Kırıkkale'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, aralarında eski Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ekrem Gök ve iş adamı Hasan Basri Tonga'nın da yer aldığı 27'si tutuklu, 12'si firari 64 sanığın yargılanmasına başlandı.
04.02.2017 17:59 Kırıkkale'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, aralarında eski Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ekrem Gök ve iş adamı Hasan Basri Tonga'nın da yer aldığı 27'si tutuklu, 12'si firari 64 sanığın yargılanmasına başlandı.
31.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Hamza Erol, Yozgat Çekerek Adliyesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. 51 sanık ve avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.
Kimlik kontrollerinin ardından duruşmada, 'FETÖ/PDY'ye üye olmak ve örgüt yöneticiliği' suçlamasıyla yargılanan sanıkların ifadeleri alındı.
Tutuklu sanıklardan Ömer A, savunmasında, FETÖ'ye üye olmadığını ve 15 Temmuz darbe girişiminden önce tutuklandığını belirtti. Ömer A, 16 Temmuz sabahı darbe girişimini cezaevinde radyodan öğrendiğini iddia etti.
Firari sanık Ali K'nin tutuksuz yargılanan oğlu Dursun K. de telefonuna, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'un babası tarafından indirildiğini öne sürdü. Dursun K, babası Ali K'nin Gürcistan'da olduğunu ve orada inşaat işleriyle uğraştığını kaydetti.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, 'FETÖ/PDY'ye üye olmak ve örgüt yöneticiliği' suçlamasıyla yargılanan sanıkların ifadelerinin alınmasına devam edildi.
Tutuklu sanıklardan Fazile Y. savunmasında, 2015 yılına kadar FETÖ'nün okullarında öğretmenlik yaptığını, bu dönemlerde 'cemaat' adı altında hiç bir toplantılarına katılmadığını, FETÖ ile hiç bir alanda iletişimi olmadığını öne sürerek, bütün terör örgütlerini lanetlediğini söyledi.
Tutuksuz sanıklardan Ziya A. ise 2012 yılına kadar FETÖ'nün 'cemaat' toplantılarına katıldığını, 17-25 Aralık sürecinin ardından bu yapıyla bütün fiziki bağını kestiğini ifade etti.
Bu yapıya himmet adı altında yardımlarda da bulunduğunu anlatan Ziya A, 2012 yılında yapıya arsa bağışladığını kaydetti.
Duruşmaya, yarın devam edilmek üzere ara verildi.
01.02.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde 31 Ocak'ta görülmeye başlanan duruşmanın bugünkü celsesinde, 'FETÖ/PDY'ye üye olmak ve örgüt yöneticiliği' suçlamasıyla yargılanan sanıkların ifadelerinin alınmasına devam edildi.
Tutuklu sanıklardan Fatih S. Kırşehir, Tuğba U. Keskin, Fikret C. Çorum ve Hasan G. ise Konya'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Tutuklu sanıklardan eski Kırıkkale TSO Meclis Başkanı Bekir Şahin savunmasında, laik bir insan olduğunu söyledi.
Bir dönem FETÖ içerisinde bulunduğunu, burs, kurban ve para yardımı yaptığını, gazete aldığını anlatan Şahin, şunları kaydetti:
'2002 yılında hacdan dönünce bunların arasına katıldım ve hayatım değişti. Örgütün yurt dışı seyahatlerine katıldım ama o zaman bunun adı hizmetti. Devlet de o zaman bunlara sahip çıkıyor diye ben de destek verdim. Ben ve benim gibi birçok kişiyi yanılttılar. 17-25 Aralık sürecinden sonra bunları bıraktım ve gitmedim. 15 Temmuz darbe girişiminden önce beni itaat etmedi diye içeri attırdılar. Darbe girişimi olmasaydı da tutuklattıracaklardı. FETÖ'nün para aktardığı kasa değilim. Seçimlerde bunlarla hareket etmedim. Yılmaz A. ve Mehmet M. cemaatin il abileriydi. Mal varlığımdaki tedbir ve kayyumun kaldırılmasını, tahliyemi talep ediyorum.'
Tutuklu sanıklardan iş adamı Hasan Basri Tonga da FETÖ'ye himmet adı altında para vermediğini, sadece öğrencilere burs verdiğini belirterek, 'Mütevelli heyeti üyesi değilim. Şirketimizin FETÖ'nün olduğu iddiası doğru değil.' ifadesini kullandı.
İl imamı olduğu iddia edilen Mehmet M'nin tutuksuz yargılanan eşi Tuba M. ise kriptolu haberleşme programı 'ByLock' kullanmadığını ancak programı eşinin indirmiş olabileceğini düşündüğünü öne sürdü.
Eşiyle katalog evliliği yapmadığını savunan Tuba M, '15 Temmuz darbe girişimini kimin yaptığını bilmiyorum. Yapanları lanetliyorum. Medyadan öğrendiğim kadarıyla darbe girişimini FETÖ yapmış.' dedi.
Ara verilen duruşmaya yarın devam edilecek.
02.02.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde 31 Ocak'ta görülmeye başlanan duruşmanın 2 Şubat'taki celsesinde, 'FETÖ/PDY'ye üye olmak ve örgüt yöneticiliği' suçlamasıyla yargılanan sanıkların ifadelerinin alınmasına devam edildi.
Tutuklu sanıklardan eski Kırıkkale TSO Başkanı Gök, savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini FETÖ'yü terör örgütü olarak gördüğünü söyledi.
Kendisinin, bu yapının gazete, dergi de dahil hiçbir organıyla irtibatının olmadığını savunan Gök, şunları kaydetti:
'46 yıllık ticari hayatım var. Bu yapının bankasıyla hiçbir alakam olmadı. Bu yapının öğrencilerine burs vermedim. Sadece bu yapının toplantılarına birkaç defa katıldım. Benim gittiğim toplantılarda daha çok iş ve para konuşulurdu. Fakir çocukların okuması için kendi mahallemizde bulunan arsayı buraya okuma salonun yapılması için bağışladım. 2014 yılında bana ait düğün salonunda bu yapıya ait ' Ayna' programı düzenlendi. Ben onlardan dahi para aldım. Suçlamaları kabul etmiyorum.'
İl imamı olduğu iddia edilen Mehmet M. ise bu yapının içerisinde yer aldığını ancak sadece okulda verilen görevini yerine getirdiğini ifade etti.
Örgütün kriptolu iletişim programı 'ByLock'u indirdiğini belirten Mehmet. M, 'Herkes konuştuğu için ben de meraktan indirdim. Zaten indirdiğim dönemde herhangi bir kanuni sıkıntı da yoktu. 15 Temmuz darbe girişimini bir ilahiyatçı olarak Fetullah Gülen'in emriyle olduğuna inanmıyorum. Ben bu yapının okullarında çalıştım. Keşke devletin bütün okulları böyle kaliteli öğrenciler yetiştirse. Gülen'in kitaplarının hepsini okudum. Herhangi bir sıkıntılı durum görmedim. 15 Temmuz'un onun emriyle olduğunu düşünmüyorum. 17-25 Aralık'tan sonra bu yapının içerisinde bir şeyler olduğunu anladım ancak ne olduğuna anlam veremedim.' diye konuştu.
Ara verilen duruşmaya yarın devam edilecek.
03.02.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
3 Şubat'ta Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın dördüncü celsesine, 27'si tutuklu 52 sanık ile avukatları katıldı.
Tanık ve müştekilerin ifadelerinin alınmasını tamamlayan mahkeme heyeti, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarının savunmalarını aldı. Avukatlar, tutuklulukta geçen süre göz önünde bulundurularak, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.
Cumhuriyet savcısının mütalaasını da alan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Süleyman S, Mutlu K, Meliha A, Hasan G, Ali Ö, İbrahim S. ve Ömer A. hakkında tahliye kararı verdi.
Tutuksuz sanıkların haftada iki gün olan adli kontrollerinin bir güne indirilmesine hükmeden heyet, dosyadaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı 28-29-30 Mart'a erteledi.
(04 Şubat 2017, 17:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: