Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında kapatılan 13 özel okul ve bir bakımevinin yetkilileri ile bazı çalışanlarından oluşan 14'ü tutuklu 50 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı. 4 gün peşpeşe görülen duruşma sonunda tutuklu sanıklardan İbrahim Metli, tahliye edildi. Mahkeme, ayrıca sanık avukatlarının Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, AK Parti Denizli eski milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak ve Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz'un tanık olarak dinlenmesi yönündeki taleplerini reddetti.
21.01.2017 19:59 Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında kapatılan 13 özel okul ve bir bakımevinin yetkilileri ile bazı çalışanlarından oluşan 14'ü tutuklu 50 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.
17.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
EGS Kongre ve Kültür Merkezi'nde oluşturulan Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan 50 sanıklı davanın ilk duruşmasına 14'ü tutuklu 31 sanık katıldı. Türk Ceza Kanunu'nun 314. maddesine göre terör örgütü üyeliğinden yargılanan sanıkların kimlik tespitleri yapıldı. Kimlik tespitlerinin ardından Özel Serhat Eğitim ve Araç. Lok. İşlet. San. Tic. A.Ş. ve Çağlar Özel Eğitim Malz. San. Tic. A.Ş.'ye ait 13 özel okul ile Özel Serhat Eğitim Araçları Lokanta İşletmeciliği San. Tic. A.Ş.'ye ait 1 bakımevini kapsayan 188 sayfalık iddianamenin özeti okundu.
Denizli'de FETÖ/PDY eğitim, dershane ve okul yapılanması kapsamında yürütülen soruşturmada kapsamında açılan ve 50 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında tutuksuz sanık Özel Servergazi Günay Fen Anadolu Lisesi Müdürü Muhammet Dolukan savunmasını yaptı. Dolukan, müdürlük yaptığı okulda Denizli'nin ileri gelenlerinin çocuklarının okuduğunu belirterek, "Görev yaptığım okul çok başarılıydı, ulusal ve uluslararası alanlarda madalyalar alıyordu. Elit kesime ait örneğin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin'in çocukları burada okudu. Görev yaptığım sürede okulumuz denetlendi. Milli Eğitim, belediye gibi kurumlar sıkı denetimler yaptılar. Denetimlerin sonunda eksiklik olmadığını söylediler ve teşekkür ettiler. Okulumuzda terör örgütüyle ilişki de tespit edilemedi. Biz vatanına milletine bağlı çocuklar yetiştirdik" dedi.
Savunmasında Ankara'daki çatı iddianamesine değinen Dolukan, "Ankara çatı iddianamesinde herhangi bir olaya karışmayanlar, sadece gönül bağı ile bağlı olanların soruşturma dışında tutuldukları belirtilmiştir. Hukukun her yerde aynı şekilde uygulanacağını düşünüyorum" diyerek beraatini istedi.
Şirket kurucularından Mehmet Hilmi Yavaşlar, Türkiye'deki eğitim-öğretim hayatına katkı vermeye çalıştıklarını ileri sürdü.
Aynı şirketin ortaklarından Ali Dağdaş da okullardan elde ettikleri gelirleri tekrar yatırıma dönüştürdüklerini ve okul sayılarını artırdıklarını ileri sürerek, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.
Sanıkların savunmalarına yarın devam edilecek.
18.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince, duruşma salonuna dönüştürülen Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'nde görülen duruşmada "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla yargılanan 14'ü tutuklu 31 sanık ile avukatları hazır bulundu.
Tutuklu sanıklardan kapatılan özel okulların genel müdürü Recep Ali Yalçın, iddianamede kendisine isnat edilen suçlamaları reddederken, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimini lanetlediğini belirtti.
Sanık Yalçın, okullarında eğitimi ön planda tuttuklarını ve bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını, yasa dışı bir eylemde bulunmadığını savundu.
Tutuklu sanıklardan Fehmi Demirten, soruşturma öncesinde şirketin ortaklarından olduğunu ifade ederek, okulların profesyonel bir şekilde yönetildiğini, herhangi bir şekilde direktif verilmediğini ayrıca kendisine yönelik suçlamaların iftira olduğunu ileri sürdü.
Mahkeme heyeti, savunmaların alınmasına yarın devam edilmesini kararlaştırarak oturumu sonlandırdı.
19.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince duruşma salonuna dönüştürülen Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'nde görülen duruşmada "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla yargılanan 14'ü tutuklu 31 sanık ile avukatları hazır bulundu.
Duruşmanın 3. gününde tutuklu sanıkların savunmaları tamamlandı.
Tutuklu sanıklar, kaçma ihtimallerinin olmadığını, tutuklu olmaları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek tahliye talebinde bulundu.
Sanık avukatları da müvekkillerinin tutuksuz yargılanmasına yönelik taleplerini mahkemeye iletti.
İddia makamı, tahliye taleplerinin reddedilmesi yönünde mütalaa verdi.
Mahkeme heyeti, taleplerin değerlendirilmesi için duruşmaya yarına kadar ara verdi.
20.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Denizli'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kapatılan özel sağlık, eğitim, öğrenci yurdu, vakıf, dernek, sendika, federasyon ve konfederasyonda görev yapan 50 şüpheli hakkında açılan davanın 4 gündür süren ilk duruşması tamamlandı.
Duruşmanın 4. gününde avukatlardan sanıklarla ilgili son savunmalarını ve taleplerini alan mahkeme heyeti, duruşmaya bir süre ara verdi ve 40 maddelik kararı açıkladı.
1 doların niteliğinin araştırılması konusundaki talebi reddetti
Bütün sanıkların maaş hesapları üzerindeki tedbir kararının kaldırılmasına, bu hususta Türkiye Bankalar Birliği ile ilgili banka ve şubesine müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, "bütün sanıkların araç kayıtları üzerine konulan tedbir kararının kaldırılmasını, bir kısım sanık müdafilerinin sanıklarla ilgili yapılan aramalarda ele geçirilen 1 ABD dolarının niteliğinin araştırılması hususundaki talebinin reddini, bazı sanıklarla ilgili telefon haklarına ilişkin cep telefonu operatörlerinden sözleşme asıllarının istenmesini, internet aboneliklerinin kimin üzerine kayıtlı olduğunun tespitini" kararlaştırdı.
Mahkeme, "Dosyamızın bazı sanıklar yönünden mahkememizin 2016/388 esas sayılı dosyasıyla birleştirilmesine yönelik talebin bu aşamada reddine, bir kısım sanık müdafileri tarafından dinlenilmesi talep edilmiş olan diğer tanıkların dinlenilmesi taleplerinin gerekçesi nazara alınarak dosyaya katkı sağlamayacağından reddine karar verilmiştir." hükmünde bulundu.
Diğer tanıkların dinlenilmesi
Gizli tanık Yılmaz ile diğer tanıkların dinlenilmesi hususunda gerekli işlemin yapılmasını karara bağlayan mahkeme, "haklarında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalama kararının devamına ve infazının uygulanmasına" karar verdi.
Mahkeme, sanıklar "Cem Altay, Gülten Tecimen, Gündüz Duran, Habib Çetinkaya, İsmail Tecimen, Mestan Çetin, Muhammet Dolukan, Ramazan Kılınç ve Şeyma Karademir hakkındaki adli kontrol uygulamalarının kaldırılması ve yurt dışı çıkış yasağı tedbirinin konulmasını, haklarında adli kontrol tedbiri uygulanan diğer sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına yönelik taleplerin şimdilik reddini" kararlaştırdı.
İbrahim Metli'nin tahliyesini, başka suçtan tutuklu veya hükümlü değilse salıverilmesini, adli kontrol şartıyla yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasını kararlaştıran mahkeme, tutuklu sanıklar Ali Dağdaş, Aydın Cankılıç, Halil Kayhan, İmam Azam Kaya, İsmail Yılmazoğlu, İsmet Kalkan, Metin Aktürk, Muhammed Yıldız, Recep Ali Yalçın, Turgay Karabacak ve Yıldıray Özsoy hakkında, atılı suçların işlendiği yönündeki kuvvetli şüphenin varlığı, yakalanış şekilleri, delillerin etkilenmesi ve kaçma şüphesinden dolayı tutukluluklarının devamına hükmetti.
Mahkeme heyeti, 13 tutuklu sanıktan eşinin doğum yapacağını ve bakacak kimsesi olmadığını belirten İbrahim Metli hakkında tahliye kararı verdi. 8 tutuksuz sanık hakkındaki adli kontrol şartının da kaldırılmasına hükmetti. Mahkeme heyeti, sanıkların maaşları ve maaş hesapları üzerindeki tedbiri kaldırırken, banka hesapları üzerindeki tedbiri kaldırmadı.
15 Temmuz sürecinden sonra el konulan Özel Serhat Eğitim ve Araçları, Lokantacılık A.Ş., Çağlar Özel Eğitim Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait 13 okul ile bir bakımevini kapsayan davada, mahkeme heyeti sanık avukatlarının tanınmış siyasi isimlerin davada tanık olarak dinlenmesi yönündeki taleplerini ise davaya katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddetti.
Davada sanık savunmaları sırasında söz konusu okulların yöneticileri, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar başta olmak üzere birçok siyasetçi, bürokrat ile tanınmış kişinin çocuklarının söz konusu okullarda okuduğunu, okulların terör örgütü ile ilgili olmadığını iddia etmişti.
Bu isimlerle birlikte AK Parti eski milletvekilleri Nurcan Dalbudak ve Mehmet Yüksel, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Denizli Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz'un davada tanık olarak dinlenmesini talep etmişti.
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca, kapatılan 13 özel okul ve bir bakımevinin yetkilileri ile bazı çalışanlarından oluşan 13'ü tutuklu 50 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla açılan davada, sanıklar hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Paralel yapı-06 Ekim (2016) 'Denizli Yapılanması 50 sanık' davası
(21 Ocak 2017, 19:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: