Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturması kapsamında soruları ele geçirmekle suçlanan ÖSYM'nin Soru Hazırlama Birimi'nde görevli üç şüphelinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. KPSS soruşturması kapsamında şu ana kadar 5 dava açıldı. 3 ÖSYÖ yöneticisinin yargılandığı dava 3'üncü KPSS davası olarak açıldı.
22.01.2017 19:07 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturması kapsamında soruları ele geçirmekle suçlanan ÖSYM'nin Soru Hazırlama Birimi'nde görevli üç şüphelinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
18 Ocak'ta Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar İbrahim Kan, İbrahim Usta ve tutuksuz sanık Şule Ülker ile taraf avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu, bir önceki ara kararda sanıklar hakkında Emniyet Genel Müdürlüğüne yazılan, sanıkların ByLock kullanıp kullanmadığı ve Bank Asya'da hesapları olup olmadığı yönündeki yazıya cevap verilmediğini açıkladı.
Mahkeme Başkanı Otçu daha sonra sanıklara söz verdi. Sanıklar Ülker ve Kan, önceki beyanlarını tekrar ettiklerini ve suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.
Tutuklu sanık Usta ise sınav sorularını kendisinin görme yetkisinin olmadığını beyan etti. Usta, "Daha önceden mahkemenize sunduğum gibi ÖSYM'ce hazırlanan sınav sorularının yer aldığı SIR cihazı ve ana bilgisayara bizim ulaşmamız mümkün değildir. SIR cihazına ulaşma yetkisi başkan ve bilişim personeline aittir. Onlar tarafından sorular matbaaya götürülürken, şifre kullanılarak sorulara ulaşmak mümkündür. Bu hususu dilekçemde belirtiğim gibi mahkememin takdirine bırakıyoruz. Benim ve diğer sanıkların SIR cihazına hiçbir dahilim söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.
Mahkeme Başkanı Otçu, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, FETÖ mensuplarının kullandığı ByLock programını kullanıp kullanmadığına ve Bank Asya'da hesaplarının olup olmadığının araştırılmasına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğüne ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına tekrar yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
KPSS DAVALARI 5 OLDU
2010'daki KPSS'ye ilişkin iddialarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ilk operasyon, 23 Mart 2015'te 19 ilde yapıldı. İlk operasyonda 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
Soruşturma kapsamında, 20 Nisan 2015'te 29 ilde 78 kişi, 26 Mayıs 2015'te 19 ilde 44 kişi, 15 Haziran'da 3 ilde 23 kişi, 5 Kasım'da ise Ankara'da ÖSYM çalışanı 3 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.
Soruşturmada, altıncı operasyon, 30 Mart 2016'da 24 ilde yapıldı. Bu operasyonda 51 kişi hakkında gözaltı kararı çıktı. Son gözaltılar 13 Mayıs'ta 35 ilde 100 kişi hakkında yapıldı. Soruşturma kapsamında 88 şüpheli tutuklandı.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dördüncü davanın iddianamesinin kabulüne ilişkin kararında, tutuklu 88 sanıktan 15 kadını yurt dışına çıkış yasağıyla tahliye etmişti.
İLK DAVA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 230 şüpheli hakkında hazırlanan ilk iddianame 25 Aralık 2015'te mahkemece kabul edilerek dava açıldı.
KPSS soruşturması kapsamında ikinci dava 15 Nisan 2016'da açıldı. 16'sı tutuklu 51 sanığın yargılandığı davada zanlılara aynı suçlamalarda bulunuldu.
KPSS soruşturması kapsamındaki üçüncü dava ise 26 Mayıs 2016'da ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde görevli 3 kişi hakkında açıldı.
Dördüncü dava ise 68'si tutuklu 100 kişi hakkında açıldı. İlk duruşma 21 Ağustos 2016'da yapıldı.
Son olarak beşinci KPSS davası iddianamesi ise 91 şüpheli hakkında hazırlandı ve mahkemece kabul edildi. Şüpheliler arasında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in akrabası Muhammet Sait Gülen, gazeteci Mehmet Baransu'nun ağabeyi Yalçın Baransu ile eşi Aygün Baransu da bulunuyor.
KPSS halen soruşturuluyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise KPSS soruşturmasını bu davayla kapatmadı. Sınava giren ve yüksek net yapan diğer adayların soruları elde edip etmediklerine ilişkin soruşturma ise devam ediyor.
Soruşturma kapsamında 5 Ocak 2017'de 10. dalga operasyon gerçekleşti. 105 askerin eşlerine yönelik operasyonda gözaltına alınan 84 kişiden 80'i tutuklandı.
Bir diğer gelişme de, Bakanlar Kurulu'nun izniyle, ÖSYM'nin son 15 yıldaki tüm sınavlarının savcılıkça mercek altına alınması oldu.
Bunun yanı sıra başsavcılık, komiser yardımcılığı, 2012'deki KPSS ve 30 Mayıs 2012'deki "Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı"nda usulsüzlük yapıldığı ve soruların önceden sızdırıldığı iddialarını da soruşturmayı sürdürüyor.
Paralel yapı-23 Mart (2015) 'Ankara 2010 KPSS Sınav Hırsızlığı' soruşturmaları/davaları
(22 Ocak 2017, 19:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: