Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ´ın da aralarında bulunduğu 7 sanık hakim karşısına çıkarıldı. Temizöz´ün sivil mahkeme yerine askeri mahkemede yargılanma ve tahliye talebi reddedildi. Temizöz´ün avukatlarının ´müvekkilimiz askerdir görev yaparken suç işlemişse askeri mahkemede yargılansın´ talebine savcının ´cinayet görev değil´ itirazı gelince mahkeme suçların sivillere yönelik işlendiğini dikkate alarak askeri mahkeme talebini oybirliğiyle reddetti.
Birinci Temizöz davasında askeri mahkeme isteği reddedildi
Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ´ın da aralarında bulunduğu 7 sanık hakim karşısına çıkarıldı. Temizöz´ün sivil mahkeme yerine askeri mahkemede yargılanma ve tahliye talebi reddedildi. Temizöz´ün avukatlarının ´müvekkilimiz askerdir görev yaparken suç işlemişse askeri mahkemede yargılansın´ talebine savcının ´cinayet görev değil´ itirazı gelince mahkeme suçların sivillere yönelik işlendiğini dikkate alarak askeri mahkeme talebini oybirliğiyle reddetti.
Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ´ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmaları nedeniyle Diyarbakır Adliye binasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliye binası dışındaki araçlar güvenlik nedeniyle kaldırılırken, adliye binasının tamamı ve çevresindeki kaldırımlar dahil güvenlik çemberine alındı. Ana giriş kapısından bugünlük geçişlerine izin verilmeyen adliye personeli de aramadan geçirilerek binanın yan kapısından içeri alındı. Cezaevine ait araçlarla getirilen ve binanın arka kapısından içeri alınan sanıklar yargılamanın yapılacağı 6. ağır ceza mahkemesinin yerinin dar oluşu nedeniyle 1. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna getirildi. Sanıklar Albay Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Temer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ´ın yargılanmalarına başlandı. Yer darlığı nedeniyle her sanığın sadece iki yakınının duruşma salonuna girmelerine izin verildi.
Avukatlar: ´Müvekkilimiz askerdir görev yaparken suç işlemişse askeri mahkemede yargılansın.´ Savcı: ´Cinayet görev değil.´
Temizöz´ün askeri mahkemede yargılanma ve tahliye talebi reddedildi
Güneydoğu´daki bazı faili meçhul cinayetlerden sorumlu tutulan eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak´ın da aralarında bulunduğu 7 sanık Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde hakim karşısına çıktı. Temizöz hakkında 9, Kamil Atak hakkında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet istenen 104 sayfalık iddianamenin okunmasının ardından Temizöz´ün avukatları yargılama yetkisinin askeri mahkemede olduğunu savundu. Avukatlar, ?Müvekkilimiz askerdir. Eğer görevi sırasında bir suç işlemişse bunun askeri mahkemenin yetkisinde olduğu açıktır. Bu nedenle mahkemenin yetkisizlik kararı vermesini talep ediyoruz? dediler.
Cinayet görev değil
Savcı ise sanık Temizöz´ün görevi olmayan bir eylem gerçekleştirdiğinin altını çizdi ve avukatların talebinin reddedilmesini talep etti. Mahkeme heyeti ise yargılama yetkisinin kendi mahkemelerinde olduğunu belirterek, müdafi avukatlarının talebini reddetti. Duruşmaya, aralarında Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar´ın da bulunduğu 40´a yakın avukat müdahil olarak katıldı. Sanıkları savunmak üzere de 9 avukat hazır bulundu. Duruşmayı DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Sevahir Bayındır ile yakınlarını kaybetmiş bazı vatandaşlar da izledi. Temizöz, savunmasında öldürmeye azmettirdiği iddia edilen 14 kişinin öldürülmesiyle ilgili, Tanımıyorum, görmedim. Ne maksatla öldürüldüğünü bilmiyorum. dedi. Duruşma diğer sanıkların savunmalarının alınması, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve tanıkların dinlenmesi için ileri bir tarihe ertelendi.
Suçlamaları reddetti
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşma saat 20.10´a kadar sürdü. Bugünkü duruşmada sanıkların kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanık Albay Cemal Temizöz, hazırladığı yazılı savunmasını okudu. Savunmasını iki bölüm halinde yapan Temizöz, ilk bölümde PKK´nın kurulması, Cizre´deki faaliyetleri ve terör örgütünün neden kendini hedef seçtiği konularında bilgi verdi. PKK´nın prestijini kaybetmemek için ölülerini çatışmanın yaşandığı yerlere gömdüklerini belirterek, Şimdi belirledikleri noktalarda kazılar yapıyorlar. Bölgedeki bütün kanunsuzluklar üzerime fatura ediliyor. dedi. Savunmasının ikinci bölümünde öldürmeye azmettirdiği iddia kişilerle ilgili bilgi veren Temizöz, öncesi korucu, itirafçı ve rütbeli personellerden neden yararlandığını açıkladı. Temizöz, Şırnak bölgesindeki korucuların PKK´nın baskılarına dayanamayarak korucu olduklarını, kendisinin korucuları, terörle mücadele konusunda eğitip, tim halinde onlardan faydalandığını dile getirdi. İtirafçıları terörle mücadelede taktik geliştirmek için ve PKK´nın stratejisini öğrenmek için kullandığını anlatan Temizöz, rütbeli personelinde ele geçirilen PKK´lıların ve terör örgütünün silahlı milislerini sorgulamada kullandığını kaydetti.
Temizöz: maktulleri tanımıyorum, görmedim
Temizöz, faili meçhullerle ilgili savunmasında ise, Bunları tanımıyorum. Kimler tarafından ve ne maksatla öldürüldüklerini bilmiyorum. diye konuştu. İddianamede Temizöz´ün azmettirmesiyle öldürüldüğü iddia edilen maktullerin isimlerini tek tek söyleyen Albay, maktul İbrahim Danış ve Abdurrahim Avşar´ın PKK´nın silahlı milisleri olduğunu ve diğerleriyle birlikte tümünün terör örgütü tarafından öldürüldüğünü öne sürdü. Mahkemede söz alan sanık avukatları da, gizli tanıkların gizliliklerinin kalmadığını belirterek, mahkemede dinlenmelerini talep etti. Sanık Temizöz´ün avukatları, müvekkillerinin, terörle mücadele sembol bir asker olduğunu, kendisine isnat edilen suçları işlemesinin asla mümkün olmadığını belirtti. Avukatlar, Temizöz´ün tutukluk süresi, kaçma ihtimali olmadığı ve halen TSK bünyesinde görevli subay olduğu için tahliye edilmesini talep etti. Duruşmada söz alan, Cizre eski Belediye Başkanı Korucubaşı Kamil Atak ise, hakkındaki iddiaları dedikodu olarak nitelendirerek, Bu dedikodulara cevap vermek zorunda değilim. Bizi cezaevinde 6 aydır neden tutuyorsunuz. Somut delil varsa hukuk açısından burada tutulduğumu anlarım. Ama somut delil yok hepsi dedikodudan ibaret. dedi.
Temizöz: Binzet´in ifadelerimin arkasındayım demesinin sebebi DTP´lilerin cezaevinde onunla görüşmesidir
İfadesinde gizli tanıklardan da bahseden Temizöz, ´?Tükenmez kalem?, ?Sokak lambası? ve Mehmet Nuri Binzet´in ifadelerini geri çekmeleri suçsuz olduğumu gösteriyor. dedi. İfadesini daha da ileri götüren Temizöz, ´Binzet´in ilk ifadesini tekrardan kabul etmesinin nedeni cezaevinde DTP´lilerle yaptığı görüşmelerdir.´ iddiasında bulundu.
Hukukçular: Tanıklar vazgeçse bile bu çok önemli değil
Albay Cemal Temizöz davasının hem tutuklu sanığı hem de ´Tükenmez Kalem´ rumuzlu gizli tanığı olan PKK itirafçısı Abdülhakim Güven, mahkemeye verdiği yazılı ifadesinde, gizli tanıklıktan vazgeçtiğini belirtti. Davanın gizli tanıklarının cezaevinde ifadelerini geri çekmeleri için tehdit edildikleri iddiaları ayyuka çıkmışken, gizli tanıklıktan vazgeçen Güven ?Tehditle gizli tanık oldum. Yüzüm değiştirilecekti. Ancak savcı sözünde durmadı? iddiasında bulundu.
Yüzü değiştirilmedi diye ifadesini geri çekti
Verdiği ifadelerle Albay Cemal Temizöz´ün de yargılandığı faili meçhul cinayetlerle ilgili davanın açılmasına neden olan itirafçı Abdülhakim Güven, savcı tarafından kandırıldığını iddia etti. Daha de önce verdiği ifadeleri geri çeken tanık yüzümü değiştirecekleri sözü verildi, kandırıldım dedi. Aynı davada sanık olarak yargılanan ve hakkında 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen Güven, dünkü duruşmada terör örgütü PKK´dan ayrıldıktan sonra gizli tanık olması için savcılar tarafından tehdit edildiğini söyledi. Savcıların kendisine koruma, yurtdışında yaşama imkanı ile yüzünün değiştirilmesi sözü verdiklerini öne süren Güven, Düzmece, gerçeklerden yoksun, maddi temeli olmayan açıklamalara imza atmam ve gizli tanık olmam gerektiğinden başka yol bırakmadılar dedi. Davada gizli tanık olan Güven deşifre olmasının ardından ifadelerini geri çekmişti. ( cnnturk)
´Savcı sözünde durmadı´ iddiasının aslında ´tehditle ifade verdiği´ iddiasını yalanladığının farkında olmayan Güven´in bu çelişkisine dikkat çeken çevreler, bu davada ifade veren gizli tanıkların ifadelerinin geri çekmelerinin çok önemli olmadığını, çünkü anlattıklarının başka bulgularla doğrulandığını ve bunların o olaylarda yeralmayan kişilerce bilinemeyecek ayrıntılar olduğunu vurguluyorlar. Tanıkların verdiği ifadeler birbirini ve diğer bir çok tanık ve mağdur yakınlarının ifadelerini doğruluyor. Hukukçular, Savcı Durdu Kavak´ın buna dikkat çektiği iddianamesini çok sağlam görüyor, ayrıca tanıkların ifadelerini çekmiş olmasının iddianameyi daha da güçlendirdiğini ileri sürüyorlar. Üç tanıktan gizli olan ikisinin ifadelerinden vazgeçmelerinin bir nedeni de tutuklanmaları oldu. Verdikleri bilgiler karşılığında tutuklanmayacakları sözünün verildiğini iddia eden tanıklar verdikleri ifadelerin doğru olmadığını iddia ettiler. Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Kayseri Jandarma Alay eski Komutanı Albay Cemal Temizöz ve Cizre Belediye eski Başkanı Kamil Atağ´ın da aralarında bulunduğu 6´sı tutuklu 7 sanıkla ilgili yapılacak yargılama öncesinde, ?Gizli tanıkların beyanlarını geri çekmesi dosyayı olumsuz etkilemez. Dosyada başka deliller de var.? dedi. Tanık beyanlarının yargılama dosyasında esas delil niteliğinde olmadığını dile getiren Aktar, zaten başka delillerle desteklenmediği için yalnızca bir tanığın beyanın tek başına mahkumiyet için yeterli sayılamayacağını söyledi. Dosyada delil olarak tanık beyanlarının dışında deliller de olduğunu ifade eden Aktar şunları kaydetti: ?Sadece bu tanıkların beyanları yok dosyada, başka tanıklar ve deliler de var. O dönemde gözaltına alınıp öldürülen kişilerin yakınlarının beyanları var. Dosyadaki diğer deliller; dosya raporu, olay yeri raporu, balistik inceleme, ekspertiz raporu bu tümü birlikte incelendiğinde beyanların gerçekten geri almış olması sonucu etkileyeceğini düşünmüyorum.?
Duruşma 1 hafta sonraya, 18 Eylül´e ertelendi
Savcı, Cemal Temizöz´ün hangi tarihte Cizre´de görev yaptığının Jandarma Genel Komutanlığı´ndan sorulmasını, Kokel Atak´ın yakalanmasının beklenmesine, Kamil Atak´ın ne kadar belediye başkanlığını yaptığının belirlenmesine, Mehmet Nuri Binzet´in tanık olarak dinlenmesine, Sokak lambası ve Tükenmez kalemin sanık ve tanıkların olmadığı bir günde dinlenmesine, Cizre´de yapılan kazılarda bulunan kemiklerin DNA´sının gelmesinin beklenmesine karar vererek sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Mahkeme de, iddia makamının taleplerini yerinde bularak, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 18 Eylül 2009 tarihine erteledi.
Adliyede Temizöz alarmı
Yargılama nedeniyle Diyarbakır Adliye binasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Adliye binası dışındaki araçlar güvenlik nedeniyle kaldırılırken, adliye binasının tamamı ve çevresindeki kaldırımlar dahil güvenlik çemberine alındı. Adliye personeli de binaya yan giriş kapısından üzerleri aranarak alındı. Kayıp yakınları da ellerinde yakınlarının fotoğrafıyla adliye önünde toplandı. Burada açıklama yapan kayıp yakınları, adaletin mutlaka yerini bulacağını söyledi. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu sorumlusu Necibe Güneş de yaptığı açıklamada, ?İHD Diyarbakır şubesi olarak avukatlarımız da bu davaya dahil oldular. Ailelere destek amacıyla buradayız. Burada kayıp aileleri ile birlikte, kayıpların gözaltına alındıktan sonra nasıl kaybolduklarını anlatacaklar. Sadece Cemal Temizöz´ün yargılandığını görüyoruz. Sadece Cemal Temizöz´den kaynaklı bir olay değill. JİTEM´de görev alanların tamamının yargılanmasını talep ediyoruz? diye konuştu. Sanıklardan Kamil Atağ´ın yakınları da Atağ´a destek için dışarıda bekledi.
Temizöz davası Kontrgerillacılar için çok önemli olmalı ki Şemdinli davasındaki gibi varlıklarını hissettiriyorlar..
Kontrgerillacılar Cemal Temizöz davasında gizli tanıklara baskı yapıyor
Temizöz´ün yargılandığı faili meçhul cinayetlerin davasında, gizli tanık olarak ifade veren ´Sokak Lambası´ ve ´Tükenmez Kalem´in ifadelerini ´verilen sözler tutulmadığı´ gerekçesiyle geri çekmeleri dikkat çekmişti. Bu iki gizli tanığın baskı ve menfaat karşılığında ifadelerini geri çektiği öne sürülmüştü. Bunu doğrulayan son örnek, aynı davada çok önemli ifade veren ve anlattıkları iddianamede büyük yer tutan Mehmet Nuri Binzet´in de bir dilekçeyle ifadesini geri çekmesi sürecinde yaşananlar oldu. Açıklama yapan Binzet, kendisine baskı yapıldığını ve geri çekme dilekçesini okumadan imzaladığını ancak ifadesinin arkasında olduğunu belirtti. Eşi ve çocukları tehdit edilen Binzet´e ifadesini geri alması için 30 bin TL de para teklifi yapıldığı iddia edildi. Binzet ise ölüm tehditlerine ve baskılara rağmen çetenin faaliyetlerini deşifre edeceğini belirterek, daha önce verdiği ifadelerin arkasında olduğunu açıkladı.
Temizöz soruşturma savcılarıyla iddianameyi kabul eden mahkeme başkanı HSYK tarafından görevden alınmak istenmişti
Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz´e yargı yolunu açan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, iddianameyi yazan Savcı Ergun Tokgöz ve iddianameyi kabul eden Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Menderes Yılmaz, son HSYK krizinde kuruldaki Kontrgerillacılar tarafından görevden alınarak başka yerlere tayin edilmek istenmişlerdi. Ancak kamuoyunun baskısı ve Adalet Bakanının da direnmesiyle bu kritik Kontrgerilla hamlesi boşa çıkarılabildi.
104 sayfalık 1. Temizöz iddianamesi
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı´nda özel yetkili bir savcı tarafından hazırlanan 104 sayfalık iddianame, sanıkların 765 sayılı TCK´nın ´Adam öldürmek´, ´Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak´ ve ´Adam öldürmeye azmettirmek´ suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede, Sanık Cemal Temizöz´ün 9, Kamil Atağ´ın 7, Temer Atağ´ın 2, Adem Yakin´in 7, Hıdır Altuğ´un 3, Fırat Altın´ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ´ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep edilmişti. İddianamede, ´Tükenmez kalem´ ve ´Sokak lambası´ adı verilen iki gizli tanık ile Midyat Cezaevinde hükümlü olan sanık Kamil Atağ´ın kardeşi olan, ancak yakınlarının nüfusuna kayıt edilen Mehmet Nuri Binzet´in ifadeleri de yer alıyor. Sanık Albay Temizöz´ün 1993 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığında bölük komutanı olarak göreve başladığı, göreve başlamasından itibaren Cizre ilçesinde, ´terörle mücadele ediliyor´ görüntüsü altında ´korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu´ savunulmuştu. ´Söz konusu grubun süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK´ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı´na yer verilen iddianamede, bu sorgulanan kişilerden bir kısmının öldürdüğü öne sürülmüştü. İddianamede, ayrıca ´Cizre´de 55 faili meçhul cinayetin 48´inin 1993-1995 yılları arasında işlendiği, 1996-1997 yıllarında ise sadece 7 faili meçhul cinayet dosyasının bulunduğu´ belirtilerek, bunun ´dikkat çekici´ olduğu bildirilmişti.
Albay Temizöz´e ´35 cinayet´ için yeni bir soruşturma başlatılmıştı
Şırnak´ın Cizre ve Silopi ilçelerinde 20 kişinin işkence edilerek öldürülmesinden sorumlu tutularak hakkında 9 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz hakkında, 35 cinayetten daha ayrı bir soruşturma başlatılmıştı. Başlatılacak bu soruşturma sonucunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddiaları ciddi görürse yeni bir iddianame ya da büyük olasılıkla ek iddianame hazırlayacak. Diyarbakır özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, gizli tanıklar Tükenmez kalem, Sokak lambası ve Albay ile birlikte tutuklanan korucubaşı Kamil Atağ´ın kardeşi Mehmet Nuri Binzet´in ifadelerinde geçen 35 ayrı cinayet için harekete geçmişti. Başsavcılık, 1993-95 yıllarında işlenen 35 cinayetle ilgili Albay Cemal Temizöz hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, arşiv kayıtlarındaki tüm bilgi, belge, dokümanlar ile otopsi ve adli tıp raporları, olay tutanakları, öldürülenlerin yakınlarının olay sonrasındaki ifadelerini, adli emanetteki mermi çekirdekleri ve olay yerinden toplanan boş kovanlar, olay yeri krokilerini incelemek üzere istedi. 35 cinayetin 17´siyle ilgili eylem evrakları, Diyarbakır Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi kayıtlarındaki 10 bin 857 faili meçhul dosyalar arasında çıktı. 17 cinayetle ilgili tutulan ve altında İlçe Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Cemal Temizöz ibaresi bulunan tarihsiz tutanaklarda, öldürülen kişilerin PKK´nın iç hesaplaşması sonucu vuruldu ya da Devlet yanlısı olduğu için PKK tarafından ajan gerekçesiyle infaz edildi ibarelerinin yer aldığı belirlendi. .
Temizöz iddianameleri de Ergenekon davasındakiler gibi peşpeşe gelebilir
Savcılığın soruşturmasının ardından Albay Temizöz, Korucubaşı Kamil Atağ, oğlu Temel, kardeşi Kukel, PKK itirafçıları Abdulhakim Güven, Adem Yakin ve Hıdır Altuğ hakkında ek iddianame hazırlanacak. Bu iddianamenin de daha sonra 6. Ağır Ceza´da dava dosyasıyla birleştirileceği kaydedildi.
(11 Eylül 2009), son güncel.: (13 Eylül 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Cemal Temizöz iddianamesinin tamamı
Temizöz hakkında hazırlanan iddianame ve açılan dava haberimiz
Temizöz´le ilgili tüm manşetlerimiz
Ergenekon ve benzer davaları tanıkların güvenilmezliğini iddia ederek veya tehditle tanıklıktan vazgeçirerek etkisiz bırakma gayretleri