Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'de sürdürdüğü Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin açıklamalar yaptı. Işık'ın açıklamalarında Fetö mağduru pilotlara dair önemli bilgiler de yer aldı.
14.01.2017 18:33 Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye'de sürdürdüğü Fırat Kalkanı Harekatı’na ilişkin açıklamalar yaptı. Işık'ın açıklamalarında Fetö mağduru pilotlara dair önemli bilgiler de yer aldı.
FETÖ MAĞDURU PİLOTLAR
11 Ocak'taki açıklamalarında TSK'nın yapılandırmasına dair bilgiler de veren Işık'ın konuyla ilgili sözleri şu şekilde:
"Değişik sebeplerle FETÖ’nün mağdur ettiği, mobbing uygulayıp ordudan ayırdığı subaylar arasında özellikle pilotlar var. Bu pilotlara dönüş hakkı getirdik. Gerçekten sağlıklı olmadığı için mi ayrıldı yoksa bir mobbingin sonunda veya hileli rapor, sahte raporla mı ayrıldı? Bunların görülmesi için tekrar sağlık muayenesi hakkı getirdik. Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı olarak ortak komisyon kurduk. Gördüğümüz şu; çok büyük bir kısmı aslında sağlıklı olduğu halde ‘sağlıklı değildir’ raporu verilmiş. Bunların bazıları ordudan ayrıldı, bazıları pilot sınıfının dışında bir sınıfa aktarıldı. Bu raporların çok büyük kısmının bilerek kişileri uzaklaştırılmak için verilmiş raporlar olduğunu tespit ettik. O insanların sağlıklı olduğunu, uçma noktasında sorunları olmadığını tespit ettik. Şimdi bu kişiler görevlerine iade ediliyor. Süreç devam ediyor. Bir yıl süre koyduk. Bir yıl içinde müracaat eden insanları sağlık komisyonu incelemeden geçiriyor. Bin 80 başvuru var. Önce bu insana haksızlık yapıldı mı yapılmadı mı buna bakıyoruz.
TSK’YA YENİ ÇERÇEVE
Son KHK ile bir çerçeve çiziliyor. Bunun temeli nedir? TSK harbe hazırlık, harekat, istihbarat, eğitim ve muhabere yani askerin, asli işine odaklanması, askerin asli işi olmayan bütün işlerin Genelkurmay üzerinden elinden alınması, o yükün onlardan alınması, çok daha dinamik bir yapı haline gelmeleri. Temel amaç buydu. MSB daha önce adeta tedarik başkanlığı gibiydi. 15 Temmuz’dan sonra KHK ile yaptığımız bazı düzenlemeleri, bazı ülkeler 80-100 yıl önce yaptı. Bu noktada dünyanın demokratik ülkeleri arasında en geç kalan ülke Türkiye.
ASKER ASLİ İŞİNE
Bizim yaptığımız kimseye bireysel güç vermek veya kimsenin gücünü almak değil. Demokratik bir ülkede olması gereken asker-sivil ilişkisini demokratik zemine oturtmak. Siz askerinizi asli işine odaklamaz da askeri her işi yapar noktaya getirirseniz 15 Temmuz gibi büyük bir felaket başınıza gelir. 335 generalin 150’si darbeye karışmış. Bu da bir sistem hatası olduğunu gösteriyor. 150 generalin, amiralin darbeye karıştığı yapıda ciddi sistematik yanlışlar var demektir.
AMAÇ TSK’YI GÜÇLENDİRMEK
Genelkurmay bütün yükü üzerine almış, bu kadar yükü bir yapının taşıması mümkün değil. Bunu demokratik ülkeler zamanında gördüğü için askerin taşıması gereken yükü askere vermiş, sivilin taşıması gereken yükü sivile vermiş. Askerin sırtına gereksiz hiçbir yük bırakmamış. Biz bunu 50-60 sene sonra yapıyoruz. Yaptığımız iş aslında TSK’yı çok daha güçlendirmeye yönelik. Dikimevini TSK’nın çalıştırmasını bana makul olduğunu izah edebilecek biri var mı? Hastaneyi TSK çalıştırıyor. Silahlı kuvvetlerin yapması gereken ne? O, harbe hazırlık. Askerleri sürekli eğitimli tutmak.
ÇEKİLİRİZ DİYEMEYİZ
El Bab’dan bugün yarın çekiliriz diyemeyiz. Biz orada işgal amaçlı bulunmuyoruz. Suriye’nin istikrar kazanması Türkiye için önemli. Kendi güvenliğimizi sınırlarımız içerisinde sağlamamız imkanı olmadığını artık herkes gördü."
FETÖ mağdurları TSK'ya dönüyor
FETÖ mağduru subaylara terfi
Emekli subaylar FETÖ'yü anlattı
Gülenciler TSK'ya böyle sızdı
(14 Ocak 2017, 18:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: