Samsun'da FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen 37'si tutuklu 74 sanığın yargılanmasına 18-19-20 Ocak'taki peşpeşe günlerde görülen duruşmalarla başlandı. Mahkemede tutuksuz olarak yargılanan MHP eski Samsun Milletvekili Ahmet Aydın, suçlamaları kabul etmedi.
22.01.2017 19:52 Samsun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan haklarında 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 37'si tutuklu 74 sanığın yargılanmasına başlandı.
18.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Yargılama, Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Sanıklardan, bir süre tutuklu kaldıktan sonra itiraz üzerine tahliye edilen MHP eski Samsun milletvekili işadamı Ahmet Aydın mahkeme heyetine, "Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Önceki ifadelerim geçerlidir" dedi.
Kendisi hakkında iddianamede T.S. adlı kişinin beyanında 17-25 Aralık'tan sonra sahibi olduğu tavuk çiftliğimden, cemaat yurtlarına tavuk ve yumurta gönderdiğimi söylediğini kaydeden Ahmet Aydın, şunları söyledi:
"Ben Ay-Pi tavukçuluğun sahibiyim. Satamadığımız ciğer, taşlık kanat gibi parçalarla, kırık yumurtaları zaten herkese gönderiyoruz. T.S.'yi tanımam. Belki ona da gördermişimdir. Terör örgütüne üyeliği ve terör örgütüne yardım suçlamalarını kabul etmiyorum. 17-25 Aralık'tan sonra zaten ben ayrıldım. Benim taşınmazlarımda tedbir kararı vardır. İmza yükümlülüğüm vardır. Yurt dışında işlerim olmaktadır. Tedbir kararlarının kaldırılmasını talep ediyorum. Şirketimin üzerinde bulunan tedbirlerden dolayı ciddi olarak sıkıntı var."
Tutuksuz sanıklardan B.A. ise 17/25 Aralık'tan önce "cemaat" diye bilinen yapının zaman zaman iftar yemeği gibi sohbetlerine katıldığını ama bu yapıya hiçbir zaman yardımda bulunmadığını ve örgüt üyesi olmadığını ifade etti.
Tutuksuz sanıklardan T.Ö. de uzun yıllardır ticaretle uğraştığını anlattı.
Kızı ve damadının daha önce Güney Afrika'da cemaat olarak bildiği yapının okulunda öğretmen olduklarını belirten T.Ö, "Bank Asya'daki hesabım emekli maaşımla ilgilidir. Üzerine atılı suçlamaları kabul etmiyorum." dedi.
Tutuksuz sanık O.A. da suçsuz olduğunu savunarak, "Hindistan, Bangladeş ve Suriye'ye 17/25 Aralık'tan önce gezmek için gittim. Sohbetlere katılmıştım. Himmet ya da burs adı altında yardımda bulunmadım. 17/25 Aralık'tan sonra bu yapıyla ilgili irtibatımı kopardım. Üzerime atılan örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmiyorum." diye konuştu.
Tutuksuz sanıklardan, öğretmenlikten ihraç edilen ve emniyetin ablası olduğu iddia edilen Derya Uzun ise Delta Koleji'nde eşi ile öğretmenlik yaptıklarını belirterek, "Benim bayan polislerden sorumlu kişi olduğum söylenmiş. İddianamede okuduğumda şoke oldum. Ben, bir bayan polis bile tanımam. Emniyette ifadem alınırken bile bu konuyla ilgili bir şey sorulmadı. Suçlamayı kabul etmiyorum. Ben vatanıma ihanet etmem, kimseye de ettirmem. Kolejin cemaate yakınlığını ilk zamanlarda bilmiyordum. Zaman gazetesine abone olmamı okul yönetimi istemişti. Diğer gazetelere de abone olmuştum. Okulda toplantı yaptığım ilk zamanlarda Fetullah Gülen'e ait kitaplar okundu, vaazlar dinlendi ama daha sonra bunlar yapılmadı. Benim bayan polislerden sorumlu olduğum söylenmiş. İddianamede okuduğumda şoke oldum. Ben bir tek bayan polis bile tanımıyorum. Örgütle bağlantım yoktur. Ben 10 yıldır öğretmenim. Öğretmenlikten başka bir şey yapmadım. Vatanıma ihanet edecek bir kişi değilim." diye konuştu.
Derya Uzun'un eşi olan ve öğretmenlikten ihraç edilen tutuksuz sanık Eyüp Uzun da, "Benim hakkımda emniyetin imamı denmiş. Ben kesinlikle bu suçu kabul etmiyorum. Eşime ve bana iftira atıldı" dedi.
Sanıkların bir kısmının ifadelerini tamamlayan mahkeme heyeti, ifadeleri alınamayan diğer sanıkların da dinlenmesi için duruşmayı yarına erteledi.
19.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesince Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salonu'nda görülen davanın ikinci celsesinde, "terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla yargılanan 74 sanıktan 37 tutuklu ve 30 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu.
Tutuklu sanıklardan İ.M, mahkeme heyetinin "Amerika'ya gittiğinde Gülen'in takkesinin hediye edildiğini" sorması üzerine, Amerika'ya gittiğinin doğru olduğunu ancak torununu ziyarete gittiğini, FETÖ lideri Fetullah Gülen'i ziyarete gitmediğini iddia etti.
İ.M. 1960 yılından bu yana "nur hareketinin" içerisinde olduğunu belirterek, "1970'li yıllardan beri kendimi nurcu olarak değerlendiriyorum. Fetullah Gülen'in hareketine de 1980'li yıllarda girdim. Her sene düzenli himmet verdiğim doğrudur. Fakat sadece o zamanlar hizmet hareketi diye nitelendirdiğim yapılara değil genelde dini yapılara yardım ederdim. Benim FETÖ'nün mütevelli yönetiminde olduğum söylenmiştir. Bunu kabul etmiyorum. Terör örgütü üyesi suçlamalarını da kabul etmiyorum." dedi.
Tutuklu sanık H.S. ise FETÖ'yü 1990'lı yıllarda tanıdığını ancak terör örgütü değil cemaat olarak bildiğini savundu.
AK Parti'den belde belediye başkanlığı yaptığını ifade eden H.S, "2009 - 2014 yılları arasında belediye başkanlığı yaptım. Zaman zaman cemaatin sohbetlerine katılırdım. Amerika'ya Gülen'in yanına gittim. Zaman Gazetesi üyesiydim. 17-25 Aralık olunca iptal ettirdim. Ben AK Parti'den belediye başkanlığı yaptım. Dolayısıyla iktidar ile Gülen cemaati arasının açılmasından sonra kendilerinden uzaklaştım. Herhangi bir faaliyette bulunmadım." diye konuştu.
Tutuklu sanık A.İ.Ö. de Sakarya AŞ'nin kurucu üyesi olduğunu, 2008 yılında işlerinin bozulmaya başladığında " Bafra abisi" olarak bilinen M.Ş. ile görüşerek FETÖ'den ayrıldığını öne sürdü.
Diğer tutuklu sanıklarda "terör örgütüne üye olmak" suçunu kabul etmeyerek tahliyelerini talep etti.
Bu arada, mahkeme heyeti duruşmanın ilk günü sonunda duruşmaya cep telefonuyla girilmesinin yasaklandığını belirtmesinin ardından duruşmanın ikinci gününde tutuksuz iki sanığın avukatı A.B.Ö. duruşma salonuna cep telefonu sokup müvekkili H.İ.K'ya verdiği sırada salonda görevli polis memurları olayı görüp avukatı uyardı. Uyarının ardından diğer tutuksuz sanık A.İ.Ö'nün duruşmayı takip etmeye gelen kızı M.B.Ö'ye duruşma salonunda cep telefonu verirken görevli polisler tarafından fark edildi. Avukat hakkında tutanak tutularak mahkemeye sunulmasının ardından mahkeme başkanı olayı kayda geçirdi.
Avukat ise savunmasında müvekkilinin kızının cep telefonunu kendisine emanet olarak bıraktığını daha sonrada kendisinin cep telefonunu iade ettiğini söyledi. Cumhuriyet savcısı ise baroya yazı yazılarak avukat hakkında disiplin soruşturması başlatılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, diğer sanıkların da ifadesi için duruşmayı sonraki, güne erteledi.
20.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Samsun'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 37'si tutuklu 74 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesince Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salonu'nda görülen davanın üçüncü celsesinde, "terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla yargılanan 74 kişiden 37 tutuklu ve 30 tutuksuz sanıkla avukatları hazır bulundu.
Tutuklu sanıklardan F.K. savunmasında, "Bank Asyaya para yatırdığım doğrudur. Para yatırmamı söyleyen o dönemin bölge imamı F.D. beni telefonla aradı. 'Para yatırırsan iyi olur' dedi. Ben de 'fazla paramın olmadığını' söyledim. O dönemde bankanın iyi durumda olmadığını biliyordum. Bu yüzden para yatırdım. Daha sonra para lazım olduğu için geri çektim." ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanık M.Ö. ise hakkındaki örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasını kabul etmediğini kaydetti.
Bank Asyaya para yatırdığını belirten M.Ö, "2008'den beri Bank Asyayı kullandım. Oğluma bedelli askerlik için para gönderdim. Fatih Üniversitesi ödemelerimi Bank Asya üzerinden yaptım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Cemaatle hiçbir ilgim yok. ByLock kullandığımı kabul etmiyorum." dedi.
Tutuklu sanık A.Ü. de hiçbir örgüte üye olmadığını savundu.
FETÖ'nün Bafra'daki dershanesinde büro memuru olarak çalıştığını söyleyen A.Ü, "2013 yılında cemaat olarak bilinen yapıyla, dershanesinde büro memuru olarak çalışmaya başlayınca tanıştım. İmam hatip mezunu olduğum için sohbetler yaptım. Dershane ortakları sohbet düzenledikleri için bana teklif ettiler. Bir süre sohbet verdim. 17-25 Aralık'tan sonra sıkıntılı olabileceğini gördüğümüz için sohbetleri bıraktık." diye konuştu.
Mahkeme heyeti, duruşmaya, diğer sanıkların da ifadesi için, 23 Ocak Pazartesi günü devam edilmek üzere ara verdi.
Samsun'un Bafra İlçesi'nde polis tarafından bir süre önce gerçekleştirilen FETÖ/PDY operasyonunda içlerinde işadamları, esnaflar, ve öğretmelerin bulunduğu 74 kişi gözaltına alınmıştı. Polisteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 37'si tutuklanmış, 37 şüpheli ise adli kontrol altında tutulmak kaydıyla serbest bırakılmıştı.
23.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Samsun'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 37'si tutuklu 74 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesince Cumhuriyet Savcısı İsa Fidan Konferans Salonu'nda görülen davanın dördüncü celsesinde, "Terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla yargılanan 74 kişiden 37 tutuklu ve 30 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu.
Sanıklar, savunmasında "Terör örgütüne üye olmak" suçunu kabul etmedi.
Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, sanıklardan M.Y, A.İ.Ö. ve M.B'nin tutuklu kaldıkları süre dikkate alınarak tahliyelerini, TCK'nın 224. maddesi kapsamında etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde H.T, Y.K, O.Ş, A.G, F.G, T.Ş, ve F.K'nın tahliyelerine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, KHK hükümleri dikkate alınarak, sanıkların mal varlıklarındaki tedbirin ve adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Mütalaanın ardından söz alan sanıklar, tahliyelerini istedi.
21 tahliye
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan M.Y. ve F.G'nin tahliyesine, İ.M'nin 40 bin, Y.K'nın 30 bin, H.T, O.Ş, M.B, M.K, A.D. ve E.K'nın 20 bin, M.A.Ç, A.G, A.İÖ, T.Ş, G.D, F.K, S.B, A.Y, D.N, A.Ö ve A.P'nin 10 bin lira kefaletle tahliyelerine, diğer 16 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Tüm sanıkların Bank Asya ve FETÖ ile bağlantısı olduğu düşünülen şirketlerdeki mal varlıkları hariç diğer mal varlıklarındaki tedbirlerin kaldırılmasına, tutuksuz sanıklara yurt dışına çıkış yasağı getirilmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
(22 Ocak 2017, 19:52), son güncel.: (23 Ocak 2017, 18:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: