yardımcısı Alparslan Çakır ve avukatı hazır bulundu.
Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirten Alparslan Çakır, mahkeme heyetinden duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti.
Sanığın talebinin kabul edilmesi üzerine, salondaki izleyiciler dışarıya çıkarıldı.
Mahkeme heyeti, kapalı olarak yapılan duruşmanın sonunda sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
21) 9 AYRI DAVA, 9 SANIK: 3 polis, 1 uzman çavuş, 1 öğretmen, 1 reklam müdürü, 1 öğretici, 2 öğrenci
10 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen diğer 9 davaya ise 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla haklarında iddianame düzenlenen ve meslekten ihraç edilen tutuklu emniyet mensupları Celalettin Durmuş, Birol Sokuluoğlu, Alpaslan Keleş, uzman çavuş Özer Ger, öğretmen Yavuz Sami, bir gazetenin reklam müdürü Hakan Yaz, usta öğretici Sinem Kuzucu, üniversite öğrencileri Şeyda Zorlu ve Esma (veya Esra) Korkmaz ile avukatları hazır bulundu.
Duruşmalarda, sanıklar hakkında hazırlanan iddianameler okundu ve kimlik tespitlerinin ardından savunmaları alındı.
Ev hanımı olan Esra Korkmaz savunmasında Bylock kullandığı iddiasını kabul etmeyerek, 'Annem öldükten sonra yaşlı babama bakıyordum. Darıca'da bulunan bir yurtta çalışırken telefonlara bakıyordum. Lise mezunu olduğum için beni çıkardırlar. Kalan paramı almam için Bank Asya hesabı açmamı söylediler. O hesaba kalan maaşım yattı. Hesabı bir kez de okul harcımı yatırmak için kullandım. Başka banka hesabım da yok. Tahliyemi talep ediyorum' dedi.
Kocaeli Mesleki Eğitim Merkezi'nde usta öğreticilik yapan tutuklu sanık Sinem Kuzucu, Bylock raporunu kabul etmeyerek, '15 Temmuz'da hamileydim, 4 gün sonra bebeğimi düşürdüm. O süreçte yeniden hamile kaldım, yeniden düşük yaptım. Kürtaj olduktan 4 gün sora gözaltına alındım. Bu şartlar altında. 14 gün gözaltına kaldım. Örgütle bir alakam, bir bağlantım yoktur. Bylock çıkan hattımı evlendikten sonra öğrencilerim çok fazla aradığı için kapattım' dedi.
İDDİANAMEDE HATA
İddianamede polis memuru olarak yazılan, fakat Balıkesir'de matematik öğrencisi olan Şeyda Zorlu örgüt üyeliği suçlaması ile tutuklanırken, iddianamedeki hataları dile getirdi. Polis olmadığını ve öğrenci olduğunu anlatan Şeyda Zorlu suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti gerekli raporların yeniden düzenlemesi ve iddianamedeki hataların düzeltilmesine karar verdi.
Diğer sanıklar da, ByLock kullandıkları yönündeki suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini istedi.
4 Tahliye
Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki ByLock sorgusunun yeniden yapılmasına, ilgili yerlerden gerekli dijital verilerin istenmesine ve sanıklardan Hakan Yaz, Esma Korkmaz, Şeyda Zorlu ile Sinem Kuzucu'nun adli kontrol şartıyla salıverilmesine karar vererek duruşmaları erteledi.
22) DİĞER 5 DAVA, 5 SANIK
8 Şubat'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen diğer 5 ayrı duruşmaya ise daha önce ihraç edilen Kocaeli Emniyet Emniyet Müdürlüğü İkmal Şube Müdürü Ahmet Şahin, komiser Ali Durak, komiser yardımcısı Tuna Tuç, polis memurları Tuncay Doğan, İbrahim Gündüz ile avukatları katıldı.
Duruşmalarda 'silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetmek', örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları suçlamalarının yöneltildiği sanıklar hakkındaki iddianameler okundu.
Kimlik tespitlerinin ardından, sanıkların savunmaları alındı.
Sanıklar, ByLock kullandıkları yönündeki suçlamaları ise kabul etmeyerek, tahliyelerini istedi.
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, suçun vasıf ve mahiyeti, cezanın üst sınırı dikkate alınarak, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki ByLock sorgusunun yeniden yapılmasına, ilgili yerlerden gerekli dijital verilerin istenmesine ve tutukluluk durumunun devamına karar vererek, duruşmaları erteledi.
(11 Şubat 2017, 22:13)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: